fredag 7 oktober 2016

Ett inlindat sätt att inte ta avstånd från nazismen


"Jag är inte nazist. Nazist är ett skällsord".
(samtidigt flacka med blicken och hånflina)

Det går att jämföra med inlindade sätt att inte ta avstånd från maffian. "Trams", "det där maffia är bara ett skällsord", o.s.v. Men det gäller att göra det så att budskapet ändå går fram: här finns det våld och vi tar inte order från någon.


16 kommentarer:

 1. I en P3 Dokumentär om IB-affären säger Jan Guillou, rörande ett resonemang om 68-vänstern, något i stil med:"Är det så att man måste vara kommunist för att vara emot napalmbombning av bönder i Vietnam, då är vi kommunister."
  Jag tror Sverige fullkomligt kryllar av otäcka bruna råttor som tar nationalstaten, med allt vad det innebär, för given.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt om jag förstår din poäng här. Att ta nationalstaten mer eller mindre för given, är långtifrån detsamma som att vara nazist. Dessutom är det rätt svårt i våra dagar att ta nationalstaten för given.
   Jag tror inte att Sverige kryllar av bruna råttor, men det har delvis skett en förskjutning, en bagatellisering av nazismen. Och det är kusligt.

   Att vara emot napalmbomber är förstås inte kommunism. Att vara emot bombningarna av Syrien är inte heller kommunism. :-)

   Radera
  2. Poängen är väl att det finns en växelverkan mellan etiketthysteri och att orden tappar i valör, samt att det bäddar för verklig fundamentalism. Ungefär så.

   Radera
  3. Så kan det vara, och det är noga med orden. Men det finns en fullt reell nazism, som också bör kallas så.

   Radera
  4. Väl beskrivet tycker jag. Att ta avstånd från de nynazister som delar ut ens egen tidning och skrämmer valda delar av befolkningen hade ju varit klumpigt. Att öppet försvara nazismen hade lett till besvärliga följdfrågor.
   (Tidningen innehåller betydligt värre saker än det lilla som finns på nätet, men håller sig precis på rätt sida för att inte kunna åtalas)
   Algot

   Radera
  5. Vilket är värst: nazism eller kommunism?

   Radera
  6. Algot: ja, just det.
   Och så lite demagogisk "mediekritik" på det.
   Mycket kusligt.

   Radera
  7. Calamity Jane: nazismen är tusenfalt värre. Kommunismen är ingen ond ideologi i sig. Praktiken har många gånger varit det, men nazismen är ond i sig.

   Radera
  8. Så blev det lite metafysik här också. Men det är verkligen så. Den bygger på hat.

   Radera
  9. Men de som slukas upp av den måste få hjälp att lämna den.

   Radera
  10. Nationalstaten är ju per definition exkluderande och därför på kollisionskurs med det samtida demokratibegreppet (mänskliga rättigheter etc), varför man med lite god vilja (eller slug illvilja om man så vill) kan kalla människor som försvarar idén med suveräna nationalstater, för icke-demokrater. Och såna antydningar kan man notera lite varstans i mediebruset. Jo, många bland verklighetens folk (haha) tar nog nationalstaten för given och är således potentiella bruna råttor enligt ovan resonemang. Jag tycker det ligger i öppen dag att nationalstaten är på väg att fasciststämplas. Det är i ljuset av detta man attackerar exempelvis protektionistiska yttringar med etiketter, vilket bäddar för att extremister som himlar med ögonen blir relevanta på riktigt, igen.
   Möjligen behöver jag hjälp ;)

   Radera
  11. Fast jag pratar om nazismen.

   Radera
  12. Det gör jag också - och om hur den får draghjälp genom ett ganska orimligt och absurt resonemang. Det är väl ett pris man tycker det är värt att betala för den goda sakens skull. Handlar väl om att hålla massan på mattan, eller något sånt.

   Radera
  13. Massan? Det heter kanske massorna? Äh, dags för bingen. Jag ska försöka att bättre hålla mig till den röda tråden framgent.

   Radera
  14. Jag tycker också att närodlat är bäst, om det är det du menar med suverän.

   Det är inte absurt att kritisera nationalismen, den ställde trots allt till med det första världskriget, och sedan perverterades den ytterligare, kryddades med hat mot homosexuella, judar, zigenare, socialdemokrati och liberalism, modernistisk konst, kosmopolitiska och universella ideal, och blev nazismen. Så visst är den strikt förbunden med idén om nationalstaten, och så manipulerade den massorna genom att trumma in propaganda om judarna. Men den var och är artificiell. Nazismens "uppvaktning" av kulturarv, folklore var och är en maskerad. Maskeraden förutsätter att man inte har någon riktig kontakt med det förmoderna. I retoriken spelar man mycket på att företräda det riktiga folket, gärna med stort F.

   Radera
  15. Men jag lutar åt att Jonas Sjöstedt har rätt, i nuläget skulle en koalitionsregering inte vara bra. Det kan bli Sjöstedt nästa val. Han halkade trots allt och bröt foten på nästan samma ställe som jag smashade armbågen. Rackarns Verklighet alltså!

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim