lördag 4 maj 2019

Nästan artificiell musik

SvT  rapporterar om Dadabots .
En ai-dator har matats med stora mängder dödsmetall och "komponerar" "nytt" utifrån det materialet. 

Dödsmetall är inte riktigt min grej ändå (jag gillar visserligen Motörhead och en hel del industrimusik och det är väl på nåt sätt avlägset besläktat med Death Metal. Men industrimusik skulle av naturliga skäl aldrig kunna framställas av en artificiell intelligens - för då vore det inte industrimusik).
Jag kan alltså inte avgöra om det Dadabots producerar är bra eller dålig Death Metal.

Det är däremot väldigt lätt när det gäller en Beatleslåt som tagits fram av AI.
Låten har den slätstrukna titeln Daddy´s Car, och är helt enkelt fruktansvärt dålig.
Såsig, utan geist masar sig denna artificiella Beatleslåt fram.
Då och då känner man vagt igen vissa snuttar från några av Beatles låtar. Det är inte särskilt konstigt. Det är nämligen Beatleslåtar som datorn blivit matad med.

Det är inte datorn som komponerar. Man kan proppa en dator full med musik och be den ta fram nya grejer utifrån det materialet. Det är inte imponerande. Det utgår ju ifrån musik som människan skapat.

Måste jag välja, så lyssnar jag hellre på Dada Bots än på AI-Beatles. Man kan ha det på i bakgrunden och låtsas att det är ett monster.


38 kommentarer:

  1. In Daddy´s Car är debil. Både text och musik är kass. Jävligt ful sång. Sen är nog Death metal inte särskilt nära släkt med industrimusik. Eller med Motörhead heller. Ursäkta om jag mansplainar…
    Nyfiken vafrför du menar att industrimusik aldrig skulle kunna framställas av AI.
    Zigge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha det var väl ett ganska trött inlägg. Jag kan inte klassifikationssystemet för modern musik. Alls. Så jag bara … tänkte ungefär så här: Death Metal är väl en underavdelning till heavy metal och Motörhead brukar väl kallas korsning mellan punk och heavy metal, och industrimusik är väl ättling till punken ändå, och kanske till Motörhead osv.

      Industrimusik är väl avsett att vara ett andligt och politiskt/musikaliskt uppror. Det finns noll poäng med att låta en datorjävel spotta ut musik.
      Jag vill slå ett slag för att man leker själv med musiken, det var längesen jag höll på med det där men det finns ett program som heter Musescore. Mors Lilla Olle-förvrängningen och Gaggbölevänsterns militärmarsch minns du kanske, som bloggstammis.

      Radera
    2. Jo det är väl tänkbart att en ai skulle kunna ta fram en sprillans ny jättebra Beatleslåt i framtiden, utifrån inmatningen av gamla beatleslåtar - men det är ju väldigt långt dit i så fall.

      Radera
    3. Minns ingen Mors Lilla Olle förvrängning men Gaggbölevänsterns militärmarsch var svajig och knäpp, minns den lite vagt
      Zigge

      Radera
    4. Jag är hemskt stolt över den. Den är något av en genialitet.
      https://lundgrenmaja.blogspot.com/search?q=Gaggb%C3%B6lev%C3%A4nsterns

      Hoppas inte Musescore kraschar så att den försvinner.

      Radera
    5. Den här bloggen är ju någon form av multikonstverk (osäker på om det heter multikonstverk).

      Radera
    6. Haha, jag har fått en följare! I egenskap av majalu på MuseScore alltså.
      För övrigt: om ni inte kan lyssna på snutten i själva bloggen, går det alltid bra att klicka på majalu. Då kommer man direkt till min sida på MuseScore.
      Ganska många visningar av Gaggbölevänsterns militärmarsch. Ingen gillar eller delar. Men jag har fått en följare som ser ut som en hare.

      Radera
    7. Så är det att vara före sin tid.

      Radera
    8. Aha. Min följare: DubaiBunnies.
      Inte världens seriösaste konto antagligen.
      Men ändå!

      Radera
    9. Saliga äro de saktmodiga. De sista skola bliva de första. Skrattar bäst som skrattar sist.

      Radera
    10. ”Ingen klarade sig ur metoo med hedern i behåll” skriver tydligen Fredrik Virtanen i sin bok.
      Jo, jag.

      Radera
    11. Jag ska läsa boken bl.a för att kolla om den handlar om mediekritik och konformismkritik.

