fredag 4 juni 2010

En svår fråga

En kommentator tog upp frågan om kriget mot drogerna i Mexiko. Värst är situationen i staden Juarez, en av världens farligaste städer, där det också förekommer många kidnappningar och mord på kvinnor, möjligen kopplat till våldsporrindustrin. Här kan man läsa om detta.
Det finns uppgifter om att delar av militären har gått över på drogkartellernas sida. Säkert är att tiotusentals människor har dött, däribland helt oskyldiga.
Drogkriget i Mexiko skrev jag om i inlägget "I Neapel är allt en teater...". Jag medverkade i ett seminarium med den amerikanske författaren Don Winslow, som menar att som läget är nu är det minst onda alternativet en legalisering, och stora satsningar på att motverka drogernas negativa effekter. Don Winslow har skrivit en roman, I hundarnas våld, där han skildrar korruptionen och den mexikanska militärens brutalitet i det allt annat än framgångsrika kriget.
Och idag hade Metro en "knarkduell" mellan den liberale skribenten Johan Norberg och folkhälsoinstitutets Åsa Domeji. "Trots nolltolerans och stränga förbud vinner narkotikan mark i Sverige. Har Sveriges hårda linje misslyckats?" var Metros fråga. Johan Norberg lutar åt att det är bättre att försöka minska skadeverkningarna än tillgängligheten, medan Åsa Domeji menar att den restriktiva politiken bör behållas.
Själv vet jag inte. Knarket är de kriminella organisationernas största enskilda inkomstkälla, inte minst har det gjort att maffians makt har ökat. Människor kommer alltid att hitta sätt att berusa sig; jag kan fundera i riktningen att läkemedelsföretagen borde försöka ta fram droger som har mindre skadeverkningar än de droger som finns, inberäknat alkohol. Längre än så kommer jag inte i mina funderingar just nu. Här är två som är nöjda med att matte är hemma igen.

6 kommentarer:

 1. Underbart att se två lyckliga katter.

  Ja, frågan om en liberalare narkotikapolitik är svår. För vems skull ska liberalisering ske? Alltså - vilken agenda (fniss) ligger bakom? Är det av hänsyn till missbrukarna som sprututbyte ska tillåtas liksom en större tillgänglighet till Metadon och Subutex? Eller handlar det om en uppgivenhet från samhällets sida och/eller besparingar inom både vård och rättsväsende? Var 5:e vårdplats sägs beläggas med någon med missbruksrelaterad diagnos och det handlar inte om renodlad missbruksvård utan ffa platser på t.ex. medicin- och kirurg- och ortopedavdelningar. Sedan finns det omätbara som består av mänskligt lidande, alla som direkt eller indirekt drabbas av missbruket, i familjer och på arbetsplatser. Det finns mycket cynism i att lägga ner arbetet på att minska missbruket, samtidigt som det naturligtvis är av godo för varje narkoman som slipper att drabbas av Hepatit eller HIV tack vare rena nålar och sprutor. Svårt ämne som inte ens experterna inom svensk narkotikapolitik är eniga om.

  SvaraRadera
 2. först skrev jag en självsäker kommentar, men sedan... men, visst måste det begränsas...

  SvaraRadera
 3. En pragmatisk cynism som med alkoholen (tillåta men ta skatt för att täcka en del av samhällskostnaderna) - jag vet inte med drogerna, tycker det låter fruktansvärt riskabelt att sälja kokain och heroin på apoteket. Dela ut rena sprutor tycker jag är en något annan sak.

  SvaraRadera
 4. Jag önskar ingen svåra sjukdomar, men motverkar verkligen en ren spruta någons avvänjning?

  SvaraRadera
 5. - Rena sprutor - självklart ja.
  - Metadonprogram - principiellt tveksamt att samhället ger folk en extremt beroendeframkallande drog, men människan måste gå före principerna, och de flesta som sysslat med det hela säger att det räddar människor inte bara till liv, utan också till mer värdiga liv. Så länge programmen bara riktar sig till dem som haft långt missbruk och är mycket motiverade att sluta, så ...
  - Låta kemister skapa nya mindre skadliga droger - varje försök hittills har bara lett till fler droger i omlopp, man kan näppeligen härma deras effekt utan att göra dem lika beroendeframkallande, och därmed blir de ju skadliga, eftersom människor styr in sina liv efter dem istället för allt annat som också kan göra livet värt att leva!

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim