lördag 22 november 2014

Swingpaus

Gaggböle swinghörna proudly presents the International Sweethearts of Rythm. Fyra fenomenala låtar.
(Någonstans framåt mitten av videon står det "The End", men det är inte med sanningen överensstämmande för det fortsätter med How 'Bout That Jive? och sedan blir det om möjligt bara bättre och bättre).



33 kommentarer:

Mariannesson sa...

Fantastiskt. Saxofonisten!!

maja lundgren sa...

Trumpetisten. Allihop :-)

Anonym sa...

Ulrika Knutson i Fokus:
http://www.fokus.se/2014/11/bilda-regeringen/

"Framför allt handlar det om ett humanistiskt underskott i den politiska klassen. Dessa politiska broilers på finans- och utbildningsdepartement som inte kan se fram eller bak på kulturarvet. Som helt saknar allmänbildning på kulturområdet, och vad värre är, saknar fantasi. Den här sjukan börjar bli ett samhällsproblem."

maja lundgren sa...

Ok jag läser och återkommer. Saknar allmänbildning och fantasi. "Politiska broilers" är ju en klyscha, men det verkar som om hon siktar in sig på finans- och utbildningsdepartementet, på tjänstemannanivån.

maja lundgren sa...

Det stämmer att det skulle kunna göras besparingar inom byråkratin, inom statliga myndigheter och förmodligen på departementen också. Om det nu är det artikeln handlar om. Återkommer, som sagt var.

maja lundgren sa...

"Ingen hade en susning om att regeringen ville lägga ned hela härligheten inom en vecka."

Ok Tarschys har alltså fått ett stipendium upprättat i sitt namn och pengarna ska gå till forskare vid Medelhavsinstituten.
Enligt forskningsministern var avsikten aldrig att lägga ner instituten, utan se efter om de kunde finansieras på annat sätt. Så kan det ju ha varit. Hur som helst stoppas förslaget nu, och det är lite lustigt (och typiskt för detta slags indignation) att det inte välkomnas, utan Knutson skriver att nu måste debatten om de obildade politikerna verkligen komma igång.

Sen är det ju också så att allt är tillåtet när man kritiserar makthavare, och nyanser som gör en artikel mindre kärnfull undviks:
att regeringen vill "avskaffa de svenska lektorerna utomlands" är inte hundra procent korrekt. De svenska lektorerna får sin lön från de universitet de arbetar på.
Men:
"den svenska statskassan kompletterar lönen, samt ger stöd till läromedel, konferenser, språkdagar och författarbesök".
Det kan statskassan gärna forstätta med för min del.
Och man kan säkert göra en internationell jämförelse, och titta på hur mycket den svenska och franska staten lägger ner, till exempel.

Sen citerar Knutson någon från utbildningsdepartementet:

"En inofficiell röst från utbildningsdepartementet löd i all oskuld:
– Måste man sända ut en massa ointressanta språklärare i världen? Kan man inte skicka några ekonomer i stället, så att de lär sig något nyttigt?"

Ja det är ett dumt uttalande, men är det autentiskt eller har Knutson hittat på det själv?
Alltså jag vet inte. Det där är ju ingen drevartikel, även om den lämnar sakfrågorna till förmån för antaganden om fantasilöshet osv (kanske korrekta, men jag känner lite snark snark inför tonfallet och infallsvinklarna).

maja lundgren sa...

Om någon har Fokus, berätta gärna om deras linje i Nato-frågan (omslaget ger ett lätt ironiskt intryck men det kanske det inte är?)

maja lundgren sa...

Man får inte hitta på citat i artiklar på det sättet, men det kanske är ett riktigt uttalande.

Anonym sa...

"Måste man sända ut en massa ointressanta språklärare i världen" - hm. Det låter inte riktigt realistiskt. Mer som en fras Knutson hittat på för att illustrera vad hon menar är kulturföraktet bland politiker. Tycker jag. Men jag kan ha fel. Dessutom handlar det såvitt man förstår inte om att sluta sända ut språklärare i världen, utan om att dra ner på kringverksamheten - konferenser, gästföreläsningar... Men det har jag ingen åsikt om, tyvärr.
T.S. Älgot

maja lundgren sa...

Det beror på sammanhanget, möjligheterna att hitta pengar på andra ställen - Villa San Michele tycker inte jag om, det här kan absolut inte en politiker säga men jag kan det: det är för mycket B-kulturell medelklass som åker dit för att låtsas att de är bildade. Äsch, de får göra om, reformera, hitta pengar någon annanstans, spara, eller nåt sånt.
Återkommer

maja lundgren sa...

här ett stycke ur en DN-artikel av Jasenko Selimovic;

Det faktum att regeringen och dess spinndoktorer överlät kulturdepartementet till MP och utnämnde Bah Kuhnke till kulturminister har nämligen en lätt avläst och obehaglig undertext: ”Kulturfolket kommer inte ens att fatta att MP inte är intresserat av kulturpolitiken. De brukar rösta vänsterut och det räcker för att de ska gilla oss. Kasta ett köttben framför dem, en kändis, och de kommer att gilla det. Blinka sedan lite i en flummig programförklaring: ”yttrandejämlikhet”, blink-blink, ”intersektionalitet”, blink-blink, och de kommer att bli nöjda.”


"En lätt avläst och obehaglig undertext", skriver Selimovic - sedan kommer alltså ett ganska långt stycke som sägs uttrycka regeringens tankar.

Skribenten lanserar också ett "vi" som inkluderar marxister och frikyrkliga, samtidigt som han hävdar att det inte är fråga om något drev.
Ja det här är ju en folkpartist, så det är ju inte helt oväntat. Men jag uppfattar hans artikel som föraktfull.

maja lundgren sa...

I det fallet är stycket inom citattecken uttalat fiktivt: trots att skribenten hävdar att han helt säkert vet att regeringen resonerat på det sättet, så framställer han det inte som ett egentligt citat.
Lite annorlunda är det ju med detta:
"Måste man sända ut en massa ointressanta språklärare i världen" osv. Tankeläsning eller citat?




Marianne Johansson sa...

jasenco selimovic är en i allra högsta grad föraktfull person! - det har jag redan för länge sen kommit underfund med! - han anser sig själv stå skyhögt över alla - iaf de flesta - andra - vad gäller intelligens och kulturell och politisk medvetenhet... ('ödmjukhet'? - något sådant finns ej i hans värld...)

maja lundgren sa...

Hej Marianne! Ja, jag har läst rätt få artiklar av Selimovic, tror jag - men i just den där artikeln så tycker jag att det är tydligt att han uttrycker sitt eget förakt och ingen annans. Förakt för mp, för Alice Bah Kunhke och för vänstern. Det är inte regeringen som har resonerat på det där sättet, det är han själv.
"Kasta ett köttben framför dem, en kändis, och de kommer att gilla det." Det skulle alltså syfta på Alice Bah Kuhnke. Det är vidrigt uttryckt.

Marianne Johansson sa...

kanske off topic - men iaf: eftersom jag vet att du maja har en kritisk hållning till 'Expressen' så kan jag inte låta bli att tipsa dej om 'marcus birros blogg' och hans senaste inlägg där: "Sparkad från Expressen"... (har även - via 'Blogger Post' - lyckats föra över just det inlägget till min blogg 'keinerlei'...)

Calamity Jane sa...

Jag hade just tänkt tipsa om samma. Det är ju tillåtet att vara OT här och att föreslå artiklar :-)
Först mordhotad, sedan sparken för att han ville att Expressen skulle bry sig.

maja lundgren sa...

Jag såg något om det där, var det inte det att han skrivit på ett högerextremt forum?
Jag kollar, nu tycker väl jag att Marcus Birro är rätt mycket dramaqueen, men jag ska läsa.Det är inte roligt att bli mordhotad, det har jag också blivit.

maja lundgren sa...

Aha, han hade blivit intervjuad av Exponerat. Och gissa vad - IC intervjuades samtidigt!

Anonym sa...

Äsch, jag som trodde att Birro var den italienska pluralformen för öl. Men han visar sig vara både pöt och intellektuöl. Kanske lite prippsögd vad gäller yttrandefriheten bara.

Sorry, jag bara raljerar idag... jag skyller väl på vädret den här gången. ; )

Anonym sa...

Okej, kanske lite elakt om man läser på om hans bakgrund. Det var inte riktigt avsikten - det är bara namnet som bjuder upp till dans...

maja lundgren sa...

Plural av birra heter birre :-)
Jag tror att det ligger nära tillhands att raljera över Birro. Dels för att det alltid är lika synd om honom, och dels för att han använder sig en hel del av överdrifter. T.ex en sådan liten sak i blogginlägget som att strax efter klockan elva, blir mitt i natten eftersom det låter mer dramatiskt.
Det är lite svårt att tro att han inte kände till vad Exponerat är för ett forum.

Jag tycker inte om det han skriver, bland de allra värsta krönikorna, som jag ser det, är den här:
"Lita aldrig på små flickor i rullstol, som ber dig om något".

Anonym sa...

Jag har lyssnat på inlägget och kunnat konstatera att Birro åkte till Italien och gick på fotboll istället för att polisanmäla de mordhot han ska ha fått ta emot på Twitter. Vid hemkomsten bad han Expressen att hjälpa honom med polisanmälan.
Kan det handla om en tävling debattörer emellan? Åsa Linderborg fick ju hjälp av Aftonbladet då hon blev mordhotad, och Maria Sveland med flera hotade kvinnor har skrivit böcker om hatet och framträtt i TV om det. Har inte mordhoten rentav blivit ett inslag i den massmediala dramaturgin?

Calamity Jane sa...

Hat och hot är alltid fel!!! Vem det än drabbar.

Anonym sa...

Jag vet inte, men jag tycker mest att han känns lika relevant som en repris på någon tv-serie från åttiotalet . Jag har inget emot honom, men han känns urvattnad och tradig. Jag byter därför kanal och struntar fullständigt i vad han säger och gör. Jag tror att jag inte är ensam om att känna så för honom, och att han därför med jämna mellanrum måste figurera i dylika kontroversiella sammanhang för att väcka intresse för hans person. Samma säljstrategi som Alex Schulmann således, med resultatet att båda känns som gamla dammsugarförsäljare som kör urvattnade och intetsägande repriser på sig själva.

maja lundgren sa...

Anonym 18.34: jo det kan ge intrycket av effektsökeri. Och det kan gå lite inflation i det hela. Calamity Jane: ja, men alltså nätet är nog ändå en sak för sig, och så finns ett bistert faktum att det nog hör till undantagen snarare än regeln att mördare varnar i förväg. Men visst är det tänkbart att det piskas upp en hatstämning, som sedan drar med sig den s.k tysta svansen.
Anonym 19.01: ja det är ju spektakulärt, som gjort för att skapa Twitterstorm, för att därefter vädja om stöd, delningar, likes. Jag tycker också att det är tråkigt.

maja lundgren sa...

Ett mordhot är ett tecken på att någon är kontroversiell, och att vara kontroversiell är det närmaste sanning som vårat förtappade tidevarv kan komma :-)

Anonym sa...

"Lita aldrig på små flickor i rullstol, som ber dig om något".
Evangelium enligt Marcus ;-)

T.S Älgot

maja lundgren sa...

En bit bort från Den gyllene regeln, men religionen är som alla vet töjbar.

Anonym sa...

"Att vara kontroversiell är det närmaste sanning..."
När det nu är fritt fram att länka till vilka artiklar man vill, OT och annat, kan jag inte låta bli att nämna Lena Sundströms intressanta tal/artikel, apropå att hon fick ta emot Torgny Segerstedts frihetspenna.
I hennes dotters klass hade de haft en lektion i "livskunskap" och läraren hade frågat om det var bra om alla är överens:

"Barnen flög upp från stolarna. Ett efter ett.
Bara en pojke satt kvar. Vickade generat från den ena sidan till den andra.
”Är det inte bra om alla är överens” sa fröken.
Pojken som heter Max satt tyst.
”Är det inte bra om alla är överens, Max” upprepade fröken.
”Det beror på vad alla är överens om” sa pojken.

http://www.dn.se/kultur-noje/lena-sundstrom-att-do-som-en-antirasistisk-hjalte-ar-en-sak-att-do-som-en-brakstake-ar-nagot-annat/

Klokt barn. Fin artikel.
Men rubriken? Är den inte ganska märklig? Kan det rentav vara så att rubriken är en gliring åt antirasister som av DN anses vara irriterande bråkstakar? Jag kanske läser in för mycket "budskap" ;-) men DN har ju drivit en ganska hård linje mot kritiken av Lilla Hjärtat, t.ex.

T.S Älgot

maja lundgren sa...

Ja den tyckte jag om.

Hehe rubriken, ja vem vet om den inte är ett messaggio - jag håller med om att det är en oväntad rubrik, man skulle kunna tro att artikeln handlar om maning till hyfs och sans i antirasismen. Eller något annat. Men det syftar förstås på att Segerstedt dog som en bråkstake, alltså i offentlighetens ögon var han en jobbig kverulant och ingen hjälte.

maja lundgren sa...

Det jag tycker allra mest om i Lena Sundströms artikel är tonfallet, och funderingarna kring massan och individen - det här är svåra frågor, jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg med ditt och datt där jag bland annat diskuterar det talet/artikeln. Och det får väl bli i morgon, förhoppningsvis.
Natti

Anonym sa...

Frances Carroll and the Coquettes är bäst hittills. Av dina "all girls"-band.

maja lundgren sa...

Jo de är också bra, jag är lite särskilt förtjust i trummisen Viola Smith. Men International Sweethearts of Rythm håller lika hög klass, inte minst Mary Lou Williams på piano. Sen blev de dubbelt trakasserade, jobbade under svårare villkor, alltså det var ju regelrätt förföljelse.