Tänk att det blev ett sånt liv bara för att sd kom in i Riksdagen. Demonstrationer, förslag om sjupartiregering, hackning av medlemsregister, uthängning av sympatisörer på nätet, kraftiga avståndstaganden från så gott som alla etablerade media och politiker.
Den oerhört kraftiga reaktionen kan nog bara förklaras med att man föreställer sig att sverigedemokraterna egentligen är många fler, d.v.s att det finns ett stort mörkertal med sympatisörer. Annars skulle man ju inte väsnas och vända upp och ner på halva världen. 95 procent röstade ju på något annat.
Det här förslaget om sjupartiregering - antagligen kommer inspirationen från det andra världskrigets samlingsregering, vilket ger en antydan om vilken betydelse man ger åt sverigedemokraterna.
Nyamko Sabuni såg jätteledsen ut när resultatet stod klart. Jo, det är klart. Men jag tror att Alliansen har goda förutsättningar att klara av det här, kanske bättre än de rödgröna (de borgerliga har inte samma tradition av demonstrationer, megafoner och agitationer, som jag tror är lite kontraproduktiva).
Ett av sd:s förslag (och de betraktar ju alla sina förslag som mer eller mindre genomförda i och med att de kommit in i Riksdagen) är att straffmyndigheten ska sänkas till tolv år. Och det var faktiskt i just den åldern som den äldre generationens mafiosi och camorrister skaffade sig manliga förebilder och fadersfigurer i fängelse. En pigg och kul ålder på många sätt, och ännu mycket formbar.
Maja, c'est qu'en Suède, comme en Italie, les gens aiment se faire peur.
SvaraRaderaPar exemple, maintenant les italiens ont peur! Peur de Södertälje !
http://www.repubblica.it/esteri/2010/09/21/news/nella_citt_pi_xenofoba_di_svezia_il_sogno_dell_integrazione_fallito-7268713/?ref=HREC1-10
"tradition av demonstrationer, megafoner och agitationer"
SvaraRaderaI see it rather as a tradition of hemmasittare... Just to see it in perspective:
Stordemonstration mot SD i S-holm = 5000 närvarande
Demonstration i Frankrike mot Le Pen, i 2002 = 1,5 MILIONER personer
Manifestazione mot Berlusconi i Rom, Circo massimo = mer än 2 milioner
Tack för länken Zamenhof. Vilken bild som målas upp, det är som om La Repubblica går i DN:s fotspår plus extra skadeglädje (sånt ser man ganska ofta även i fransk press, vad säger ni nu då svenskar så bra var ni inte trots allt haha!)
SvaraRaderaJag håller med: folk gillar att skrämma upp sig - eller om det är media som gillar att skrämma upp folk.
Zamenhof: "tradition av hemmasittare": haha, ja det har du rätt i...
SvaraRaderaJag avsåg egentligen partipolitiken: för att uttrycka det lite hafsigt tror jag inte att motstånd mot invandring kan lösas med kollektivistiska tongångar. Jag tror inte heller att den grundar sig i klassklyftor. En orsak till att jag övervägde att rösta på Reinfeldt är att jag tror att Alliansen har ett lite mindre alarmistiskt och ideologiskt sätt att se på saken.
Jag förstog vad du menade med det, förstas. Och jag haller med. Regarding integration and its possible failure, one should appeal to reason and common sense rather than to ideology and slogans.
SvaraRaderaMen blev igen fangad i min egen kulturellt bestämnd förvirring...
In other words: if I read the Swedish newspapers, or listen to commentaires, I get the feeling that this result was a real cold shower for many, that it is a shock, a shame etc etc. Quite similar, although, to what I remember after the good score of N.D. in 91, if I remember well. But the spontaneous reaction is still ...very quite and "bon enfant", compared to what can happen in Paris after a decision about cuts to agriculture foundigs by the the European Commission!
Zamenhof: de kan helt enkelt inte ropa solidaritet i megafon. SD:s väljare lär främst vara arbetslösa män i yngre medelåldern på mindre orter i Sverige, kanske stämmer, men de mest främlingsfientliga jag har stött på är kulturkvinnor i sextioårsåldern som fått sig några glas innanför västen och går igång på dessa "horder" av invandrare som väller in - och avsky mot kvinnor i slöja har jag nästan bara mött hos kvinnor. Jag tror att de känner sig trampade på tårna, de kanske har fnaskat runt en hel del och känner sig anklagade av kyskhetsidealet, inte vet jag: men jag vet att det finns kvinnor som fylls av osande förakt och vrede när de ser en slöja.
SvaraRaderaDetta inte sagt för att jag tycker att Alliansen ska samarbeta med sd, jag skulle önska att de fick egen majoritet.
Greve Hamilton, till exempel.
SvaraRaderaMen det här är ju självklarheter.
Jag känner mig överhuvudtaget ganska lugn: men det hade varit bättre om Alliansen fått majoritet med marginal. Orsaken till att jag röstade på v är inte retoriken, den tilltalar mig inte, utan det bör ha varit vissa sakfrågor som blev utslagsgivande (t.ex ja till återinförande av förmögenhetsskatten, nej till sänkt inkomstskatt för medel-och höginkomsttagare, ja till åtgärder mot valutaspekulation, nej till NATO-anslutning, ja till delad föräldraförsäkring, ja till tillbakadragande från Afghanistan, och några till frågor), men jag blev själv lite förvånad eftersom jag är positiv till avdrag för hushållsnära tjänster, till exempel. Det är tänkbart att just det där med förmögenhetsskatten och inkomstskatten var såpass tunga faktorer att utslaget blev v för den sakens skull.
Hur ska man tolka att integration hamnar långt ner på listan över svenska röstares prioriteringar?
Det här med "fnaskat runt en hel del" ska givetvis tas med en nypa salt: jag försöker bara förstå en viss typ av aversion mot kvinnor i sjal, eftersom jag har funnit att det just är mot kvinnorna som den ibland riktar sig.
SvaraRaderaMen allt det här är bättre gestaltat i Mäktig tussilago, jag skriver slurvigt nu eftersom det är mycket att göra och jag håller på och förbereda mig för the book mess i Götet, bland annat.
Hur ska man tolka att integration hamnar långt ner på listan över svenska röstares prioriteringar?
SvaraRaderais it because people is simply too scared to copy with their own real feelings about it? this could also be an explaination for some hysterical reactions when a different viewpoint comes to light. Demons must be kept away with cries and swords, this is how magic thought works. But, well ...je ne devrais pas me mêler de ça !
Hej Maja, fortsätt gärna skriv mer om dina tankar kring valresultatet och dess konsekvenser. Det ger mig både styrka och tröst(!) att läsa din analys som skiljer sig från de båda mer framträdande hållningarna som kommer till uttryck i media just nu.
SvaraRaderaHej Molly, tack - media brukar vilja ha polarisering, och då följer man ju ofta något slags mallar.
SvaraRaderaMen det håller inte. Man måste tala om det på ett annat sätt. Jag tror att Alliansen har förutsättningarna. Samtidigt som en stor del av deras väljare är förskansade i en mycket speciell och ganska isolerad borgerlig tillvaro, och i första hand nog röstar på en politik som gör dem mer välbärgade, samtidigt som de siktar på att deras barn och barnbarn och barnbarnsbarn ska vara någorlunda blonda, blåögda och ljushylta.
Man måste tänka igenom allting, inklusive det faktum att blont och blåögt kommer att försvinna puts väck.
Hur det än utvecklar sig - pausad invandring i det här läget tycker inte jag vore fel alls,
liksom exempelvis avskaffat hemspråk så att pengarna kan läggas på extra svenska och annan stödundervisning. Däremot kan man inte lagstifta om etnisk blandning, det vill säga det går inte att utväxla folk mellan förorterna: blanda Bromma, Enskede med mera som en kortlek med Tensta Skärholmen. Det går inte heller att genomföra den typ av ekonomiska reformer, drastiskt höjda marginalskatter t.ex, som skulle tvinga iväg medelklassen från dess öar. Men återinförd förmögenhetsskatt och inga sänkta skatter för de redan välbärgade vore iallafall någon form av artig bugning för rättvisan.
Är man främlingsfientlig för att man kritiserar den förda invandrings-integrationspolitiken med åsikter som till en del sammanfaller med Majas synpunkter ovan?
SvaraRaderaEdgard J Svantesson
Edgard J Svantesson: jag tror att man måste börja med att ta ett djupt andetag, höll jag på att säga. Och ta alltihop väldigt pö om pö. En del blir totalchockade när jag säger att jag tror att det är en bra idé att pausa invandringen idag, tills det har blivit en bättre, mer blandad och stabilare situation.
SvaraRaderaSd är ju liksom ett gäng, alltså... och deras danska kolleger ger jag ingenting för. Jag menar t.ex att Mohammedkarikatyrerna och Vilks rondellpryl var förkastliga. Och Sverige ska inte delta i något krig mot islam.
På lite längre sikt är det bra med folkvandringar. Folk måste gifta sig mycket över... "rasgränserna" låter verkligen inget vidare, men alla fattar väl vad jag menar ändå.
Men man kan inte gärna låtsas bli förvånad över att det blir oro, och att det i den mest välartade medelklassperson kan finnas en motvillig motvilja mot att blont, blåögt och ljushylt försvinner. Det kan låta underligt, men jag tror att det är just den typen av fåniga och förbjudna tankar som man gör bäst i att ta vid hornen.
Och islam, som jag inte är det minsta rädd för, är det otroligt många som går omkring med latent panikångest inför. Jag förstår överhuvudtaget inte allt det här skränet om sd. Är "Carl Hamilton ballar ur" redan glömt?
Komplex och intressant situation. Man kan lätt tänka att SD är ett stolligt enfrågeparti (jag menar kolla deras så kallade kulturpolitik och skratta gott med mig), ett stolligt parti liksom vänsterpartiet (vars gravt ofräscha inslag så lätt får förlåtelse i kultursvängen). Men man kan också tänka: briljant att SD kom in i riksdagen, så får de visa vilka de är, samtidigt som de etablerade partierna inte kan sopa SD under mattan längre. SD:s framfart kan ju delvis läggas på alla riksdagspartier, som gått kan arbeta av skulden. Alla ledsna miner och brösttoner från etablera partier tycker jag är komiska. Snacka om eftertankens kranka blekhet. SD har ju spurtat, spurtat och spurtat i flera månader. Att de kom in i riksdagen är inte oväntat alls. Och att den sk invandringspolitiken har sanslöst stora sprickor är hoppas jag ingen nyhet för någon. Missta mig nu för Guds skull inte för SD-anhängare. Jag anser bara att SD kapat ett politiskt fält som de andra partierna tillsammans misskött mycket länge. SD har helt enkelt adopterat en misskött glödhet samtidsfråga. Återstår att se om de andra partierna är tillräckligt modiga/smarta för att ta tillbaka den.
SvaraRaderaKim Larsson/Eremonaut
Det verkar som om moderaterna vill lösa det genom att plocka bort lite stolar i Riksdagen, det är i och för sig fräckt och fint - rycka undan stolen för någon så att den far i golvet är ju ett känt spratt. Kommer det att funka?
SvaraRaderaSen undrar jag om Carl B Hamilton är samma som Carl Hamilton från slöjdébâclet. Carl B Hamilton har iallafall sagt:
"- Det är bättre att ha dem inne i tältet och pissa ut än att de är utanför och pissar in, säger Carl B Hamilton till TT."
Nej Maja. De två Hamiltons är inte alls samma en. Carl B är den här tråkmånsen:
SvaraRaderahttp://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1111&iid=0477013214601
Men off toppic, ifall någon missat den roliga händelsen att Gudruns Schymans F! blev tredje största parti i hemkommunen och fick fyra mandat i fullmäktige. Lite otippat i en jordbruksbygd kan man tycka. Men nu orkar hon nog fyra är till ska ni se.
Politiken skulle bli alldeles för trist och färglös utan henne, även om Peter Eriksson lär vara en livad lax.
Så Grattis Gudrun :)
Skulle förstås vara länk till Gudrun också.
SvaraRaderahttp://www.expressen.se/nyheter/1.2142724/fi-simrishamns-tredje-storsta-parti
Anonym 19.11: Nej men jag vet egentligen att det inte är samma, när jag tänker efter.
SvaraRaderaFI - jag vet faktiskt inte, om jag ska vara riktigt uppriktig...
Nej, jag förstår. Jag skulle inte kunna rösta på F! jag heller. Men det hindrar inte att jag kan tycka att det är roligt med just Gudrun och att det är möjligt för nya kontroversiella partier att envist jobba sig in. Jag tror dessutom att Gudrun passar bättre i en kommun än i en riksdag.
SvaraRaderaJag är lindrigt förtjust i det två-parti- eller 1,5-partisystem vi haft ett tag. Det har länge känts som att leva i en demokratur.
