pågår en insamling för Berlusconi.
Initiativtagarna (sjuhundra Berlusconianhängare) menar att om alla Berlusconis väljare betalar 42 euro var, så är skulden till "sovjeten" i Milano avbetalad.
Hur förklarar man denna kollektiva förälskelse, som får miljontals människor att förväxla en man med en nation, underkänna en dom mot ekonomisk brottslighet och starta en insamling? skriver Massimo Gramellini i Il Giornale. Fransmännen skulle aldrig dra igång en kollekt för att betala Sarkozys böter, konstaterar han.
Hat mot Staten och misstro mot lagarna är nog en av grundförutsättningarna. Svag nationsbildning? Italien är ju rätt nytt som land. Persondyrkan, medborgargardelogik och en vilja att sätta de egna intressena främst. Tjänster och gentjänster. Beredvillighet att låta analytiskt tänkande slås ut fullständigt av blind sympati. Det är lättare att föreställa sig en liknande kollekt i USA eller Sverige, än i Frankrike. Inte för att idealisera fransoserna, men de är nog lite för ifrågasättande för att svepas med av lojalitet och underordning.
Tack för länken till artikeln "Kollekt för Silvio" i Il Giornale, Zamenhof.
Alltså, Skattebetalarnas förening skulle kanske kunna dra igång något liknande, tänkte jag.
SvaraRaderaKanske dags att damma av "född fri, skattad till döds". Vem skulle dom samla in pengar till?/Julle
SvaraRaderaJulle: tja... man kan tänka sig ett scenario - om några år - t.ex Carolina Gynning fälls för skattefusk, eller kanske en populär idrottsstjärna?
SvaraRaderaLite svårare att tänka sig att en svensk politiker skulle få ett sånt stöd, oavsett parti.
Men det var bara ett hugskott,
Ha, ha, ha! Kanske Anna Anka behöver en slant. Nä allvarligt talat har jag alltid funderat på vad tusan skattebetalarnas förening egentligen gör (förutom att vara en del av den världsomfattande konspirationen mot alla som inte är vita män över 50 med en årsinkomst över 300 000). Nu får de ju en konkret uppgift. Kärlek och arbete sa Freud. Nu har de iaf arbetet.
SvaraRaderaApropå det politiska systemet i Italien så läste jag Göran Häggs bok om Mussolini häromdagen och tyckte jag fick en del nycklar till förståelse - har du läst den? Tyckte du att den i så fall gav en rättvisande bild?/Julle
Ja, och om man dessutom gör tankeexperimentet att Anna Anka var premiärminister och ägde i princip all media, och att skattebetalarnas förening lyckades dra igång en kampanj där även betydligt mindre bemedlade kunde tänka sig att bidra till betala av hennes skulder, då skulle det bli likt.
SvaraRaderaMussolini har jag länge tänkt studera, men ännu inte kommit därhän. Jag har läst Mein Kampf, och en del om nazismen, men alldeles för lite av och om Mussolini och fascismen. Ej heller Göran Häggs bok. Vad har han för infallsvinkel?
Det finns en likhet mellan Anna Anka och Berlusconi utöver att de har en del pengar, och det är att båda pikar kvinnor för deras utseenden. Det kanske finns fler likheter också.
SvaraRaderaHäggs bok är på intet sätt en tungviktig sådan. Den är något ojämn och har en del mindre önskvärda inslag. Men, infallsvinkeln, eller -vinklarna om man så vill, bygger på tesen om att en ständigt ökande makt gör att människan distanserar mer och mer från "verkligheten" - vilket skulle kunna bli en delförklaring till hur Mussolini kunde gå från enorm popularitet till total förnedring. Man kan tycka vad man vill om den här tesen. Den stora behållningen för mig var att Hägg dels beskriver fascismens framväxt på ett begripligt sätt och dels att man förstår att Mussoliniperioden har lämnat avtryck i Italiens politiska liv som fortfarande består.
SvaraRaderaJag har varit intresserad av Italien ända sen vi gjorde bilresor dit när jag var liten. Har inte åkt dit sen dess, och vet inte heller om jag vågar riktigt. En rädsla för att de gamla minnena ska börja krackelera finns nog./Julle
This book was written in the 30's for the english public(it has just been re editen in French). A witness' view on the mentality who lead to fascism.
SvaraRaderahttp://livre.fnac.com/a2618536/
Emilio-Lussu-La-marche-sur-Rome?PID=1
Annars pa Kungliga Biblioteket, stora läsesalen, nära fönsterna, hittar du en gamla upplag av Enciclopedia Treccani. The entry "Fascismo" is written by Mussolini himself. I don't garantee about objectivity, though.
Julle: det där tror jag inte är så ovanligt. Den italienska drömmen kan få ett sånt fäste i en nordbo att h*n tvekar att åka tillbaks. För mig var Rom ett förlorat paradis i många år, och jag har fortfarande knappt varit där på alldeles för många år.
SvaraRaderaOj, Zamenhof. Vilket sjutusan till tips. Jag får nästan lust att radera din kommentar för att hinna först till Treccani...
Mille grazie!!!
Julle: du kan göra som jag, börja med att åka till ställen i Italien du inte varit så mycket i tidigare... Jag längtar till Rom, kanske har det gått tillräckligt lång tid för att minnena inte ska krackelera på ett alltför förödande sätt.
SvaraRaderaJulle: det låter lite som om Hägg bagatelliserar fascismen som ideologi - så länge Mussolini inte fick hybris så var den ok. Men jag har inte läst boken.
SvaraRaderaApropå Berlusconis och fascismens uppsving i Italien, med medborgargarden i bruna skjortor som jagar illegala invandrare - om det stämmer, jag har bara läst om det och inte sett det - så är det mer svårförklarligt idag än på tjugo- trettitalen eftersom det inte längre handlar om ett fattigt folk med utbredd analfabetism. Jag föreställer mig att det måste handla om en väldig manipulation från de besuttnas sida.
Zamenhof: Har du läst Emilio Lussu? Kan du rekommendera den?
SvaraRadera"Jag får nästan lust att radera din kommentar för att hinna först till Treccani..."
SvaraRaderaLa mia idea era proprio questa (una specie di installazione, per la Konstakademin): pubblicare il messaggio, e poi correre a
Humlegårdet con una telecamera per filmare la corsa disperata di decine di lettori, a stento trattenuti dal poliziotto di guardia ai volumi.
En (lite) mer seriös fråga nu: har länge undrat vart det berömda Lenins studieplats (ett gammalt bord), var han läste sina klassiker under exilet, har tagit vägen på KB... Man kunde se det i stora salen, om jag minns rätt, tom vintern 1991. Sen plötsligt fanns det inte URSS längre, och förmodligen (gissar jag) inte heller någon konsul eller press attaché som kunde bli arg om det togs ut. Det var lite fegt, trots allt...
Ursäkta för en personligt intryck av Berlinmurens fall och kapitalens totala seger i Sverige, 20 år efter. Sigh!
Maja: ja, absolut! Författaren skrev det i exilen, och han fokuserar just på regimens början, hur demokratin kollapsade, etc.
SvaraRaderaDet är (konstigt att säga) en rolig bok.
Den tendensen finns i Häggs bok. Känns som att det är en risk man löper när man väljer att fokusera på individ istället för struktur/ideologi. Hägg gör en poäng av att Mussolini under sin karriär blev alltmer ideologilös i sin strävan efter makt. Detta gör i och för sig inte fascismen mindre förskräcklig. Möjligtvis kan man även tänka att denna maktsträvan möjliggjordes delvis tack vare fascismen. Vad vet jag...När det gäller neofascistiska rörelser går det att återfinna på andra ställen i Europa. Kolla exempelvis på Ungern där fascister verkar ha satt i system att mörda romer.
SvaraRaderaSist men inte minst; tack för de handfasta tipsen inför eventuellt återvändande till Italien och barndomsminnen. Nu ska jag snusa och titta på TV/god kväll/Julle
Julle: mitt intryck av Mein Kampf är på sätt och vis det motsatta: att Hitler la sig till med en ideologi, att han t.o.m medvetet valde antisemitismen (som han påstår att han kände en spontan motvilja emot när han stötte på den i Wien). Extrem fattigdom, förödmjukelse och revanschism, en småborgares klassresa neråt efter att ha nobbats från konsthögskolan - sen rafsar han (och de andra givetvis) ihop en spretig och svulstig ideologi med utgångspunkt i den italienska fascismen, tysk romantik och amerikanskt reklamspråk. Tillsammans med det tyska pedanteriet och effektiviteten blev det en än groteskare historia än den italienska fascismen. Jag har läst en jämförelse mellan Mussolinis och Hitlers retorik en gång som var slående (Hitler var egentligen en usel retoriker, och nazisterna utförde en ren massaker på det tyska språket - riktigt så var det inte med fascismen, dess retorik framstår som mindre artificiell).
SvaraRaderaZamenhof: det ante mig! Stå beredd med dolda kameran på KB!
Då ska jag läsa Emilio Lussu. Har du läst Victor Klemperer? Annars kan jag rekommendera både hans dagböcker, och LTI, Lingua Tertii Imperii, där han gör slarvsylta av nazisternas språk.
För övrigt kan det kanske krävas en precisering - än så länge har inte miljontals italienare hostat upp för att hjälpa Berlusconi ur muthärvan.
SvaraRadera- Har du läst Victor Klemperer?
SvaraRadera"smyggläst" (säger man så?), men jag vet att jag måste
...et pour hausser encore plus le niveau, voilà PP. Pasolini, qui avait tout compris (in Italia fa sempre molto "fico" citarlo :-).
C'est un extrait que j'ai trouvé aujourd'hui, ça touche à différents sujets qu'on a touché ici (fascisme, tv...)
http://www.youtube.com/watch?v=e6ki-p1eW2o
ps: quello che dice dell'architettura di quegli anni vale anche per la Svezia, credo
Om språk och fascism och retorik: du gissar rätt...
SvaraRaderaLa retorica fascista era violenta e volgare, ma con qualche pretesa estetica: era una caricatura dell'italiano pomposo dei professori di liceo, con una sintassi latinizzante esagerata (ma anche influenze futuriste).
Dicono (e credo sia vero) che il vero erede dell'italiano dei fascisti è la lingua dei giornalisti sportivi italiani.
Una caricatura esatta di quella retorica (e musica!) è questo film:
http://www.youtube.com/watch?v=2fimRgciuLQ
Brrr! Vi har haft strömavbrott i huslängan under morgonen. Men kattarna har kommit igen rejält efter operationen, motionerar som aldrig förr. Även gosegumman med tratten. Hon är tapper. Busig, kelig och tapper.
SvaraRaderaHur som helst, man märker hurpass internetberoende man inte är när sånt här inträffar.
Zamenhof: överdriven latinisering - ja det motsvarar ju nazisternas kitschiga etymologivurm.
ganska genant ändå, att skapa en insamling och sen nästintill ingen som ger något, antagligen slutar det väl som så att Berran slänger in en slant själv så att det ser bra ut, han har ju råd:)
SvaraRaderaHahaha, ja då sluter sig cirkeln, det är ju det som är meningen - att Berran ska betala ur egen ficka. Om inte annat ser det bra ut som sagt var, när nu lagen inte går med på att skrivas om för hanses skull. Jag har inte följt det hela, vet inte hur mycket de värsta fansen (eller är det hans pr:folk?) fått ihop.
SvaraRadera...den helige silvius (allvarligt menat!)
SvaraRaderahttp://www.berlusconibeato.com/