tisdag 17 januari 2023

Protest mot protesten

 Jag la föregående års inlägg i karantän. De kändes meningslösa. Men jag lägger ut dem igen, varför låtsats att förra årets tankar om kriget och NATO aldrig funnits. 

Och finns, och förblir ungefär desamma, och i några fall växer sig stadigare. 

Det här är en rätt liten blogg, det är inga influencernivåer på besöksantalen även om den geografiska spridningen på läsarna är stor. Jag började känna mig inbilsk. Jag tyckte mitt språk tog skada. I förhållande till den pågående slakten kan det verka som ett idiotbekymmer. Men jag började tänka, det här är inte mitt språk, det är tillkämpat och förvrängt (ungefär som den där märkliga figuren som bär mitt namn och som figurerat i medierna och intagit onaturliga poser). Ja, vissa tonfall kan ge intryck av uppvisning. 

Språket är inte som kläder man tar på eller av, det är inte en elfenbenstornfråga. Ord och symboler är inte bara ord och symboler. 


"Men vi tänkte, vi, på själviakttagelsens underliga ande, som redan hade hållit sitt intåg i vårt inre. Vi tänkte på honom med isögonen och de långa, krokiga fingrarna, han, som sitter där inne i själens mörkaste vrå och plockar sönder vår varelse, såsom gamla kvinnor plocka sönder lappar av siden och ylle. 

Bit för bit hade de långa, hårda, krökta fingrarna plockat, tills vårt hela jag låg där som en hög trasor, och så hade våra bästa känslor, våra ursprungligaste tankar, allt, vad vi hade gjort och sagt, undersökts, genomforskats, sönderplockats, isögonen hade sett på, och den tandlösa munnen hade hånlett och viskat: 

– Se, det är trasor, bara trasor."

Selma Lagerlöf. 

Isanden har slutat hånle, de hårda fingrarna har slutat plocka. Det hände ungefär samtidigt som den offentliga diskussionen för tusende och åter tusende gången svämmade över av upprörd konsensus om en liten komplicerad fråga som gjordes överdimensionerat stor och enkel. 

Att de aldrig lär sig. De känner sig bolda. De vet inte mycket om våld. 

Om de med sin fixering vid en symbol lyckas stoppa vapenexporten och NATO-inträdet, vilket var provokationens syfte, i stället för att göra det till en meningslös fetisch för yttrandefriheten, är de värda beröm, både var och en för sig och allihop tillsammans. Men nog är det så, att alla dessa tävlingar i att reta en despot för att visa sig tillhöra den upplysta världen, handlar mer om narcissism än om att ta en verklig fråga på verkligt allvar.

Jag stödjer de kurdiska protesterna, på allvar och inte som en tom yttring av yttrandefriheten. Men jag kan inte tycka att det är en stor skandal att en statsminister som vill att svensk vapenhandel och NATO-inträde fortgår, lika angelägen som de flesta andra politiker och opinionsbildare, protesterar mot protesten. Att Sverige lovat Baltikum marksoldater. Bland det vidrigaste man kan vara i ett krig. Det hade gärna fått leda till en proteststorm, men än så länge har ingen sagt ett pip om detta.  






28 kommentarer:

  1. Ja jag håller ju till stora delar med. Inte är det något bevänt med en yttrandefrihet som fetisch. "Man måste ha rätt att kritisera Erdogan" - hm. Vad tjänar det till om vapenexporten till Turkiet fortsätter?
    Inte är det så harmlöst med en hängd docka, som så många från höger till vänster av någon anledning påstår? För att det ska se bra ut?
    Och så måste jag få säga att jag tycker att du är modig på riktigt. Det blir ju alldeles knäpptyst. Kusligt.

    SvaraRadera
  2. Algot, som brukar hänga här.

    SvaraRadera
  3. Hej Algot, det var ett tag sen.
    Nej då det är inte speciellt kusligt.
    Det är väl även så att tävlingarna i att skända Erdogan kan leda till reella förändringar på sikt - till exempel ett stopp för vapenexporten till Turkiet. Det handlar om en mycket bokstavlig verklighet, som inte blir bättre av rätten att kritisera Erdogan.

    SvaraRadera
  4. ... men att alla kastar ruttna tomater på Erdogan kan i bästa fall leda till något bra. Vem vet.


    SvaraRadera
  5. Cancelkulturen ska utredas, akademiker ska inte kunna tystas på universitetet - jag är illa insatt i det här eftersom jag inte har nån omedelbar kontakt med universitetsvärlden, men undrar om en ev. hävning av cancelkultur kommer att vara lika för alla. Kommer ryska akademiker tillåtas ha kontakt med svenska igen, och vice versa? Propalestinska antisionister? Kommer det krävas avbön och rätt åsikter för en akademiker? Det är lite oväntat att förslaget om att utreda cancelkultur kommer just nu,

    SvaraRadera
  6. Det som kännetecknar Sverige mest är dock detta, och det handlar ofta om människor som inte har rösträtt i Sverige.

    https://www.arbetaren.se/2023/01/18/sverige-byggs-pa-invandrares-ryggar/?fbclid=IwAR2o1BBY1bMJ5hJZU2QY373CsybNaxpu7pxYhk9oeKoDyvsyR1ll0RjOz2Y

    SvaraRadera
  7. Sverige har en bred, välbärgad medelklass som kan tänka sig att rösta på Magdalena Andersson, eftersom S inte är ett arbetarparti utan ett mer och mer reaktionärt och rasistiskt parti.

    SvaraRadera
  8. Ja, det verkar sannolikt att det handlar om en riktad kampanj - alltså utredningen av det som kallas cancelkultur på universiteten.

    https://tobiashubinette.wordpress.com/2023/01/19/idag-har-regeringen-tillsatt-en-utredning-som-ska-undersoka-forekomsten-av-s-k-cancelkultur-inom-hogskolevarlden/

    Folk kan bli utpekade som islamister på lösan grund och därför deplattformerade, och det är osannolikt att den här utredningen har som syfte att vara opartisk.

    SvaraRadera
  9. Det här är ju så absurt - Anita Goldman skriver att det var hennes LSD-tripper som öppnade upp för en andlig förståelse av världen. Snabb fokusförskjutning från hennes tidigare protest mot den svenska snabba omsvängningen i "försvarspolitiken", till skönt kalejdoskop av verklighetsflykt. Helt tokig föreställning att "en andlig förståelse av världen" skulle kräva LSD. Och liksom helt aningslös, inget klassperspektiv alls, bara wow lucy in the sky. opinionsartiklar båda två och det påminner om expressens ledarsidas saltomortal från "blågul försvarsnostalgi" och "äntligen blir sverige ett normalt land" på grund av hjärnsläppet.
    Drogfrågan är svår, det enda som är lätt att uttrycka sig kategoriskt om är att jakten på de som har det allra svårast, som fastnat i missbruk och jagas av rättsapparaten, är fascistoid. Men också att explosionen av drogliberalism i debatten just nu är väldigt talande.

    SvaraRadera
  10. på dem, heter det på svenska. Det var bättre med gammaldags kommatering, grammamtiska kategorierna framstod då i all sin majestät. Jakten på dem, som ha det

    SvaraRadera
  11. Svårt med demonstrationer, det krävs på nåt sätt att de växer till parisiska dimensioner för att det inte bara ska se ynkligt ut, och sverige är extremt, jag menar verkligen extremt inbäddat, bekvämt och trygghetsillusionistiskt, en majoritet av befolkningen lever i stort välstånd och fortfarande antagligen i övertygelsen att Sveriges snabba vändning aldrig kommer att drabba Sverige, eftersom pappa USA finns där. Så att gå ut på gatorna och demonstrera, med risken att därmed göra en bugning åt den så kallade repressiva toleransen - titta va, vi har Yttrandefrihet - det är ingen strategi jag tror funkar särskilt bra i Sverige. Här krävs civilt motstånd av ett annat slag, och skulle säga att det mest akuta är att ungdomar måste vapenvägra, i synnerhet folk som har en avvikande DNA från Baltikum, för man kan vara rätt säker - med tanke på hur arbetskraft från andra länder utnyttjas redan nu - på att Expressen med Hanif i spetsen kommer lansera integrationsprojektet marksoldat i Baltikum, och här krävs en medveten revolt. Sverige tjänar stora pengar på vapenexporten och har nog tänkt sig att även detta krig, i likhet med det andra världskriget, ska vara ett sätt att berika sig.

