tisdag 19 april 2011

Kvinnlig Hamlet

Jag ska skriva lite mer om René Girard någon gång i en avlägsen eller nära framtid. Jag läste La violence et le sacré när jag bodde i Neapel, mycket bra. Wery wery good book. (Fortfarande på skämthumör. Det är pumans fel. Ända sen jag dröp av i god tid före fredsmeditationen - mitt under en pumas fredsmeditation går INGEN, det skulle vara fasansfullt idiotiskt gjort, nästan krigiskt - har det dykt upp vitsar om hans syster Delilah, Simson, dromedarer...).
"Ett av de viktigaste inläggen i den feministiska debatten på tvåtusentalet" - det är fint att få fanmails, och jag bråkar inte alls om ordvalet. Men jag tycker att det låter lite prokrustesbädd, det måste ju vara väldigt mycket i boken som verkar totalt obegripligt om man tror att den är en debattbok eller pamflett. Det var inte främst "uthängningarna" i boken som väckte vrede. Det är jag helt övertygad om. Inte i sig. Utan det var det andra.

21 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jo. Jag menar ju att den är djupt feministisk, utan att vara dogmatisk. Men att det var mer än så som väckte vrede.
    Men det är egentligen inte meningen att den här bloggen ska handla om Myggor och tigrar, jag har ju en specialsida för den.

    SvaraRadera
  3. Ett förslag. 1. Fixa ett ordentligt artikelarkiv i specialbloggen. Det skrevs en jävla massa artiklar och en hel del bra också.
    2. Se det som att Myggor och tigrar ÄR en klassiker. D.v.s skit totalt i de som säger att du bara ville sälja, att det är andra som står för förnyelsen och allt det där.
    Ok, det blev två förslag. Gör så annars blir du nog tokig. Och på nåt sätt orättvis mot de som skrev flammande försvarstal då. Fokusera på dem, inte på de andra.
    Menar
    zigge

    SvaraRadera
  4. zigge: Jo... Eller helt enkelt gå vidare. Det kan bli lite töntigt till slut. Det kan bli "Visa mig vem du är, så ska jag visa dig vem JAG är!"
    Men ett ordentligt artikelarkiv ska det bli till sist. Jag har bara varit lite trög.

    SvaraRadera
  5. Eller det har jag ju gjort. Alltså fortsatt. Mäktig Tussilago var OCKSÅ värd många fina priser och utmärkelser, så det så, hihi!

    SvaraRadera
  6. Och för sinnesfridens skull måste jag sluta läsa dn kultur. Vad är det med dem?
    OK, här hamnar vi i myggigheter:
    "Johan Lundberg tycker till".
    (Rubrik över debattartikel).
    Att "tycka till" är ett lite snipigt ironiskt uttryck. Säger man att nån "tycker till" så markerar man med en suck att den här individen alltså... att han orkar... vem tror han att han är... Tatatatata...
    Det är det här ständiga skolgårdsaktiga, men hur har de blivit såna? Har de alltid varit såna?
    Ja, och sen såg jag en obetalbar krönika av damen med tvångströjorna - hon ville ha mer Jesus i radio.
    Nej, på den punkten ska jag verkligen lyssna på zigge. Aldrig läsa dn kultur.

    SvaraRadera
  7. Har rätt svårt för Johan Lundberg. Men visst, "tycker till" är von oben i typiskt dn-stil.
    zigge

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Kära Maja...
    Det finns nog inte många kristna som inte skakar på huvudet åt Maria Schottenius utfall mot radion "en dag som denna". Något mer genomskinligt har väl aldrig skådats.
    Jag känner inte till kulturvärlden av egen erfarenhet. Jag tror på din skildring eftersom jag känner att den bottnar i en verklig upplevelse. Kanske har du överdrivit eller spetsat till men jag tror inte att du har ljugit. Det kan jag inte veta. Jag känner ingen av de inblandade och kan inte fråga dem. Är en del sant och annat lögn eller fantasi?
    Reaktionen mot din bok och klappjakten på dig var så otäcka att jag tänkte att riktigt så ond som hon beskrivs kan nog den kvinnan inte vara. När jag gick till boken fann jag något helt annat. Främst en ensam människa som inte ville finna sig tillrätta i en trång värld betingad av manlig makt. Men också en romantiker. Sedan tyckte jag att boken var väl spretig när du tog in intryck i Neapel. Så småningom begrep jag att de flesta av dina intryck och tankar fick mening i efterhand. Jag har vänner som har bott i Neapel och som känner igen det du beskriver.
    Nu vill jag trots allt säga emot dig när du skriver att du inte ska läsa dn kultur. Jag ställer mig frågan hur det kan komma sig att någon som exempelvis Maria Schottenius aldrig blir kritiserad. Handlar det om att hon är kvinna och därför inte tas på allvar eller om någon form av ekonomiska faktorer som man inte känner till? Jag ska inte försöka leda bort dig från andra viktigare uppdrag men som kristen (vad det är och bör vara kan självklart diskuteras) är Schottenius senaste krönika ett så skriande prov på falskhet att det är befriande när någon törs påpeka det.

    SvaraRadera
  10. Ja Mariannesson, det handlar om ett gediget borgerligt hycklande artonhundratal som tar stryptag på sanningen:

    "varje sångarstrupe även under påsken uppsjungen"

    Obegripligt på många sätt, det hurtiga artonhundratalet (frekvent även hos Helle Klein)
    Godnatt

    SvaraRadera
  11. zigge: det handlar inte så mycket om att ha svårt eller inte för en skribent, utan om ett auktoritärt och nedlåtande förhållningssätt.
    clam: ja, det är en liten kulturstjärt, som tyvärr är en förtrycksröv.
    Godnatt.

    SvaraRadera
  12. "Handlar det om att hon är kvinna och därför inte tas på allvar" det var riktigt kul.
    Men också värt viss begrundan.

    SvaraRadera
  13. En kristen! Hjälp! Var har jag vitlöken!
    Gonatt
    zigge

    SvaraRadera
  14. Zigge: hehe...
    Mariannesson: det där med vem som kritiserar vem och varför på kultursidor är nog delvis en historia som styrs av faktorer man inte känner.

    SvaraRadera
  15. Det är ju en liten kultursfär... Och det där med kompetens när det gäller kultur, det är helt enkelt ganska svårt att mäta och bevisa... Jag tror faktiskt att många ryar ungefär som jag när de läser till exempel den kultursida jag nämner. Men det är liksom slöseri med tid att kritsera den. Tjänar absolut ingenting till. Plus att det inom kulturen nästan är ovanligt viktigt att undvika att kritisera dem med makt. Med ett undantag: Bonniers. Haha... Den kan alla kritisera och gör det oupphörligen. Själv lyckas jag inte bena ut när det är relevant kritik och när det är halmgubbar, som det tydligen heter nyförtiden.

    SvaraRadera
  16. rättelse: "lyckas jag inte alltid bena ut"

    a very good day on you too, christians and vampires

    SvaraRadera
  17. Zigge behöver inte ta vitlök för min skull. Ateister (är du ateist?) klarar sig helskinnade. Det är falskheten som bör passa sig.

    SvaraRadera
  18. Tar vampyrer vitlök mot kristna? Är det inte tvärtom?

    SvaraRadera
  19. Man må tycka vad man vill om Johan Lundbergs åsikter, men jag lyfter på hatten för hans stora engagemang.
    Att DN försöker att förminska honom är mycket olyckligt. Det behövs fler engagerade intellektuella, DN bör alltså uppmuntra och inte förminska.

    SvaraRadera
  20. Magnus J: ja, det är precis det jag menar.
    Jag tror att engagemang i sig sticker i ögonen på dem som inget har.

    "Tycker till" - alltså, nu vet jag att jag blir ovanligt arg när jag väl blir det. Men jag tycker att det är helt avskyvärt att sätta en sån rubrik. "Tycker till". Alltså, snart kontaktar jag Al-Quaida.

    SvaraRadera
  21. René Girard är förresten en sorts tänkare som inte riktigt går an i Sverige - jag tror inte att översättningar av hans grejer blivit recenserade här ens, men jag ska kolla upp det först. Googla googla!

    SvaraRadera