måndag 11 maj 2009

Det är ingen skitfråga, Åsa-Påsa!

Nja. Åsa Linderborg trasslar in sig rejält när hon diskuterar frågan om Johan Lundbergs replikrätt och yttrandefriheten. Hon har ju helt rätt i att en tidningsredaktion inte har hur mycket utrymme som helst, även om detta har ökat väsentligt i och med att många artiklar kan läggas ut på nätet. Men när en av redaktörerna på hennes kultursida smög in en liten känga åt Axess i en artikel, utan artikelskribentens medgivande, så var det klåfingrigt och dumt. Syftet var att få Axess att framstå som ett forum för islamofobi, och sånt måste man ha rätt att bemöta.

Och när Linderborg i samma artikel försöker hävda att förintelseförnekelse är en intressant åsikt med hög prioritet när det gäller yttrandefrihet, så börjar man faktiskt undra varför. Kritik av Israel är en sak. Förintelseförnekelse något helt annat.

Åsa Linderborg använder sig av det maktspråk som sitter i väggarna på en del tidningsredaktioner.

"Med den uppblåste rättshaveristens alla manér kunde så Lundberg – som har en egen tidskrift och blogg till sitt för­fogande – häromdagen gå till storms i Expressen (förutom en artikel i Newsmill och en uppbackande krönika i Journalisten av Kjell Häglund). Jag vet inte vad Expressens kulturchef Björn Wiman har för skäl att lägga sig i denna (skit)fråga, men jag vet att vi på Aftonbladet vill något mer med vår kulturjournalistik än kurr och effektsökeri till varje pris."
Hela artikeln kan läsas här.

Uppblåst rättshaverist. Hm. Samma auktoritära tonfall som Helle Klein när hon på Aftonbladets ledarsida dömde ut Myggor och tigrar som "privata nojor", som när Guillou vill stänga ner Internet, som när Marklund pekar på Kina som ett föredöme och Elisabeth Hermon som mer eller mindre sinnessjuk, eller som när Maria Schottenius pekar på mig som varande detsamma.

Ytterst handlar denna fråga enligt min mening varken om vänster eller höger. Det är ett strukturfel. Jag kommer att tänka på följande ord av Lars Westerberg:

"I kulturlivets makthierakier har en enskild skribent ingenting att sätta emot mot en stor tidning. Men väl städslad, har han sin tidning i ryggen och kan utöva makt mot alla andra skribenter. Ett svensk debattör kan byta åsikt varje halvår men medger aldrig ett misstag. Ja, han får inte ens göra det, ty tidningens ära tillåter det icke, om nu hans egen skulle göra det. Vår käre medarbetare hålls alltid om ryggen och har givetvis rätt att få det största utrymmet och det sista ordet. Opponenter avfärdas regelmässigt som kverulanter och rättshaverister."

Här kan man läsa den (tack, Leroy).

Nå, Åsa Linderborg byter inte åsikt varje halvår, men ovanan att avfärda opponenter som kverulanter borde hon göra sig av med på momangen.

22 kommentarer:

 1. Som av en händelse så dök jag på den:


  http://hd.se/kultur/lars-westerberg/2008/03/17/maktbalans-viktig-foer-det-fria/

  Deet kostar inte att dela med sig och vara generös.

  Eller som Monica skrev om Journalisten det var något enögt. = Cyklop

  Det gäller att dyka djupt, hålla andan och sedan dyka upp med något bra. För något Knytte.

  Inte fastna i polymik och detaljer utan skaffa sig perspektiv, tänka efter och sedan skriva.

  Leroy

  SvaraRadera
 2. Gärna lite research innan oxå. Eller om det som skrivits visat sig vara en historia skriva om den andra oxå.

  : http://monicaantonsson.blogspot.com/2009/05/journalistens-nagot-enogda.html  Leroy

  SvaraRadera
 3. Tack Leroy, där var den ju.
  Nu ser jag att Lars Westerberg nämner mig i artikeln, så det ser kanske tvivelaktigt ut att jag länkar - som om jag bara är ute i egen sak. Å andra sidan är det rätt illustrativt för vad som händer när bryter mot reglerna.
  I själva verket kostar det ju ingenting att vara generös och släppa fram opponenter, Leroy. Research är bra, att inte bestämma sig i förväg för hur något är eller bör vara, och att inte låsa sig på grund av prestige. Då blir alla knott och knytten glada.

  SvaraRadera
 4. Defenitionen på politisk korruption: " The missuse of public office for private gain" (Missbruk av förtroendeställning för egen vinning)

  Tar man denna och blandar med pressfrihet, freedom of the press: http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=16

  Ser man den politiska agendan inom kulturen och försöken att få makten över media och kuturutbudet genom New public management införandet.

  Vet man sen att en journalist med en agenda valt att gå till politiker så skall det granskas av andra journalister.

  Leroy

  SvaraRadera
 5. Kan rekomendera denna uppsatts.

  Kring media och korruption

  : http://luur.lub.lu.se/luur?func=downloadFile&fileOId=1323791

  Inte så mycket om Berlusconi eller andra samhällen system.

  I a f intressant läsning om Journalism, förhållningssätt och politik.

  Leroy

  SvaraRadera
 6. Snälla Maja.

  Kan du inte lägga in Media Creeper så man får se hur dom stora 4 hoppar.

  Leroy

  SvaraRadera
 7. Hur lägger man in Media Creeper...?

  SvaraRadera
 8. http://www.b19.se/mediacreeper/howto

  Finns även "vanliga" creeper där myndigheternas internetrörelser kan kollas.

  Det kan vara rätt intressant...

  SvaraRadera
 9. Men det är lagligt, och så där?
  Jahaja, det är klart att om myndigheterna får kolla medborgarnas internetrörelser så är det väl inte mer än rätt att medborgarna kan kolla myndigheternas surfande.
  Men märkligt nog så har jag större förtroende för svenska myndigheter än för svenska media.

  SvaraRadera
 10. Jo. Om det nu inte snarare är ur askan i elden, typ.

  Men visst är det lagligt!
  Alla de där "skandalerna" när myndighetsmänniskor porrsurfat på jobbet som kommit ut i media tror jag ursprungligen kommer från den här sajten.

  Karin S

  SvaraRadera
 11. Maja, ja det sorgliga är att det dessutom alltid finsn ett stort antal halvfigurer som är snara att rycka ut till makthavarnas försvar och utmåla den som säger emot som just paranoid, kverulant, reaktionär eller rättshaverist. Min erfarenhet säger att dessa huvudsakligen kan delas in i två kategorier: unga wannabes som inte känner att de inte kan kvala in i ofentligheten på sina befintliga meriter samt äldre skribenter som kanske känner sig smått åsidosatta och gärna vill profilera sig i debatten igen men utan att behöva stöta sig med någon makthavare.

  SvaraRadera
 12. Jo, och branschen efterfrågar faktiskt bråk för sakens egen skull. Jag tycker att förintelseförnekelse är ett effektsökeri som förvränger kritiken av Israel. Kanske handlar det om ett sätt att höja rösten, och om ett slags desperation.
  Det är klart att en redaktion ska kunna välja en linje, det är inte nödvändigtvis kul med klotterplank, "anything goes". Men vad är det för poäng med att sitta och hata Axess och bli indignerad när det kommer svar?

  SvaraRadera
 13. Roligt att se att du haft påhälsning:
  "Dessa har besökt lundgrenmaja.blogspot.com
  lundgrenmaja.blogspot.com 2009-05-12 16:33:50 - Aftonbladet AB
  lundgrenmaja.blogspot.com 2009-05-12 16:05:48 - Aftonbladet AB "

  Leroy

  SvaraRadera
 14. Leroy: vad kul. De kanske hittar några bra tips!

  SvaraRadera
 15. "Dessa har besökt lundgrenmaja.blogspot.com
  lundgrenmaja.blogspot.com 2009-05-12 18:27:57 - Sydsvenska Dagbladet AB
  lundgrenmaja.blogspot.com 2009-05-12 18:27:42 - Sydsvenska Dagbladet AB "

  Såg att även Sydsvenskan kikar in lite.

  Roligt att se.

  Leroy

  SvaraRadera
 16. Nu ser du kanske lite bättre själv vilka intresserade läsare du har, även om dom inte alla gånger får kommentera. Men du kan i.a.f nu se vem som kikat in .

  Kanske de till och med kan skriva.

  Leroy

  SvaraRadera
 17. apropå "inte får kommentera" - för mig får de förstås det. Men ibland kan det vara så att folk som är kopplade till redaktioner måste göra taktiska avvägningar, det är tyvärr inte så enkelt som att var och en bara säger sin mening. Därför fungerar "bloggosfären" befriande, tycker jag.

  SvaraRadera
 18. Du kan nu själv kolla vilka som besökt lite då och då genom att skriva:
  http://www.b19.se/mediacreeper/site/lundgrenmaja.blogspot.com
  Så ser du vilka media som hälsat på.

  Hoppas du har något på loftet som kan öppna asken.

  Leroy

  SvaraRadera
 19. Ganska många på ett dygn. De är förstås välkomna, och visst finns det saker att förtälja och analysera. Men allt har sin tid, det som pågår är världshistoriens långsammaste skandal, Rom byggdes inte på en dag och så vidare...

  SvaraRadera
 20. Mina tomtar på loftet laddar om, givetvis.

  SvaraRadera
 21. Dina tomtar softar ett tag till, alltså?

  SvaraRadera
 22. De förbereder en viktig sak som kan ta lite tid, men antagligen kommer i morgon.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)