lördag 7 augusti 2010

"I hundarnas våld"

I Lokaltidningen Södernytt tipsar Täppas Fogelberg om en ny ljudbok: I hundarnas våld av Don Winslow (inläsning Lennart Jähkel). Don Winslow träffade jag vid en paneldebatt på ABF om maffian, där även kriminologen Jerzy Sarnecki och journalisten Lasse Wierup medverkade. Don Winslows roman handlar om kriget mot drogerna i Mexiko, och den "får Snabba Cash att framstå som en dagisramsa" säger Fogelberg.
Det ska vi vara glada för. Drogkartellerna i Mexiko och det misslyckade kriget emot dem har krävt mängder av liv och i blodigheterna finns även rituella inslag. Värst är situationen i staden Juarez i Norra Mexiko, där det förekommer kidnappningar och bestialiska mord i stor skala på kvinnor, möjligen kopplat till våldspornografin.
Jag skrev om paneldebatten i ett av bloggens första inlägg. Don Winslow menade att kriget mot drogerna är dömt att misslyckas, och att det antagligen bara är en legalisering som kan minska maffians makt. Personligen tycker jag att blotta tanken på att droger ska säljas på apoteket är orimlig, och jag tror mer på Winslows andra förslag: "go after the money", det vill säga om viljan funnes internationellt skulle det antagligen gå att omöjliggöra för banker att förvalta maffians pengar, och "don't feed them", närmare bestämt att den lagliga ekonomin aldrig får göra affärer med den illegala.

19 kommentarer:

 1. "att den lagliga ekonomin aldrig får göra affärer med den illegala."

  Det är sällan man hör detta egentligen självklara. Kanske därför att det är svårt att kontrollera, särskilt i gråzonerna.

  Penninghäleri som brott finns ju, men det verkar inte träffa bankernas hantering av svarta cash.

  Banksekretessen verkar dock luckras upp något inte minst i och med Swift-avtalet, eller TFTP-avtalet (Surfa och du kommer att finna.). Men jag vet inte om det kommer att användas för "hederliga" manschettbrottslingar från övre medelklassen och uppåt.

  SvaraRadera
 2. Tristan: ja och det är också sällan det skrivs om maffian där diskussionen framförallt hör hemma: på ekonomisidorna. Sekretesslagarna för bankkunder borde inte gälla polis och myndigheter, den är väl till för att brottslingar inte ska kunna ta reda på hur mycket pengar folk har (eller?) och inte för att skummisar har rätt att sätta pengar på banken.
  Jo, gråzoner är svåra att komma tillrätta med, men jag tror framförallt att viljan inte finns. Jag har t.ex tjatat en del om Ikea i Afragola här, inte för att jag vet om det är klanen Moccia som Ikea gör affärer med eller inte, men det borde bli ett reportage om saken.
  Rent generell skriver tidningarna om maffian som om det var underhållningsvåld. En liten fernissa av indignation givetvis, men ack så tunn.
  Legalisering av droger tror jag är en mycket dålig idé, att bekämpa maffian med vapen har visat sig svårt - det är nog "go after the money" och "don't feed them" som är rätt väg att gå. Om än inte särskilt lätt.

  SvaraRadera
 3. Jag såg en artikel någonstans - minns ej var - där skribenten hävdade att det vore ganska lätt att få diktatorer på fall med samma metod. Slå till mot banken i Schweiz. Undvika våld, go after the money.

  SvaraRadera
 4. Litet syftningsfel där ovan: att banksekretessen inte borde gälla polis och myndigheter - jag menar att de senare borde ha rätt till insyn.

  SvaraRadera
 5. Valens: tack. Ja det är sant. I Italien har inte så många journalister blivit mördade (de hade kunnat knäppa Saviano utan problem om de ville).

  SvaraRadera
 6. Sedan Gud-faderntrilogin har maffian glorifierats till den grad att man inte tror att den är verklig längre.

  Jag gillade ditt uttryck: "fernissa av indignation". :-)

  Men maffiastrukturer finns det, inte minst inom det svenska partiväsendet, där partipiskan viner, ledaren skyddas, mörkläggningar som skyddas genom att de egna leden sluts etc. Den "representativa demokratin i all sin prakt.

  Detta vill man gärna tro är overkligt.

