torsdag 7 april 2011

Ordet är fritt

"Självreklam", "marknadsföring", "det främsta syftet att sälja": det skulle vara jag och Norén som representerar det, medan Knausgård står för förnyelse av litteraturen. Jag och Norén är billiga avarter, Knausgård en frälsare. En litteraturkongress ägnas nu åt att slå fast detta.
En del snälla kommentatorer i bloggen har bett mig strunta i sånt här.
OK. Jag förstår bara inte hur någon som läst Myggor och tigrar kan få det intrycket.

66 kommentarer:

 1. Det var det j*vl*gaste! Ska jag ta färjan till Finland och bita någon? Jag förstår att du blir sårad av ord som de där, försök att skaka av dig och läs dina goda recensioner istället!

  En fråga också. Vad/vem är Knausgård? En norsk (sportkommentatorerna säger så) med hybris? Allt det här låter lite norskt och finskt lillebrorkomplex. Ääää, jag blir bara elak.

  Må så gott nu och sträck på dig! Kram!

  SvaraRadera
 2. Det är orättvist. Jag har sett det förut, att man försökt framställa det som att stormen kring Myggor och tigrar var marknadsföring, och jag en exhibitionistisk strip-lit-författare som tydligen låg bakom galenförklaringarna av mig själv också. Det finns helt klart en genusaspekt i det här, även om Norén får en släng av sleven. Hur vidrigt det är att framställa det på det här sättet vet den som har läst hela boken, och jag tycker att det är obehagligt när folk försöker ge sken av att vara objektiva, när de fördömer min bok och mig och påstår att jag gjorde det för pengar. Dokusåpa, osv. Det måste ju finnas något slags syfte bakom att spela ut en manlig författare mot en kvinnlig på det här sättet, och Knausgårdlanseringen har ju inte varit liten.
  Så. Nu ska jag gå till biblioteket.

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst Knausgård, men han om någon har väl ägnat sig åt marknadsföring?
  När jag var inne på mitt lokala bibliotek härförleden såg jag en stor affisch på väggen med Knausgårds bild på. Han hade varit där och föreläst och inget fel i det, men inte har jag sett några stora affischer på Maja någonstans.

  Så osannolikt fräckt att göra den jämförelse man gör.
  "sensationslystnad och råhet" (Maja) "förnyelse av litteraturen" (Knausgård). För trots att man inte säger det rakt ut så förstår alla att det är just det som menas.

  Sen kan man ju undra om Knausgård själv ställer upp på den beskrivningen. Jag har ingen aning faktiskt.
  Men Maja, strunta i sådana dumheter! Dina läsare vet bättre än så.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag ska försöka gissa, nej jag tror inte Knausgård riktigt skulle gilla den beskrivningen, fast det vet jag inte. Nej jag tycker faktiskt att det är rätt hemskt. Att det skulle vara marknadsföring - "Lundgrens roman är motbjudande", "Om Maja Lundgren ringde skulle jag slänga ut telefonen genom fönstret", "Det är inte systemet, det är fan du" - att det där skulle vara min marknadsföring, jaha.
  Nä, jag tycker faktiskt att det är rätt vidrigt, men ska såklart skaka mig av det.

  SvaraRadera
 6. Nej. Trots att jag inte alls känner till Knausgård närmare så skulle min gissning också vara att han inte skulle gilla en sådan jämförelse. Den är för... helt enkelt bara för... om jag får uttrycka mig så.
  Om det vore jag så skulle jag vrida på mig av obehag.

  SvaraRadera
 7. Det är utdragen mobbing, en litterär våldtäktsrättegång och kameraderi.

  SvaraRadera
 8. Si j'étais toi, je participerais au congrès de Vaasa...

  SvaraRadera
 9. Maja dålig dålig hora Knausgård stort fint geni... Jo, fult gjort att bjuda in till konferens med det programmet. Norén är en annan sak, det är två olika grejer att ge sig på honom och dig.
  (Om du inte vet det är M.F och en äldre herre med psykopatdrag jättebundis, kan ha med saken att göra...)
  Jag tycker väl att du kan påpeka sånt här. men jag vill läsa en ny bok av dig snart. Skriv, Maja, skriv!
  zigge

  SvaraRadera
 10. det där senaste av zamenhof förstod jag: participate på kongressen i Vaasa.
  Kul ide. Gör ett surrealistiskt skandalupptåg. Åk dit och gorma.
  zigge

  SvaraRadera
 11. zamenhof: vet inte om det är värt det. Jag vet på ett ungefär hur tugget kommer att gå. zigge: skulle vara nåt sånt då - sitta i publiken med en revolver och se iskall ut.
  Bättre göra som Becket sa: "Don't talk. Write".