Förmögenhetsskatt är en dålig idé. Leder bara till att kapital försvinner ut ur landet. Klart kontraproduktivt.
SvaraRaderaInvandring - vi skulle gärna få hit italienska intellektuella, japanska forskare och amerikaner med tjocka plånböcker, det vi inte vill ha är människor som behöver hjälp. Vi vill sortera bort svaga.
Men visst, oproblematiskt är det inte.
Jag tror att SD kommer att falla sönder rätt snabbt, där kommer att bli politiska vildar och kaos. De är stollar. Kollar man till exempel på hur ledamöter twittrar eller bloggar om "importerade våldtäktsmän" och "vänsterslödder" och "muslimpacket", hur de ser på kultur och de ena med det andra så ser man tydligt vad det rör sig om.
"Sverigedemokraterna vill stärka kulturarvet och är beredda att skjuta till en halv miljard kronor. Det blir hembygdsföreningar, folkdanslag, spelmanslag, Riksantikvarieämbetet och olika museer som får dela på pengarna, uppger Sveriges Radios "Kulturnytt". Partiet vill också avveckla det statliga stödet till kultur som syftar till att chockera, uppröra eller provocera. I stället vill man ha en mer bred och folklig kultur. För att man ska kunna avgöra var gränsen går föreslår man en mer centralstyrd kulturpolitik.
SvaraRadera– Ett större inslag av styrning utifrån vad man bedömer vara konstruktiv, positiv och samhällsnyttig kultur, säger Sverigedemokraternas Mattias Karlsson till "Kulturnytt".
Sverigedemokraterna vill också minska bidragen till den regionala musik- och kulturverksamheten med 300 miljoner kronor."
vi skulle gärna få hit italienska intellektuella
SvaraRadera* BRAVO Claes, det haller jag fullständigt med!!! Var snäll och hälsa Svenska Institutet om det där: de vägrade ju att betala när jag försökte att stanna där, och till slutet förlorade vi alla. Själv blev jag inte en riktig intellektuell, men en sur Sverige-kritik, och Sverige importerade en massa problemer och konstiga couscous-ätare! Quel gaspillage...
Claes: mera pengar till schottis och annat uppbyggligt, och inget till "negativ uppbygglighet" (jojo, allt kommer från danskarna tydligen). Det är sant, orsaken till att ingen vill veta av dem är ju att sd:arna har putsat upp sig lite inför valkampanjen men annars låter de ju som det där twittret du nämnde. Plus att de lär ha försummat att städa bort en del nazisymboler från sina hemsidor.
SvaraRaderaAnonym 19.11: det här med mansskatt för män, och bränna pengar med mera...
SvaraRaderaZamenhof: det var snålt av svenska institutet, hehe.
SvaraRaderaI dagens Aftonblad uttrycker sig alla riksdagsledamöter från SD mycket försiktigt om det där med invandring, och Åkesson har ju blivit rätt duktig på att hantera media.
SvaraRaderaSkrapar man bara lite på ytan rämnar allt.
Fast synd att du röstade på V. Jag skulle gärna se partiet försvinna tillsammans med SD. Tror som så många analytiker att S har förlorat mycket på att ha dem som ryggsäck. Stolliga idéer, där också, om du frågar mig.
"Ett större inslag av styrning utifrån vad man bedömer vara konstruktiv, positiv och samhällsnyttig kultur"
SvaraRaderaVad da°, kultur som skulle vara lätt, folklig och i samhällsnyttans tjänst? Detta är ju vad Socialdemokratin har strävat för i a°rtal...
Mansskatten är väl deras grövsta miss på senare tid. Urbota dumt.
SvaraRaderaPengabränningen äcklade nog de flesta. Jag fick en flashback till en scen i filmen
"En ond man" med H Alfredsson. Där den ihopsjunkne bonden med sjuk fru hemma, hade tvingats sälja sin sista ko för att kunna betala igen hundralappen han var skyldig. Patron tar sedeln och använder den till att tända eld på cigarren. Jag fick riktigt ont i magen, och det är en filmsekvens som sitter ingjutit i minnet.
Gudrun borde naturligvis inte tagit emot pengarna på de premisserna. Eller gjort en riktig kupp och sprungit iväg med pengarna och sen gett bort dem i hemlighet. Sen hade hon fått ta sina 2-3 månader i fängelse, och fått helt nya insikter i livet :)
Jag kan ge mig på att hon fått minst den dubbla uppmärksamheten på det sättet. Men nån uppoffrande hjälte är hon knappast.
Men i kommunalpolitiken finns inte mycket utrymme för stolligheter. Där blir det till att ta itu med vägar, trafik, sjukvården och annat vardagliga saker. Det unnar jag henne att få göra. Istället för bara de gamla vanliga som kör i samma spår och har känt varandra i årtionden.
Ja, det är lite som att de har dåliga pr-rådgivare. Men nu verkar det vara något jag missat igen - "inte tagit emot pengarna på de premisserna", var det någon som donerade dem på villkoret att de brände upp dem?
SvaraRaderaHans Alfredsson är suverän på att spela ond patron.
Och nu associerar jag till Povel Ramels: "varför är det ingen is till punchen"!
Claes: så du vill alltså att v försvinner helt och hållet? Hoppsan.
SvaraRaderaJag störde mig inte på pengabränningen ett dugg, det var en bra provokation. Dessutom var det ju två personers privata pengar (som nog gjorde ett bra klipp på kuppen).
SvaraRaderaBättre än att slösa bort pengarna på all värdelös propaganda som partierna har ägnat sig åt, jag tror att effekten av all reklam och affischering varit i princip noll för partierna, minst 300 miljoner har gått åt till allt skräp. Har inte sett något vettigt. Minns ni något?
Inser samtidigt att grillfesten stack i ögonen på folk på ett oönskat sätt, det blir en annan sak när man ser pengar verkligen brännas upp och inte tänker på hur pengar slängs i sjön eller fördelas på orättvist sätt mellan kvinnor och män, för det "ser man inte".
Ja Maja, Det var två killar från en PR-firma som hade så mycket pengar över. De gav Schyman pengarna på villkoret att hon skulle bränna dem offentligt. Annars blev det inga pengar. De räknade förstås med att själva få PR värt samma summa. Det var många som inte fattade denna uppgörelse och blev extra arga på Schyman för att hon inte skänkte pengarna till Röda Korset eller liknande. Men det kunde hon alltså inte.
SvaraRaderaInte utan att hamna i finkan
Jo, det var två personer från en PR-byrå som donerade sina egna, privata pengar till FI på villkor att de brände upp dem, annars fick det vara. De var less på att de orättvisa lönesättningarna (men inte dummare än att de insåg att de själva skulle få uppmärksamhet).
SvaraRaderaJa, jag tycker inte att V har något vettigt att komma med överhuvudtaget.
Skall Socialdemokraterna komma vidare måste de dumpa V, tror jag.
Anonym 19.11: jaha... det var värst. Jag kan inte säga att jag blev arg, mest irriterad för att det var en fånig grej, och för att det skulle vara dålig pr för FI. Och så var det en pr-byrå som hittade på det. Ser man på.
SvaraRaderaSen gick det vissa rykten att sedlarna var kopierade av gossarna från PR-firman och att de äkta fanns i tryggt förvar hemma.
SvaraRaderaJag vet inte vad jag ska tro. Bevisen har ialf brunnit upp.
Sedan var tricket - som påpekats - snott av KLF, som brände upp en miljon pund 1994.
SvaraRaderaSom en happening, och för att de var less på musikindustrin.
Det minns man fortfarande.
Förresten - I "Den enfaldige mördaren" - var det inte så att Hasse drev in skulden på julafton, slängde N.P. Möllers pengar i kakelugnen och sade "det är inte pengarna det handlar om, det är principen".
SvaraRaderaClaes 20:20, det är härligt att Maja röstade för (v) och står för det. I vilket annat parti än v kan idag frihetliga oberoende socialister ha ett hem förutom i (v), (definitionen min egen)? Från vilket annat håll än (v) kan en socialistisk kritik av sossarna komma ifrån? Synd att en kompetent vänsterpartist som Alice Åström åkte ur riksdagen.
SvaraRaderaOhly som partiledare kan jag bara inte med, däremot. Socialdemokratin förlorade också på att samarbeta med (v) istället för att föra fram sin politik, (om man nu har någon idag), och söka lösningar till höger om dem, som man gjorde när man regerade i minoritet.
Jag skulle också helst se att (v) inte fanns i vårt parlament, men då måste vi på demokratisk väg ta bort orsakerna till varför människor röstar på dem. Så länge som det finns personer som är socialister och eller delar de sakfrågor som (v) arbetar för kommer vänsterpartiet att finnas. Like it or not.
Alla måste vara beredda att diskutera sakfrågor med de som sympatiserar med vänsterpartiet. Lite tuggmotstånd är bara bra i en demokrati.
Med en i grunden socialkonservativ uppfattning med en liberal grundinställning med en tro på individen tycker jag självklart att Alliansen är alternativet för mig. Min romantisk-politiska uppfattning är åt det libertarianska hållet. Varför övertro på ”statens” förmåga som ”lösningen på allt” inte återfinns hos mig. Ledare som Reinfeldt, Borg, Tolgfors och Bildt känner jag mig väldigt trygg med. Riksdagsledamöter/kandidater som Camilla Lindberg, Maria Abrahamsson, Fredrik Federley, Fredrik Schulte och Hillevi Engström för och har fört vår demokrati framåt.
Vissa fackföreningar som exempelvis Metall har jag en mycket stor respekt för.
Min respekt för socialister grundar sig också delvis på de oerhört fascinerande individer(!) som finns just där. Få av de socialister som jag har lärt känna skulle jag kunna klassificera i något ”kollektiv”, tro det eller ej.
Claes. Precis så var det. Jag har för mig det där med cigarren och sen åkte pengarna i kakelugnen/brasan. Möller tittar på medan han gnider mössan i handen. Sen får han höra talet om principen och gå hem till ett tomt bord på julafton.
SvaraRaderaEn av de grymmaste scener jag sett i en svensk film, som nästan fick mig att gråta.
Enligt Alfredsson byggde historien på en verklig förebild.
N.P Möller hahaha... Tänk att nån mer än jag minns den serien. Den har kommit på DVD såg jag. Skådespelaren hette dock Nisse Ahlroth :)
Heder åt Dej Maja! - jag kan inte säga annat...
SvaraRaderaCuben: "frihetliga oberoende socialister" nu är väl betoningen i mitt fall på frihetlig och oberoende, heh. Men vad ska man göra - man tragglar sig igenom tidningarnas test och det blir åttio procent v. Trots att jag exempelvis inte lyckas uppbåda någon rädsla för kärnkraft. Bygga ut den tycker jag låter överdrivet, emellertid.
SvaraRaderaJo, borgarna behöver en eldgaffel i häcken, samtidigt är det bra att vara pragmatisk, hyfsat realistisk - hur går det ihop? Va? Inte särskilt bra egentligen. Men vad ska man göra?
Dessutom uppskattar jag inte den nya mccarthyismen. Allt är inte Stalin som är till vänster.
Jag hade ju hellre sett dig rösta på folkpartiet än på (v). Jag förstår att du värderar sakfrågorna högt och respekterar det.
SvaraRaderaFolkpartiet kunde förr om åren ha olika schatteringar inom partiet. Dessa olika inriktningar verkar på något sätt ha kommit i skymundan under senare är. Ideologiskt skulle jag uppfattad dig som frisinnad liberal. Trots att jag indirekt inte vill klassa i fållor...
Nåja i alla fall, för mig personligen om man ska se på ideologi, förtroende och sakfrågor. Jo de tre är skilda och hänger samtidigt ihop. För mig var valet relativt enkelt, när frågan om taktikröstning var ur världen.
För mig personligen är ideologi en blandning av Locke, Burke, Hegel, Aristoteles, Smith och Ayn Rand, sådär ungefär. Kombinerad med realpolitik. Jo ibland får jag inte riktigt ihop det själv. Marx har vissa insikter i nationalekonomi som inte var oävna på sin tid.
Marx skrivningar om att vi uppnår proletariatets diktatur som en naturlig följd när kapitalismen når sin högsta punkt plus hans embryo till konjunkturteori är fortfarande tänkvärda. Däremot, Sahlins sista citat av Marx fick mig att undra hur det står till i hjärnkontoret.
Däremot bokstavstrogna marxister är ungefär lika inspirerande att tala med som Jehovas vittnen. Ursäkta mig båda två.
Broderskaprörelsens ordförande har för övrigt en intressant artikel in DN Debatt idag.
Cuben: har jag inte hängt med nu igen - vilket var Sahlins sista Marxcitat?
SvaraRaderaSjälv gillar jag hans ord om att religion är "de andefattiga tillståndens ande" (det med opium är lite simplistiskt om det står för sig själv, men meningen fortsätter ett tag).
Jag vet hur det är att tala med bokstavstroende marxister - även om det nog dessutom handlar om alltför närsynt läsning -
de brukar vara mycket unga.
Inom vänstern finns både just det där du säger, inspirerade och fascinerande personligheter, och en del plåthjärnor.
Gamla bokstavstroende marxister föreställer jag mig som bittra och gravt alkoholiserade, alternativt så självupptagna att de inte märkt att kartan inte stämmer med landskapet.
SvaraRadera'att kartan inte stämmer med landskapet' - bra formulerat...
SvaraRaderatack snälla Marianne J, tyvärr tror jag inte att det är jag som hittat på det men det kan ju vara bra ändå *S*
SvaraRaderaalltså liknelsen med kartan och landskapet.
SvaraRadera'finns inte på kartan' - så tror jag en viss hjulström - med förnamnet carin - hon som hade tv-programmet 'carin 21:30' - har betitlat sin senaste bok - som jag liksom många andra böcker ej har läst - från det ena till det andra - att jag skulle bevista bokmässan - detta finns heller inte på kartan - så du behöver ej vara rädd att jag dyker upp - vara rädd behöver du väl inte vara för mej maja - eller? - men att jag dyker upp då och då på din blogg - 'det finns med på kartan' - f ö upptäckte jag just en ny bloggare här på din blogg - en sorts vakt i stockholm som brukar ha med sej sin kamera när han är ute och går i stockholm - jag gjorde en liten kommentar under fotot - videoclippet - på hans blogg - om/av demonstrationen i stockholm - som även hade sina efterföljare både i gbg och malmö fast i ngt mindre utsräckning - f ö - detta med face book kan tydligen vara ett effektivt 'vapen' ibland - särskilt bland ungdomar - dit jag ju faktiskt med mina 68 år ej kan räkna mej - även om jag ibland känner mig rätt ung - jag har för mej att jag någonstans läste att du ej tycker face book är ngt speciellt - nej jag har iaf ej känt mej lockad att gå med i face book - för min del räcker det med min blogg - och alla möjligheter som har öppnat sig tack vare den...
SvaraRaderaI det militära fick vi lära oss att om kartan inte stämde med terrängen så var det kartan som gällde:))
SvaraRaderaMarx; "Var och en efter sin förmåga var och en efter sina behov". På ett ungefär.
Att avsluta en valspurt med att citera ur Marx är ett taktiskt misstag. Citera August Palm eller Tage Erlander, inte Marx!
Vad trodde Sahlin att de borgerliga miljöpartisterna med ideologisk bakgrund tyckte. De som inte alls röstar på sossarna för ideologi, hur inspirerade blir de av Marx? Alla gråsossar som inte alls ser ett exempel i Marx.
Sedan framför allt, att "läsa högt från Marx" får ju många att just tänka på bokstavstrogna marxister, som du så väl beskriver...
Dessutom just när muren föll så var väl just det beviset att Marx i praktiken, också föll.
Tala gärna om Marx som en inspiration för unga socialister för 100 år sedan på ett SSU-möte, men använd inte hans ord i slutet på en valrörelse.
Ohly gjorde det bra en gång i riksdagen. Han citerade då Marx. Men i det fallet Graucho Marx...
Cuben: "Citera August Palm eller Tage Erlander, inte Marx!" Det här är intressant, det handlar på något vis om inhemska auktoriteter, en politik inspirerad av Marx som blivit ett svenskt kulturarv - däremot skulle alltså Marxs skrifter vara omöjliga att läsa och framförallt tabu att referera till, eftersom allt sådant tänkande likställs med diktaturer. Du har säkert rätt i din analys av det otaktiska i det hela, och att Marx är ungefär lika hatad som Freud i breda lager.
SvaraRaderaDet citat du nämner är emellertid inte särskilt hårdfört, på ett ungefär är det väl välfärdsstatens grundidé, till skillnad från socialdarwinismen?
Jag menar kanske inte oväntat att det är stolt och bra av Sahlin att göra ett sånt uttalande, trots att jag alltid har uppfattat henne som högersosse.
Man får se upp lite menar jag när det blir klappjakt på idéer. Det är nästan som när Marx mycket intressanta resonemang om religionen förenklas till endast "opium för folket".
Marianne J: bokmässan är verkligen som den är. Jag förstår dig i allra högsta grad. Så stanna hemma med en god bok istället, haha.
SvaraRadera