torsdag 28 juni 2012

Ny mayakalender upphittad

Det blir ingen jordens undergång den 21 december i år. Jag fick ett hemligt tips om att arkeologer har hittat en ny mayakalender i Guatemala. I den fortsätter tideräkningen ytterligare 7000 år.

Jippi!

tisdag 26 juni 2012

It's up to you not to hear the call up

"Förmågan att kunna glida över i en krigsmentalitet, omforma motståndaren till något bestialiskt, illustrerades nyligen i dokumentärfilmen ”Armadillo”, där vi bland annat får se danska soldater i Afghanistan skryta om hur de har mejat ned talibaner, fast de kallar det likvidering. Borde vi alltså, på det samhälleliga planet, kunna se ett samband mellan å ena sidan de krig som också Norge har deltagit och deltar i, och å andra sidan detta vi inte kan få fatt i, denna strömbrytare Behring Breivik har, som får honom att kunna omvandla en ö med ungdomar till ett krigsscenario där dessa människor inte är värnlösa tonåringar, utan fiender som kallblodigt måste elimineras – eller om man vill använda det empatilösa språk som militära ledare alltid har använt: pjäser i ett spel man måste vinna? "skriver Jan Kjærstad.
Jag har några invändningar mot artikeln som helhet, bland annat tror jag inte riktigt på resonemangen om en "ny människotyp". Däremot menar jag att Kjaerstad har rätt då han ställer frågan om terrordådet trots allt inte måste sättas i förhållande till de krig Norge och även Sverige deltar i, och den förråande verkan det har inte endast på de soldater som deltar utan även på dem som invaggar sig själva i likgiltighet inför dessa mängder av döda, både soldater och civila.

 

Invandrarkillar blir kanonmat

I Mäktig Tussilago efterlyser en gestalt, en rastlös och blaserad författare (Wirdhammar) något att dö för, medan en annan gestalt ställer frågan om den svenska dagisgenerationen verkligen är beredd att offra sina liv för högre värden.
Jag kom att tänka på det när jag såg att det ska göras en extrasatsning för att rekrytera invandrarkillar till armén. Den allmänna värnplikten är ju avskaffad och "territoriellt försvar" är inte längre i fokus för säkerhetspolitiken, frågan om försvar av landets gränser brukar beskrivas som avförd från dagordningen.* I stället anses det av oklara anledningar att svensk militär ska utbildas för operationer utomlands.
Men opinionen är redan kraftigt emot ett Natointräde och få svenskar skulle vilja skicka sina söner, bröder, pojkvänner, brorsöner och barnbarn till konflikthärdar långt bort. Hade det fortfarande varit allmän värnplikt hade vem som helst kunnat kommenderas till Afghanistan och det inbördeskrig som nu närsomhelst hotar där. Det hade helt enkelt varit opinionsmässigt omöjligt.
Däremot är det inte opinionsmässigt omöjligt att rekrytera invandrarkillar till armén. Arbetslösa unga män med utländsk bakgrund ska alltså få chansen att dö i Afghanistan.

Sverige har tidigare lyckats undvika att dras in i stora konflikter. Vi undgick både det första och det andra världskriget. En del menar att vi inte gjorde vårt under det andra, och att det idag är dags för Sverige att kompensera för det genom att bekämpa fundamentalistisk islam, som idag nära nog beskrivs som en motsvarighet till nazismen. Man blundar då för krigens krassa motiv, för att USA från början stödde och gödde mullorna, för att man stöder och göder diktaturen i Saudiarabien, och man blundar för att invasionerna i Irak och Afghanistan har krävt en enorm mängd civila dödsoffer. De döda i Twin Towers är självklart ingenting emot detta. Det handlar om kolonialkrig, och det ger upphov till flyktingströmmar. Flyktingströmmar är inte populära, arbetslösheten bland "icke-etniska" svenskar är hög och unga män som inte har något att göra kan ställa till med ofog. Därför slår staten två flugor i en smäll och gör sig av med en del kids genom att skicka iväg dem på korståg.

Jag vet inte hur många svenska civila dödsoffer som kommer att krävas för att balansera de många civila som har dött i Afghanistan. Men jag ser hellre några döda svenska politiker.

* * *

Kära bloggens läsare. Natotemat har följt bloggen från start, och det ser inte ut som om det kommer att finnas anledning att släppa det än på ett bra tag. Om socialdemokraterna skulle presentera en försvars- och säkerhetspolitik som radikalt avviker från Alliansens, så kommer jag att skippa "blindtestet" och rösta på S direkt. Men (som Pierre Schori skrev i sin debattartikel): S har ingått en överenskommelse med Alliansen som tycks gå ut på att Sverige ska stanna i Afghanistan när de andra drar sig tillbaks.
Det här får helt enkelt inte hända. Sverige kan inte ordna upp det USA har ställt till med, och som en arvsynd ta över ett skuldberg av lik. Det här är den stora vattendelaren bland svenska intellektuella, den som riskerar att förvandla vänner till ovänner: var invasionen i Irak bra eller dålig?  Är bekämpande av terrorism, som det ser ut idag, i stället ett sätt att skapa terrorism?

* * *

Charlie Siringo, om du är därute nånstans, kom gärna med ett förslag på countrylåt.

* * *

Under "Block That Metaphor" fortsätter diskussionen om klass, hat och litteratur.
Dessutom försöker jag visa att Allegro är en borgerlig programdikt, där man till och med kan se spår av skattebetalarnas förening (i alla händelser innehåller den en underlig invertering av ett uttryck i Markusevangeliet).
Ryck gärna i tofsen på Öfverklassgeneratorn, hoppa in och debattera. Det är ju inget badväder ändå, så.

* * *

Det här inlägget innehåller en kontroversiell rad, som jag skrev eftersom den förda politiken med ett svenskt deltagande i hopplösa krig med grumliga motiv ökar risken för civila i Sverige.

* * *
Tack så mycket Charlie Siringo, den här var bra.





* "Brukar beskrivas som avförd från dagordningen":

"– Det gamla Nato, det som fortfarande finns kvar i och för sig, det är territorialförsvar och det är ömsesidiga försvarsåtaganden som är förankrade i beslut i respektive lands parlament. Där är vi inte,dit kommer vi inte att gå och dit strävar vi inte", hävdade Carl Bildt nyligen. Det var en lögn, vilket avslöjandet av regeringens hemligstämplade svenska Natoövning visade, men det var en politikerlögn av det slag som inte ger upphov till en susning till drev eftersom sakfrågan knappt intresserar medierna, men kanske framförallt eftersom det inte känns som en saftig hemlighet att avslöja: det råder förvirring kring Natofrågan, kring vad Nato är idag, samtidigt som "man ju alltid vetat" att Sverige haft inofficiella överenskommelser med alliansen. Och det "man alltid vetat" och inte riktigt orkar ta i, det ger inte upphov till drev.
Apropå Sverker Åströms bortgång, han som brukar beskrivas som något av svensk neutralitetspolitiks siste mohikan (orkar inte hitta någon bättre metafor), så såg jag nyligen att han brukade reta upp sig på tidsödlan Bildts blogg.

lördag 23 juni 2012

Det som är troll i dig är troll även i andra 2

Jag har skrivit i den psykoanalytiska Tidskriften Divan . Numret har temat manlighet (typ heterosexuella vita män i skottgluggen). Min text urartade i en hyllning till Flashback som karneval, som upp-och-nervända världen och som pysventil för förbjudna tankar, men inte utan ett varningens finger givetvis, eftersom allt monomant tänkande kan leda till fanatiska handlingar.
Eller nåt. Läs gärna själva.

En framsynt lovsong till nättrollen: Anche noi New Troll* (Även vi Nya Troll). Lysande koreografi. Smakfullt.




torsdag 21 juni 2012

Nya uppgifter om smygnatofieringen

Sverige deltog i höstas i en stor stabsövning med Nato, uppger Svenska Dagbladet. Även Finland deltog men till skillnad från Sverige talade man där öppet om det, medan regeringen Reinfeldt hemligstämplade övningen.
Det handlade om en övning i territorialförsvar (scenariot för övningen var ett tänkt angrepp mot Norge). Det vill säga just "det gamla Nato" som Carl Bildt har hävdat att Sverige inte strävar efter att ingå i.

onsdag 20 juni 2012

Block That Metaphor

Klasshat är en litterär attityd. Symptomet kallades för negativ uppbygglighet av ett par danskar i en bok för några år sedan. Det subversiva modet som inte chockerar någon, eftersom det inte är subversivt utan just ett mode. En omedelbar och ständig medvind brukar inte möta det som är nyskapande. Jens Liljestrand tjänstgjorde med en aning pliktskyldig upprördhet på Jönsons böcker, för att det hela inte skulle bli allför uppenbart. Idag skriver Jönson, förmodligen byxis inför tanken att ha stött sig med Akademien, att han aldrig haft för avsikt att utpeka Tranströmer som klassfiende. Han ville bara "rekontextualisera" Nobelpristagarens poesi. Han skriver även att han "aldrig skulle använda ett ord som underklass utan citationstecken eller kursivering". Så varför använda det alls? För att det går hem, givetvis. Våldspornografi för en pseudovänsteristisk medelklass med stor vana vid att läsa mekaniska och poserande böcker, och som älskar uttryck som "rekontextualisera". Till och med Åsa Beckman applåderar.

Ty i deras mun är intet visst
Deras innersta är fördärv
En öppen grav är deras strupe
Sin tunga göra de hal.

tisdag 19 juni 2012

Lästips

Ola Wong rapporterar alltid intressant från Kina. I Dissidenter ofta på märkligt bra humör skriver han om Li Wangyangs mystiska "självmord" den sjätte juni i år. (Något mer uppmärksammat i andra länders press än i den svenska). Li Wangyang fängslades efter massakern på Den himmelska fridens torg, och under de sammanlagt 22 år han fick sitta i fängelse blev han torterad så att han blev blind och döv, och ledbruten.
Efter frisläppandet gav han en intervju, den 2 juni, som finns på YouTube. Att han skulle ha hängt sig från ett fönster några dagar senare låter osannolikt, utan det är mer troligt att han blivit mördad som straff för intervjun. (Bra humör vet jag inte om verkar ha varit på, men andligen obruten).
 

Den som just nu blir tilltalad, som ej är fysiskt instängd...
Att Li Wangyang dog den sjätte juni betyder att detta avlånga, krasst materialistiska, samtidigt cyniska och naiva land har ett extraansvar att säga ifrån och kräva svar.
("Fare lo svedese", göra en svensk, lär på italienska betyda att ge sken av att man ingenting förstår - spela dum, spärra upp ögonen, ungefär som när Tage Danielsson parodierar svensk aningslöshet när den går över gränsen till banal ondska).
I just det här fallet kan man inte sticka huvudet i syrénbusken och gå på skolavslutning istället.

söndag 17 juni 2012

OBS en viktig tillägg på Kassandra andas ut!

Den där sommarprat har blivit ett såsigt, segt och sömnigt gaggböleri. Den nya, värdelösa och "värderingsfria" medieklassen, med dess förkärlek för karriärpolitisering och populärkultur
(jag är besatt av polemikguden idag) singlar ut sånt som anses vara harmlöst eller nyttigt i bemärkelsen business, och prioriterar  sig själv, så att en ganska betydande del av sommarpratarna är programledare, vilket gör att framtidens avsnitt av programserien "Sommarpratarna på tv", där tidigare sommarvärdar sammanstrålar i TV för att minnas sommarpratet i Radio, kommer att bestå av programledare som redan känt på varandras profiler i korridorerna på TV och Radio och därför kan snacka smidigt och avspänt både när de håller monolog och när de minns sina och varandras sommarprat tillsammans.

"Maja Lundgren indian"

Folk kommer hit via märkliga googlingar ibland. Jude! Lapp! Neger! Zigenare! Allt detta och mer därtill.

