VS Naipaul skulle ha varit där. Celebert. Några turkiska författare hade protesterat emot att han var inbjuden. Naipaul valde att stanna hemma. Det var mycket uppståndelse kring detta. Jag har inte läst Naipaul, och hade knappt några associationer kring namnet överhuvudtaget. Jag visste inte heller vad det var för uttalanden han hade gjort som hade upprört en del turkiska författare (men inte alla).
Alldeles i början blev jag intervjuad angående Naipauls frånvaro. Journalisten tycktes vilja att jag skulle säga att det var synd att Naipaul inte var där, men det kunde jag inte eftersom jag inte visste tillräckligt mycket. Så jag sa att det var intressant att han var frånvarande, och att det var en talande tystnad.
Jag sa att alla förolämpningar (offenses) måste ses i sin kontext. Vem förolämpar vem, och varför.
Jag ska berätta mer om parlamentet senare, det utmynnade så småningom i en deklaration som jag tycker blev rätt bra, under de omständigheter som rådde. En del författare tyckte att det här med Naipauls frånvaro blev alldeles för överdimensionerat. Jag fick intrycket att Naipaul är något slags pueril pellejöns. Dennes frånvaro ledde iallafall till en extrainsatt diskussion om yttrandefrihet och religion.
Jag satt i kommission D, om "literary landscapes" och mångkultur. Mer om detta senare.
En deklaration? (såg en notis om Naipaul i dn tror jag men fattade inte vad det handlade om)
SvaraRaderaberättar mer sen, pigge Zigge.
SvaraRaderaJag tror att protesterna främst gällde att han var hedersgäst. en del är fortfarande oklart.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaClam: har du någon länk? Jag skulle vilja läsa uttalandena.
SvaraRaderaHelt klart var det fundamentalister som blivit arga. Några turkiska författare bojkottade parlamentet för att Naipaul inte var där.
En kvinna i sjal, en författare som hade en uppsyn som inte var särskilt kul - hon såg ut som en sektmänniska, ett humorfritt ansikte av inkvisitorstyp - och den enda som inte stödde protesten mot Naipauls frånvaro - det lär ha varit hon som låg bakom kampanjen mot Naipaul.
Jag ska skriva mer om detta senare, det är oerhört komplicerat givetvis. Ola Larsmo skriver säkert om det i dn också.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHär finns en artikel om saken:
SvaraRaderahttp://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=european-writer8217s-parliament-closes-with-an-announcement-on-v.s-naipul-2010-11-28
såvitt jag kan se korrekt, även om jag ställer mig frågan till uttrycket
"the overall attitude" (det handlade om några stycken författare, som jag fattat det).
Sedan vill jag reservera mig mot mina ord "helt klart var det fundamentalister", det vet jag nämligen inte.
frågande, givetvis...
SvaraRaderaClam: jo den artikeln har jag sett. Vad jag menar är att jag skulle vilja läsa vad Naipaul skrivit som upprört, hur han uttryckte det alltså.
SvaraRaderaAha, sorry. Tack för länkarna.
SvaraRaderaAha, fast att han har fått Nobelpriset skiter jag högaktningsfullt i, det har ingen relevans.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaClam: tack! BBC-programmet var utmärkt.
SvaraRaderaDet är rätt viktigt att få en del proportioner i det hela.
Jag ska skriva mer om parlamentet senare, det blev väldigt intressant, och på många sätt tror jag faktiskt att det kan leda till något bra. BBC antyder det också.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaMen allt det där hamnar i skuggan av den stora världsnyheten: svenska artister bojkottar melodifestivalen p.g.a svt:s diktatorsfasoner. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article8196662.ab
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaja - vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt... det gäller ju att bli matad - matad med sånt som - egentligen - är totalt oviktigt... - det gäller ju att hållas ignorant - ju mer ignorant the people - the 'folk' - är - desto bättre - eller har jag missuppfattat det hela?
SvaraRaderaMarianne: jag vet inte, det kan ju vara lite kul med såna här melodifestivalstormar också, problemet är väl om det tar över för mycket.
SvaraRadera