onsdag 11 juli 2018

Andrés Manuel López Obrador

Mexiko har som bekant fått en president som påstås ha hjärtat till vänster, Andrés Manuel López Obrador, även kallad
AMLO. Han verkar ganska ok på det hela taget, så jag är försiktigt positiv. 
Ett av hans löften är att mjuka upp kriget mot drogerna, som har varit destruktivt, grymt och meningslöst. 
Jag har skrivit om kriget mot kartellerna tidigare i bloggen, apropå en paneldebatt om maffian med bl.a Don Winslow, som skildrat det mexikanska drogkriget i sin roman I hundarnas våldWinslow menade att drogbekämpningen bara förvärrar situationen, och att det minst onda alternativet är att legalisera droger, beskatta dem och satsa pengarna på vård och avvänjning. Mer här: "I Neapel är allt en teater..."

Med tanke på vilka enorma tillgångar världens samlade maffior har skaffat sig, rikedomar som bara växer hela tiden och investeras utan all insyn, är det tänkbart att det är det enda möjliga. 

Men jag hickar till när jag ser att Mexikos nya president Andrés Manuel López Obrador förespråkar amnesti för kartelledare. Amnesti för bönder som odlar knark kan nog vara helt ok, särskilt om de får hjälp med omställning till annat jordbruk, och i kombination med en mängd andra sociala reformer. Bönderna har drabbats stenhårt under det ofta orättfärdiga kriget.
Men amnesti för kartelledare? Har jag läst fel, är det fejk news eller en illasinnad förvrängning? Eller tänker sig AMLO en legalisering, tror han att det går att tämja kartellerna, så att befintliga bossar kan omskolas till hederliga mexikanska skattebetalare? 

(Uppgiften hakar på ett oväntat sätt i min kommande roman Den skenande planeten. Coming soon...)

8 kommentarer:

 1. Det blev lite för mycket snickarglädje i bloggen, svårläst, pga bakgrunden. Här en preliminär ny layout.

  SvaraRadera
 2. Det blev snyggt. Enkelt och "stilrent" heter det va? :-)
  Har också funderat på hur en legalisering skulle gå till. Skulle maffian ens släppa ifrån sig droghandeln? Eller är det tänkt att de ska fortsätta men under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statlig kontroll, skulle jag skriva.

   Radera
  2. Ja, hur det skulle gå till rent praktiskt vet inte jag. Men jag lutar faktiskt också åt att en legalisering är det enda som skulle funka, på sikt. Det är inte sådär jättekul att tänka på hur mycket vapen och pengar organisationerna skaffar sig. Godnatt

   Radera
  3. För att tala klarspråk - den föreslagna amnestin för kartelledare (om det är sant alltså) skulle i värsta fall kunna tyda på att AMLOs valkampanj fått sponsring från det hållet. Hur som helst, lite kuriöst är det allt.

   Radera
 3. Det är mer skottlossning i Stockholm och Malmö idag än i Neapel. gatucamorran förefaller mer eller mindre besegrad och makrokriminaliteten befinner sig mer i Milano än i södern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Museet i Boscoreale har idag en egen, modern, rätt tjusig tågstation, "l´Antiquario"; inte svårtillgängligt längre, inte nödvändigt att gå till fots från Boscoreales station, det är intressant hur mycket verkligheten rinner undan och förändras på många sätt...

   Radera
 4. Och förflyttar sig. Camorra och maffia är förvisso mycket äldre fenomen än droghandeln, och på vissa sätt betydligt mer komplexa fenomen. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/gangexpert-borjan-pa-ny-vag-av-skjutningar

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim