onsdag 22 februari 2017

Huliganerna i Rinkeby slogs inte för flyktingarna


Jag tycker att man inte ska förväxla Rinkebybråket med samhällskritik.
Men visst: många sysslolösa unga män i grupp innebär trubbel.
Ett kan man säga med säkerhet: de här killarna kravallade inte för att de vill att Sverige ska ta emot fler flyktingar.

Jag brukar vara mer intresserad av hur och varför, än av ideologi, så jag lockas inte så mycket av dem som ser kravallerna som ett bevis på att Sverige tagit emot fler flyktingar än landet förmår sätta i arbete. Ur krasst samhällsekonomisk vinkel är det t.o.m dumt att förväxla ensamkommande afghaner som pluggar stenhårt för att skaffa sig en framtid i Sverige, men riskerar att bli utvisade, med svenska medborgare av olika ursprung som av olika skäl spårat ur och hamnat i småkriminalitet och droghandel.

Jag tror inte heller att man ska bejaka idén att de protesterar mot rasismen eftersom snuten är rasistisk. Man slår väl inte sönder en pizzeria eller sätter eld på de boendes bilar för att snuten är rasistisk?
En av de boende som blev intervjuade efter upploppet sa att många svenskar åker till Rinkeby för att handla droger.

Här börjar det likna Neapel - förorter som Scampia och innerstadskvarter som De spanska kvarteren och Sanità är inte värre no-go-zoner än att vanliga medborgare som har kontakter kan uppsöka dem och köpa knark.

Jag tror att det är bland annat i den dubbelmoralen man ska börja nysta.

Den offerretorik som Lorry drev med i sketchen Vi har ju ingen lokal - den flummiga humanism satiren riktade sig mot innehåller i själva verket både ett berättigat perspektiv och ett befängt. Klassklyftorna spelar garanterat roll (jag skulle kunna berätta om skillnaden mellan behandlingen av bråkiga pojkar ur medelklassen och bråkiga pojkar ur arbetarklassen, det handlar inte bara om olika utgångsvillkor utan även om skillnader i konsekvenser, men det får vänta).
Befängt blir offerperspektivet när det övergår till kravlöshet. Eller när förklaringarna blir långsökta. "Det beror på nyliberalismen".
Riktigt tokigt blir det, när nationalister sätter kravallerna i samband med islam.

Vad är nytt i förhållande till gamla svenska bråk? Jag tror att stenkastning mot polisen och överfall på journalister är något nytt. Finns det en koppling till knarkligor? Till Antistaten, som maffian kallas i Italien?Bör undersökas noga.

6 kommentarer:

 1. Ett både-och-perspektiv som kunde utvecklas lite?
  Trött på polarisering mellan vänster och höger. Välkomnar försök att tänka bortom ideologierna.
  Men är det vettigt att fokusera på droghandeln? Hur löser man den frågan - legalisering av droger? Skulle situationen i de utsatta områdena lösas av det?
  Skillnader/likheter med Neapel är intressant men kan du inte utveckla? Skillnaderna är väl större?
  Mittemellanperspektivet behövs i debatten!

  Vänliga hälsningar
  Varken höger eller vänster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Varken höger eller vänster, jo mina inlägg är ofta skissartade. Många frågor på en gång - jag kan börja med att säga att det har uppstått en stenhård höger i Sverige, som fikar efter fler "jobbskatteavdrag" och som tycker att sådana här kravaller är mums då de tenderar att öka främlingsfientligheten.
   Droghandeln: det är vettigt att fokusera på den, på så vis att användning av droger slår olika hårt mot folk med olika bakgrund, för att alkohol och droger ligger bakom en hel del våldsamheter, och för att det utgör en grundläggande dubbelmoral i vårt avlånga samhälle.
   Jag har ingen åsikt om legalisering eller inte legalisering.
   De historiska skillnaderna är större. Neapels historia är mycket speciell. Det som verkar vara likt, är att en del kvarter i Sverige tycks vara kontrollerade av kriminella gäng, hurpass maffialiknande de strukturerna är vet jag inte men om det går så långt att folk inte vågar vittna, så är det illa.
   Återkommer

   Radera
  2. Sedan tror jag att den antirasistiska rörelsen misstar sig om/när den avvisar "kriminella gäng" som förklaring. Det finns en tendens att bagatellisera den organiserade kriminaliteten. Om det försiggår droghandel så finns det alltid någon koppling till maffia. Pizzeriaägaren som fick sin restaurang sönderslagen, handlade det bara om godtycklig huliganism eller om något annat?

   Radera
  3. Jag har ändrat rubriken, "Congratulations, Mr President" var för töntigt.

   Radera
 2. Precisering: upploppet i Rinkeby ska inte påverka flyktingmottagandet.

  SvaraRadera
 3. En annan skillnad från Neapel: när polisen kommer för att göra en arrestering händer det att de blir angripna, men såvitt jag vet aldrig av män. Det är kvinnorna som kastar blomkrukor, och försöker hindra polisen.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim