Det står en dunst av tvång och ofrihet kring alla sura och apokalyptiska kommentarer om Brexit idag.
Det finns tydligen inget val: de som röstade för att England skulle lämna EU levde bara i villfarelsen att det handlade om en folkomröstning, men det var bara ett spel för gallerierna: att lämna EU är detsamma som att spola ner sig i toaletten, så allt det här med valvakan och valurnorna och räknandet var bara riggat för att se ut som en folkomröstning. De som röstade fel är dumma och onda, gamla och egoistiska och eftersom de missuppfattat situationen så kapitalt, är det tveksamt om de borde ha rösträtt.
Jag har sällan sett så mycket deppighet och rädsla i medier och sociala medier. Och framförallt förakt. Även från folk som i normala fall brukar hålla festtal för demokratin.
Tongångarna var likadana kring EMU-valet i Sverige: Sverige skulle helt enkelt gå under om vi inte gick med. De som röstade nej beskrevs som totalt efterblivna, och om det inte fanns ett hat mot etablissemanget tidigare så föddes det ett där och då, under den bittra retoriken riktad mot folk som inte fattade att det inte fanns något val.
Det kanske allra grövsta är att en del uttrycker förhoppningar om att nöden och misären i England nu kommer att bli så stora, att resten av Europa avskräcks och förstår att EU är som maffian, ingenting man kan säga nej till.
Är det omtanke om britterna? Eller ett uttryck för ett demokratiskt sinnelag?
Vi får se hur det går. Jag har faktiskt rätt svårt att tro att undergången står för dörren. Blir det så ska jag erkänna att jag hade fel. Eller så struntar jag i det, och hävdar att jag hade rätt ändå.
Men för att inte demokratin ska dö kvävningsdöden, och folk pressas ihop på grund av skräck, hotelser och fatalism, kräver jag en svensk folkomröstning om EU.
Inom två år. Tack på förhand.
Viktig iakttagelse. Johan Hakelius var inne på samma tema i dagens Expressen. Det illa dolda föraktet gentemot vanliga, inte sällan ekonomiskt marginaliserade landsbygdsbor, människor är osmakligt. Ja, det är tamigfan faktiskt vidrigt. Det är en typ av nedåtspark som blivit mainstream i mediehusen.
SvaraRaderaDet är inte klokt.
RaderaDet är lite samma sak som när krönikörer skriver raljant om att lantisar som turistar i Stockholm har ohippa kläder. Fast värre.
RaderaTycker kanske att Hakelius
Raderanästan alltid skriver just
utifrån ett ovanifrånperspektiv.
Krönikör boende i Stockholms
innerstad och med en fäbless
för brittisk överklass ...
Brukar sällan gilla Hakelius, ärligt talat. Men jag har inte läst hans krönikor på ett tag.
RaderaBjörn Wiman söker svar och tröst i antik mytologi. Obs! Varning för pekoral.
SvaraRaderahttp://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-efter-brexit-ar-det-dags-for-europa-att-ta-tjuren-vid-hornen/
Pompe
hihihoho... ojoj...
RaderaMen han har rätt i sak, tror jag :-)
RaderaFast det här: "Det var som att vakna upp ur en mardröm. Med undantaget att den var sann". Borde det inte stå "vakna upp till en mardröm?"
RaderaOj, vad var saken nu, då? Jag tappade nog bort den i allt fluff. Att det är vägen som är mödan värd och att vi måste ta tjuren vid hornen? Jag tror du har rätt om mardrömmen. God natt!
RaderaPompe
:-) Mycket fluff, ja. Jag vet faktiskt inte vad saken var riktigt.
RaderaGod natt.
Visst är det upprörande att en morgontidning har en kulturchef som skriver såna drapor. Jag tror att han är vald för att han är tänkt att tilltala tanter - för att han lägger huvudet på sned, ser rar ut och väver in finkulturellt stöldgods i sina texter. Men jag tror att det är feltänkt, det finns ett gediget intresse för litteratur, konst, historia, att tidningar satsar på annat beror - gissar jag - på att de främst riktar sig till de köpstarka. Och Sverige är inte Frankrike, den ekonomiska eliten är obildad eller fuskbildad här.
RaderaDet var en ful kampanj. Brexitsidan har använt en del skrämseltaktik och lögner, det står ju ganska klart. Och de som röstade för att lämna EU kan nog komma att bli besvikna.
SvaraRaderaMen jag ska erkänna att jag är försiktigt positiv.
Den som lever får se.
"Cameron kommer att gå till historien som..."
SvaraRaderaJag har alltid beundrat synska människor, men äkta klärvoajans brukar vara på en gång mer konkret och mer vag. Det som är abstrakt och kategoriskt är att betrakta som en pamflett i samtiden, inte en skiss över vad som kan komma att finnas
Leif GW har fortfarande inte fattat att han inte ska skriva krönikor på fyllan:
SvaraRaderahttp://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/det-ar-ett-vansinnigt-beslut-england/?ref=yfp
Fast den gode professorn har ju råd med fylla på dyra spritsorter i alla fall ...
RaderaNej... Jag gillar iofs GW rätt bra, men det blir tokigt när Expressen drar på krönikan och sätter Vansinne, England! på löpet.
RaderaI den krönikan skriver han lite om EU som en family affair, den är inte speciellt hätskt skriven egentligen. Det är mer det att det blir lätt att invända, ja ni lever i en riktigt skön idyll, global och modern, men alla har det inte så.
Intressant analys, som visar hur aningslös GW:s krönika är:
Raderahttp://www.svd.se/darfor-vander-britterna-eu-ryggen?ref=yfp
Ja, det var faktiskt åtminstone ett ärligt försök till en komplex analys av hur "nej-sägare" resonerar utifrån sina förutsättningar och levnadsöden. Det är sällan man kan läsa om nån inhemsk europeisk grupp som "globaliseringens förlorare" i våra medier. Att lyfta den aspekten är ju också att rationalisera deras aviga inställning till densamma. För upplever man sig som förlorare av en utveckling, så opponerar man sig givetvis. Det är självklarheter och fundamentalt allmänmänskligt. Befriande att läsa istället för den intellektuella pennalism som annars är kutym när den "primitive lantisen" ska karakteriseras.
RaderaJa, det brukar resoneras ungefär som att de är förbisprungna av historien och det är som det ska vara, de är förlorare för att de inte har vett att vara urbana unga bohemer som har lite ont om stålar ibland, utan lever i ett permanent otryggt tillstånd och skulle vilja ha det mer som förr. Sen att ett utträde ur EU knappast skulle förbättra situationen, eller att de är avogt inställda till flyktingar, är självklart saker som kan diskuteras - utan förakt.