(Slaktarblod - farmors morfar var slaktare. Kom inte och säg att det kommer som en överraskning).

lördag 16 juni 2012

Kassandra andas ut

Kan vara ett gott tecken: Calle Bildt var inte med på ministersammankomsten i Kabul. Prioriterade ungdomen och framtiden i stället, skulle man kunna se det som. Nu ska jag inte övertolka men - även små saker kan betyda något (sant för både metafysik och diplomati). I det här fallet kan det vara en signal om att Sverige inte tänker axla ett alltför tungt ansvar för stabiliteten i den regionen. Eftersom det i själva verket är Ryssland, USA, Iran och några till stora länder som är huvudaktörer. Det kan också i bästa fall betyda att det är ett första litet steg mot ökad neutralitet och alliansfrihet, och kanske en skiss till insikt om att det kalla kriget inte är över och att Sverige ska prioritera sin egen säkerhet plus diplomati - och - att - de svenska trupperna kommer att dras tillbaks snart från Afghanistan - och detta har i så fall de facto ingenting med feghet eller oansvarighet att göra. Det kan tvärtom ligga i hela världens intresse att Finland och Sverige, med tanke på det geografiska läget, är frizoner och inte tillhör några block.
Libyenkriget hade i viss mån kunnat betraktas som ett klankrig, och den arabiska våren är överhuvudtaget ganska oöverskådlig. Det är fruktansvärt det som pågår i Syrien. Men om någon ska gå in där så är det FN. Syrien får inte bli gnistan till ett rysk-amerikanskt krig, och i alla händelser ska Sverige inte delta annat än förhoppningsvis med humanitära insatser (något annat tror jag inte det finns några planer på heller).
Det här är som ni förstår mycket snabbskrivet, på diktamen av humlan som surrar i russinpaketet.


Tillägg lördag 11.36: jag har formulerat om en del, trots att jag brukar betrakta finslipning i efterhand som streng verboten, av orsaker jag ska förklara längre fram (formuleringar på nätet bör stå orubbade, inte minst för att det ska bli enklare att bemöta dem - det tryckta tidningsordet står som det är, men det som skrivits i en blogg kan redigeras i efterhand vilket är fusk, i så fall, osv. Men här tyckte jag att en del var onödigt oklart formulerat och har filat lite).

Ett tillägg till: Afghanistans kommunikationsminister Amirzai Sangin ska sommarprata i år och det är eventuellt inget konstigt med det. Han har bott i Sverige som flykting först undan Sovjetinvasionen och sen undan talibanerna - britterna på artonhundratalet tror jag att han inte har flytt från, men det minns jag inte.
Hur som helst: trots allt så är det en företrädare för en utländsk regering som ska sommarprata. Ingen Goebbels precis men ändå - det är inte en företrädare för Afghanistankommittén, eller någon annan mer neutral person, utan en minister.
Sommarpratarna är annars mest så kallade B-kändisar, entreprenörer, medieprofiler, programledare, kockar och hotellägare, ytterst få med vad jag skulle vilja kalla för gedigen bildning, utan det handlar mest om offentlighetens lätta garde skulle man kunna säga. Och så Löfven (sommarpratade verkligen partiledarna förr, eller är det en del av intimiseringen och personlighetsmarknaden?)
Och sen då Afghanistans kommunikationsminister. Vem kom på idén? Exportrådet? Är det nåt slags försäljning av Gripen radiomänniskorna drömmer om?
Vilka är det som utser sommarpratarna? Jag hoppas att jag inte låter liksom... Jag är helt enkelt bara nyfiken.
Hur det än ligger till, så får detta inte på något vis påverka Sveriges beslut om tillbakadragande av trupperna från Afghanistan.

I all hast, etc

Relaterat: Det är fortfarande oklart om Sverige har lovat att ersätta de Natosoldater som nu drar sig tillbaks från Afghanistan. Finns det en överenskommelse om det med Afghanistans regering?
Jfr Pierre Schoris artikel från den 25/5.


Drastisk minskning av valfriheten i Gaggböle

- Hur tänkte du nu? sms:ade jag just till Düsseldorf.
- Folk vill ha nåt att välja mellan, annars kan det kvetta. Vet du inte att kapitalism och åsiktssmörgåsbord är samma sak?
Om du lanserar en sån här medeltida opinionsundersökning,"i gudi behag klart slut!", kanske många zappar över till en kanal som brusar och flimrar av uthyrningsmöjligheter.
I snö mörker och kyla framstår då varje snökristall som klirr i kassan och kallt krig framstår som arktisk fred. Ta och fnula ihop något mer kalejdoskopiskt så att det passar nutidens kunder i Gaggböle.
Ank-Käthe har inte svarat än. Hon är inbilsk.

Ett sms från Düsseldorf

Ank-Käthe har messat över ett formulär för en statistisk undersökning som hon menar är tillräckligt vederhäftig. Stora frågor kräver enkla svar hävdar hon. Hon har det bra med sina släktingar i ankdammen, har fullt upp med düsseldorfska familjeangelägenheter och inte tid att fundera ut fler svar en ett.

torsdag 14 juni 2012

PS till mullret

Ett citat jag hittade på Facebook:
"Mitt i vintern lärde jag mig slutligen att inom mig fanns en oövervinnlig sommar."
Albert Camus
                                                      * * *

Stoppa provbombningarna stoppa provbombningarna stoppa provbombningarna och ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan...

Jag vet faktiskt inte hur majoriteten ställer sig till provbombningarna. Jag har inte lyckats hitta någon opinionsundersökning (tror egentligen inte att någon sådan har gjorts). Passerade beslutet ens genom Riksdagen, eller smögs det igenom? Om det inte har diskuterats i Riksdagen eller försvarsutskottet, kan det inte vara så att det bryter mot någon av grundlagarna?
Man får gärna tala om vad man vet eller anser. Det kan till och med räcka med ett helt anonymt "För", "Emot". Ank-Käthe ska faktiskt fnula ihop en ny opinionsundersökning om saken. Men hon är för tillfället på semester i Düsseldorf.
Hon tog en sväng om Mexico först. Ingen konst för gamla Käthe.

tisdag 12 juni 2012

Ryssen mullrar

Ryssland har skuffat på Finland, markerat ogillande mot vad man menar är ett för stort närmande till Nato.
Svenska Dagbladets ledarsida har å sin sida uttryckt ogillande mot vad man menar är för stor eftergivenhet mot Ryssland från finskt (och även svenskt) håll.
Det finns alltid en tidpunkt i historien då det är möjligt att backa, trots att ett undvikande av konfrontation lätt kan beskrivas som feghet. Det handlar ju om världsomspännande ekonomiska och politiska intressekonflikter, terrorbalans och stormaktspolitik, vapenaffärer, olika tolkningar av vad som är rättfärdiga uppror och vad som är terrorism, vilka diktaturer som är acceptabla och möjliga att understödja och handla med och vilka som inte är det, och vilka döda som räknas och vilka som inte gör det.
Kommer FN överhuvudtaget att finnas kvar som överstatlig gemenskap om några år, med tanke på vetorätter och handfallenheter osv, och kan små länder som Finland och Sverige ens försöka sträva mot integritet?
Signaturen Cuben skrev här i en kommentar en gång att Finland och Sverige måste fatta ett gemensamt slut om Natoanslutning eller inte. Eftersom krigföringen äger rum så långt bort i Asien hade jag svårt att förstå vad Finlands och Sveriges grannskap egentligen hade med saken att göra. Jag tänkte då inte på Ryssland, att ryska och amerikanska intressen ligger i konflikt i världen. Det säkerhetspolitiska läget idag är nog ungefär detsamma som under det kalla kriget: Sverige bör avstå från att gå med i Nato, om inte annat så av hänsyn till Finland.
Det vore förhandskrank blekhet när den är som bästa tårtgrädden.
Innan det första världskriget bröt ut menade många att det var osannolikt att det skulle bli krig i Europa, eftersom ekonomiska och geopolitiska intressen var så sammanflätade (inte så att alla hade gemensamma intressen, men länderna var sammankopplade med ömsesidiga beroenden på ett invecklat sätt). Så är det idag också. Och det här känns som ett sådant före. Det finns ju även konflikter mellan Europas länder, samt mellan vissa av dem och USA. Vilka åtaganden som ett Natointräde skulle medföra är oöverskådligt. Jag antar att det finns regler för hur man gör när två länder inom en militärpakt hamnar i dödlig konflikt, och hur ett avtal upplöses medan vargarna visar tänderna men innan de huggit. Så ett inträde i en militärpakt behöver inte nödvändigtvis vara tills döden skiljer länderna åt. Men man ska inte inbilla sig att länder inte kan hamna i konflikt bara för att de är med i samma militärpakt.
Men nu ska jag inte sitta och skriva ledarartiklar på bloggen igen... Urk, va trist! Men så fort jag kopplar av lite så börjar Natofrågan surra igen, som en humla i ett russinpaket.
Alternativ 1 förefaller i nuläget vara out of the question på grund av opinionen. Svenskarna vill inte, hihi! Var glada för det, politiker.

