måndag 17 juni 2013

Skämmes, tamejfan

Såga såga...
Strimla strimlaaaaa...

Nej, annat är det med harlequinen En cowboy till jul. Inte erotiskt upphetsande den heller, men dålig på ett smaskigare sätt, och opretentiös.

Ett korthus av glas som jag nämner i recensionen (den hade flera alternativa titlar: En dåraktig historia, En kort episod om sommaren, Evitas korthus) sågade jag faktiskt själv medan jag skrev den. Kommentarer i dagboken om hur löjlig den var. Det var 1978 och huvudpersonen fick heta Evita, p.g.a en slagdänga det året. Ett oväntat namn på en kvinna på den engelska landsbygden på tjugotalet, men jag löste det genom att hitta på en sydamerikanskt spår i familjens historia.

Här en scen när Evita träffar antihjälten Daniel O'Connel för andra gången, då han gör inbrott i hennes hus.

Evita Porter såg häpet på Daniel O'Connel, och han såg häpet på henne. Ingen sade ett ljud. Dan O'Connel stod med en silverstake i handen. Med ett utdraget stön ställde han den på en chiffone.
- "Vad i helvete gör ni här!" väste han.
- Jag bor här, sade Evita kallt, och gick med arga steg fram till mannen.
"- Men får jag fråga, vad gör ni här?!"
Han tycktes tveka och inte veta vad han skulle göra, men så sprang han fram till fönstret och gjorde en varningssignal och tänkte rusa ut."


Mer än så får ni inte läsa! Men den är i alla fall bättre än de där böckerna som stora förlag av ren profithunger har bestämt sig för att fördumma kvinnligheten med!


Ett förtydligande: jag har alltså recenserat två porrböcker för kvinnor på Expressens kultursida (deckarboomen förväntas avta så småningom, osv osv).

38 kommentarer:

  1. Jooooo lägg ut hela! :D
    Verkar vara en tuff tjej, den där Evita. Inget våp direkt.

    Calamity Jane

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe den är psykologiskt intressant. Som sagt det är inte så mycket sex i den, utan det är mer antytt (ungefär som när ett tåg rusar in i en tunnel i gamla filmer). T.ex detta med att han håller en stake i handen och stönar utdraget. Ja förlåt, det är inte meningen att genera någon nu.

      Radera
    2. Den är rätt avancerad för att vara skriven av en så ung person. Större delen är skriven för hand, sen hade vi maskinskrivning i skolan så slutet är på maskin. Min första roman. Hehe...

      Radera
    3. Du låter lite sur. Alltså i recensionen.
      Är det roligt att såga böcker, eller känns det mest trist?
      Calamity

      Radera
    4. Ja, jag låter skitsur. Kanske till och med sipp. Nä det är inte roligt att såga böcker. De här var skrivna på spekulation, det är i alla fall så det kändes under läsningen - de var inte mustiga och smaskiga utan mekaniska och astrista. Så jag blev sur, japp.

      Radera
    5. Sur och sträng. Förlåt. Jag säger ju alltid vad jag tycker. Om jag inte hade vetat vem du var, eller jag känner ju inte dig mer än från bloggen och dina böcker, men om jag bara hade läst den artikeln så hade jag tänkt surkärring. Tänk om det där är precis vad många kvinnor vill läsa? Även om det inte verkar bra på citaten du ger. Det behöver väl inte vara så allvarligt, kan jag tänka. Men men. Jag är inte litteraturkritiker, men jag tänker att man måste läsa olika sorters böcker på olika sätt. De här böckerna är ju inte menade att vara bra eller fin litteratur, även om de kommer ut på stora fina förlag. Blir det inte fel att recensera dem som om de var "seriösa"?

      Radera
    6. Tål att tänka på. Men nä. Sorry. Blä. Bara blä.

      Radera
    7. Det blev lite rörigt det här inlägget.
      Förresten Calamity, så farligt sur tycker jag inte att jag låter, vid närmare eftertanke.
      Men jag måste säga vad jag tycker om de där gräsliga böckerna.

      Radera
    8. Vass men inte sur.
      Om detta är vad många kvinnor vill läsa - av citaten att döma alltså - drar jag till skogs. Kommer aldrig mer igen.
      Den irländske boven blir rädd och springer till fönstret. Signalerar till sina kumpaner får man förmoda. Flickan i boken har uppenbarligen skinn på näsan.
      Men vad är en chiffone?