RaderaArtikeln går också in på en ganska systematisk och kontraproduktiv, destruktiv dubbelmoral som även finns här i Sverige - tendensen att uppvärdera och respektera minoriteters kulturer, men samtidigt fnysa åt och underkänna inhemsk kultur.
Det är en obegriplig attityd som är ganska vanlig inom en urban medelklass som är ointresserad av svensk folklore men har lärt sig att det är bra att gilla annan folklore än den svenska.
En tendens, alltså. Har för mig att Per Svensson drev med delar av 70-talsvänsterns intresse för folkmusik, för en tid sedan.
Är det helt säkert att det var mer ok att Nalin Pekgul bar kurdisk folkdräkt vid riksdagens öppnande än att Jimmie Åkesson bar svensk?
Kunde det inte lika gärna vara ett tecken på att Pekgul ansåg sig representera kurderna? Och i så fall, hur påverkar identitetspolitiken politiken i stort?
Ezzelino fortsätter helt obekymrat att skriva om sport.
SvaraRaderaDet är i och för sig helt rätt. Hur skulle en litteraturkritiker, eller någon annan heller för den delen, kunna säga på ett övertygande sätt att böcker i bokform är ofarligare, mindre förledande, mindre anstötliga, än skriverier på ett forum på nätet?
Den där gränsen många vill dra mellan litteraturen och verkligheten, för att få leva i en skenvärld, ha kakan och äta den. Nej, Teratologen kanske härmed har tagit klivet från pseudorebell till rebell, eller så är Ezzelino fullständigt omedveten om vad som skrivs om honom på landets kultursidor.
En del menar att Teratologen skrev en pro-nazistisk bok (Äldreomsorgen...) som hyllades av en samlad kritikerkår (vet att det är mer komplicerat än så, håller ej heller med). Det är ju i så fall en bedrift i vår tid. Ett sanslöst "practical joke" med detta skrås förmenta kunskaper och värderingar. Vattentäta skott mellan dikt och verklighet och allt det där som Per Svensson var inne på i nån dokumentär om författaren ifråga. Men det är ju det som är kittlingen med litteraturen - att man inte kan veta...fast man nog vet.
RaderaJa mottagandet var väl blandat, äcklet var kanske den dominerande reaktionen?
RaderaJag borde nog läsa om den, det är ju ett tag sen. Som jag minns det tyckte jag att den kändes "konstruerad", men det kanske bara var mitt sätt att värja mig. Alltså konstruerad i meningen sökt, krystad, möjligen spekulativ. Får ta och kolla upp det. Jo visst det kan handla om något slags practical joke - fast Teratologen kan inte ha planerat att bli Ezzelino (om det nu är han), det gick väl knappast att räkna ut att nätet skulle erbjuda såna fantastiska möjligheter till experiment :-)
Vilka är det som vill ha en ny folkomröstning, är det inte snarare Bremain?
RaderaJag tycker medierna känns ovanligt snävvinklade nu, man kvävs.
Fortsatt vidrigt hån mot väljare som karikeras som efterblivna, under hashtagen Bregret. Fy fan.
RaderaRyktas om att många nordkoreaner samt folk från Vatikanstaten har skrivit på det där uppropet om en ny folkomröstning ;)
Radera:-)
RaderaNy folkomröstning, är det ett skämt? Vad tror de egentligen? Har de tänkt folkomrösta tills resultatet blir "rätt"? Om det blir en ny folkomröstning och Bremain vinner, ska Brexit samla miljoner av underskrifter för en omröstning till?
RaderaNej, en folkomröstning är inte detsamma som ett facebookupprop.
RaderaJag vet inte om det hänt förut att folkomröstningar gjorts om.
"I en petition till parlamentet begär undertecknarna att regeringen inför en regel som säger att om mindre än 60 procent röstat för att stanna eller lämna, om valdeltagandet är under 75 procent, ska en ny folkomröstning hållas. Hittills har omkring 2 miljoner skrivit under uppropet."
RaderaDet låter ju som en ganska skräddarsydd regel :-)
Men den kan knappast införas retroaktivt.
http://www.dn.se/nyheter/frustrerade-britter-kraver-ny-omrostning/
Carl-Michael Edenborg om Expos avslöjande rörande Teratologen:
Raderahttp://www.vagant.no/frihet-bortom-gott-och-ont/
Är Carl-Michael Edenborg för fin för Flashback? Jag baxnar över hans fördömande av forumet. Sen kan jag säga direkt att det där om att han alltid fördömt kopplingar mellan Bonniers och judiskhet inte stämmer. De antisemitiska gliringarna kanske inte varit speciellt allvarligt menade, men det är märkligt att han gör sig så oskyldig. "Vertigomannen" var inte alls rumsren för några år sedan - egentligen onödigt att framställa sig som mer moralisk i efterhand än vad som är med sanningen överensstämmande. Det räcker ju med att någon ändrat sig.
RaderaHur som, det här är intressant - jag ska läsa och begrunda!
Flashback som "pissrännan", det är ju Maria Schottenius och kompani som brukar säga det.
RaderaÅ, Carl Michael Edenborg är ju han som har intervjuat Ann Heberlein i Fokus!
Raderahttp://www.fokus.se/2016/07/livet-ar-trakigt-manniskor-banala-offentligheten-en-lek/
En upprättelse för Ann Heberlein. Även om han är lite kritisk också. Han menar att hon var mer nyanserad förr, innan hon började kritisera islam.
Tack kära CJ för dagens skratt...
RaderaSaken är den att Ann Heberlein sällan eller aldrig har varit nyanserad. Hennes artiklar har varit lapptäcken av tillfälliga intryck. Hon har läst nånting här, och läst nånting där, och så sätter hon ihop det.
Det här är en ganska träffande beskrivning av en ganska typisk heberleinsk artikel:
http://vertigomannen.blogspot.se/2010/11/heberlein-filosoferar.html
I koncentrat: "varje mening är begriplig, men den övergripande tankelinjen är medvetslös".
RaderaDet gäller även nu, det har alltså i sig ingenting att göra med vilken agenda hon råkar ha för tillfället. Istället för metodiskt tvivel, ett systematiskt sneglande.
För övrigt, alla som har blivit våldtagna drar inte samma slutsatser av händelsen som doktor etik.
Yttrandefrihetsmartyr, yttrandefrihetsmartyrare, yttrandefrihetsmartyrast.