  SvaraRadera
 12. "kulturens stackars tjackhoror": jag tror det där har sårat en del djupt. kulturmedberoende kvinnor som dyrkar stora manliga egon, det är en sort. Jobbig sort tycker jag, men vafan.
  zigge

  SvaraRadera
 13. hahaha...
  Nej, nu har jag inte tid att grunna på det här mer. Träning (viva Svettis) och skrivande. Min melodi.
  Om Libyen i SvD: Jas-planen hade lyft och gjort en runda på 32 minuter och sedan återvänt till flygbasen, ingen kom till skada av allt att döma.

  SvaraRadera
 14. "Don't talk. Write". Bra motto för en författare.
  zigge

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Angående SvD: Ingen (av Jas-planen) kom till skada av allt att döma!?
  Jag noterar att det plaskar vidare i den litterära ankdammen...

  SvaraRadera
 17. Äh, vi andra kan väl åka till Vaasa, vi tar med både sporrar och ridspön medan Maja skriver. Jag tar på mig onda ögat.

  LittFest - bara ordet!

  SvaraRadera
 18. Jo det är upprumpning. Inte säker på att Knausgård har lust att vara Scheike.

  SvaraRadera
 19. Sensation och råhet är det som säljer bäst. Vettiga människor skriver för pengar, om än i andra klädnader. Vad annars?

  / Charlie Siringo a.k.a. James Dillinger

  SvaraRadera
 20. Var det inte Ivar Lo som skrev något om att de som skrivit bäst har skrivit för pengar?
  Varför sväva upp i någon "högre" orealistisk sfär med ofullkomliga art pour lárt-trams? Varför inte skriva så man ger läsare något värdefullt - för dem, inte för författaren själv som hetsar upp sig i ensamhet vid skrivbordet?
  Kafka myntade en gång tre krav på god litteratur:
  1. Den skall vara underhållande, (vilket så många glömmer!).
  2. Den skall lära oss något.
  3. Den skall bryta upp isen inom oss.

  Nå, sådant kommer nog igen - trots, inte tack vare, "kultur"tjafset bland tedrickarna.

  / Charlie Siringo

  SvaraRadera
 21. Maja!: - prövningar utsätts vi alla för - 'mitunter'...('mitunter' = emellanåt) (det gäller bara att visa sig vara stark - visa att man kan stå ut med dom - kränkningarna...)

  SvaraRadera
 22. Charlie Siringo: instämmer, men "skriver bara för att sälja" betyder något annat i det här fallet (så kan man ju inte heller säga om de goda populärförfattarna, att de bara skriver för att sälja - även om Mario Puzo påstod det om sig själv och Gudfadern, hehe). Anklagelsen "självreklam" är nog inte någon kritik av underhållningslitteratur eller underhållande litteratur, inte heller av marknadsföring av böcker, utan bortsett från kompislojaliteter och sånt så handlar det om att när det kommer till kritan så råder det helt olika villkor för kvinnor och män, i kulturen och annorstädes.
  Marianne: jo, det kan nog verka som att fästa alltför stor vikt vid detta, men jag tycker fortfarande att myggor är värre än tigrar. Poliser kan vara värre än våldtäktsmän, halvkvädna visor värre än råhet, gråzonsmänniskor värre än mafiosi.

  SvaraRadera
 23. (Maja!: - jag har ej läst "myggor och tigrar" - det jag tänkte på var ngt som zigge en gång sagt om mej på din blogg och - på din undran om hur jag hade 'tagit det' - så sa jag att jag hade upplevt det som en prövning - och prövningar utsätts vi alla för emellanåt...)(jag tänkte på bibeln och sånt man kan lära sig om hur man ska vara som människa - och att även prövningar är något man får räkna med - och det gäller då att förhålla sej rätt enligt kristen tro...) (vad nu detta har att göra med det du skrivit? - inget! - helt ovidkommande! - förlåt!)

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Marianne: det minns jag. Zigge är ett brushuvud. Prövningar är bra. Inte ett dugg ovidkommande.

  SvaraRadera
 26. Tack Maja! (ja jag är ju lite speciell - totalt obeläst - har ej läst en enda av dina böcker - mer än som hastigast ögnat igenom 'mäktig tussilago' och - ändå - trots det - har jag alltid en känsla av att du kan betrakta mej som den männscha jag gärna vill bli betraktad som! Tack!)

  SvaraRadera
 27. Ok, Maja... Men en god populärförfattare har en "ådra" som h*n utnyttjar, utvecklar just för att tjäna pengar. Finns egentligen ingen motsägelse där. Hade h*ns dominerande "ådra" varit en annan hade h*n uppträtt som svajmastartist, advokat, musiker eller ficktjuv, just för att tjäna pengar.
  Charlie Siringo

  SvaraRadera
 28. Charlie: jo, fast inte bara för att tjäna pengar. Om populärförattaren inte tycker det är kul, tror jag inte att det blir särskilt kul att läsa heller. Då kan man kanske sälja det med mördande reklam ett tag, men inte så länge. Tror jag.
  Fast det här handlar mer om anklagelsen "hon säljer sig". En annan typ av anklagelse.

  SvaraRadera
 29. Är jag en prövning?!
  zigge

  SvaraRadera
 30. Anonym: - beträffande din fråga om du 'zigge' är en 'prövning' - det var bara mitt speciella sätt att förhålla mej till det du sa om mej - jag försökte distansera mej från det och intala mej att det där är ej jag...

  SvaraRadera
 31. Käre Gud, om Ivar Lo någonsin sagt något så korkat måste han ha bortsett från det mesta och bästa i svensk (och utländsk) poesi.

  Willy Lorens

  SvaraRadera
 32. Willy L: ja, jag tror ju inte ens populärförfattare säljer bara för att sälja - men dessutom finns det ju de som skriver utan att förvänta sig att kunna nå en bred publik överhuvudtaget. Lustigt att du nämner poeter, haha! Jag har precis sett lite recensioner av Bolanjo, med citat ur hans dikter: de gick hem direkt hos mig, det som jag uppfattade som "orent" (ursäkta det fundamentalistiska uttrycket) i romanen fanns inte där. Mmm hmm, och vad har det med saken att göra? Han lär ha sagt att han började skriva roman istället för poesi för att kunna ge barnen något att ärva.

  (Det betyder inte att romanen behöver vara sk-t, jag har lovat att ge den en chans till men först får det bli poesin)

  SvaraRadera
 33. tryckfelsnisse har varit framme igen:
  "inte ens populärförfattare säljer bara för att sälja"
  byt ut det ena verbet mot skriva så blir det mer begripligt.

  SvaraRadera
 34. Willy Lorenz och Maja:
  Vladimir Iljits Uljanovs järnhårda lag om den kalla ekonomiska nödvändigheten, även bakom kvasiintellektuella, pseudokonstnärliga och politiska utsvävningar, gäller fortfarande. Klasskämpen Ivar Lo begrep det.
  Och just för detta ekonomiska incitament kan resultatet i många fall bli lysande!
  Introverta och dästa lathundar producerar sällan något av värde.

  / Charlie Siringo_

  SvaraRadera
 35. Charlie: ojojoj. Det där får man nästan hoppas var ironi.

  SvaraRadera
 36. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 37. KonsoMöv! haha....
  Ja där satt den! det är nazism. Allvarligt talat, jo visst låter det nazistiskt - precis sådär käckt och eufemistiskt och uppfordrande. Jag tycker en massa, till exempel att nazisterna skapade det första moderna språket och att det är likt rätt mycket av det massmediala språket idag.
  I all hafs, jag tränar mycket så nu bär det av till Friskis igen

  SvaraRadera
 38. apropå käckt och så menar jag... Friskis, njae det låter inte nazistiskt. FriskFest kanske, men det ska ju allra helst vara förkortning också.

  SvaraRadera
 39. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 40. Fritzmus!
  *S*!
  (jag vet inte om *SS* representerar något, alltså om man använder den förkortningen för ett dubbelt skratt).

  Bara en sak, man BEHÖVER inte förknippa sport, gymnastik m.m med fascism.

  SvaraRadera
 41. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 42. De gör så där för att de är besatta av din bok.
  Tänk på dem som älskar den.

  SvaraRadera
 43. Det gör jag också, anonym. Tack så mycket.

  SvaraRadera
 44. Apropå besatthet så ska jag tillbaks till Neapel igen.
  Mer om det sen.

  SvaraRadera
 45. Monika Fagerholm skriver i en kommentar till posten att hon inte alls menade det hon skrev. Är hon så korkad att hon inte förstår hur hennes ord läses, eller så samvetslös att hon delar ut nålstick hon sedan inte vill stå för???

  Stå på dig! Ser fram mot rapport från Neapel!

  SvaraRadera
 46. Hnerik?
  Nä, det där var falskt av Fagerholm. Läser Norén för andra gången skriver hon.
  zigge

  SvaraRadera
 47. Forget about it. Fattar man inte det politiska allvaret med Myggor och tigrar och den fundamentala skillnaden mot Norén och Knausgård och fan och hans farbror så gör man inte.
  Det är sådär nålstick ser ut, för övrigt.

  SvaraRadera
 48. Försåtligt. Obehagligt.
  Sa inte även Schottenius att hon inte menade vad hon skrev?
  Vilka fega uslingar.

  SvaraRadera
 49. Kan du utveckla det där?

  SvaraRadera
 50. Nej, det är för fint väder för det.

