fredag 14 augusti 2009

Misso anklagar Lady Camorra

Förundersökningen om mordet på Giuseppe Missos sambo Assunta Sarno år 1992 har ännu inte lett till något åtal, och ett flertal av dem som antas ligga bakom, bland andra Maria Licciardi, den så kallade Lady Camorra, har släppts fria i brist på bevis.

Som jag har skrivit tidigare är det inte ovanligt att camorrans kvinnor är involverade i den ekonomiska och administrativa verksamheten, även om det fortfarande är sällsynt med regelrätta bossar. Maria Licciardi i Secondiglianoalliansen lär vara en av "le padrine", gudmödrarna. Missos sambo å andra sidan lär ha haft ansvar för en del av spel-och-dobbleriverksamheten då maken satt i fängelse.

Roberto Saviano skriver i sin bok Gomorra att klaner som är kvinnostyrda är lugnare och mer diplomatiska än mansstyrda. Jag vet inte om det verkligen stämmer eller om det är ett utslag av sydländskt galanteri hos Saviano. Det finns en föreställning inom den syditalienska sfären att kvinnan är antingen ängel eller demon; ett intressant kapitel i den avhoppade camorristen Nunzio Giulianos dagböcker heter just: "Kvinnan i kvarteren - ängel eller demon". Jag kommer att återkomma till detta, antingen här eller i bloggen om Myggor och tigrar.

Här är en artikel , "Bossens kvinna måste dö", om mordet på Missos sambo Assunta Sarno, och ett foto från en av de inte alldeles fåtaliga arresteringarna av Misso.

26 kommentarer:

 1. O här var det tomt!

  Ja, man vet inte riktigt vad man skall skriva om detta ämne. Det enda man kan utbrista är väl att det är hemskt - HEMSKT att det finns grupper som grabbar åt sig makt och tycker sig ha rätt att bestämma över hela samhällen.

  Kriminella motorcykelgäng kan väl på ett sätt liknas vid maffiosos och det finns säkert andra konstellationer.

  Saviano skrev ju om hur camorrans armar sträcker sig ut över världen, och t.om har de grabbat tag i några nordiska länder.

  Undrar just om det förgrenat sig hit? Saviano nämnde aldrig Sverige, men helt otroligt att camorran även tagit sig in här är det väl inte?

  SvaraRadera
 2. Det kommer att bli mycket intressant att läsa Majas tolkning av "Kvinnan i kvarteren - ängel eller demon"...
  Ett första steg är redan gjort då Maja tolkar Roberto Savianos påstående "klaner som är kvinnostyrda är lugnare och mer diplomatiska än mansstyrda" i hans bok "Gomorra" som "ett utslag av sydländskt galanteri hos Saviano"...

  SvaraRadera
 3. MO: det är väldigt invecklat, men jag tror inte att det finns någon egentlig politisk vilja att ta itu med problemet. Kort sagt för att även Nordeuropa är insyltat, vi drar fördel av att camorran ger sig in i näringslivet. För att ta ett drastiskt exempel: de norditalienska industrier som med hjälp av camorrister dumpar sitt avfall i Syditalien. Ett lite mindre drastiskt exempel: billiga varor, bl.a märkeskopior framtagna av camorrastyrda företag. Om något skulle göras mot den inofficiella ekonomin, skulle det göras nu. Men "det man inte vet har man ingenting ont av" tycks politik/näringsliv resonera. Det är lönsamt att ha affärer med camorran.

  Valens: jag tycker mig höra misstänksamheten växa... Bara så att det inte blir några missförstånd, eftersom du uppfattat mig som empatistörd tidigare: jag är verkligen väldigt fäst vid syditalien.

  SvaraRadera
 4. Nä, handlar kanske om försörjning också - alltså att så många får sin inkomst från camorran. Han skrev ju nåt om det Saviano att i Neapel har t.ex unga pojkar att välja mellan att bli militärer eller gå med i camorran.

  Så politikerna kanske blundar för det för att de på så sätt slipper ta ansvar för de fattigas överlevnad. Jag har iofs inte en clue hur pass utvecklat socialt skyddsnät de har i Italien, men jag tror det är sämre än här.

  Vet i alla fall av en bekant att äldreomsorgen inte är som här i Sverige. Hans pappa hade Alzheimer och familjen tog hand om honom själv. Jag frågade om det inte fanns hjälp från kommunen att få, men det verkade inte så.

  SvaraRadera
 5. MO: ja, det är inte alltid lätt att veta vad som är orsak och verkan. Arbetslösheten är hög, men å andra sidan gör camorran det svårt för hederliga företag att öppna i Syd. Och det är en stor utflyttning, särskilt studenter försöker nästan alltid flytta norrut. Jag tror att det kommer att gå att lösa, det här är ett område som borde blomstra på alla sätt och som delvis gör det också. Det första av allt är att dumpningen av giftavfall måste upphöra.
  Det finns en enorm bitterhet mot Nord på grund av sådana saker och den gynnar camorran: syditalien är bortglömt, utnyttjat och lurat av nord, då litar man i så fall mer på den lokala klanen. Men det finns förstås också mycket rädsla,

  SvaraRadera
 6. Vill bara tipsa om vad som händer i det lilla östgötska samhället Åtvidaberg

  http://www.corren.se/ostergotland/atvidaberg/?articleId=4949940

  Åtvidaberg är sedan några år tillbaka är inblandad i affärer, för kommunen stora affärer, med en man från Neapel vid namn Guido Minerva. GM äger bla a anrika Hotell Stallet och det kanske inte lika anrika badhuset. Åtvidabergs kommun har försökt att avbryta samarbetet, men inte lyckats.

  Denne Guido Minerva är inblandad i en gigantisk skattehärva, han en del andra ska ha genom en smuggelhärva där Malta är inblandat ha undanhållit den italienska staten miljardbelopp.

  http://www.fsve.se/dev/article.php?id=3348

  /Anna-Lena

  SvaraRadera
 7. här en länk från Malta Independent

  http://www.independent.com.mt/news.asp?newsitemid=80688

  SvaraRadera
 8. Tack, Hannah. Detta ska jag noga läsa! Hade inte hört talas om det.
  Kommunen "har försökt att avbryta samarbetet, men inte lyckats", det låter bekant, alltför bekant. Neapels kommun och kranskommuner har i åratal försökt avbryta samarbetet med camorran men inte lyckats. (Man bör minnas att de allra flesta verkligen vill bli av med camorran).

  SvaraRadera
 9. Corren har skrivit en hel del om hela härvan. Bl a

  http://www.corren.se/ostergotland/atvidaberg/?articleId=4954819

  SvaraRadera
 10. Hanna

  Hörde om det där med Hotell Stallet på TV- nyheterna. Intressant.

  Något som vore intressant att veta, är hur pass involverad maffian är i den italienska fotbollen.
  Vet du Maja, om comorran har någon inblandning i Napoli?
  Maradona spelade för Napoli mellan åren 1984-91 ( Wiki)

  SvaraRadera
 11. öh...camorran ska det vara.

  SvaraRadera
 12. Hipp hurra för Google!

  http://www.dagensledare.se/?cat=41&tid=1387

  " Maradona visade sig gärna offentligt arm i arm med Giuliano klanen som byggde sin förmögenhet på kokain."

  Jaså, på det lilla viset.

  SvaraRadera
 13. O ja. Maradona var nära vän med familjen Giuliano.

  SvaraRadera
 14. Maradona var ohederlig på fotbollsplanen (googla på: "Guds hand") och i det civila livet (läs: narkotikamissbruk).

  Maffian är både ett rättssäkerhetsproblem och rättviseproblem. Som Maja beskriver Camorran är dess våld i sig förkastligt och dess inofficiella ekonomi snedvrider konkurrensen så att det blir svårt för hederliga företagare att överleva på sin näringsverksamhet. Detta kan sägas vara grundbulten i problemet med Camorran.

  Intressant nyhet om Åtvidaberg, det visste jag inte.

  SvaraRadera
 15. Googlade på " Guds hand" och fann följande.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Diego_Maradona

  " Maradona blev i mitten på 80-talet fotbollens obestridde megastjärna. Kanske blev han för stor för sitt eget bästa. År 1984 hade italienska SSC Napoli betalat en ny rekordsumma för honom, 65 miljoner kr.

  http://wwwc.aftonbladet.se/sport/9806/29/diego.html

  " jag fuskade "

  Nu orkar jag inte googla mer, men jag vill minnas att det har varit prat om att både UEFA och FIFA har varit inblandade i korruption.

  SvaraRadera
 16. Tack Grynna, den artikeln i Aftonfabeln hade jag missat. Jag visste inte att Maradona hade "biktat" sig om fuskmålet. :-)

  SvaraRadera
 17. Det finns de som hävdar att om den inofficiella ekonomin försvann, skulle hela systemet rasa ihop. Det handlar då främst om att såpass mycket av produktionen utförs av illegala invandrare. Det symboliska exemplet i Savianos Gomorra är Angelina Jolies klänning (vid en Oscarsgala tror jag det var), sydd av den camorrastyrda textilindustrin i Neapel, med illegal kinesisk arbetskraft som skeppas dit i stora containrar.
  Sen finns det de som förespråkar en legalisering av droger för att därigenom ta ifrån maffian deras största enskilda inkomstkälla. Jag är emot. Det skulle i så fall vara om forskningen lyckades ta fram en drog som var ofarligare än alkoholen.

  SvaraRadera
 18. Maja, en annan inofficiell officiell sak är att Charlotte verkar ha släckt ned sin blogg, märkte jag nyss. Hm... Hoppas hon mår bra i vart fall.

  SvaraRadera
 19. Vad gäller den inofficiella ekonomins existensberättigande så beror det nog på hur den definieras. Jag tänker på alla människor som rent privat byter tjänster och gentjänster med varandra, t.ex. barnpassning utan ekonomisk vedergällning, eller gräsklippning åt äldre/funktionshindrade utan ekonomisk kompensation, ge socker till grannen o.d. Dylikt måste förstås få vara kvar.

  I övrigt undrar jag verkligen om samhällssystemet skulle barka åt helvete om den inofficiella ekonomi "imploderade". Men det är klart att begravningsentrepreneurerna, polisen och rättsväsendet skulle få mindre att göra, vilket i sin tur skulle leda till mindre arbetstillfällen.

  Eftersom det uppenbarligen finns ett behov av den inofficiella ekonomin så skulle den lika gärna kunna konvertera till officiell ekonomi och konkurrera på lika villkor. Eller?

  SvaraRadera
 20. Oj. Ja den är helt nedsläckt. Vi får hoppas att hon mår bra. Jag har ingen mailadress till Charlotte.

  SvaraRadera
 21. Alltså, när det gäller maffian så vill den ju inte konkurrera på lika villkor. Om man säger så. Om två företag konkurrerar om en upphandling och det ena tar till mutor, hot eller våld så är det för att det inte accepterar spelreglerna. Ungefär som om en fotbollsspelare skulle klubba ner målvakten.

  Jag har bara tittat lite på Åtvidaberg än så länge, och det verkar ju som om kommunen gör rätt, avvaktar domen. Man kanske inte ska måla fanken på väggen än (men jag vet inte, ska sätta mig in i det mer).

  SvaraRadera
 22. Jag satt med kaffekoppen och funderade lite på det där med maffia och Sverigen, när plötsligen en tanke dök upp: Men asfalten, hur var det med den?

  Det visade sig för några år sedan att flera stora byggföretag bla. NCC, PEAB och Skanska hade bildat en asfaltkartell och gemensamt gjort upp priser vid vägbyggen.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article542167.ab

  I mina ögon liknar det maffia.

  SvaraRadera
 23. Det är ju också så att framförallt byggmaffian men även stora företag som Ericsson eller ABB dessutom har satt i system att inte betala fakturor förrän efter tre månader eller så. Det är inte många underleverantörer och småföretagare som klarar det. Gillar man inte läget finns det alltid någon annan. An offer you can't refuse. Förfärligt.

  SvaraRadera
 24. Ja, precis - även om situationen är allvarligare i Italien, särskilt i Syd, så kan det bli fel att dra en alltför skarp gräns, visst finns det maffiatendenser här med.
  Och det som Saviano pekar på, camorrans internationella förgreningar, måste nog också ses i förhållande till import från delar av tredje världen med ibland usla arbetsvillkor. Apropå Angelina Jolies klänning, alltså.

  SvaraRadera
 25. Jag tror att ett visst samarbete med maffian tolereras i nord så länge det inte direkt hotar samhällssystemet. Det är ju trots allt inte så att kommunalpolitiker i Sverige blir utsatta för hot, eller att klanerna tar avgifter för rätten att sätta upp valaffischer i deras kvarter.
  Om man tänker sig att Kungsholmen styrdes av en familj som krävde en avgift av alla politiska partier under valrörelsen: 100.000 kronor för rätten att affischera, 500.000 kronor för rätten att bjuda invånarna på pizza (röstköp).
  Då skulle det börja likna hur det är i vissa områden i Neapeltrakten.

  SvaraRadera
 26. Läser i MoT att du ju faktiskt nämner Maradonas kontakt med Giuliano.

  ( Idioten ligger på fönsterbänken och vilar sig.
  Är jag en tönt om jag lämnar boken oläst trots att jag bara har 1/4 kvar att harva mig igenom?
  Det är få böcker som har väckt en sån ovilja hos mig som Idioten. Jag kan bara komma på en och det var Klas Östergrens Gangsters, och det skräpet åkte i sopnedkastet tidigt en sommarmorgon.)

  Grynna

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)