  Med mer en fernissa av indignation

  Tristan

  SvaraRadera
 7. Tristan: Gudfadernfilmerna är väldigt populärara inom maffian. I de spanska kvarteren tittade folk ovanligt mycket på dem efter ett mord, något slags självsuggestion, det bidrog till den där loja, likgiltiga och overkliga känslan i kvarteren.

  SvaraRadera
 8. jo men det finns ju dom som menar att metadon programmet som funnits i över 40 år (uppfanns faktiskt under kriget och hette i första vändan Adolfin) som har varit oerhört restriktivt och kontrollerat,, har blivt helt förbiseglat av subutexprogrammet som gödslas så lättvindligt att det faktiskt resulterat i sämre bmp för herrar talibaner ex. somliga menar att detta är en helt medveten strategi,sidovinst=mindre brott mindre pengar till maffia likevise om vi tittar på califonia som vill legalisera gräs pga taxes bla.an
  Tror f.ö. att vi på sikt kommer att se en uppluckring vad gäller centralstimulantia Cola=dålig centralstimulantia, Varför, jo jag tror att den winwin som uppstår inte går att motstå, Och vadf tycker gemene man är bäst den heliga staten som maffia eller små lokala grupperingar ?

  SvaraRadera
 9. 17:47: ja jag vill säga direkt att frågan förstås är mer invecklad än det lilla jag skrev i inlägget - jag vet inte om det finns många legaliseringsförespråkare som menar att drogerna skulle släppas helt fria, säljas på apoteket som jag skrev. Nu säger det sig självt att för att maffian ska kunna göra enorma vinster på drogerna, som de gör, så måste det vara rätt många som tar droger.
  Det är tänkbart att det är som du säger, att det kommer att betraktas som ett allför stort hot med dessa parallella och ickeoffentliga ekonomier, med tanke på att det handlar om så mycket vapen också, påtryckningar på politiker, och innästling i den legala ekonomin. Men... ja, vad ska jag säga. Jag vet faktiskt inte.

  SvaraRadera
 10. Adolfin förresten - döpt efter Hitler? Eller?

  SvaraRadera
 11. Hoppsan, en snabb googling gav träff.

  SvaraRadera
 12. Det var nåt annat med Ikea, orkar inte googla nu men viss var det nåt slags skandal?

  SvaraRadera
 13. http://gt.expressen.se/Nyheter/1.1881633/nya-skandaler-i-ikea-ryssland

  SvaraRadera
 14. Zigge: ja, det där var rätt allvarligt, mutbrott och något slags kartläggning (har inte läst igenom det nu men som jag minns det fick Ikeas ledning i ryssland gå). Det kommer nog, mer om Ikea i Afragola.

  SvaraRadera
 15. Som sagt, don't feed them, go after the money.

  SvaraRadera
 16. "I hemliga dokument märkta Endast för generaldirektören planerar den svenska möbeljätten hur ryska affärsmän och toppolitiker ska kartläggas, utpressas och smutskastas.
  - Affärsmetoderna som beskrivs i dessa dokument är fullständigt främmande för Ikea. Det är upprörande, säger Helen Duphorn, informationschef för Ikeagruppen i holländska Leiden."

  Tänk om Ikea är inblandat i mordet på Immacolata Capone?

  SvaraRadera
 17. Går Björn Wiman i dina fotspår?
  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/sagolika-italien-ar-pa-vag-att-ruttna-inifran-1.1147197
  Inte för att du skulle skriva så svennigt.

  SvaraRadera
 18. Wiman är en härmapa utan vingar. Jag kan berätta en liten anekdot, den är inte alls märkvärdig men kännetecknande för kulturvärldens dubbelhet. Sommaren 2006 publicerade Bang en "trailer" för Myggor och tigrar (jag hade helt enkelt sammanställt några korta utdrag ur boken från början till slut, jag trodde då inte att vare sig Bonniers eller något annat förlag skulle våga publicera den). Någon visade texten för Björn Wiman på Expressen kultur. Han sa: "Det här är hett!" och gick ner till nyhetsdesken.
  Pja, det viktiga om man vill göra kulturkarriär i våra dagar är att kunna dra växlar på allt möjligt. Jag uppskattar inte attityden i Wimans krönika (det är för övrigt inte jag som skrivit anonyma kommentarer om ryggdunkning i kulturen under den haha, även om det var lite upplivande att se), svennig är en eufemism i sammanhanget.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim