torsdag 17 november 2011

41 bis för Berlusconi!

En sådan kampanj skulle jag vilja se i Italien.Det är en så bra idé att jag slänger iväg den ganska snabbt, ber sålunda om ursäkt för att det är slarvskrivet:
Artikel 41 bis är sträng isolering av vissa fångar som är eller anses vara särskilt samhällsfarliga (det kanske klingar bekant för den som läst t.ex Myggor och tigrar, eller T. Lappalainens böcker om maffian); den har kritiserats från många håll för att vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Men i fallet Berlusconi skulle 41 bis vara minst sagt befogat (hans maffiakontakter utreds ännu om jag inte missminnermig, om de går att bevisa och han inte lyckas köpa sig fri blir det möjligt att tillämpa 41 bis - . Det finns även en paragraf om "hot mot konstitutionen" eller något åt det hållet, som stämmer på fallet). Om det rådbråkade korrupta rättssystemet överhuvudtaget lyckas sätta Berlusconi i fängelse till slut, så hoppas jag att man därefter tillämpar artikel 41 bis. Inte som extra straffåtgärd, utan som ett sätt att skydda Italien från Berlusconis hämnd och sabotage.
Men det allra viktigaste är att konfiskera. Utan konfiskering av Berlusconis ägande kommer Italien aldrig att kunna ta sig vidare en tum.
Tidningsförsäljare citerad i The Telegraph:
“Politiker i det här landet är hajar – de äter allt.”
Vafanculo krispaketet är det enda en vettig människa kan säga idag.

(Ja problemen är äldre än Berlusconi, det är överhuvudtaget svårt att tänka sig reformer i Italien. Hur får man myriaden av små familjeföretag att betala in skatt och moms? Hur får man folk inom administration och byråkrati att börja lyda principer och lagar istället för att fixa privata gräddfiler till släkt och vänner, och bete sig arrogant och försumligt mot var och en som kommer och stör trots att det inte finns några personliga rekommendationer?).

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)