  SvaraRadera
 51. En av presentationen att döma ganska stor konferens på temat JAG i litteraturen, och ett enda jag naglas fast som förkastligt, nämligen mitt. (Norén slängs mest in för syns skull).
  Samma situation som 2007, 2008... Und so weiter. Det är mobbing. Men det är en i grund och botten hedrande mobbing för Myggor och tigrar. Nämns ordet feminism i sammanhanget?
  Nu är det ju många som djupt uppskattar Myggor och tigrar, män som kvinnor, och som även har skrivit om detta. Men jag kommer att sättas i stocken många gånger om igen. Det är nämligen systematiskt.

  SvaraRadera
 52. Jag vet inte om Hnerik Brändén är kapad.

  SvaraRadera
 53. Hnerik Brändén är vad en helt okapad Henrik Brändén råkade skriva när hans fingrar snubblade på tangentbordet. Vid återbesök hos Fagerholm hörde han Anita Lindbloms klangfulla röst i bakgrunden: "Så mycket falskhet, bor det här!"

  SvaraRadera
 54. Är det du som är fotbollshuliganen hos Fagerholm?

  SvaraRadera
 55. Har inte riktigt ork att följa hur egotrippade författare marknadsför sig i kvällstidningar och hos Skavlan, så jag skulle inte kunnat åstadkomma fotbollshuliganens drapa.

  SvaraRadera
 56. Det finns nåra saker som är gemensamt för den kulturcamorra som är ute efter min skalp: de är rika, ofta monstruöst rika; de är väldigt mycket FÖR marknadsföring, de är borgerliga i sina värderingar även om de gillar låtsasrebeller och ibland (ibland inte) företräder vänsteråsikter och "klasskamp", och de är fyrtiotalister med omnejd. Fyrtiotalister med omnejd kommer jag att återkomma till.
  Men det är egentligen inte de som gäller. Det låter snobbigt, men elit och etablissemang är inte samma sak.

  SvaraRadera
 57. ja jag är en förtitalist(!) (född -42) med allt vad det innebär - bevare mej väl...

  SvaraRadera
 58. Du behöver såklart inte känna dig träffad. "Fyrtiotalist" och "född på fyrtiotalet" är ju inte samma sak.
  Du kanske inte kände dig hemma i din generation under vänstervågen?

  "Jätteproppen orvargenerationen":

  Problemformuleringsprivilegium
  Självgodhet
  Gubbighet
  En övertygelse om att vara underdogs hur stor förmögenheten än är
  En förkärlek för att bilda drev och hänga ut
  Ytterst konventionell konst/litteratursyn
  Folkförakt (övertygelse om att stå högre än pöbeln)
  Kvinnohat (självförakt bland kvinnorna)

  SvaraRadera
 59. Vänstervågen var förstås väldigt många olika saker - grovt förenklat gillar jag sextitalsvänstern men inte sjuttitalsvänstern.

  SvaraRadera
 60. varje tid har sitt - och det man en gång har upplevt finns ju där i botten någonstans - jag för min del har aldrig varit - och är fortfarande inte - aktiv politiskt - - men den senaste tiden har jag via you tube och democracynow.org - blivit upplyst om mycket vad som händer ute i världen - men rent känslomässigt maja så är jag nog innerst inne en förtitalist - rätteligen 'fyrtiotalist' - den tid man har levat utgör en del av en själv - och dom som blev födda på sextiotalet kan kanske inte känna på exakt samma sätt som dom som redan då då dom själva blev födda var 'vuxna' människor - 'vuxen' och 'vuxen' - egentligen är ju jag för min del fortfarande inte riktigt 'vuxen'...

  SvaraRadera
 61. Nej, etablissemang och elit är verkligen inte samma sak. För att hamna i etablissemanget skadar inte med ett stråk av medelmåttighet (eller förmåga att spela medelmåttig), och inte sällan en lätt böjbar ryggrad. Så man inte upplevs som ett hot, och hela tiden kan hänga med i svängarna! Vilka som ingår i etablissemanget ser man snabbt. Vilka som tillhör eliten kan man bara ana sig till fläckvis medan det hela pågår - veta kan man bara göra långt efteråt! Det finns många skäl att jag älskar filmen Amadeus, och just detta är ett. Vi har många Salieris i det svenska etablissemanget - tillräckligt begåvade för att se vilka som har mer talang än de själva, och så dålig självkänsla att de inte kan glädjas över andras talang utan istället sticker nålar och knivar i dem om de inte ordnar in sig i ledet.

  SvaraRadera
 62. Tack för det Henrik Brändén!
  Precis så är det.

  SvaraRadera
 63. Marianne: jo jag menar ju inte att attackera hela fyrtiotalistgenerationen: jag ska precisera och nyansera vad jag menar längre fram. Tror jag.
  Henrik: man kan inte veta, nej. Det kan man inte.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim