tisdag 2 november 2010

En enkel fråga

Apropå Mona Sahlins svulstiga uttalande som jag skriver om nedan: är det någon som vet om några afghanska soldater har dödats eller sårats av svenska soldater? Jag har inte sett några sådana rapporter själv, så det är bara en undran.

27 kommentarer:

  1. Det var en väldigt bra fråga. Vet att min bekant (som var i Kosovo) fortfarande har kontakt med vissa fänrikar lite varstans i Sverige. Ska kolla med honom. Men gissar att sådan information är extremt hemlig och känslig. Klart är i alla fall att de svenska trupperna har dödat Afghaner, givetvis (varför tror du att de fick mandat att skjuta först vid konfrontation) Men det lyfts såklart inte fram i debatten, som mest handlar om svenskarnas välfärd där nere.

    Jag tycker att Reinfeldt gjorde rätt analys när han begärde mer action från de svenska truppförbanden, de är inte där för att skydda sig själva - utan befolkningen.

    Vidare är det konstigt att militärer tror att deras verksamhet innebär någon slags livstidsanställning. Det är den absolut inte, och i synnerehet inte för de befäl som undervisat men aldrig satt sin fot utanför Sveriges gränser.

    Ja till Nato. Ja till elitförband. Ja till Centern. Ja till Maja (men inte hennes åsikter:)

    Hälsar den riktiga Ann - närmare bestämt Ann O:)

    SvaraRadera
  2. Kan ju upplysa dig om att de svenska förbanden av andra länder ses som riktiga fegisar, vilket jag tror är sant.

    SvaraRadera
  3. Apropå fegisar - var det inte just det epitet som Polens ledare gav piloten innan kraschen?
    Men det är sålkart skillnad på fegisar och fegisar:)

    SvaraRadera
  4. Nej till Nato. Skönt att höra att de svenska förbanden är "fegisar".
    (Även några av mina kommentarer har försvunnit)

    SvaraRadera
  5. jojo. så länge det inte finns något hot mot dig är det alltså okej med fegisar? Eller?

    SvaraRadera
  6. AnnO: om du läser chatten med representanten för svenska Afghankommittén, eller Lasse Bengtssons debattartikel, så framgår det väl ganska tydligt att det humanitära arbetet i Afghanistan, alla konstruktiva insatser, sker utan "stöd" av de militära trupperna?

    "Tvärt om. Vi använder ALDRIG militärt stöd och undviker dom så gått de går. Militär med vapen utanför en klinik eller skola ställer bara till problem."

    Jag tycker också att det är väldigt skönt att höra att de svenska soldaterna betraktas som fegisar, och hur ovanlig min åsikt än är (den är knappt representerad i riksdagen) så är jag fullständigt övertygad om att ett Natomedlemsskap vore av ondo.
    Mariannesson: jättemycket strul i bloggen nu, och jag får ständigt meddelandet "en annan dator i nätverket har samma ip-adress som din dator". Tips och goda råd efterlyses.

    SvaraRadera
  7. Rättelse: Afghanistankommittén.

    SvaraRadera
  8. Vad de skriver är en sak, men vad insatsstyrkorna i A gör eller vad de har för direktiv på plats, en helt annan. Sedan hjälper det inte till att många soldater inte förstår poängen med uppdraget - dvs deras roll i A, varför diskussionen om elitförband samt ett natomedlemskap blir ännu mer aktuellt.

    Försvarsmakten är ett skämt, eller rättare sagt, organisationen. Det är ju bl a därför brevet om obligatorisk utlandstjänst skickades ut. Det var en påminnelse om vad man en gång i tiden anslöt sig till när man gick med i försvaret. Idag finns det bara rättigheter, och därför är det inte konstigt att verksamheten ser ut som den gör. Tänk om en läkare plötsligt skulle börja hävda att det är hans rättighet att inte träffa patienter.

    Själva syftet med militär verksamhet I Sverige och utomlands måste bli mycket tydligare, inte minst vad gäller de anställdas roll.

    Jag tror inte att den enskilde soldaten är feg, däremot är gubben bakom skrivbordet som aldrig varit på mission det liksom Sveriges riksdag.

    Hoppas aldrig att vi blir invaderade av ett annat land. Och om detta ändå skulle ske så kommer Sverige att få stå på egna ben, utan hjälp.

