onsdag 16 december 2009

Bildning och kultur, verkligt rara djur del 2

Jag gick in på Akademibokhandeln i Liljeholmens galleria häromdagen för att köpa Ola Wikanders "Ett träd med vida grenar", om språkforskning åt det indoeuropeiska hållet åt mig själv, och "I döda språks sällskap" som julklapp.
- Å. Det är många som frågar efter den, sa bokhandlerskan vemodigt om den senare. Men vi får inte beställa den.
Hon berättade att den stora Akademibokandeln i centrum hade fjorton exemplar av boken, så det blir väl till att styra kosan ditstädes. Eller allra enklast, beställa via nätet.
Jag är ju en total språknörd, men jag vet också att det finns ett stort och brett intresse för ordens ursprung. Akademibokhandelns nya politik har debatterats en hel del, bokhandlarna är överhuvudtaget mer ovilliga att köpa in böcker. Jag tror inte att det kommer att funka. Övertron på storskalighet och säkra kort kommer nog bara att leda till en kortsiktig ekonomisk vinst. Det finns en stor bildningshunger i landet.

Och det finns bokhandlare som antagligen mot reglerna lägger ner tid och energi på att spåra upp marginella böcker - likt den bokhandlare på Akademibokandeln vid Odenplan, som engagerade sig i mitt sökande efter en ny intervjubok med Beppe Misso, utan resultat eftersom den är kontroversiell och bara säljs under disk i kiosker i Italien - men som var lika glad ändå, eftersom alla inte bara tänker på att sälja. En del tycker helt enkelt att det är intressant det här med litteratur.
Det kommer alltid att finnas böcker med största tänkbara värde som inte når ut mer än till en liten krets (nu tänker jag inte bara på Beppe Misso egentligen, det är ju inte så konstigt att han är okänd, han är vårt eget systems fånge och inte andras, utan jag tänker på gedigna tänkare och förvaltare av erfarenhet i största allmänhet som aldrig möter en bred publik. Kanske för att ingen har lyckats förklara varför det är värt att lägga ner ansträngning på att begripa dem, eller för att en vanlig hederlig slöläsare väljer avkoppling hellre än intellektuell utmaning efter a hard days work).

Xerxes och Atossa tycker iallafall om att lufsa i snö. Det är fantastiskt. De kommer in vildögda och glittriga i pälsen och Atossa har ett schå med att få bort alla snökokor.

10 kommentarer:

 1. Bästa bokhandeln i stada är Söderbokhandeln, Götgatan nära Medborgarplatsen.

  http://www.dn.se/dnbok/klassisk-kansla-pa-soder-1.486165

  SvaraRadera
 2. ...annars finns oxå en jättecool bokhandel på Drottninggatan.. ganska trångt därinne, men man kan hitta grejer man inte väntat sig.. och dom är billiga.. Tror dom heter Bok & Bild..

  SvaraRadera
 3. http://www.libreriauniversitaria.it/leoni-marmo-misso-giuseppe-arte/libro/9788887375558

  http://usato.unilibro.it/site/product_used.asp?id_used=39242&idaff=0

  si possono acquistare su Internet
  in bocca al lupo
  fina gullvia

  SvaraRadera
 4. Cosa vogliono per il Natale, gli gattini?
  Lap top oppure panna ?

  SvaraRadera
 5. Tänk vad roligt det är at gå in på en bokhandel leta efter en bok eller få möjlighet beställa första upplagan av en bok. Här har vi i alla fall ISBN nr: som gör att de kan leta ordentligt.

  Inte böja sig ner och ta fram något under disken.  Leroy

  SvaraRadera
 6. Apropå kransar och missar kommer här ett lingonben.
  Det har ju varit helg med Lucia, och så småningom kommer ju jul och sen misssommar med kransar och allt.
  Ursäkta om jag lagt in den här tidigare.Minns inte riktigt till vilka jag skickat den

  http://www.youtube.com/watch?v=OAxWd2yy4pk&feature=player_embedded

  Jag tycker den är ganska kul.

  SvaraRadera
 7. hahaha, tack Anonym 19.11, vilken härligt arg gube. Inte minst för att han svär så mycket när han pratar om svenskans förfall.
  Ja Akademibokhandeln har ju inte monopol, det är kanske mest det att man förväntar sig av den stora kedjan att de ska vara beredda att beställa in... Men det är ju ofta tvärtom, de mindre bokhandlarna, som är mer alerta där.
  Och tack för länken - I leoni di marmo har jag redan men det ser faktiskt ut som att man kan beställa intervjuboken via nätet också.
  Buona notte

  SvaraRadera
 8. Mer eller mindre snöstorm här.

  SvaraRadera
 9. buona notte, stellina

  SvaraRadera
 10. Anonym 19:11, hihihi vilken härlig språkpolis!

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim