tisdag 9 december 2014

Och här kommer högersossarna…


Margareta Wallström har uttalat sig gammaltestamentligt: Blockpolitiken är en styggelse

Det råkar vara så att styggelse är ett ord jag tycker är rätt festligt (om än inte lika roligt som oomkullrunkelig); jag använder det ibland i bloggen. Men självfallet är det ett auktoritärt ord, i rakt nedstigande led från Herren Sebaot och hans propagandaministerium.

Styggelse ingår varken i en socialliberal, nyliberal eller marxistisk vokabulär. Det hör knappast heller till den onämnbara ideologi som börjar på f.* Kanske är det talibansnack eller kristen höger, hur som helst så härrör ordet ur en tid mycket långt före demokratin, då det var absolut självklart att det fanns en enda auktoritet med oinskränkt makt, nämligen Herren Sebaot.

 Styggelse verkar vara ett slags verbal upptrappning eller dogmatisering av det ihärdiga talet om ansvar den sista tiden. Det har knappt gått att öppna en tidning utan att se det. Ansvar ansvar ansvar.


Det är två olika saker att säga: i det här läget bör vi försöka samarbeta över blockgränsen (även om det inte alls är så säkert att det är bra att möblera om hela det politiska landskapet för ett sabotörpartis skull) och att säga: blockpolitiken är en styggelse. 
Att underkänna och vilja avskaffa politiska skillnader, med andra ord möjligheten för väljarna att pröva en annan väg, skulle ju kunna sägas vara ungefär lika ansvarsfullt som att införa enpartistat. 

En snabb Google-Earth-inzoomning på Sveriges politiska landskap just nu:
Runt ett parti som talar om ansvarsfull invandringspolitik, och som tänker rösta ner alla budgetar tills de specifika kraven uppfylls, befinner sig ett antal andra partier som förväntas ta ansvar genom att upphäva höger-vänsterskalan.

I det läget kallar Wallström alltså blockpolitiken för en styggelse, och i bakgrunden tornar Göran Persson upp sig. Patronen som är en av dem som bär störst ansvar för socialdemokratins svek. Det känns som om det är den gamla maktfullkomliga socialdemokratin, den som inte lyssnar, som gör comeback.
Det skulle vara mig en sorts ära att bli Stefan Löfvens drevkonsult, men om det nu är så att S bestämt sig för att peta honom, så kommer det nog att gå mer diskret till. Inte lika brutalt som med Juholt, som befann sig en bra bit till vänster om Löfven, utan mer genom ett slags slirig argumentation: att Löfven misslyckades eftersom han inte tog ansvar när han bildade regering med MP, att hans trevare mot fp och c var för klena, att han inte slog näven i bordet tillräckligt, att alliansen med MP är för knapsu, att det viktigaste är att vinna.

Vad det handlar om, är väl att högersosseriet vill dumpa MP för att kunna knö ihop sig med Alliansen, och inte bara med fp och C utan med M. Med visst bistånd och draghjälp från borgerliga medier, som uppfattar MP som betydligt mer samhällsfarligt än SD. För att kunna åstadkomma en sådan blockupplösning, krävs det en högervridning av S igen.
Igen - ja, för det var ett försiktigt försök till vänsterpolitik som den f.d regeringen bedrev.
Glöm inte den reaktion som följde på den lilla skattehöjningen för personer med den osannolika lönen 50.000 kronor i månaden och mer. Protesterna som följde påminde om rednecks som försvarar rätten att bära vapen.

Jag röstade varken på S eller MP i höstas, men jag tänkte att jag skulle lägga min röst på en Löfven-MP-regering i mars, den som aldrig borde ha saboterats. Men det finns inte på världskartan att jag lägger min röst på en Göran Persson-styrd koalition med Alliansen. 

Om högersosseriet vinner dragkampen, kan man säga att vi får ett stort, fett nyliberalt block med bruna inslag, bestående av S, SD och Alliansen. SD stödde ju Alliansen i det mesta, det är ett nyliberalt parti med kraftigt bruna inslag.

* Löfven har rätt, det handlar om ett nyfascistiskt parti - vilket inte innebär att alla som röstar på partiet, eller ens arbetar inom det, är nyfascister. Det är mycket komplicerat det hela, och handlar inte bara om att drottningens namnsdag föreslås ersätta den första maj eller att icke-kristna tänder monstruöst stora adventsljus. Jag ber att få återkomma i frågan.







Om någon säger "ansvar" en gång till… Jag tänker inte käka upp mina papiljotter, men jag kanske käkar upp valsedeln när den kommer.


20 kommentarer:

  1. "det finns inte på världskartan att jag lägger min röst på en Göran Persson-styrd koalition med Alliansen.