    SvaraRadera
  12. Marijuana är väl en ganska liten del av maffiaorganisationernas inkomster? Svårt att tro att legalisering skulle innebära någon större skillnad.

    SvaraRadera
  13. Maffian, Skåne och Transnistrien. Jo, Den skenande planeten är satir.

    SvaraRadera
  14. Uppvuxen under kalla kriget med järnridå, terrorbalans, och sedan murens fall, Sovjetunionens upplösning, osv - om någon då hade sagt att det skulle utmynna i att Sverige skickade tunga vapensystem till Ukraina, hade jag nog inte trott på det.

    SvaraRadera
  15. Jo nog borde jag gå på demonstrationen, men oavsett om den nu blir liten eller parisiskt överväldigande kommer motståndet mot NATO att växa, det känner jag mig övertygad om: kanske är nej och kanske i majoritet igen, om det börjar gå upp för folk att ledarsidor tror att det är ett Sagan om ringen-datorspel.

    SvaraRadera
  16. Någonting mer än att sitta och blogga kommer jag nog vilja göra, om det kan handla om att åka runt och tala om för ungdomar att de ska kräva vapenfri tjänst och inte låta sig säljas.

    SvaraRadera
  17. ett rent hugskott: fått vaga intrycket att USA försöker köpa över Wagnergruppen.

    SvaraRadera
  18. Att testa yttrandefrihetens gränser, kunde vara att hänga två dockor upp-och-ner bredvid varandra, Anna Lindh och Ann Linde. Det skulle uppfattas som ett hot, tror jag. Jag föreslår det inte, särskilt inte att NATO-motståndare gör så eftersom det skulle riskera att få kvinnor mot NATO att bli för NATO. Jag menar bara att tjatet om yttrandefrihet är lite sparka in öppna dörrar - om vapenexporten till Turkiet fortsätter, och Sverige går med i NATO trots att Turkiet bombar i Syrien, är det rätt meningslöst om det föregåtts av "debatt", likadant med svenskar till framtidens skyttegravar, ännu värre om det föregåtts av debatt, debatt är något som sker i pressen, diskussioner och motstånd måste ske framförallt i det fördolda och leda till verkliga förändringar.

    SvaraRadera
  19. I det fördolda, det behöver inte vara så underjordiskt och subversivt som det låter, jag menar helt enkelt utanför medierna.

    SvaraRadera
  20. Inklusive sociala medier. Verkliga möten. Många.

    SvaraRadera
  21. När Ryssland inte varit inne här och läst på några dagar blir jag nervös, som om det vore ett tecken på att de repressalier som ännu inte ägt rum mot Sverige är på väg (jag räknar inte spioneri som repressalier, Öst spionerar på Väst och Väst spionerar på Öst och allt annat vore tjänstefel. Jag räknar inte heller sabotaget mot NordStream eftersom man inte vet - eller fått veta - vem som låg bakom, och jag för min del lutar åt att det var något pådrivande land i Östeuropa snarare än Ryssland, om det nu ens var "statsterrorism" och inte något mer privat initiativ).
    Jag tycker att Sverige har betett sig korkat, och det beror inte på att jag inte tycker synd om ukrainare, utan det beror på att jag tycker att Sverige har betett sig korkat. Varken Sverige eller Ukraina är med i NATO och att ett icke-NATO-land engagerar sig så hårt i ett annat icke-NATO-land i ett över huvud taget skakigt skede i världshistorien gissar jag beror på att Sverige är vad som brukar kallas "proppmätt", eller "fredsskadat", nyckfullt i sin försvarspolitik, och givetvis med en gränslös tillit till och beundran för pappa USA. Hultqvist såg ut att våndas men på Magdalena Andersson och Ann Linde kunde man nästan tro att Sverige var osårbart. Jag vet att några av er oroat er men jag har tänkt över det här och kommit fram till att det är det säkraste för Sverige. Landsmoder? Enväldig? Försvarsminister Pål Jonsson säger nu att det vore katastrof för Sverige om Ryssland vann i Ukraina, vilket är ett uttalande som måste tolkas, det låter lika illavarslande för Sverige som för Ukraina. Och så kommer små tips och knep och knåp i medierna om hur man gör om det blir kärnvapenkrig, man går så långt bort från fönstret som möjligt.
    Jag tror att katastrofen om kriget kör fast i Ukraina eller Ryssland vinner i första hand inte är rysk invasion, utan att Sverige plötsligt bleve tvunget att fjäska lika mycket för Ryssland som för Erdogan. Eller mer. Skammen, ekonomiska investeringar som går åt pipan, om Sverige tvingas in på diplomatins väg i stället för att försöka hålla jämna steg med NATO med vapenleveranser under ett krig som kan pågå i många år, katastrofen att ha lämpat neutralitet och alliansfrihet över bord och engagerat sig i ett krig som likt Afghanistankriget inte går riktigt enligt planerna, man kan se det ur fågelperspektiv, kyligt, och då är det prestigeförlust, och säkerhetspolitisk felsatsning. Svansen mellan benen. Lite Kalle dussin i repris.
    Jag är inte rädd, men jag tycker Sverige är pinsamt.

    SvaraRadera
  22. Och apropå värnplikt och annat i den stilen, Ann Linde menar alltså att det ska komma turkiska soldater till Sverige om det blir krig, i enlighet med musketörparagrafen, jag tror att hon har blivit helt groggy under de där förhandlingarna med Turkiet, och Kristersson har alltså lovat marksoldater till Baltikum: de är vårdslösa. De kan slänga iväg vem som helst vart som helst.

    SvaraRadera
  23. Oaktsam försvars- och säkerhetspolitik.

    SvaraRadera
  24. Det här är ju tydligt:

    "hur processen nu inte ens förmår att hantera det som man är överens om; att häva vapenexportförbudet till Turkiet"

    https://www.svd.se/a/gELVy5/olof-ehrenkrona-natoutvidgningen-far-inte-bli-ett-gisslandrama

    Protesterna handlar ju bland annat om just detta: det är inte en uppvisning i yttrandefrihet, utan det handlar om högst reella frågor.

    SvaraRadera
  25. Och man är inte överens om det. Jag tror inte att det finns någon större majoritet bland svenskarna för en hävning av vapenexportförbudet till Turkiet.

    SvaraRadera
  26. Väldigt vilket fokus det är på gängkrigen - i förhållande till att allmänheten samtidigt får rådet att hålla sig långt från fönstren vid ett kärnvapenkrig känns det överdimensionerat.
    Att de som blir skjutna själva ska bekosta sin vård är - bortsett från att det ofta handlar om tonåringar - ett slags erkännande av klanerna som en ekonomisk och militär enhet utanför samhället som får betala för sig med sina egna knarkpengar. Jaha, men hur ska det gå till när sjukhusräkningen skickas till klanerna? Det är knappast föräldrarna som ska betala, skottskadades egna familjer är nämligen inte alltid kopplade till drogkartellerna.

    SvaraRadera
  27. Partiet som så småningom tog sig an Giuseppe Missos sak, I Radicali, hade drogliberalism på programmet, för att komma till rätta med camorran. Camorran är ju gammal i Neapel, den uppstod i och med med att Neapel styrdes av utländska kungahus som samarbetade med banditer för att hålla koll på lokalbefolkningen. Från medeltiden och framåt. Det är därifrån camorrans sentinellor härstammar. Däremot är drogerna nya och krigen mellan klanerna började inte i egentlig mening förrän på 70- och 80-talen. Idag är det mer och mer baby gangs, bl.a för att staten lyckats rätt bra i bekämpningen av familjerna. Tonåringarna tar över i stället.

    SvaraRadera