fredag 17 juli 2009

Fler tillslag mot Casalesi-klanen

Ytterligare sju personer har arresterats ur den klan som styr över Casal di Principe, Roberto Savianos hemort.
Bland de arresterade återfinns en son till Cicciotto di Mezzanotte, ungefär Midnattsknubbis, som jag skrivit om tidigare.
Cicciottos son kallas 'o puffo.
Smurfen.

Detta kan den italienskkunnige läsa om här.
I artikeln är ett foto av Cicciotto di Mezzanotte.

Cicciotto 'e Mezzanotte (som det blir på napoletanska) sitter redan i fängelse och "samarbetar med rättvisan", men hans brorson har tagit över större delen av hans tillgångar och valt en mer laglig bana: han säljer fyrverkerier och arrangerar fester.

Sonen, Smurfen alltså, har däremot fortsatt på brottets bana.

Många av "dom där" gillar när det smäller. Stora fester och religiösa processioner är i regel också uppskattade. Och film. Särskilt filmer om gangstrar.

En del av dem är barnsligare än andra.

I min gamla blogg på Bokcirklar berättade jag bl.a om en av Giuseppe Missos allierade, Vincenzo Mazzarella.
(Om han är släkt med Merete Mazzarella ska jag låta vara osagt).

Mazzarella lyckades hålla sig gömd undan rättvisan mycket länge. Men gissa var de haffade honom till sist? Jo, på Eurodisney i Paris.

Inte på Pigalle, inte bland can-can-damerna. Utan tillsammans med Musse Pigg och kompani.

31 kommentarer:

 1. Sorry, det blev lite stökigt och en del syftningsfel - vem som heter vad och har det och det smeknamnet och är brorson till den och den osv är ofta rätt rörigt. Hoppas det är hyfsat klart iallafall.

  SvaraRadera
 2. Citattecknen på "samarbetar med rättvisan" är inte en slump. En "mer laglig bana" är inte heller ett misstag (vaddå, antingen är det väl lagligt eller olagligt? Hur kan något vara "mer lagligt?")
  Jo, det finns halvtvättade pengar.
  Men det tar vi nån annan gång.

  SvaraRadera
 3. Är Mazzarella ett vanligt namn i Italien?
  Författarinnan med samma efternamn kanske tar illa upp...? Även om det framgår att du skämtar.
  Ska säga att det är svårt för en gube att begripa hur alla de där klanerna hänger ihop.
  Algot

  SvaraRadera
 4. Anonym: jo det är ganska vanligt. Jag tror inte Merete Mazzarella tar illa upp.
  Det är faktiskt inte lätt att begripa hur alla klaner hänger ihop. De ingår tillfälliga allianser, är inte hierarkiskt ordnade i en Cupola som de sägs vara på Sicilien, och det sker många utbrytningar och interna stridigheter. En månghövdad hydra som ständigt ändrar skepnad kallas camorran i tidningarna.

  SvaraRadera
 5. Maja, Kan inte speciellt mycket om detta men med anledning av en artikel i någon tidning förstod jag att camorran även är inblandad i "dog-shelter"-affärerna. Var lite otippat för mig men tydligen ligger det några slantar i detta.
  Det är en svenska där som är inne i samma business som har fått hotelser för att hon förmodligen "snor" marknadsandelar...

  För övrigt tycker jag att italienska språket är lika vackert som landet är komplicerat.
  Ulrika

  SvaraRadera
 6. "dog-shelter" - affärerna: vad är det? Har det med hundpensionat att göra...?

  Camorran är lite överallt, dessvärre, de har säkert hunddagis också (ungefär som det fanns IRA-dagis).

  Och de gillar inte sån skit som fackföreningar, till exempel.

  En afrikansk gästarbetare som arbetar på odlingarna i Afragola (samma ort där Italiens största Ikea ligger, om ni minns) och som försökt bilda en fackförening fick två kulor i benen som straff.

  SvaraRadera
 7. På tal om camorrans uppbyggnad - jag vet absolut inget därom så här kommer en nybörjarfråga - hur central är familjen i alla dessa alliansbygganden?

  SvaraRadera
 8. Superbra fråga. Familjen är både central och inte. Man kan sammanfatta det så här: i princip alla klaner har en familj som kärna. Runt kärnan finns ett kluster av anhängare som inte är släktingar.
  Därutöver är familjen viktig på andra sätt. Tycker man på sätt och vis förstår mer av att läsa camorristers självbiografier än att läsa tidningar (även om camorristerna förskönar sig själva får man större inblick i vardagen).

  SvaraRadera
 9. Aha. Då kommer en följdfråga. Hur ser "befälsordningen" ut inom familjen... äldst är störst, bäst och vackrast?

  SvaraRadera
 10. Ja, i princip. Men de åker in och ut ur fängelset hela tiden, eller går under jord, och då kan det vara en av sönerna eller någon annan som har huvudansvaret för gli affari. Kvinnorna är rätt ofta inblandade i affärerna också, nuförtiden.

  SvaraRadera
 11. Maja, innan jag sticker iväg och grillar vill jag bara spinna vidare på ditt svar och säga att camorra-kvinnorna kan kanske sägas ha varit mer indirekt involverade i de brottsliga gärningarna genom att ta emot pengar därifrån för inköp av livsmedel o.d. (penningtvätt-penninghäleri o.d.) och för "markunderstöd" (eller vad säger man)?

  SvaraRadera
 12. Självklart! De kan även ha varit pådrivande när det gäller att utkräva blodshämnd.
  När det gäller tobakssmugglarna har kvinnorna ganska länge "vikarierat" för sina män när de sitter i fängelse. Och det är inte så ovanligt att kvinnor har hållit i den illegala spelverksamheten och i prostitutionen.

  Det jag menar är att det först är nu på senare tid som det har börjat förekomma regelrätta kvinnliga bossar, eller gudmödrar, som planerar både de militära och de ekonomiska aktiviteterna.
  En sak jag nämnt tidigare är att det inte lär ha förekommit en enda kvinnlig camorrista, oavsett om det handlar om en familjemedlem/hemmafru eller någon som är mer aktivt involverad, som har samarbetat med rättvisan, blivit en "tjallare".
  Det är ett ganska intressant fenomen.

  SvaraRadera
 13. Maja, hundhärbärgen skulle det vara. Läste att man i italien inte får kastrera hundar ej heller avliva friska hundar. Så de som ömmar för herrelösa hundar eller vill tjäna pengar, kan starta hundhärbärgen och få statligt stöd. Citerar
  "Man får tre euro per hund och dag i ett hundhem. Det är inte ovanligt med 500 till 1 000 hundar i de där hemmen och förhållandena är fruktansvärda. Det är inte så noga vilket skick de är i, om de får mat eller inte, eller kan röra sig."

  Det låter helt otroligt men ger en del pengar när man räknar efter. :(

  Länken till artikeln http://www.expressen.se/1.1607186

  Länken till hon som "trotsar maffian"
  www.miamattsson.blogspot.com

  Ulrika (ej inloggad)

  SvaraRadera
 14. Ja, visst blir det en rejäl slant.
  Ett härbärge med 1000 hundar skulle alltså dra in tretusen euro om dagen (om detta verkligen stämmer). Över trettiotusen kronor, vilket borde bli över 200.000 kronor i veckan och närmare en miljon i månaden. Lite svårt att tro på det... men att hundarna har det dåligt i härbärgena kanske är mindre upprörande än själva resursslöseriet.

  Gissningsvis kommer hon inte att råka riktigt illa ut, eftersom mannen är amerikansk soldat. Det väcker något slags respekt. Men man vet förstås aldrig.
  Men när jag läste i artikeln att hundhärbärgen, prostitution och sophantering är camorrans tre inkomstkällor i regionen undslapp mig ett bistert skratt. Några fler inkomstkällor har de trots allt.

  SvaraRadera
 15. Det är ett riktigt intressant fenomen, Maja - ett jämställt "maffialand"!

  SvaraRadera
 16. ack nej...
  ber att få återkomma i ämnet

  SvaraRadera
 17. Den klassiska camorrakvinnan är hon på balkongen mittemot -

  SvaraRadera
 18. Att jag skriver så här upphackat beror på att det är något mysko med min

  SvaraRadera
 19. dator, var tionde sekund klickar den till och sen är jag automatiskt

  SvaraRadera
 20. ute på nåt som kallas specific click.

  Har camorran hackat sig in?

  SvaraRadera
 21. Hm, det skulle kunna bero av "hackning" och det är ju det samma som dataintrång. Om så är fallet kanske en polisanmälan vore vettigt.

  SvaraRadera
 22. neeee det tror jag inte.
  Kanske virus, snarare.
  Det verkar ha lugnat ner sig nu ialla fall.

  SvaraRadera
 23. Men det är klart, man kan ju undra ibland.

  Det finns ju folk som är bra på det här med datorer. Vissa har ett dubiöst intresse för uthängningar - ett område som än så länge är juridiskt oklart.

  Men om någon hackar sig in i en dator är h*n väl inte så dum att h*n röjer sig genom att få datorn att uppföra sig spattigt.

  Apropå anonymitet och signaturer: under en tid undrade jag om "C" var samma som "Björn".

  Hur som helst: se upp för de goda och rättfärdiga.

  SvaraRadera
 24. De goda och rättfärdiga är livsfarliga i sin omotiverade rättfärdighet!

  Förresten, har du lust att ge mig en "reality check" vad gäller min text om anonymitetsrätt. Jag funderar på om folk driver med mig när de inte förstår texten eller om texten är allt för svårbehandlad för den normala slutledningsförmågan.

  SvaraRadera
 25. Jo, jag tror mig begripa. Enligt mediekommissionen (hette den så? sammanfattar ur minnet) ska varje fall bedömas för sig, och prövas i förhållande till grundlagen. (Det vill säga: regelverket är fortfarande under utveckling? Det dyker väl upp fall efter fall som kan bli prejudicerande).

  Å andra sidan: Blogger har ett speciellt avtal med sina användare som garanterar dem anonymitet om inget brottsligt försiggår.
  Däremot framgår det kanske inte (?) av avtalet om kommentatorerna är skyddade av samma anonymitetsrätt. Det framgår inte heller (?) vad Blogger gör om någon publicerar info om en anonyms identitet. Stänger av bloggen?

  SvaraRadera
 26. Ja, du verkar ha förstått och till och med hunnit med en egen analys och slutsatser kring några väsentliga "luckor". :-)

  Blogginnehavaren torde ansvara för publiceringen kommentatorernas kommentarer. Och en spekulation från min sida är att Blogger/Google mycket väl kan varna eller stänga av en bloggare som låter publicera uthängande kommentarer om sådana uthängningar som tangerar det oförsvarligt oetiska eller rentav det brottsliga däri.

  SvaraRadera
 27. Oj, ursäkta den dåliga svenskan Maja. Jag sitter och lyssnar på Robin Söderlings intervju i anledning av hans vinst i Båstad samtidigt som jag skriver.

  Varning eller avstängning för publicering av "uthängningskommentar" kan troligtvis ses framemot om dessa uppnår tillräckligt hög oetisk/ brottslig karaktär.

  SvaraRadera
 28. vill bara tipsa om att italiensk brottslighet och tydligen i det här fallet neapolitansk, har långa tentakler:

  http://www.corren.se/ostergotland/atvidaberg/?articleId=4949940

  Handlar om den lilla östgötska kommunen Åtvidaberg som sedan några år tillbaka är inblandad i affärer, för kommunen stora affärer, med en man från Neapel vid namn Guido Minerva.

  Denne Guido Minerva är inblandad i en gigantisk skattehärva.

  /Anna-Lena

  SvaraRadera
 29. lite mer att läsa:

  http://www.independent.com.mt/news.asp?newsitemid=80688

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)