måndag 16 maj 2011

Dagens citat

"Jaget är inte herre i sitt eget hus".
Sigmund Freud,
Jag ska vara med i nästa Babel, i en diskussion om Freud. Anledningen är att jag recenserat delar av hans samlade verk i Aftonbladet, och dess sista del kommer nu ut.
Det kan ha blivit besynnerligt. Gigantiskt ämne - Freuds roll för litteraturen - mycket kort tid och rätt hackig inspelning. Paul Auster var huvudnumret, han verkade snäll det lilla jag hann prata med honom. Men jag hade nog bort förbereda mig bättre. "The psychopathology of... eh..."
Hur det blev har jag ingen aning om. Det var lite absurt. Ni kan psykoanalysera det om ni vill.
Freud och psykoanalys är egentligen ganska kontroversiella fenomen. Rätt många känner motvilja emot dem. Det är som sig bör. Det kallas motstånd på psykoanalytiska. Någon som har anspråk på att beskriva psyket vetenskapligt, och då inte begränsar sig till det strikt medicinska, eller till medvetandet, utan bygger sin teori på just det som citatet säger: att det omedvetna styr, och dessutom väver in sina små funderingar i en stor kultur- och samhällskritik, och som grädde på moset är så motsägelsefull som Freud är, får finna sig i att väcka misstänksamhet.
Det är rätt få som har läst honom. Men att gå in på några av teorierna på allvar fanns det inte tid för i programmet, och ämnet var rätt mycket "Freud som författare". Som författare är Freud inte lättläst. Han är teoretiker, inte skönlitterär författare. Ofta mycket snårig. Ändå har det uppstått en fras som jag har hört många gånger, den går ungefär så här: "nja, Freud var ingen vetenskapsman eller filosof, men han var en bra författare".
Det förstår jag inte riktigt vad man menar med. Det är en estetisk infallsvinkel som skulle behöva benas ut. Betyder det suggestiv och vilseledande?
Jag har själv inte gått i psykoanalys. Någonstans har jag läst att de svåraste att psykoanalysera är författare och psykoanalytiker. Och Oscar Riktelius.


58 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Clam: Får jag vara fräck och gissa att du inte heller gillar Freud...?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Fick för ett 20 tal år sedan två stora volymer som avhandlade några av Freuds, ska man kalla det teorier, men det var så svårläst så det blev bara några tiotal sidor. Så nu står dom i bokhylla och förhoppningsvis imponerar på folk?

    SvaraRadera
  5. Clam: vill du berätta lite mer om dina känslor kring det här? Du kanske kan komma ihåg när det var som du första gången började ha de här tankarna.
    Elisabeth: imponerar, tja, kanske. Jag satt och läste Freud på gården häromdan och en granne som gick förbi brast ut i gapskratt.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Jag avundas inte Maja som ska sitta i Babel och försöka få rätsida på/diskutera Freud. Babel och Kobra är för övrigt två av mina favoritprogram

    SvaraRadera
  8. Fick du nåt vettigt sagt? Du blev inte kvinnligt alibi eller så?
    Skojar bara.
    zigge

    SvaraRadera
  9. Nej, varför skulle du ha blivit det. Det blev säkert bra.

    SvaraRadera
  10. Nu åker jag på att skriva den trettonde kommentaren, men låt gå för det.
    Det går inte att göra mig till ett alibi. Däremot lämpar sig kanske det skrivna ordet bättre för den här typen av ganska massiva ämnen. Vet inte.
    Godnatt!

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Idag kan jag inte logga in. Hoppas det är något tillfälligt.
    Hm, nu har psykoanalysen utvecklats rättså mycket sedan Freuds dagar, i och för sig. Men det är många som verkligen hatar hatar hatar psykoanalys. Har du gått i psykoanalys själv?
    Maja

    SvaraRadera
  13. Nu funkar det igen. Alltså - jag ska inte retas nu, clam... Det som kan uppfattas som obehagligt med psykoanalys är väl just det där elementet av rotande i barndomen. Det struntar psykoterapi och kognitiv beteendeterapi rätt mycket i. Jag känner de som gått i psykoanalys som verkligen tyckte att det var jättebra, andra som har negativa erfarenheter.
    Men sen är den psykoanalytiska praktiken och Freuds teorier (som jag inte tror någon idag utgår ifrån bokstavstroende, det är kanske Melanie Klein snarare) två olika grejer och Freud är ju en väldig blandning. Otroligt spännande tycker jag, även det som är knäppt är intressant. Och jag tycker inte att han har fel hela tiden, utan att det finns instrument och begreppsbildning som bidrar till förståelsen av psykets och kulturens funktionssätt. Allt är inte "jaha, taskig barndom".

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Men visst är låten lite kul?

    - I don't like your analysis. Everything is falloses.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Jo, det kommer därifrån det med. Jag har personligen svårt för en viss typ av feminism: "inget män har gjort är bra". Sånt sägs ibland fortfarande (ack, Sveland...)

    Det finns ju manliga kannibalhäxor. Och kvinnliga (jag har tex en föreställning kring häxprocesserna att kvinnor var aktiva när det gällde att ange häxor).
    Det är bra att kunna se saker från olika håll, ta in motstridig information, inte trycka näsan mot rutan och sen stanna vid att triumfatoriskt betrakta flottfläcken i evighet.

    SvaraRadera
  19. Ja det senaste syftade alltså på all möjlig närsynt teorianvändning. Alice Miller har jag för mig jag tyckte var rätt bra, och jag tror också på tanken att om man slår barnen blir det lättare att få dem ut i krig sedan.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Jo, jag vet - det kan bli jolmigt och förenklat. Det var evigheter sen jag läste Alice Miller, har för mig att det var ok och inte så farligt simplistisk. Jag tror att det stämmer att Hitlers person och uppväxt spelade viss roll för utvecklingen, men det kan hända att jag är färgad av Mein Kampf (bäst skriva titeln på tyska så den inte förväxlas). Man kan få en kuslig känsla att om nån bara kramat den där sprattelgubben och låtit honom måla så hade historien tagit en annan vändning. Sp enklet är det förstås inet...

    SvaraRadera
  22. Så enkelt är det förstås inte. Den viktigaste narcissistiska kränkningen som gav upphov till blodig revanschism, var det första världskriget.
    Hello, nu måste jag slita mig från denna tråd. Puckla på psyko anal kyssmej i din blogg, oavsett om bogfläsket är rimmat eller ej.

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  24. "om nån bara kramat" osv - Hitlers mor var ju ömsint, överhuvudtaget var han väl omgiven av kärleksfulla kvinnor.
    Sensmoral: akta er för kvinnan kärlek.

    SvaraRadera
  25. Rättelse: kvinnans kärlek.
    Den är nämligen en styggelse.

    clam: jör så.
    Apropå Leonardo, det jag tycker bäst om med honom är att det inte blev så jättemånga tavlor. Det gillar jag.

    SvaraRadera
  26. Men det var före kokainet. Jag tror det är därför. Både Sartre och Freud och rätt många till i modern tid har haft kokain som bränsle för att kunna ha en stor produktion.
    Jag förstår inte riktigt att det plötsligt har blivit så ok att vara katolik. Till och med vördnadsvärt. Det brukar ju mest pratas om att påven är emot abort, men nu är det liksom ojojoj, högstämt... Godhet, godhet, godhet, godhet, ömma för de svaga...

    SvaraRadera
  27. He, jag vet inte vilka de här parodikerna är - de heter Nick och nånting - men kul är det och listiga rim:

    He tried to astonishus
    with di collective unconiscious
    (Jung)

    SvaraRadera
  28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  30. just nu undrar jag vem är det som var "herre" i D. Strauss-Kahns hus

    Mer än 70 % av fransmän tror han är oskyldig, by the way. Säger man oskyldig eller oskuld, faktiskt? Kommer Sverige att kräva hans utlämnande? Ska Sverige utträda ut F.M.I.?

    SvaraRadera
  31. Zamenhof: jag tror att ungefär 70 % av befolkningen i i princip vilket land som helst aldrig skulle ta parti för en städerska, och att ungefär lika många i grund och botten inte anser att våldtäkt, försök till våldtäkt eller ofredande är ett brott, eller att anklagelser om sånt ens bör utredas. Hur stor procenten är bestäms i viss usträckning av hur populär den anklagade mannen är, däremot tror jag faktiskt att skillnaden inte är stor mellan olika länder. Vi har Bjästafallet i Sverige som jag tror illustrerar en ganska universell princip, om du sett Uppdrag Gransknings program.

    SvaraRadera
  32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  33. Skillnad är ju jättestor, tycker jag, mellan USA och Frankrike. Atminstone pa den rituella sidan av den hela. I Frankrike alla kommentärer var ju inriktade om hur ociviliserat den amerikanska juridiska sistemet var, jag hörde journalisterna säga pa tv att de var chockerade, att "nous n'allons bien-sûr pas répéter ce dont il est accusé", och den PS (kvinnliga) leader sade att hon hade gr°atit (för honom) etc... Och jag själv har franska (kvinnliga) kolleger som sade hur starkt de kände. För hans situation, menar de.

    I think there is a deep connection with the fact he was "pressenti" to be president. "On ne touche pas" à un futur président. Il faut dire que les américains sont aussi très sensible quand on "touche" à un de leurs, voire le cas d'une fille condamnée en Italie pour un assassinat horrible et que pour la presse américaine devrait tout simplement être libérée...

    SvaraRadera
  34. clam: jag vet faktiskt inte hur det låg till med kokainet. I vilken omfattning, osv. Jag har sett det nämnas på två håll: bland legaliseringsförespråkare och Freudhatare.
    Zamenhof: jag har ju inte följt detta så noga, vill förstås inte uttala mig i skuldfrågan. Vad är det i det amerikanska juridiska systemet man vänder sig emot?

    SvaraRadera
  35. Vad jag menar är att det inte varit några helt balanserade källor, båda kan ha velat förstora upp det hela av olika orsaker. Men för att ge dig ytterligare ett köttben: Freud ska ha skrivit ut kokain till en av sina patienter, som sedermera dog eller något åt det hållet.

    SvaraRadera
  36. Si. È morto, o qualcosa nel genere.

    SvaraRadera
  37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  38. Ojojoj vilket hat. Det kommer lite oväntat.

    SvaraRadera
  39. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  40. Det här till exempel kan man ju verkligen ifrågasätta:
    "Leonardo själv skulle i sin sanningskärlek och kunskapstörst inte ha avvärjt försöket att ur hans väsens små egendomligheter och gåtor gissa sig till betingelserna för hans själsliga och intellektuella utveckling".

    SvaraRadera
  41. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  43. Just det. I en artikel om Leonard Cohen.

    SvaraRadera
  44. Jag vet inte vem som är herre i bloggers hus just nu, men det är fortfarande lite skakigt.

    SvaraRadera
  45. Vad är det i det amerikanska juridiska systemet man vänder sig emot?

    Par exemple, le fait de montrer l'imputé à la télévision, en directe, menotté, pendant qu'il est arrêté par la police et même durant la séance durant laquelle le juge lui dit "vous êtes inculpé de ça et ça". Et le fait de le mettre en prison, avant que l'enquête n'ait commencé.

    Je ne sais pas en ce qui concerne la Suède: en Italie si je suis accusé d'avoir tué quelqu'un, à moins que je sois considéré dangereux, on me laisse libre avant le procès. Si je suis condamné, je reste libre, jusqu'au procès d'appel. Ca permet de ne pas gâcher la jeunesse de beaucoup de personnes... :)

    SvaraRadera
  46. Här gâcherar man ingen jeunesse, i och för sig. Det låter kanske som om det främst är medieexponeringen som kritiseras?

    SvaraRadera
  47. Je pense que c'est un peu plus profond que ça. C'est une question morale au fond: ce qui est permis / pas permis avec un justiciable (quel joli mot)

    Après il y a une certains hypocrisie, c'est à dire que la dignité personnelle est très importante pour certaines personnes, et pas pour d'autres. Mais ça aussi ce n'est pas nouveau.

    Tu avais vu ceci?
    http://www.youtube.com/watch?v=2V7sxK-mUbQ&feature=related

    SvaraRadera
  48. Nej, men har du sett cela?

    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/marten-schultz-massorna-sondmatas-av-sina-medier

    SvaraRadera
  49. Jag menade alltså inte själva uppmärksamheten så mycket som rapporteringen - visst skulle man kunna bli konspirativ, han blev ju verkligen dömd i medierna direkt, klappat och klart, någon juridisk process helt onödig

    SvaraRadera
  50. Amenvafaan. Handlade inlägget om Strauss-Kahn? Kan inte nån ge grundkurs i netikett till zamenhof?
    zigge

    SvaraRadera
  51. zigge: ämnet är inte Strauss-Kahn, men om du inte märkt är det tillåtet att vara OT.
    Men jag ska lämna in datorn för undersökning, plus antagligen skaffa fast abonnemang istället för mobilt bredband: det är nåt skumt nämligen, jag får alltid meddelandet "en annan dator har samma ip-adress som din dator" och enligt en gubbe som sökte genom datorn för en tid sedan betyder det att nån som tar sig in på min linje också kan läsa min mail, osv.
    Det är nåt jävligt lurt här i görningen, antingen bara någon som snyltar på mitt bredband eller en hacker som tycker det är intressant att tafsa på en författare. Återkommer.

    SvaraRadera
  52. I am sorry for the inconvenience, Zigge: I was too busy with my "Sköt dig själv" course! And I can recommand it by the way :-)

    SvaraRadera