    SvaraRadera
  9. det var skönt att höra att svenskarna betraktas som fegisar där:) Dessvärre finns det alltid cro magnonindivider med.

    jag undrar för övrigt även jag över hur många, och utifall, afghaner dödats av svenskar.

    samt så undrar jag varför de afghanska anställda av den svenska militären som dör, inte får samma behandling, rent ekonomiskt, juridiskt, samt uppmärksamhetsialt (eller deras familjer dåledes).

    SvaraRadera
  10. Ann O:
    Får jag fråga, ser du vad du skriver här?
    "Sedan hjälper det inte till att många soldater inte förstår poängen med uppdraget - dvs deras roll i A, varför diskussionen om elitförband samt ett natomedlemskap blir ännu mer aktuellt."

    Du skriver att många soldater inte vill vara där. Som bekant är det många svenskar som inte heller tycker att vi bör ha stridande trupper där. Din slutsats blir att elitförband och natomedlemsskap blir ännu mer aktuellt.
    Förstår du vad du säger där? Och varför menar du att vad Afghanistankommittén säger inte spelar någon roll?


    Steve Lando: ja, det hurrar jag också för, alltså att de inte tillhör de brutala - för det kommer ju in rapporter liknande dem från Irak även från Afghanistan - med reservationen att jag ännu mindre vill att någon riskerar livet som egentligen inte vill vara där. Det är bara ännu hemskare.
    Får de afghanska anställda inte samma behandling? Jag kände inte till det.

    SvaraRadera
  11. Ja, jag rörde till det lite där:) Jag tycker att försvaret i dess nuvarande skick inte ska vara i Afghanistan eftersom de inte själva verkar klara över varför de är där. Jag tycker däremot att vi ska ha trupper i Afghanistan men då ska syftet vara tydligare, soldaterna mer utbildade och förberedda, men framförallt ska vi var med i NATO. Det är det viktigaste.

    Sparka inte ut mig från bloggen riktigt än Maja:)

    SvaraRadera
  12. Jovisst spelar Afghanistankomiteen roll, det var inte de jag syftade på, utan media. My bad.

    SvaraRadera
  13. Samma ip-adress. Låter skumt. En Talliban som hackat sig in tro. Nej, jag skojar... Kolla ditt abonnemang, att det är ok.

    SvaraRadera
  14. "framförallt ska vi var med i NATO. Det är det viktigaste": jo det har väl framkommit, att jiddret om att befria afghanerna är en fasadlögn. Demokrati, jovisst: för att "införa demokrati i Afghanistan" kör man över folkets vilja här, Sahlin grovhånglar med Reinfeldt och sedan blir alla väldigt förvånade när det går som det går.
    problemet är "media" skriver du - tillhör du också dem som gillar munkavlar? En liten macholesba direkt från försvaret kanske?

    SvaraRadera
  15. Men visst, vi kan göra en deal: om du snackar med dina fänrikar om att göra Mäktig Tussilago till årets julklapp i den nerbantade Försvarsmakten, så lovar jag att se till att Sverige inte går med i Nato men om Sverige blir invaderat (synnerligen osannolikt för tillfället, största hotet är väl terrorism om vi gör armkrok med den sjunkande jätten USA) så lovar jag att fixa en effektiv motståndsrörelse direkt, bland annat med hjälp av de stålar jag sparat sedan Mäktig Tussilago var försvarets julbok.
    Världen förändras och det kommer nya konstellationer, tro mig.

    SvaraRadera
  16. "Tillhör du också dem som gillar munkavlar. En lite macholebba direkt från försvaret". Nej, jag tillhör inte dem som gillar munkavlar och nej jag är ingen macholebba från försvaret. Däremot tycker jag att rapporteringen i media ofta är väldigt ensidig, precis som i Israel-Palestina konflikten. Jag tror fortfarande på ett Natomedlemskap och tycker argumenten för ett sådant är starkt.

    Det var inte meningen att du skulle bli så arg. Förlåt.

    SvaraRadera
  17. Vad gäller Mäktig Tussioago så tror jag att den kan bli årets julklappsbok oavsett var man står politiskt. Jag uppsakattade den väldigt mycket iaf. Avlägsnar mig nu men tänker fortsätta att läsa dina böcker.

    Ha det bra!

    SvaraRadera
  18. ann, har du inte fattat att maja inte accepterar meningsmotståndare på sin blogg eller i verkliga livet. sådana personer ska få sparken eller cancer tycker hon. läs på lite innan du ansluter dig till en blogg.

    SvaraRadera
  19. AnnO: tror du inte att det kan vara så att när i princip alla Riksdagspartier är för ett Natomedlemskap och för Afghanistankriget (jag tror nämligen att s och regeringen knappt skiljer sig åt när det gäller den saken, och miljöpartiet förvånar mig faktiskt lite), så är det medias huvudsakliga uppgift att granska detta kritiskt?
    Vad opinionsbildare i tidningarna anser varierar väl - jag har inte sett om DN:s, SvD:s och Expressens ledarsidor, som står närmast regeringen, eller Aftonbladets, s, uttalat sig tydligt för eller emot.
    (Nu finns det väl två Ann här varav en lite mer krigsromantisk, så jag vet inte riktigt vilken av dem jag svarar).

    SvaraRadera
  20. Jag tycker rapporteringen ibland kan bli lite väl subjektiv, det var det jag menade. Tänk om du och jag hade bott i USA. Hade vi då varit lika kritiska? Vad lyfts fram och vad lyfts inte fram, får vi alla sidor av situationen i mellanösternfrågan och kriget i Afghanistan? Det är det jag är kritisk till, och det innefattar alla medier. Men tack ock lov finns det andra medier också, med sin syn på saken, inklusive bloggare som du (som tycker tvärtemot mig och många andra vilket är toppen)

    Jag tycker att det är fegt att gå in halvhjärtat i någonting. Ibland måste man ta ställning, tex ge de de resurser som behövs, ambulanshelikoptrar etc. Antingen gör man det på riktigt eller så gör man det inte alls. Det borde vara en regel.

    Jag har tagit till mig av tidigare argument som förts fram, särkilt dina och systerdysters. Alla länder har någonting i bagaget (även Sverige) men sådana argument ska inte förhindra att vi agerar mot terror och förtryck - det är därför jag är för NATO. Obama är inte densamma som Bush.

    Anonym: Cancer, sparken - vad menar du egentligen?

    SvaraRadera
  21. AnnO: nu ser det ut som om din kommentar har försvunnit - och det är inte jag som raderat, så det är inte otänkbart att bloggen har hackers.
    Jag kopierar den från mailen och klistrar in den här:


    AnnO har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "En enkel fråga":

    Jag tycker rapporteringen ibland kan bli lite väl subjektiv, det var det jag menade. Tänk om du och jag hade bott i USA. Hade vi då varit lika kritiska? Vad lyfts fram och vad lyfts inte fram, får vi alla sidor av situationen i mellanösternfrågan och kriget i Afghanistan? Det är det jag är kritisk till, och det innefattar alla medier. Men tack ock lov finns det andra medier också, med sin syn på saken, inklusive bloggare som du (som tycker tvärtemot mig och många andra vilket är toppen)

    Jag tycker att det är fegt att gå in halvhjärtat i någonting. Ibland måste man ta ställning, tex ge de de resurser som behövs, ambulanshelikoptrar etc. Antingen gör man det på riktigt eller så gör man det inte alls. Det borde vara en regel.

    Jag har tagit till mig av tidigare argument som förts fram, särkilt dina och systerdysters. Alla länder har någonting i bagaget (även Sverige) men sådana argument ska inte förhindra att vi agerar mot terror och förtryck - det är därför jag är för NATO. Obama är inte densamma som Bush.

    Anonym: Cancer, sparken - vad menar du egentligen?

    SvaraRadera
  22. Angående dödstalet bland afghanerna så får vi helt enkelt räkna skårorna i de svenska militärernas vapen när svennarna återvänder till hemlandet!

    SvaraRadera
  23. Tack, ett tag trodde jag att du körde med censur. Fasiken vad skumt. Om du har några hackervänner så kalla in dom.

    SvaraRadera
  24. Tristan: skårorna i vapnen - men det är väl ett slags triumfmarkering? De svenska soldaterna verkar inte blodtörstiga på det sättet, vad jag fattat. Men krig förråar, så vem vet.
    AnnO: ja det är skumt. Men med tanke på att jag har rätt många "meningsmotståndare" som anonym uttryckte det så vore det nästan konstigt om inte någon blivit hacker. Det är tydligen inte ens svårt i våra dagar.

    SvaraRadera
  25. "jiddret om att befria afghanerna är en fasadlögn. Demokrati, jovisst: för att "införa demokrati i Afghanistan" kör man över folkets vilja här"

    Och en stor del av Afganernas vilja DÄR skulle jag vilja tillägga.

    Men om just detta får vi inga rapporter.
    Som sagt.

    SvaraRadera
  26. Anonym: jag tror inte att Nato kommer att "lyckas befria" Afghanistan mer än Sovjetunionen "lyckades" med det. Däremot tror jag mycket på icke-beväpnade insatser.

    SvaraRadera