RaderaKul att du bloggar igen.
RaderaDet är massor jag skulle vilja kommentera här men nöjer mig med 3 grejer:
1. Folkomröstning om EU - kanske om tio år. Två år är för snart.
2. Edenborgs sågning av en Heberleinsk artikel är nog det grymmaste jag läst.
3. Doktor etik har noll koll, drar till sig rasister som faktiskt är rasister även med en sträng avgränsning av begreppet. Kollade läget på hennes Facebook, någon ger en spark åt "en asiatisk brud" som hon menar fått för mycket uppmärksamhet. Vem som helst märker den rasistiska undertonen - utom Heberlein, som gillar kommentaren.
Och så vidare. Ja, och så det eviga "media mörkar". Om det står i tidningen att ensamkommande barn har tafsat på tjejer, så nog mörkar media ändå.
Tjakloff
Zigge på grönbete
Fattar inte. "Den övergripande tanken är medvetslös" är vidrigt elakt. Jag tycker inte att man ska ta sig rätten att skriva så. Han var säkert bara sur för att hon inte hyllade hans böcker.
RaderaZigge: det är INTE rasistiskt att kalla någon asiatisk brud.
Jaså. Ja jag uppfattade det som klart och tydligt rasistiskt. I sammanhanget.
RaderaZigge
Hallå där Zigge. Jo jag hoppas fortsätta blogga i 30 år till. Om Internet finns så länge...
RaderaCalamity: skribenter behöver inte vara artiga mot varandra.
Det syftar alltså på "den övergripande tanken är medvetslös".
RaderaVad beträffar det andra - "asiatiska brudar" möter väldigt mycket rasism i Sverige. Jag har inte läst inlägget i fråga, men att avfärda en artikel med orden "asiatisk brud" är rasistiskt.
Så, nu har jag tittat! Det syftar på en artikel av Jiang Millington, och jepp, avfärdandet "asiatisk brud" är mycket tydligt rasistiskt.
RaderaJag fattar inte varför tonen måste bli så hätsk.
RaderaTja, hätskheten kommer väl från fler håll än ett, i så fall...
RaderaJag vill avsluta diskussionen om Heberlein här, den kan omöjligen leda någon vart. Jag hoppas att INGEN kritiserar det hon skriver, för vips blir hon då yttrandefrihetsmartyr igen.
Klart slut från mig.
ok då är jag för sent ute då om jag frågar vad hon menar med det här:
Radera"I kampen mot sexuella övergrepp skyr jag inga medel."
Kan ju låta lite oroväckande. Inga medel, verkligen?
Det betyder bara att hon utnyttjar sin våldtäkt på ett ohederligt sätt. Som debattknep.
RaderaHan tvår sina händer från samröre med Teratologen, på ett slirigt sätt som inte är OK på något sätt, det hade varit bättre om han inte skrivit någonting alls.
RaderaPultron.
RaderaVad underligt, sei tornata! Saluti da Bruxelles, hell on earth 2016...
SvaraRaderaHaha, Zamenhof! I'd love a report from Brussels.
RaderaIs it postapocalyptic or just apocalyptic?
A domani, good night.
It's rather PREapocalyptic. Le calme avant la tempête. Et aussi nombriliste. My british head of Unit has just canceled the post-referendum drink he had called on. These people are unconsistent, you see...
SvaraRaderaOtherwise ...the only remark is that we should remember that the EU that Swedes, Britts, Italians, Greeks, Hungarians, Poles, are blaming for all misfortune that falls on their heads from the sky ...is just made of ...other Swedes, Britts (some of the more ambitious and powerful officials, who have shaped the Commission's culture over the last decades), Greeks, Poles etc. C'est un peu comme les gens qui critiquent les "parisiens" ou les "stockholmare", à la fin ces types bizarres, ce sont eux-mêmes, après un déménagement, c'est tout!
SvaraRaderathat's for sure - it could rather be the effects of thatcherism, than the EU that people voted against. Or, of course, fear of refugees, wether it is racist or mor of a panic in general. And of course, everyone who's discontented is not underprivileged or a victim of anything - i.e people who don't want to pay taxes, but still complain if they find that the street isn't clean enough. Vad gör gatukontoret?!?
RaderaI'm mainly reacting against a certain tendency in the Swedish media, den trygghetsskapande och uppfostrande uppgift Nyheterna ofta tar på sig, för att skapa rätt värderingar, snarare än att rapportera sakligt. Och ett oförblommerat förakt för underklasslantisar, som också poppat upp.
Det är också något förbryllande att politiker ger klartecken till en folkomröstning som tydligen bara har ett rätt svar...
What do you think, will there be a war and then everybody will die of famine, or will there be some kind of compromise, increased flexibility etc.
I know, I understood your point.
RaderaAnd I have no clue of what will come afterwards. The Britts themselves seem not to be prepared to this step. It could be a domino-effect, Le Pen taking France along the same track, old countries (Spain, Belgium, UK...) breaking in two or three parts, unespected and unholy alliances, some (economic or political) borders wide open while others blocked, inner conflicts in Europe getting worsened, other superpowers taking advantage of that, and that's not a very nice perspective - especially when you think how today's politicians are uncapable to deal even with everyday, predictable business. See the syrians migrants crises, for example.
Or the other way around. More clarity, less ambigous policy-making.
Let's remind that the purely market-oriented, unpolitical, hesitant character of the EU was also, for a good deal, the UK's "fault".
I agree. The sad thing may be that economy in the long run will be the only winner, at least for rich countries, but the klyftor will keep growing anyway, because they are not the fault of the EU.
RaderaThe impossibility of a shared responability for refugees is one of the reasons that my EU-scepticism has grown. But I also find that I would like to know more about the entanglement of EU with NATO. As I to a certain extent find that NATO also is being aggressive, as well as Russia.
Sorry about syntactic chaos
Radera"Axeln Paris - Berlin" i EU - är den mer progressiv än den svengelska grenen?
RaderaDon't worry the caos is everywhere, especially in my own wording!
RaderaIt is difficult to say what is more progressive and in what meaning. The ideal thing - provided that one supports the European ideal itself (in se e per se), non for the added value it might provide one or another political option - would be no axes at all. Because an axe within a community means an unbalance: nobody would welcome if Italy was run by a Milano-Torino axe, or Sweden by a Kiruna-Skelleftea for instance.
In addition, the diplomatic/strategic axes are run by (national) interests. And cultural peculiarities. Not much to do with left or right.
My own two pennies: the problem is that without EU we still would have power games between Merkel, Hollande, atlantic games by UK, mediterranean games by Spain and Italy, panic fear of immigration in Poland, fear of polish immigrants everywhere (!) etc.
We would get the same evils, without the attempt to moderate them, to come to terms one with the other in name of a bigger entity, security, community of whatelse...
That's the danger with a weakened EU, imho. Same dangerous ambitions, without a counter-power.
"The impossibility of a shared responability for refugees" is a very good example.
RaderaOk, within the EU, sharing responsability and strategy has provided very difficult, almost impossible. True. But there was an attempt, and many agree that it SHOULD be done. The Slovak or Poles in Poland, I can tell you, are much more negative about the idea than the Slovaks or Poles in Brussels. I mean, the problem (sometimes) is "people", and local leader taking advantage of ignorance etc.
Without the EU a proper management of this or similar emergencies is simply unthinkable, nobody would share anything.
It's frustrating, but a little more efficient, for instance, than United nations...
Has proved. Sorry for quick-typing ;)
RaderaOK, yes. Same dangerous ambitions, without a counter-power. So it's actually destructive to react, for instance, like this: What the hell is happening in Poland, why should we be allied with those xenophobic reactionaries etc - because if discussions and attempts to share problems and responsibilities are weakened, nobody knows where it would end.
RaderaIn Sweden discussions are more or less focused on economics. Mer eller mindre i plånboken?!
In the UK as well, money and short-term wins were (apparently) the only issues at stake with STAY/LEAVE debate. Apparently bc on the bottom there are feelings, Europe as bureaucracy, dreams of a new Commonwealth and so on. And that's the result: when it comes to "high" politics (and yes, politics does always come back, sooner or later), both sides are confused, it's like ...it's not like they expected. It's about people's lives, about international governance, and so on. We'll see how it ends. Today the EU Parliament was speaking french and german, it's a revange for someone who didn't choose english in the high school :)
RaderaWell, that's nice. French and german. Yes. Maybe spanish could be the new langue véhiculaire, or whatever you call it.
RaderaLangue véhiculaire, oui. La chose jolie, je ne sais pas si elle a été remarquée en Suède, c'est que l'Irlande a choisi comme langue officielle le gaëlique. Et Malte le maltais. Bref si le Royaume uni sort (je ne suis pas prêt à parier), l'anglais ne saura plus une des langues officielles de l'Union. Jusqu'à nouvel ordre...
RaderaHow is your cat?
RaderaI have 2 (since the greek trip) :)
RaderaFine, tack! Hur m°ar dina?
Pattex och...?
RaderaMina mår som en prins och en prinsessa.
Pattex och Lea! Très bonne mémoire. Surtout que tu dois avoir de nombreux amis et connaissances qui s'appellent Pattex...
RaderaJ'ai fini ma thèse de doctorat. Après presque 24 ans. Mais je ne sais pas si mettre les chats dans mes remerciements.
PS: Atossa y ...?
Grattis! Det var roligt att höra.
RaderaNej, jag har inte ett så gott minne, men du kommenterade som Pattex, det var därför jag påmindes om det.
Bra blogg, för övrigt.
Atossa och Xerxes.
RaderaIl me semblait bien :) Xerxes est plus célèbre et plus facile à se souvenir. Mais Atossa me fait penser à la toux (tosse), voilà pourquoi je m'en souviens!
RaderaLa tosse, haha. Certo. No, Atossa era una regina in Persia, madre di Xerxes. In svedese Atossa assomiglia a "tossa", cioè folle, non esattamente pazza ma un pò folle.
RaderaEller lite knasig, vimsig. Det stämmer dock inte på min Atossa, hon är häpnadsväckande klok och intelligent.
RaderaBevis kommer sen.
In Italia (ma credo in tutto l'occidente) le guerre persiane erano studiate in modo sfacciatamente "greco-centrico". I persiani erano i cattivi... Per questo i gatti hanno spesso nomi come Platone, Demostene ecc... ;)
RaderaNon c'entra niente, ma quest'anno, sentendo arrivare la fine della tesi, ho deciso di visitare il quartiere di Midsommarkransen. Molto carino indeed. Bevis kommer förr eller senare
RaderaE Alessandro il grande (?) era il buono, nonostante che fosse lui a invadere la Persia?
RaderaNonostante che sia stato,o qualcosa nel genere
RaderaNonostante (che) FOSSE stato (tempo anteriore rispetto a un passato).
RaderaBra bevis att du kan italienska bättre än jag kan svenska. Om jag inte fick lära mig flytande på 25 år av tuffa och desperata studier, menar det att det är kanske hopplöst att fortsätta...
OK nonostante fosse stato. Nästan rätt.
RaderaMen kan man säga "nonostante che fosse lui a invadere..."?
Nej, min italienska är ranglig, inte bättre än din svenska - men jag tror jag törs säga att italiensk grammatik är mer regelbunden och lättare att lära sig än engelsk och svensk, till exempel. Eller fransk för den delen. Tysk grammatik är också ganska redig, som italiensk. Men det är mest ett intryck sådär
RaderaIl problema è ancora più semplice Maja. In Svezia ci vado (dalla metà degli anni 90) non più di qualche giorno all'anno... E spesso quando ci vado, per semplicità, parlo spesso inglese. Lo svedese lo LEGGO da 25 anni, ma è un uso troppo "passivo" per sentirsi a suo agio nell'usarlo. Ma un po' mi dispiace. Sorgligt, men sant. Så är livet. Sigh!
RaderaMa no, il tuo svedese è eccelente. Davvero. Ma inoltre credo che la grammatica svedese sia molto più caotica, irrazionale, capricciosa, malorganizzata (?), che quella italiana. Hehe
RaderaCe sont deux logiques différentes, c'est vrai. J'ai une sorte de résistence intérieure envers l'anglais, justement parce qu'il fonctionne selon un autre principe que les langues latines, les règles n'aident pas. Ce n'est pas plus facile ou difficile, mais c'est différent.
RaderaForse perché riksitalienskan già dall'inizio era una lingua piuttosto scritta? No... Insomma.
RaderaPenso soprattutto al modo diverso di strutturare la frase. L'inglese è più sintetico ma richiede un processo mentale particolare, è come se le parole fossero più "dense".
RaderaPenso ai phrasal verbs, usi lo stesso verbo e dici 1000 cose diverse, è tutto pieno di espressioni figurate.
In Italiano puoi cominciare una frase anche complicata ...senza pensare a che cosa devi dire (poi completi la frase). In inglese devi pensare tutto subito, è faticoso!