Det är alternativ 2 vi ska hålla ögonen på. Och akt två av Afghanistankriget. Och vapenhandeln. Och provbombningarna.
Men också skövlingen av den svenska skogen, och ...
Var och en har sin humla i russinpaketet.

lördag 9 juni 2012

Förbehållslöst

Det blev en bra diskussion om klass och litteratur (under Öfverklassgeneratorn, och då detta med Lenin). Bara att hoppa in för den som känner sig manad, ett kommentarfält är ett kommentarfält och i ett kommentarfält kan allting hända.
Lite uppfordrande musik: Mule train med T Ernie Ford.


 

fredag 8 juni 2012

En klintbergare träder i Mellanösternkonflikten in?

Det här är intressant. Jag är ju intresserad av filologi, metodisk texttolkning och vådan med andrahandskällor, inte bara när det gäller journalistik utan även litteratur och annan humaniora.
Nu har jag inte läst Ingmar Karlssons bok med titeln Bruden är vacker men har redan en man, jag ska göra det, men jag har satt frågetecken kring titeln eftersom den kan tolkas som ett ifrågasättande av Israels existensberättigande som sådant. Och det menar jag är ganska okonstruktivt. Det är en slagkraftig titel, men varifrån kommer egentligen citatet? Är det autentiskt eller härrör det ur en vandringssägen? Det verkar ovisst än så länge, men det kanske klarnar.
Jag ska som sagt läsa boken, så får jag mer att väga på guldvåg än bara en titel.

* * *

Rubriken anspelar på en rad som stod i Blandaren 1978. Det var en rolig teckning och under stod det:
"En klanting träder i salen in".
Det där fastnade, överhuvudtaget hela det numret av Blandaren innehöll mycket som jag kommer ihåg än idag. Till exempel:
"Vi ska göra bort oss igen. Men vi ska ta god tid på oss".

onsdag 6 juni 2012

Du gamla du fria

Den som just nu blir tilltalad
Som har existerat under lång tid
Den som just nu blir tilltalad
Som ej är fysiskt instängd

Den som just nu blir tilltalad, som har berg som når över trädgränsen
med stor utsträckning i riktning uppåt.
Nordlig del av visst område...

Den som just nu blir tilltalad, som inte ger något nämnvärt ljud ifrån sig
Den som just nu blir tilltalad, som är mycket väl försedd med känsla av upprymdhet och tillfredsställelse, och som är fulländat vacker

Den som just nu talar ger artigt och personligt tecken på igenkännande eller uppmärksamhet genom handskakning, bugning, nick e.d. eller genom att säga "hej", "goddag", åt den som just nu blir tilltalad, som är det mildaste vackraste område som utgör en självständig politisk enhet i läge mot ovansidan av den planet vi lever på.

Den starkt lysande och värmande centrala himlakroppen som har samband med dig,
Den skenbart valvformiga begränsning av rymden som har samband med dig,
Det markområde, som huvudsakligen är bevuxet med tätt gräs och örter men knappast med träd, som har samband med dig,
och som har färg
som friskt gräs.

Den som just nu blir tilltalad har en upphöjd eller framträdande placering i läge mot ovansidan av återkallade själsliga föreställningar med ursprung i under äldre tider existerande tidsperioder från en midnatt till nästa, med en omfattning som klart överskrider genomsnittet

Vid den (förhållandevis avlägsna) punkt då särskilt språkligt uttryck, som visats ära,
och som har samband med dig,
använt för att utpeka viss företeelse,
förflyttade sig i luften med hjälp av vingar i ett läge högre än den planet som vi lever på.

Den som just nu talar har säker kunskap om det som nu följer: den som just nu blir tilltalad kan beskrivas som - vartill kommer fortsätter att vara det i övrigt okända som anges i det följande - det som den som just nu blir tilltalad kunde beskrivas som.

Det är riktigt, den som just nu talar har en bestämd målfattning som innebär att p.g.a inre drivkrafter medvetet och personligt (genom övervägande och beslut) ha tillvaron förlagd till - den som just nu talar har en bestämd målfattning som innebär att p.g.a inre drivkrafter medvetet och personligt (genom övervägande och beslut) upphöra att leva inom omfånget av nordlig del av visst område.

