söndag 12 april 2009

Profetia från 1957

"En profetia: demokratin, det allmännas väl, jämlikheten, detta kommer inte att kunna tillfredställa er. Allt starkare kommer ni att vilja det tvefaldiga i er - en dubbel värld - ett dubbelt tänkande - en dubbel mytologi - i framtiden kommer vi att hylla två olika system samtidigt, och den magiska världen kommer att finna sin plats vid sidan av den rationella". Witold Gombrowicz. Visst har han rätt: må ingen missta sig när det gäller dragningen till maffian. Det handlar om den primitiva sugande världen. "Två system" skriver Gombrovicz - ovetande om att camorran femtio år senare skulle komma att kalla sig själv "systemet", 'o sistema. -Jamen Gud! säger någon kanske. - Gombrowicz kanske talade om Gud! Det andliga behovet av... något större! Bra, visa mig guden, så visar jag er maffian. Jag tänker inte polemisera mot Tomas Lappalainen; har inte mött honom sen han lämnade Neapel 2005, innan dess hade jag bestämt mig för att försonas med honom om San Gennaromiraklet inträffade - se där, magi, det inträffade - och senare suttit på en camorrapub i Scafati och diskuterat min vrede med honom. Men jag vill hävda att hans utforskande av maffian inte bara är upplysningsmannens, utan att det tvefaldiga i honom, det dubbla i civilisationen, driver även honom. San Gennaromiraklet inträffade två gånger, därför lever jag, de stundom njugga recensionerna av Lappalainens camorrabok tror jag följer samma lagar som hans egen distanserade fascination. Nords vita handskar när de tar i det exotiska och granskar det. Och vänder på det. Den moderna camorran tycks mer rationell än den aningen mer gammaldags, den som Giuseppe Misso kan sägas representera. En ganska antik historia, men även den inspirerad av filmens värld. Kan man verkligen särskilja dem från varandra? Entreprenörerna som sluter avtal med Ikea och Giuseppe Missos kock, eller "cuoco di fiducia", trohetskock, som han kallas - hur kommer det sig att de förra går fria, medan den senare blir tilldrämd? Beträffande sexet så kan man heller inte särskilja de osmakliga strömmar av kärleksbrev från kvinnor till våldsbrottslingar i fängelse (beundrarinnor som går igång på styrka och brutalitet, och ibland på tanken att de ska frälsa en vilsegången själ), man kan inte se dem separat från männens lystna kalenderbiteri när det gäller våldsamma prestationer, mordhot, bedrifter. Generalsbeundrarinnor, kallade Witold Gombrowicz kvinnorna... På detta lite fiktion: den film som inspirerade Giuseppe Misso och hans vän och sedermera fiende Luigi Giuliano. De klädde sig som dem (dessutom var de inte helt olika skådespelarna till utseendet).

15 kommentarer:

  1. Men måste det andra systemet
    vara maffian?
    Han säger inget om vilket det är?
    Förmodligen menar han demokratin med det rationell,
    skulle maffian vara det magiska?
    Nej, den är mycket men inte magisk väl -
    jag tror att han menar just det han säger, att
    människan söker sig till något magiskt/andligt/mystiskt/själsligt-hållet.
    Och apropå kvinnorna som skriver till intagna,
    är min erfarenhet att det uteslutande handlade om frälsarmotiv
    och det är ett likartat motiv som gör att kvinnor stannar i förhållanden som de mår dåligt av
    och det här är något i kvinnligheten som
    vi verkligen skulle behöva fundera över!

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte det andra systemet behöver vara maffian - hoppas inte det - och maffia är

    SvaraRadera
  3. råkade sända kommentar innan den var klar.
    "Det andra systemet" - jag ska se efter närmare vad G. menar, det stod i anslutning till några resonemang om nazismen.
    Vad maffian egentligen är - ganska svårt att definiera. I viss utsträckning är den synonym med näringslivet. Men visst är den romantiserad, både män och kvinnor fantiserar om den och identifierar sig med den.
    I verkligheten är den inte magisk. Utifrån det jag sett av camorran vet jag att den drömmer om fiktion men att verkligheten är sjaskig, trist brutal.

    Jag tror däremot inte att man behöver göra en äreräddning av kvinnor som dras till våldsamma män. Jo, flertalet tänker sig säkert att de ska rädda dem. Men suget i sig är ju en förolämpning mot snälla killar som ingen tjej vill rädda. Tyvärr tror jag att det finns ett djuriskt drag hos människan fortfarande.

    SvaraRadera
  4. Du är modig Chrisma, du diskuterar sånt som andra inte vågar och jag skulle så gärna vilja att det blev en förbehållslös diskussion..

    SvaraRadera
  5. Vet inte vad ett dubbelt tänkande betyder.
    Gillade klippet, påminde om Blåsningen. Menar du att det har påverkat maffian?

    SvaraRadera
  6. Anonym: det vet jag inte, det enda jag vet är att Misso och Giuliano tyckte om filmen och klädde sig som männen i den.

    SvaraRadera
  7. och vad fan har det med Ikea att göra?

    SvaraRadera
  8. Magiskt tänkande är väl något alla håller på med på något sätt. Vill veta mer om camorran, visste inte att den var påverkad av filmen, som du påstår.

    SvaraRadera
  9. Gudfadern lär ha varit en avgörande faktor, men ändock är de sociala faktorerna avörande. Alla är individer som har ett eget val. Att samhällsfaktorer eller annan påverkan skulle urskulda brott är en slapp och lättvindig förklaring. Men trots allt bättre än ingen förklaring alls, som här, där förklaringar rivs ner utan att något bättre kan skönjas.

    SvaraRadera
  10. Anonyma: om ni kan så välj en pseudonym, det blir svårt att svara annars.
    Anonym ett: klart att filmen påverkar, hur är ovisst. Dubbelt tänkande vet jag vad det är men har svårt att sammanfatta.
    Anonym två: klart det har med Ikea att göra. Sista anonym: jag tycker inte att förklara är detsamma som att försvara... och jag vet överhuvudtaget inte vad en individ är.

    SvaraRadera
  11. Jag följer din bloggkarriär med entusiasm! Jag tycker bloggen passar dig mycket bättre än kultursidan.

    Här är en liten guide om hur man gör länkar i Blogspot:

    http://coderstalk.blogspot.com/2008/04/how-to-create-hyperlink-on-blogger-post.html


    Utöver själv tekniken är det också en utmaning att väva in länkar i texten på ett snyggt sätt.

    http://getmydrift.typepad.com/ojblog/2005/04/session_6_notes_1.html

    Tyvärr verkar det som man inte kan länka från kommentarsfältet i Blogger.

    SvaraRadera
  12. Ytterligare ett tips. När man av en eller annan anledning inte kan skapa riktigt länkar, så kan man hjälpa läsaren på traven genom att först krympa länken med till exempel tinyurl.com Länkarna i kommentaren blir då så här korta och hanterliga:

    http://tinyurl.com/cqwp7v

    http://tinyurl.com/c6bdgb


    Tinyurl.com tillåter en också att skapa deskriptiva länkar.

    http://tinyurl.com/skriva-med-hyperlankar

    SvaraRadera
  13. Tack Oivvio! Nu blir jag glad!
    och tack för tipsen - just detta med länkar har jag till exempel grubblat en del på. Nu ska jag lära mig det!
    Visst är Immacolata Capone ett ganska häpnadsväckande namn? Immacolata betyder Obefläckad (som jungfrun)

    SvaraRadera
  14. Immaccolata låter som en ny kaffesort.

    SvaraRadera