Per me è cosi in francese, anche se è sempre possibile ajouter un bof ou un bon ben... pour gagner du temps.
RaderaDu temps pour réflechir.
RaderaZamenhof, finns det någon motsvarighet i Italien till klichén "det finns ingen svensk kultur", för att bemöta olika nationalistiska rörelser? "Non esiste la cultura italiana"? Det har har varit en standardfras i många år här, och det är ganska korkat (jo jag vet att den folklore jag är uppvuxen med, tomtar älvor och troll, redan var gammaldags, omodern när jag var liten, liksom bortstädad, och dessutom att det finns motsvarigheter och trådar till andra länders folkliga traditioner, men det är något nästan lite äcklande över det slentrianmässiga politisk/kulturmassmedialamedialala vi har små grodorna, och det är det enda vi har, och inte är det svenskt inte - allt intressant kommer utifrån, har inte någon politiker sagt det? Jag tänker på CJ love Almqvists Den svenska fattigdomens betydelse, väldigt aktuell, han skriver om samma attityd på den tiden...
RaderaIl n'y a pas de culture fran,caise är ganska otänkbart, hur är det med non esiste una cultura italiana?
Ok minst en mening föll bort där: vad jag menar är: finns det en liksom urban, sarkastisk, alienerad fras - non esiste la cultura italiana - som inte precis handlar om en undersökning av folkliga traditioners släktskap och så vidare, utan som helt enkelt bara är en litet sätt att rycka lite mer i mattan under fötterna på folk som inte finns?
RaderaL'importance de la pauvreté suédoise est un text assez bizarre aussi, je ne sais pas si tu l'as lu. Men den går in på intressanta saker, det där "all bra kultur är utländsk, Sverige var en barbarisk gyttjehög före moderniseringen"
RaderaEnligt DN:s ledarskribent Erik Helmerson är det en myt. Ingen har påstått att svensk kultur inte finns.
RaderaCJ
Förlåt? Det är ju den vanligaste klyschan som vänts mot SD. Skulle kunna vara med i Flauberts lexikon över idées re,cues.
RaderaNejnej jag vet att Prins Hatt under jorden som min moder berättade för mig som godnattsaga, inte är svensk, men jag tror inte det var poängen med sagan heller, eller att den skulle ha ökat i värde för mig om någon sagt att den var svensk.
RaderaMuntligt, hon kom ihåg hela.
RaderaC'est un peu le sujet de ma thèse. Ce serait joli comme titre, par ailleurs. Voyons donc, bon ben ska vi se vediamoooo.....
Radera"La culture française n'existe pas". C'est une phrase en soi correcte. Ca ne se dit pas car ...car on n'insiste pas non plus sur le fait qu'une culture française EXISTE. L'identité française n'est pas (surtout après Vichy, 1940 etc., mais aussi à cause de 1789) essentiellement CULTURELLE. Si tu veux choquer un français (moyennement cultivé), dis-lui "la République n'existe pas", ou "la laïcité n'existe pas", ou "Liberté Egalité, c'est de la m..." Si tu dis la culture française n'existe pas, il va rester assez indifférent. En Suède cela choque, c'est intéressant...
En même temps, évidemment, beaucoup de français croient dans l'existence de leur culture. C'est juste une question de bon ton linguistique, d'habitudes, je dirais.
RaderaConcernant ta question plus directe. Non, la phrase en soi n'est pas courante. Que l'Italie est un mélange de cultures c'est presque une évidence, prend le manifeste antisémite de Mussolini de 1938. Il dit "certes, l'Italie est mélangée, il y a plein de sémites, mais ceux-là (les juifs) ne sont pas italiens". Donc avec plein de précautions. Tu imagines Hitler dire "en Allemagne il y a beaucoup de races, beaucoup d'allemands sont sémites - mais on a juste un problème avec les juifs?"
RaderaEt pour finire (eh oui, ma thèse) je crois que ce thème relativiste - rien n'est vraiment suédois, nous sommes nuls, nous ne sommes rien - c'est vraiement très suédois. En Italie il serait risqué de dire (face à l'actualité, l'immigration etc) que l'italianité n'existe pas. Donc on croit généralement à son existence, mais on n'en parle pas, on parle des traditions "à nous", donc lombardes, vénitiennes, siciliennes ET DONC italiennes. En Italie les influences étrangères sont réelles et nombreuses, mais comme on France, je dirais que le nationnalisme culturel étant passé de mode, l'antinationnalisme n'a pas grand cours non plus
RaderaJa! Det ena ger det andra. Men även bildade fransmän kan väl tänkas glorifiera den franska litteraturen, det franska tänkandet...?
RaderaDen svenska knätofsdiskussionen är märklig, intressant, på många sätt - alltså, folklorister eller folkmusikanter i Sverige är sällan anstrukna av sverigedemokrati, mitt intryck är snarare att det är tvärtom. Spelmanslag demonstrerar mot rasismen, t.ex. Sverigedemokraterna exploaterar både folklore och folkhem i sin propaganda.
Ah, det ska bli väldigt intressant att läsa din avhandling. Du har ju också studerat mer explicit ideologisk svensk rasism, eller minns jag fel? Din avhandling borde förstås recenseras.
Men tillståndet på svenska kultursidor etc etc, titta bara på DN kultur idag etc etc, man får hönsfärs i huvudet bara man tittar in den.
I all hafs - jag ska skriva nya inlägg sen också.
Alltså inte mer explicit än SD:s utan mer explicit än... tja, kanske snacket om svenska värderingar idag.
RaderaJe suis une relativiste convaincue, fanatique, j'adore le relativisme - seulement j'en ai un peu marre du discours "la culture suédoise n'existe pas", surtout quand il s'agit en même temps de faire respecter les autres cultures. C'est illogique et contreproductif, les gens reagisses: mais alors, il faut aimer le ramadan mais haïr midsommar?
Radera"Men även bildade fransmän kan väl tänkas glorifiera den franska litteraturen, det franska tänkandet"
RaderaOui mais justement, ça va de soi. Pas besoin de le défendre, c'est évident que ça existe.
En Suède ça va aussi de soi. Ce qu'on appelle "svensk kultur" et dont on prétend que ça n'existe pas, c'est quelque chose qui n'a jamais été complètement légitime et complètement suédois.
C'est compliqué. Dire que les cultures n'existent pas, et en même temps qu'il faut respecter les autres cultures, est évidemment un contre-sens. Mais c'est un contre-sens suédois :)
La culture est une pratique, est l'usage qu'on fait des choses. Est aussi une croyance. Si en Suède on mange des köttbullar et si tout le monde est d'accord que les köttbullar, c'est suédois, alors c'est suédois.
RaderaLe débat "existe une culture suédoise" est un débat nominaliste, un débat autour d'une définition. Mais dans le fond c'est un débat politique, la question est "peut-on intégrer cet autre qui n'est pas comme nous?" On n'est pas obligé de penser qu'on ne peut l'intégrer qu'à condition d'éliminer du tableau la culture suédoise. On pourrait penser que la culture suédoise est magnifique et que les italiens, turcs etc qui vont en Suède devraient l'apprendre et l'assimiler. Donc la question "existe-il une culture..." est une question suédo-suédois, sur ce qui est digne d'être préservé ou non, et si ce quelque chose on doit l'appeler "suédois" ou autre chose...
Oui, voilà, je crois aussi que c'est un contre-sens suédois. Det pågår ju flera olika diskussioner samtidigt - alla lika invecklade. Om traditioner, vanor, seder, språkbruk, värderingar - och om en svensk litterär kanon: det anses lite kontroversiellt att tro på värdet av en litterär kanon fortfarande. Men Sverige är tyvärr ett ganska föga litterärt land överhuvudtaget.
RaderaJe vais être utilitariste: de tout ça, j'ai parlé par rapport aux années 70 et 80 (rien de nouveau sous le soleil), je suis le débat suédois un peu à distance maintenant.
RaderaAs tu quelques références récentes qui sont intéressantes à ton avis? Evidemment le tout est influencé par l'actualité, mais il y a aussi des constantes, des phénomènes qui changent beaucoup plus lentement.
Des titres! Merci! :)
P
Sveriges finansminister Magdalena Andersson:
SvaraRadera"– Naturligtvis är det viktigt för Sverige att det finns fortsatt goda villkor att handla med Storbritannien, men det ska ju inte heller vara så att enskilda länder kan lämna och sen bara plocka russinen ur kakan. Det handlar om att hitta en balanserad väg framåt och vi kommer säkert också kunna säga något också om tidsprocessen framåt.
Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners och över 100.000 svenskar lever i dag i landet, men enligt Magdalena Andersson har dessa i dagsläget ingen anledning till att känna oro.
– Här har premiärministern i Storbritannien varit tydlig med att för de EU-medborgare som nu bor i landet kommer det omedelbart inte hända någonting. Det kommer de facto att dröja innan det blir ett utträde, sen får vi se i förhandlingarna hur de villkor kommer att vara för de medborgare från andra länder som bor i Storbritannien i dag."
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/viktigt-att-vi-samarbetar
Och Beppe Grillo, han har vissa framgångar i Italien fortfarande?
RaderaAbsolut, han (hans kandidat) vann nämligen kommunalvalet i Rom och Torino, förra veckan.
RaderaMais depuis qu'il gagne il a changé d'avis sur l'euro. Ou en fait: il n'a jamais eu d'avis précis. Et moi non plus :)
Lo so! Men Grillo vill behålla euron nu?
RaderaI voted against, after a lot of hesitation. But the campaign here in Sweden was disgusting. It was like this is the only way, you have no choice.
On n'a jamais de choix. On est tous hétéro-déterminés. Sauf le Dieu unique qui voit tout sans être jamais vu! Et sauf les chats.
Raderamais non, la Suède est un pays positiviste. Hyperrationnel. C'est Darwin, den naturliga utvecklingen.
Raderace n'est pas le déterminisme marxiste, det är en annan sort - ekonomisk ödestro. I have forgotten what it is called!
RaderaFatalism? :)
RaderaAnalyse sur Grillo dans site plutôt de droite...
Raderahttp://www.laconfederazioneitaliana.it/?p=3642
På sikt vinner nog de rika länderna på en successiv upplösning av EU... Jag har mycket svårt att tro att EU kommer att "svälta ut" Storbritannien.
SvaraRaderaFlyktingkatastrofen hade mycket väl gått att hantera, om länderna hade kunnat enas. Det verkar som om flyktingströmmarna var den viktigaste orsaken att rösta på Brexit. Personligen tycker jag att det är mycket sorgligt. Men ingenting blir bättre av förakt mot dem som valde Brexit. Och det har man tyvärr sett en hel del av på sistone.
Det håller jag med om.
RaderaDet gäller att försöka bena ut saker och ting, givetvis. Det spelar roll vem som klagar, hur och varför. För att uttrycka det simplistiskt. Främlingsfientligheten i den övre, väldigt välbärgade medelklassen är utbredd, och det var inte bara arbetarklass som röstade Brexit. och som sagt, växande ekonomiska klyftor beror inte särskilt mycket på EU.
Återkommer
Men mitt inlägg är lite väl svepande - jag ska undvika påståenden som "jag har sällan sett så mycket... i medier och sociala medier..." eftersom det nästan har blivit standard att uttrycka sig så, utan att vara specifik.
Radera"Vaguebooking" är ett uttryck jag lärde mig nyligen. Det är vanligt på facebook, att protestera mot något utan att riktigt konkretisera. Det är lätt att hamna i diskussioner om saker som visar sig vara helt andra än man trodde.
"Måste politiker verkligen vara mer moraliska än oss andra? Jag struntar i politikers privatmoral"
Ett helt fiktivt exempel. Ger man sig in i diskussionen i tron att det handlar om, säg, en politiker som gått på bordell, visar det sig kanske att inlägget egentligen var en protest mot en diskussion på annat håll, där massor av moralpoliser i hätska ordalag kritiserat en politiker som försovit sig.
Du kunde väl ha haft "Hotel CALIFORNIA"
SvaraRaderasom musikreferens när du nu går in på
ämnet Brexit.
http://www.azlyrics.com/lyrics/eagles/hotelcalifornia.html
Sista raden alltså ...
Tänkte lite på den, men (om du ursäktar) den kändes lite för given.
RaderaFeed me to the lions blir lite mer ambivalent och konstig.
Defying all security... Well...
RaderaJag associerade lite till främlingsfientlighet... You're feeding me to the lions. Och så indiantemat...
RaderaNej, sanningen är väl den att jag fick ett nostalgiskt ryck - jag gillade Adam and The Ants i första min ungdom. I övrigt - "too emotional am I?" det går att associera på flera sätt.
RaderaHögerpopulismen drivs fram av välbärgade, bortskämda, smygrasistiska, som rycker i trådar för att få med sig arbetarklassen.
Jag kryllar givetvis av många stora och små fel, men jag är rätt föga xenofobisk.
RaderaTTIP borde ju också kunna röstas bort, om man överhuvudtaget har lust att kalla Europa demokratiskt.
SvaraRaderaJag är mest av allt rädd att det ska bli ännu mer våld nu. Mordet på Anna Lindh, mordet på Jo Cox... Demokratin flyttas längre och längre bort, medierna är inte det minsta objektiva, alla beslut fattas långt över medborgarnas huvud.
SvaraRaderaDärför vill jag också ha en folkomröstning. Kanske att V och SD kan driva den frågan tillsammans,...?
Det låter inte så sannolikt.
RaderaRapport slog för övrigt fast att svenskarna inte vill ha någon folkomröstning, i går eller om det var i förrgår. Baserat på en Sifoundersökning som gjordes efter Storbritanniens folkomröstning. Rapport intervjuade även två, tre unga människor på stan som sa att de inte ville ha folkomröstning. Sen kom Mats Knutson och talade om hur det skulle tolkas :D
Svenska medier är nästan osannolika.
Det här är intressant, en John Bolton som är klart positiv till Brexit.
SvaraRaderaHan kopplar också till diskussionerna kring EMU, som liknade dem i Sverige.
Protesterar mot doom and gloom i eftersnacket och tycks mer eller mindre förutspå en svensk folkomröstning.
https://www.youtube.com/watch?v=qwqPf-8aNwo
Det är så rackarns irriterande med svensk journalistik. Sverige är nog ett i grunden auktoritärt land, förtroedndet för myndigheter är stort, TV-nyheterna har tagit på sig uppgiften att vara lugnande och eftersträva konsensus.
RaderaEtt bra folk låter maten tysta mun. Det är ungefär sveriges motto.
"Det är för sent" - också ett argument, och vems fel är det att det är för sent? Här handlar det bokstavligen om krav på rättning i leden: INGEN får kritisera värdlandsavtalet.
SvaraRaderaDet är för sent heter det också när Sverige är indraget i krig. Den naturliga utvecklingen, den enda vägen,
http://www.di.se/artiklar/2016/5/23/ledare-respektera-riksdagens-vilja-om-nato-avtal/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaCameron säger att Brexit måste accepteras.
SvaraRaderaJag tror det skulle bli en våldsvåg om det inte gjorde det.
Demokrati är inte detsamma som facebooking, namnlistor hit och dit. Det går att fatta att Bremain är besvikna men de verkar inte förstå hur ett val fungerar.
jag håller hundraprocentigt med dej maja: 'men för att inte demokratin ska dö kvävningsdöden - folk pressas ihop på grund av skräck - hotelser och fatalism - kräver jag en svensk folkomröstning om EU! - inom två år! - tack på förhand!'
SvaraRaderaHej Marianne!
RaderaTack! Visst är det ganska konstigt när folk talar om demokrati och liberalism, och i ungefär samma andetag påstår att det bara finns ett enda rätt svar, en enda väg, en enda naturlig utveckling, och att det är för sent för andra politiska åsikter?
En folkomröstning om EU skulle antagligen vara upprivande, svenskar är nog lite försiktigare än britter - man vet vad man har men inte vad man får - och mitt intryck är att svenska medier är pro EU över hela linjen (i England var det väl mer blandat, om jag inte missuppfattat). Det är tänkbart att kampanjen skulle vara lika outhärdlig som EMU-kampanjen.
Men jag är ändå positivt inställd till en ny folkomröstning. Det är väldigt obehagligt med kraven på total konsensus och kritiken mot "polariseringen" som framförs nu. Jag anser iofs att Natofrågan är mer fatal än EU-frågan, men båda är i viss mån ihoptrasslade.
Calamity: jag tror inte att en ny folkomröstning i Storbritannien kan komma på tal, och som uppropet var formulerat krävde de ju en ändring av reglerna i efterhand. Jo det var lite oseriöst, men det var väl oroliga och besvikna Bremain-britter. Jag tror inte att det kommer att bli så negativa konsekvenser som de befarar. Att börsen svajar beror väl minst lika mycket på det apokalyptiska kringsnacket.
Sånt här gör i alla fall mig jävligt "främlingsfientlig". Vidrig artikel!
Radera"Nu har ni allt ni behöver. Vi gjorde er till miljonärer. Det är på våra axlar ni står. Må mångkulturens goda delikatesser smaka."
http://www.expressen.se/kultur/aret-da-rasismen-slutade-att-smyga/
Ja... jo jag läste den där. Gillade den inte. Den är ju ute efter att trissa upp motsättningarna, och det behöver inte vara något fel i sig. Jag vet inte exakt vad det är för "vi" han talar om, när han skriver att vi gjorde er till miljonärer. Miljön han beskriver är väl välbärgad urban medelklass, men... Jag tycker den artikeln känns mest kokett.
RaderaVad är det för "ni" han talar om? Jag är inte miljonär.
RaderaSom sagt, det kan vara bra att vara uppmärksam på hur "vi" används i journalistisk prosa, detsamma gäller väl för "ni". Det kan lätt se ut som om skribenten riktar sig till alla svenskar, eller alla vita.
RaderaEgentligen är jag inte så förtjust i just folkomröstningar eftersom de är
SvaraRaderaså lätta att manipulera för politikerna. Men möjligen är brittiska
politiker sämre än svenska på den punkten.
Jag säger bara Linje 3 ...
Helt sant, jag håller med.
RaderaAlltså, blotta tanken på en folkomröstning om EU i Sverige - jag storknar. Vilket massivt artilleri som skulle riktas mot alla med en något avvikande åsikt. Alla nyanser och alternativ skulle köras över med bulldozer. Hela det massmediala tjyvetablissemanget skulle predika moral och domedag och anklaga s.k EU-skeptiker för att gå Putins ärenden, det skulle vara lika totalitärt vapenskrammel som inför EMU-omröstningen och antagligen skulle någon bli mordisk.
Hatet mot politikermediemoset skulle fira triumfer.
Men ändå. Kanske ändå.
Jag menade förstås Linje 2 ...
RaderaJag tänkte nästan det.
RaderaJag tittade på debatten mellan Marita Ulvskog och Lars Adaktusson i Forum. Adaktusson vill ha fri rörlighet men inte gemensam lönesättning. Men ska det vara fri rörlighet, så måste löner och anställningsvillkor vara desamma. Det är ju fullständigt självklart.
EU:s alltför snabba expansion österut har även ställt till med problem.
RaderaDet har ju kryllat av "folkförakt" i våra medier efter brexit och det är ganska tydligt att man söker efter att omdefiniera demokrati till något annat än just folkstyre. Tydligare än så här blir det inte. Ganska obehagligt faktiskt. Polariseringen lär fortgå:
SvaraRadera"När "folket" styr förlorar helt enkelt de faktiska människorna sitt värde."
http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/lisa-magnusson-nej-folket-ska-faktiskt-inte-fa-bestamma-allt
Jag har snabbläst bägge artiklarna och tycker inte att Lisas Magnussons krönika verkar handla om eller bemöta Åsa Linderborgs överhuvudtaget.
RaderaLisa Magnusson hävdar att Linderborg hävdar att
""Folket" är en enda kraft med en enda vilja"
Så enkelt uttrycker väl Linderborg det inte?
Och det kan man inte göra heller, i det här fallet var det väl cirka 38 procent av alla britter som röstade för Brexit. De som inte röstade får skylla sig själva, och folkomröstningens resultat måste räknas. Men det var inte 52 procent av britterna, utan 52 procent av 74 procent (nåt sånt). Det kunde Linderborg i och för sig ha påpekat.
Jag ska ta och läsa Linderborg lite mer noga, men Lisa Magnusson rör ju ihop sakerna på ett odemokratiskt sätt. (Jag brukar inte gilla det Magnusson skriver)
Visst ska man vara på sin vakt mot dem som åberopar sig på Folket som en enda kraft med en och samma vilja. Den typen av retorik har en kuslig historia. Men jag kan inte riktigt se att Linderborg gör det.
RaderaÅterkommer
Eftersom "en egen måne" har lika många
SvaraRaderastavelser som "en folkomröstning" är
det bara att göra om Ted Gärdestads text lite grand och sedan gå ut och skråla
"Jag vill ha en folkomröstning
där jag kan tycka till ..."
Bra idé.
RaderaLoa Falkman kan sjunga in den, endast ackompanjerad av såg och mungiga. Det är bara ett förslag. Ett sånt arrangemang skulle kanske uppmuntra till kritiskt tänkande, eller något åt det hållet.
Bara inga megafoner och vuvuzelor, vad som helst utom det.
Du har ju också studerat mer explicit ideologisk svensk rasism, eller minns jag fel?
SvaraRaderaNej, du minns bra. Et c'est bien pour "épater le bourgeois"!
Ja, kanske... vet inte riktigt vad du syftar på. Jag epaterar alltid borgerligheten så det kan vara så mycket!
RaderaJust nu tänkte jag väl på tex Per Albin, Sverige åt svenskarna, eller "det är bra att Sverige är ett homogent land" - högerextrema anspelar ibland på Per Albin, fast delvis med ett skadeglatt flin tror jag - och rashygienen, sterilisering av "tattare" osv.
Minns inte nu, går du in på sånt i din avhandling?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaNej, i min avhandling finns det bara "goda" svenskar!
RaderaJ'ai travaillé sur l'eugénisme et sur la vision des immigrés dans les années 30 et 40; les contradictions de l'inclusivité de la société suédoise moderne, pour ainsi dire. Donc pas exactement le racisme "idéologique", comme tu dis. Plutôt le racisme inconscient. Et ça n'épate (épatais, désormais ils sont habitués à tout) pas exactement les bourgeois, mais plutôt les extimateurs du "modèle suédois". Les socialistes embourgeoisés, disons.
"Epater" c'est le bon mot, j'ai écris sur l'eugénisme et j'ai eu des réactions du type "ceci n'est pas VRAI". Mais je parle du public non suédois.
Intressant, vill läsa.
RaderaDet är ju tänkbart att jag reagerar med patriotiskt självförsvar (ungefär som att det är ok att själv kritisera sin familj, men jävlar om någon annan gör det). Eller inte. Hur som helst, intressant och viktigt ämne.
Oui, et c'est bien normal. Mon prof m'a dit "vous n'allez pas en Suède, ils ne vous donneront pas le visa"
RaderaMais en réalité moi aussi je réagit avec självförsvar quand on parle mal de la Suède (ungefär som att det är bara ok on JAG kritiserar min Sverige).
Jag skojar nu, men bara lite.
PS: les "goda" svenskor de mon avhandling sont en partie les "onda" de mes autres recherches. Mais habillés de façon différente.
SvaraRaderahaha, men vad säger du?
RaderaDu vet väl att jag är en ond svenska, men jag har alltid klätt mig sedesamt tror jag.
Dans d'autres habits au sens métaphoriques. Mais bon ...disons que ça parle toujours de la meme chose, de la meme utopie. Qui prend d'autres formes. Mais tu sais, vu de loin, les cultures semblent toutes assez uniformes...
SvaraRaderaOui j'ai bien compris, mais comme tu as écrit "svenskor" au lieu de "svenskar", -or är feminin plural, on aurai pu croire que tu parlais de la mauvaise réputation de la femme suédoise, svennehora you know.
RaderaAlltså: jag skämtade. :-)
Aah comment je peux faire des erreurs comme ça? Bon, c'est que j'ai appris le suédois tout seul, ou presque.
SvaraRaderaSérieusement. Je pense qu'on devrait écrire un livre à quatre mains, où tu développes ta vision de l'Italie et moi de la Suède. Une chose un peu onirique, où Positano se confond avec Akersberga. Car tous les deux on a passé une bonne partie de la vie à s'intéresser au pays de l'autre, n'est-ce pas? Bon, c'est juste une idée.
Ciao ciao
P
bonne idée. Un peu comme qu'on a fait ici, dans le blog, mais ici c'est utspritt här och där.
RaderaMais je crois que tu connais la Suède beaucoup mieux, et puis l'Italie est incomprehensible, je pourrais parler de Naples peut-être parce-que capisco Napoli, l'Italia no..
Ma no, tutto è incomprensibile (non solo Napoli :) Anche la Svezia. Altrimenti non ne parleremmo. E poi anche se noi non capiamo, forse gli altri capiscono. Era la mia idea del 12 luglio 2016, diamole il giusto ...uppföljing!
SvaraRaderaMa Napoli non è incomprensibile.
RaderaTi giuro, tutto è incomprensibile tranne napoli.
Ci credo.
RaderaAnche se non ho capito!
Ma forse tutto è comprensibile E incomprensibile, in generale...
L'idea non era tanto di dire delle cose oggettive e intelligenti sulla Svezia o sull'Italia. Era proprio di sviluppare il lato soggettivo. Essendo tu scrittrice, dovrebbe essere soprattutto "ton truc"
SvaraRadera