    Om högersosseriet vinner dragkampen, kan man säga att vi får ett stort, fett nyliberalt block med bruna inslag, bestående av S, SD och Alliansen. SD stödde ju Alliansen i det mesta, det är ett nyliberalt parti med kraftigt bruna inslag".

    Håller med. Men det skulle vara rätt schysst om någon vågade tala klarspråk om flyktingpolitiken. D.v.s att snorrika moderatstyrda kommuner inte tar emot flyktingar, medan Bert Karlsson tjänar pengar på anläggningar i små avfolknings-kommuner som får bära kostnaden för skola, vård osv…. Det är de rika moderatkommunerna som står för främlingsfientligheten. Vanligt folk är inte rasister.

    SvaraRadera
  2. Att drottningens namnsdag föreslås ersätta den första maj som helgdag är en lögn. Det har aldrig föreslagits. Hur skulle det vara att kolla upp enkla fakta innan man kommer med påståenden.

    SvaraRadera
  3. SD röstar ner höjning av pensionerna och A-kassan, röstar ja till nyliberal politik, hatar socialliberalism och arbetarrörelse = SD är fascister.

    SvaraRadera
  4. Det här inlägget är lite löst i kanterna - det är Anonyms fel! Anonym påstod att det var stiltje i bloggen. Därför körde jag iväg det innan det var klart.
    (Kom ihåg en sak, och det är att jag bestämt mig för att hellre diskutera allt möjligt här än på Facebook, rättare sagt jag diskuterar en del på fejan också men hellre här: det är intressantare, det är schysst med anonymitet, och jag tycker att det har väldigt många poänger.
    Sen att "you see me but I don't see you", moahaha, ja hur paranoid är man då på en skala, om man inte har några problem med det?

    Anonym 00.51: ja, och jag läste ett bra inlägg om det av Reidar Jönsson.
    Anonym 01:12: Jaha, är det en myt alltså? Det trodde jag inte.
    Anonym 01.39: ja, det riskabla med Magdalena Anderssons och Stefan Löfvens uttalanden är bl.a att lokalpolitiker som egentligen inte är speciellt nyfascistiska kan känna sig utpekade… Och väljarna… Det kan vara klyftigare att undvika begreppet, även om det finns mycket som talar för att det är helt korrekt

    Se till exempel:
    http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article19987869.ab

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket att tillägga - demagogin ("snart kommer det sovande folket att vakna och då kommer dessa "intellektuella" liberaler att krossas" och liknande, viktigt är att det är socialliberalismen som är fienden, vid sidan av arbetarrörelsen, och att den konservatism man åberopar sig på inte använder sig av klasskampsretorik och revolutionära metaforer, vilket däremot fascismen gör.

      Radera
    2. Alltså, det som skiljer fascismen från konservatismen är bland annat klasskampsretoriken, hatet mot intellektuella och den revolutionära ambitionen.

      Radera
    3. Sen undrar jag om det är någon mer än jag som har problem med att spela upp filmen med Xerxes och papiljotterna, jag ser bara något slags speedad snabbspolning.

      Det roligaste beviset jag har sett på att SD inte skulle vara fascistiskt, var någon som skrev så här:
      "Om ett fascistiskt parti hade fått så mycket som 13 procent så hade jag emigrerat direkt".

      Radera
    4. Sen är det ett problem med de beiga parollerna som majoritetsvärlden kommer med - "inga rasister på våra gator" blir svårt, eftersom de flesta är lite rasistiska nånstans; "SD skiljer mellan vi och dom" (den yttersta vänstern skiljer extremt mycket mellan vi och dom, delar av antirasismen är ytterst exkluderande, överhuvudtaget är det få människor som inte i någon mån skiljer mellan vi och dom. Att föreslå positiv diskriminering på arbetsmarknaden - väldigt dumt förslag av FI - delar in människor i vi och dom, o.s.v o.s.v.

      Det är ett sånt fjös. Det är väldigt mycket vi och dom på Twitter.
      "Alla människors lika stora värde" - well well, hear hear, så alla utom sverigedemokraterna skulle alltså vara egalitära som värsta fransiskanermunkarna?

      Radera
  5. Nu ska det funka att titta på min älskade xerxesponke, jag fick ta omvägen via YouTube.
    Från början lekte han själv med papiljotterna, men när jag hann få upp kameran hade han redan slutat, så jag försöker hjälpa honom på traven. Bara som en förklaring - jag brukar annars inte fösa fram papiljotterna mot honom.

    SvaraRadera
  6. "Men det finns inte på världskartan att jag lägger min röst på en Göran Persson-styrd koalition med Alliansen."

    Det finns bara två alternativ. En regering där SD utgör regeringsunderlag (kanske utan att ingå i regeringen) och en "Göran Persson styrd koalition med Alliansen.

    Sådant är det parlamentariska läget och det är bara att inse det. Själv tycker jag det första alternativet är bäst, eller att i alla fall gå in i regeringsförhandlingar och se vad man tvingas gå med på. Att bara avvisa möjligheten utan att ha försökt få fram en vettig uppgörelse tycker jag är ansvarslöst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns fler alternativ att rösta på. Jag kommer inte att rösta på en S-M-koalition.

      Radera
  7. Jag är inte så säker på att man ska ta retoriken på allvar, angreppen på socialliberalismen t.ex. Det förefaller ytterst osannolikt att SD skulle sätta planen i verket och krossa socialliberalismen. Läs gärna Dick Harrissons artikel. Lätt att googla fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de är nog uppriktigt menade, det handlar om en ideologi.

      Radera
  8. Däremot: Facebook-Twittervänstern fortsätter att uppföra sig odemokratiskt och hånfullt.

    Nina Hemmingsson, en serietecknerska som är väldigt uppskattad men vars grejer jag aldrig riktigt förstår mig på, hade mailat sd:s pressekreterare och frågat vad han anser är konst. Han hade svarat:

    "Konst, det är väl något som är vackert eller nyttigt".

    Det är en åsikt som man självklart har rätt att ha - den kan diskuteras o.s.v men det är inget att bli speciellt upprörd över.
    Den dominerande konstsynen idag är tvärtom det som har kallats "negativ uppbygglighet": konst ska helst vara ful, det fulas estetik har slagit igenom stort. Den ska skava, göra ont, provocera, föra med sig depression och ångest, då är det konst.
    Så får man också tycka, men det är inte alls självklart att det är konstens enda syfte.
    Nå, deras konstuppfattning skiljer sig åt, men nu kommer det obehagliga:
    serietecknerskan lägger ut mailkonversationen på facebook, får en svans som förfasar sig och skränar, ber att hon lägger ut skärmdumpar, och känner uppenbarligen att de försvarar stora och höga värden.
    Nu tycker jag personligen att Hemmingssons teckningar är fula och tråkiga, men det hör inte till saken egentligen: även om jag hade uppfattat henne som ett geni, så hade hennes och svansens förfarande varit djupt obehagligt.

    Det är alltså en väldigt speciell typ av snobberi, i kombination med mobbing.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Så återigen: när det gäller vänstern kontra sd, måste man hela tiden fråga sig vad som är hönan och vad som är ägget.

      Radera
    2. Skönt att höra att det inte bara är jag som inte förstår mig på Nina Hemmingsson… Jag har mest tänkt att det handlar om generation, och det gör det nog i viss mån också.

      Radera
    3. Vet inte om jag tycker att just det där var så farlig mobbing... Då finns det värre saker på både Facebook och Twitter. Problemet är mer att det blir pajkastning. Fast pressekreteraren på Sveriges tredje största parti skulle förstås vara listigare om han inte svarade alls i stället för att gå i clinch med någon han vet avskyr honom...
      Zigge

      Radera
  9. Gulliga Xerxes!
    Jag vet inte riktigt vad socialliberalism är… men jag ska läsa på. Kanske :-)
    Jag demonstrerar aldrig den 1 maj och tycker det skulle vara helt ok om drottningens namnsdag blev helgdag i stället. Kan inte se att det skulle vara en så hemsk åsikt. Men det finns miffon i det partiet. Tvångssterilisering av feminister är till exempel inte världens roligaste förslag…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Calamity Jane:
      jo, i grova drag: socialliberalismen förespråkar sociala skyddsnät, att samhället i viss mån går in och reglerar ekonomin (efter finanskrisen har för övrigt allt fler börjat tycka att det kan vara bra med mer regleringar), och att det krävs en del reformer och insatser för att alla ska kunna få samma chanser oavsett klassbakgrund. Socialliberalismen vill inte avskaffa kapitalismen, men ställer sig inte helt negativ till samhälleliga insatser.

      Den mer renodlade liberalismen (eller nyliberalismen) menar tvärtom att man ska lämna "marknaden" helt ifred, då löser sig allt av sig självt.

      Det säger väldigt mycket om SD att de angriper socialliberalismen. Det är arbetarrörelsen och socialliberalismen som är deras fiender, vilket de har gemensamt med en onämnbar ideologi som börjar på f.
      Du kan t.ex kolla Mattias Karlssons blogg, i ett inlägg delar han in världen i sverigedemokrater och socialliberaler.
      Nu kanske någon blir förvånad och säger: men vill de inte höja pensionerna, A-kassan, är inte det socialliberalt?
      De röstade precis ner en höjning av pensionerna och A-kassan.

      Det här gör att SD ligger mycket närmare Alliansen än S: de har röstat för i princip allt Alliansen föreslagit. Även tidigare alltså.

      Radera
    2. Sänkt skatt på pensioner menar jag (inte höjda pensioner).

      Radera