      T.S Älgot

      Radera
    9. Reagerar också lite på själva fenomenet, porrböcker för kvinnor. Borde inte pornografi rikta sig till bägge könen?
      T.S Älgot, skeptisk

      Radera
    10. Chiffonjé, förstås. Jag visste nog inte hur det stavades.
      Evita Porter ska föreställa 27 år, vilket ibland framstår som lite lustigt i boken. Å det blir romantik sedan, förstås. Hon räddar livet på honom, men det slutar så sorgligt så sorgligt.
      På din andra fråga - ja, fast inte om syftet är autoerotik. Annars - nä, jag tror inte att män skulle uppskatta att läsa de här böckerna.

      Radera
    11. Får jag be att protestera mot Calamitys ordval! Jag trodde det blev bestämt för längsedan att k-ordet skulle undvikas. Säg JK :-)
      Jag tycker inte heller att du låter sur. Men skarp.
      Mariannesson

      Radera
    12. Äsch, hon får väl säga s.k också om hon vill.

      Radera
    13. Jag tar kanske mer illa upp av den typen av skällsord... Men det är ingen stor sak.
      Jag menar att samtiden är översexualiserad. En åsikt som kan vara riskabel att framföra om man har kommit upp i en viss ålder... Jag reagerade inte så på din Pompeji, även om jag vet andra som tagit anstöt av den så tyckte jag att den var fantastisk. Men allt det här "Ligga med P3", tävlingar i porrnoveller, och den nya satsningen på porr för kvinnor - jag börjar längta tillbaks till den tid då sex var något lite hemligt, då det antyddes mer än skildrades explicit. Kalla mig surkärring den som vill...
      Mariannesson

      Radera
    14. Nej du är ingen surkärring, och dessutom håller jag i stort med dig. Jag tror också att man misstar sig om man tror att den här explosionen av porr har så mycket med frigjordhet att göra. Eller ens med erotik. Det är kommersiellt och ofta ligger det faktiskt sexualfientlighet i botten. Jag tror att rätt många är trötta på det, även unga. För övrigt såg jag en undersökning som hävdade att svenskarna har sex betydligt mer sällan idag än för tjugo, trettio år sedan. Det hänger säkert ihop.
      Pompeji, tack, ja det är något helt annat. Det stämmer att det finns de som tagit anstöt, jag skriver om den där dubbelheten i Myggor och tigrar, de dubbla reaktionerna jag fick. Ambivalens. Nej, Pompeji är frisk, både folklig och svår och även om jag själv tycker att Myggor och tigrar är det större mästerverket (ja, jag har hybris, ursäkta) så står sig Pompeji den med. Och Mäktig Tussilago är extremt aktuell fortfarande, och det jag håller på med nu måste vara hemligt. Ciao

      Radera
  2. Ett korthus av glas ställer jag mig så klart bakom. Jag gillar perspektiv. Kan man med objektiv mening visa och belysa sitt perspektiv så ser nog gemene person....

    Trevligt att diskussionen tog fart, en del väljer att blanda mig samman med Ranelid. Det var i så fall inte min mening...


    Leroy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hör nog till diskussionerna, tror jag - missuppfattningar och sånt... Calamitys koppling till Ranelid tyckte jag var lite långsökt. Menmen.

      Ja, korthus av glas - i romanen symboliserar det egentligen inte perspektiv, utan ohållbara drömmar. "Ett korthus är det för att man bara behöver blåsa på det så faller det samman, av glas är det för att det sedan krossas och är omöjligt att bygga upp igen" - det är Evitas mamma som säger det till hennes pappa. "De bygger sina korthus av glas så höga och vackra, men någon blåser en liten smula på dem och de rasar och krossas. De sörjer så djupt sina korthus av glas, men förstår samtidigt att det var en kortvarig, ohållbar dröm. De förstår att de måste leva vidare, att de måste glömma sina krossade korthus och börja ett annat, helt annorlunda liv. Men det är svårt att glömma. och därför ska jag lära mina barn att inte bygga några korthus av glas, för det kan såra dem för livet".
      Ja jösses.

      Radera
    2. "En del", det var ju jag... Menade inget illa med det...
      Calamity J

      Radera
    3. Nä alltså jag tycker ju att det är jättekul när det blir diskussioner, gärna livliga och kanske arga också, sen får man försöka sträva efter nåt slags balans - jag har ett moderatoransvar, och det är inte meningen att nån ska bli totaldissad. Ibland kan det kännas nervöst att vara bloggare, det kan jag väl erkänna - inte veta när man kollar bloggen på morgonen vad det kan ha trillat in för kommentarer. Men ni följare är så fina och rara, gud välsigne er!

      Ja, Ett korthus av glas, jag gjorde faktiskt ett försök att ge ut den på Bonniers för några år sedan. Och den blev ju dissad och refuserad, men jag svär högtidligt på att... ja, den är också schablonmässig på sina ställen, men oändligt mycket bättre än SECRET och Tio lektioner i lust.

      Radera
    4. Förlagen "behöver" inte ge ut skitböcker för att finansiera bra böcker, det finns för övrigt små förlag som bara ger ut bra böcker. Samtidigt som de stora förlagen köper upp hela ytor i bokhandlarna, de köper skyltplats och bokstapelplat (borde vara förbjudet enligt konkurrenslagarna, märkligt att det inte är det). Så varför denna extrema profithunger? Problemet är, bland mycket annat förstås, att de stora förlagens chefer har alldeles för höga löner.

      Radera
    5. Bara titlarna. Och omslagen. Gäsp.
      "Fifty Shades of Grey" - inte läst den men titeln gör åtminstone ett försök tlil originalitet.
      Men det är ju en internationell trend. Trist. undrar hur stora förskotten var på "SECRET" och "Tio lektioner i lust".
      Zigge, som gillar bilden "korthus av glas"

      Radera
    6. Jag har inte heller läst Fifty Shades of Grey, mer än några utdrag. Att döma av dem: så kalla kvalitetslitteratur är det ju inte. Det är ingen Berättelsen om O.
      Förskotten - det kanske rentav handlar om miljoner, men i såna fall hoppas jag de två förlagen visar sig ha gjort en felsatsning, och att de går i konkurs.

      Radera
    7. Jag har öppnat ett twitterkonto nu i alla fall. Om någon vet hur man visar det på bloggen så tipsa gärna.

      Radera
  3. http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rlek_(antologi)

    Det var nog bättre förr ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, visst är det något som har hänt med bokbranschen.

      Radera
    2. Men har du läst någon av alla de här samlingarna ? Själv tror jag mig någonstans, i arkivet, ha några REAböcker ur serien ...

      Radera
    3. Nä, det har jag inte. Vet inte varför men såna här satsningar - nu ska vi skriva god pornografi, vi frågar några goda författare om de vill bidra - gör mig lite ironisk. Det är lite à la socialstyrelsen rekommenderar. Särskilt när det blir antologi av det.

      Radera
  4. Apropå "skämmes, tamejfan" - någon som vet varifrån det uttrycket kommer från början? Jag har mest sett det på nätet. Skämmes är ju en lite ovanlig variant av imperativen skäms! Kanske är det dialektalt. Jag har googlat lite och hittade det här:
    http://sv.wiktionary.org/wiki/Diskussion:skämmas

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Tydligen har någon indignerad såpaskådis sagt de bevingade orden Skämmes tamejfan!
      Sedan blev det fritt fram."

      Det här låter så välbekant så man borde faktiskt kunna komma ihåg var man hört/sett/läst det först. Men man börjar
      väl bli gammal ...

      Radera
    2. Det är inte ovanligt i debatter på nätet, och jag är säker på att det är i såna sammanhang jag sett det första gången, det började väl dyka upp för några år sedan. "Skämmes" är en ovanlig imperativ (skäms! är ju rikssvenska) så jag undrar om det är dialektalt eller om någon hittat på det själv från början.

      Radera
    3. Ibland ser man bara Skämmes! Skämmes tamme satan. Har också undrat var det kommer ifrån.
      Vad tycker du om Ladies Nights? OK eller inte OK?
      Calamity Jane

      Radera
    4. Jag tror inte att jag har nåt emot Ladies Nights. Tror inte att jag skulle uppfatta det som mansförnedring.
      Jag har faktiskt sett manlig striptease en gång, det var en bekant till mig, vi jobbade på samma arbetsplats och det är var liksom hans stora nöje, en hobby. Det är längesen nu, hur som helst tyckte jag det var jättehäftigt.
      Även kvinnlig strip-tease kan ju vara en konst. Det är svårt att formulera några exakta principer - det här är moraliskt ok, det här är det inte; det här är kvinno/mansförnedring, det här är det inte. "När Sofia spräcker kjolen i en gogo" tycker jag är en härlig låt. Andra kan kanske tycka att kvinnosynen är förkastlig.
      Det är inte lätt att beskriva varför man tycker något är dåligt, eller varför man tycker något är bra heller för den delen. Sen är ju dessutom kvalitet och moral två olika saker, ungefär lika svårdefinierbara båda två. Ja, det är ju en återkommande diskussion på bloggen.
      Men en ganska enkel grundregel för kritikerverksamheten är att en recension måste innehålla minst ett, gärna två och helst tre citat ur boken. För att läsaren åtminstone ska få en glimt att bilda en egen uppfattning om, och för att kritikern på så vis tvingas återvända till texten hela tiden, grunda sina resonemang i texten, istället för att sätta igång och projicera. Sen krävs det då att recensenten försöker välja ut citat som han eller hon bedömer som centrala, belysande, och inte av elakhet väljer ut mindre lyckade detaljer som inte säger något om helheten, eller tvärtom rycker loss en eller två stiliga meningar som ska få illustrera en överdimensionerad hyllning.
      Oj vad långt: hur som helst, lita aldrig på en recension som inte innehåller citat.

      Radera
    5. ""När Sofia spräcker kjolen i en gogo" tycker jag är en härlig låt." Konnässören invänder att låten heter "Sofia dansar gogo" och ingenting annat ! Och därmed basta !

      Sedan tycker jag att det mest bisarra med låttexten nästan är nedanstående rader :

      "under veckan drar Sofia
      hem till fyra barn och man utanför Kumla.
      Hon ska laga mat och duka
      och ta vara på sin sjuka
      man när han vart ute med grabbarna och rumla."

      Lite grand samma andemening som i "Mamma är lik sin mamma" :

      "Så ska man då va älskarinna
      har krafter kvar när karln läst jag har en kvinna
      som en dröm, ljuv och öm
      fastän sliten
      det ska man va, det kan han ha, mitt upp i skiten"

      Ett liv, två typer av tillvaro, men fortfarande på manssamhällets villkor ...

      Radera
    6. Ja, det vet jag också att den heter, när jag tänker efter. Jo, visst är det manssamhällets villkor, och jag tycker nog att det finns en liten udd mot detta i båda låtarna.

      Radera
  5. jag har hört hillary clinton säga till barack obama: "shame on you!" - det var visst i en debatt innan obama blev president... - jag blev lite chockad att hon officiellt i en valkampanj uttryckte sig på det viset! - kanske att uttrycket "skämmes!" kommer därifrån... - då är det väl inte - i så fall - så särskilt 'dialektalt' - kanske snarare 'globalt' - 'globalisering' finns det visst något som heter har jag hört...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad intressant! Var det när hon konkurrerade med Obama om att bli demokraternas presidentkandidat? Det där är ju lite speciellt med amerikansk politik - tror jag i alla fall, vet inte om motsvarande finns på annat håll - att en del debatter mellan kandidater för samma parti förs offentligt. I Sverige (bortsett från sossarna, då) antas partierna hålla ihop och partimedlemmar inte kritisera varandra öppet.

      "Skämmes" skulle alltså kunna vara ett slags anglicism. Om det inte är en ålderdomlig eller dialektal variant av "Skäms!" Det kan hända att skämmes låter helt naturligt för många. Jag har hittat lite mer förklaringar, en att det är norrländska.

      Radera
    2. Om jag vet att den kvinnliga huvudpersonen heter Evita på grund av "Don't cry for me Argentina" (filmen om Evita Peron såg jag däremot aldrig), så minns jag inte hur jag valde namnet Daniel O´Connel. Jag har hittat en irländsk politiker med det namnet:
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Daniel_O'Connell
      Jag var inspirerad av en gruvarbetarserie som gick på TV (Korthusets Daniel O'Connels far var gruvarbetare), och rätt mycket av Hitchcock.

      Radera
    3. Hm, det kanske inte var jag som hittade på uttrycket "korthus av glas". Jag har i alla fall hittat det på nätet, några exempel.

      Ja, jag kommer faktiskt ihåg den debatten mellan Hillary Clinton och Barack Obama, även om detaljerna undflyr mig - det handlade om en sjukvårdsreform? Inte kollat videon.
      Gammal stammis: bloggosfären är mycket stor.

      Radera