* * *

Återpublicerar den här! Jag har ersatte alltså alla ord med deras definitioner i lexikon.

måndag 4 juni 2012

Öfverklassgeneratorn, och så detta med Lenin

Det rasar som bekant en debatt om klasshat på kultursidorna, en polemik jag är kluven till. Är det konflikt så är det. Skulle det inte vara ett uttryck för repressiv tolerans om yttringar av klasshat bara blev gillade och klappade på huvudet av medelklassen? Om hatet endast blir applåderat, nominerat och sanktionerat är det lätt hänt att man tror att det bara är en okontroversiell pose.
Sammanflätad med debatten om klasshat är diskussionen om Lenin, och om revolution kontra reformism. Den tänker jag inte säga pip om, mer än att det verkar som om en del debattörer faktiskt är rädda för att det ska bli revolution. Jag tror inte att de skulle dundra så mycket mot sympatier med Lenin om de bara betraktade det som nostalgi. Såna här debatter brukar förr eller senare utmynna i den makabra sysselsättningen att räkna lik. Och då är det lätt att påvisa att även många liberala demokratier har en hel del sådana på sitt samvete. Hur som helst, detta med Lenin tänker jag inte yttra mig mycket om, eftersom jag helt enkelt vet för lite om Lenin. Istället bollar jag över till Mäktig Tussilago, där klassgrälen äro legio.

Det här är flams, men lite kul:
Öfverklassgeneratorn. Man rycker i tofsen och får ett öfverklassnamn.
Jag blev Maja "cookie" Lundgren. Störtnöjd, skulle kunna svänga mig i vilka salonger som helst med det.

Vladimir "Pom-Pom" Lenin.

söndag 3 juni 2012

Talahaaa, fiffy!

Den här besvärjelsen funkar jämt. Språket är hemligt men just därför internationellt gångbart och omöjligt att missförstå. Om man säger talahaaaa, fiffy, så blir det fred.
Kan man skriva så utan att det låter jolmigt? Det finns ingenting jolmigt med pacifism.
Jag har haft den här bloggen i något mer än tre år, det känns lite fantastiskt. Ovisst hur länge jag fortsätter. Det kan hända att jag gör om den lite. Ibland tycker jag att den stelnar - eller att jag tappar tonen. Det är inte riktigt samma grej som 2009 och 2010, eller är det? Nej, den markanta skillnaden är att det då ofta var hundratals kommentarer. Det var något som uppstod, och klingade av. Nätet är gigantiskt, men jag tycker att de diskussioner som utspelade sig här då inte riktigt liknar något annat.
Man kan inte återskapa såna saker med vilje, och överhuvudtaget måste jag fundera lite över vad den här bloggen ska vara. Då var den knappast en blogg, utan mer en tummelplats. Idag vet jag inte riktigt vad den är, och i morgon har jag ingen aning.

Marty Robbins El Paso. Det var Charlie Siringo som kom med tipset,  tack för det.


  

lördag 2 juni 2012

Långa bollar på Sverige...

Eller Gaggböles ödesmarsch (i krig kan allting hända):

 http://musescore.com/user/3036/scores/51021

Man trycker alltså på pilen för att få melodin uppspelad.

Det ska bli muntrationer i bloggen också, men det finns frågor som är värda att ta på det allra största allvar. Ett allvar vars tyngd är så stor att allt sjunker ner i erforderlig dysterhet. Ett förebyggande mörker.

Jag totade ihop den här strax före nyårsafton förra året - det har varit ett vidrigt år. Det är därför den heter Nyår i Gaggböle (jag lyckas inte ändra på det i efterhand). Men sedan tyckte jag att det trots allt kändes lite för murrigt att publicera den på nyårsafton. Och därefter gick jag på ett väldigt roligt, rentav flärpigt kalas.
Nu, när det känns som om jag har baxat runt med svensk försvars- och säkerhetspolitik + vapenhandel ett tag, tycker jag att den kan passa som den blygråa droppen som får Gaggböles bägare med samlade protester att svämma över.

För att det inte ska bli alltför neggigt (kopplingen till inlägget är: "think").