måndag 29 december 2014

Ungefär tre, kanske fyra funderingar, beroende på hur man mäter


Anna Kinberg Batra verkar helt ok tycker jag. Intervju här.
Men dumma farbröder kan göra stor skada. Som den här.

Det är ju högljutt både till vänster och höger nu. Jag tror att det mer än någonsin är viktigt att lyssna på de lågmälda, kanske. Flickorna och pojkarna som sitter helt tysta i klassrummet medan läraren ger all uppmärksamhet åt dem som gormar och hotar.

Wolf Biermanns Uppmuntran, funkar jämt:

Nej, låt dig ej förhårdna
i denna hårda tid.
Dom alltför hårda brister,
dom alltför styva mister
sin vassa udd därvid.

Min pappa har översatt den tillsammans med P.O Enquist, och jag lyssnade mycket på inspelningen som Lena Granhagen gjorde, för så väldigt, väldigt länge sedan på sjuttiotalet…
Något så alldeles otroligt länge sedan är det.

Lao-Tse är också bra. Bättre att hejda i tid än att fylla till bredden, en vasst slipad egg blir snabbt slö.




6 kommentarer:

  1. Apropå tysta flickor och pojkar: är det inte lite konstigt att Aftonbladet kultur inte skrivit något än. Upptagna av julfirande?
    Zigge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är bra, d.v.s det här är inte någon helt enkel sak, den måste ju tänkas igenom. Det går att se det från väldigt många olika håll. Det är ju också något annat att skriva i en tidning än att skriva i en blogg.
      Jag tror att det skulle vara väldigt sorgligt om överenskommelsen sprack. Det är mest opinionsbildare till höger som jobbar hårt för att den ska spricka, eftersom de inte vill att Alliansen släpper fram den nya regeringens budget i höst.
      Nu handlar det ju inte om någon grundlagsändring, som jag fattar det, utan en gentlemen's agreement (eller hen-elmen's agreement som LO-bossen skämtade). Och det innebär väl att den kan spricka. Gissa vilka svekdebatter som skulle uppstå då - även bland dem som kritiserat själva överenskommelsen tror jag…
      Själv litar jag inte på Annie Lööf, hon är fanatisk i sitt hat mot "socialismen" och verkar dessutom vara väldigt fixerad vid sin egen prestige. Men jag hoppas. Jag håller tummarna. Det jag skulle vilja, är att socialdemokratin gick åt vänster och att den stärktes av denna kris.
      Allt är förstås ganska osäkert, och många har nog inte hunnit sätta sig in i överenskommelsen utan är uppslurpade av julen.

      Radera
    2. Lätt för dig att sitta på dina höga hästar. Vänta tills sd är största parti. Kommer du kalla dem för fascister då också kanske?

      Radera
    3. Vet du vad, orsaken till att sd inte vill bli kallade fascister, eller för den delen nynazister, är inte att de ogillar dessa ideologier, de kommer ur dem, har inspirerats av dem, det finns tydliga anspelningar på Mein Kampf och andra skrifter i det de skriver, exempelvis är ett av sd:s favoritskällsord - "kosmopolit" - även ett av Hitlers favoritskällsord, och även om de försökt tvätta bort hakkorsen så syns de fortfarande för alla som har ögon att se med: nej, den enda orsaken till att de blir förnärmade av f-ordet, är att det är ett skällsord. Om de får majoritet och kan inleda sin omgörning av Sverige, med syftet att utradera både socialliberalism och socialism och införa något slags försvenskning, så är det tänkbart att både f-ordet och n-ordet kommer att tas till heders igen. Självklart kommer jag att kalla dem fascister även då.

      Radera
    4. Apropå kristdemokraterna, som ju jönsat efter lite grann - trots att Jesus sa "jag ska göra er till människofiskare", inte till röstfiskare - så har det ju diskuterats om det är "Krist" i namnet som skrämmer bort väljare. Ett eventuellt namnbyte kan vara på väg.

      Radera
    5. Nämen det är ju det jag säger, jag kollade just på SvT:s statistiska undersökning. Det är moderater, i första hand välbärgade moderater, högerspöken med andra ord, som gillar f-partiet. F-partiet har gjort vissa sluga försök att försöka framställa sig som ett folkligt parti som värnar om "den lilla människan", men det är ruffel och båg.
      Så.

      Radera