      Radera
    12. Inom parentes: jag tror aldrig det funnits en tid med så mycket personkult och skränflockar, inkonsekvenser (varför skrev Martina Montelius en artikel med uppmaningen Go, Micke go, om Persbrandt? osv - mediefeminismen är i själva verket en konformism, med valda skurkar och helgon som kan räkna med tusen hyllningar)

      Radera
    13. Du är Jeanne d´Arc, du är Martin Luther King, du är så modig, tystna aldrig, du är Sveriges enda hopp, du är ett ljus i mörkret, din röst är omistlig, jag dricker dina ord som källvatten, du är ljuset i tunneln, o du starka modiga kvinna, o du starka modiga kvinna som går din egen väg,

      Radera
    14. o du starka modiga kvinnas röst och fredens sista hopp och modig.

      Radera
    15. o ni starka modiga modiga kvinnoröster i hemliga facebookgrupper som peppar varandra och säger fula ord

      Radera
    16. Ulrika Knutson (som jag har svårt för) recenserar Virtanens Utan nåd i Göteborgs-Posten idag på sitt vanliga vis. Första kvinnan som recenserar boken, tror jag.

      Radera
    17. OK, den är låst antar jag (vill inte dra på mig fler Klarna-fakturor)

      Radera
    18. Lite generellt och svepande tycker jag att man bör göra skillnad mellan metoo och mediedrev.

      Radera
    19. Att bli uthängd på en löpsedel är brutalare än att bli påhoppad i sociala medier, där det pågår en ständig kölhalning och/eller personkult.

      Radera
    20. Jag har egentligen inte med det här att göra, mer än möjligen då att Virtanen var på Aftonbladet, jag minns honom från rökrummet som en lite hård typ som inte hälsade. Eller ja, jag uppfattade honom som arrogant och så att säga för "ball" för att nedlåta sig till att hälsa. För ungefär tjugo år sedan....
      Tiden går verkligen. Och nuförtiden spelar det ingen roll hur mycket jag tränar, kulmagen har bestämt sig för att stanna. Men det där var ot.
      Klistra gärna in Ulrika Knutsons recension, lite nyfiken.

      Radera
    21. "Helvetet är de andra" betyder ju på ett ungefär att man inte har någon bestämmanderätt över hur andra uppfattar en.

      Radera
    22. Jag har faktiskt också lite svårt för Ulrika Knutson, trots att hon var så bussig att hon ville ge mig upprättelse.
      Men det där - den massmediala liturgin, dödförklaring, upprättelse, förlåtelse, uppståndelse, återkomst, osv - hade jag inte kunnat tacka ja till. Men skit i det. Klistra gärna in recensionen av Virtanen.

      Radera
    23. Jag borde inte ha skrivit det där med kulmagen. Allt det här är allvarliga saker, bör inte skämtas bort.
      Jag tror inte att Virtanen är utfryst för all framtid, för övrigt. Jag har sett medievärlden inifrån.

      Radera
    24. Nej, jag har inte särskilt svårt för Ulrika Knutson egentligen. Det är mest det att hon verkar tro att kulturmedierna är världens mitt.
      I själva verket var det så att de flesta tyckte att jag blev väldigt illa behandlad. Alltså även bland kulturfolk. Och de tongivande i kulturmedierna som drog med sig en flock, till exempel Schottenius, ångrar sig såklart inte. Dessutom, även om hon låtsades be om ursäkt skulle jag tycka att hon var en förljugen bracka ändå. Det är inte bara kopplat till hennes roll som censurbenägen överstepsykiater i samband med M&T-rabaldret.
      Hur som helst: media är inte alltings mått. Många talar om ursäkter, upprättelse, och det värmer väldigt när det är "vanliga människor" om uttrycket ursäktas. Men inom kulturmedia ska jag inte ha någon upprättelse.

      Radera
    25. Lite trött på min röst för tillfället...

      Radera
    26. M&T kommer ju att tas upp igen i det här kulturkriget men jag ska avhålla mig från att säga något.

      Radera
    27. Ulrikas text är inte såpass intressant att jag klistrar in den. Hon tar ingen tydlig ställning, det blir mest "å ena sidan...å andra sidan..." och den vanliga beskäftiga stilen i språket. Hon avslutar med: "Seriös journalistik är inte samma sak som lynchjustis."
      Tyckte bättre om recensionen i Aftonbladet skriven av Joar Tiborg (om det nu är så han heter)

      Radera
    28. Joar Tiberg heter han, men han har inte skrivit utan översatt artikeln av Mette-Line Thorup. Ja, det var en bra artikel. Man blir nyfiken på boken. Sen tror jag att man inte nog kan betona hur mycket opportunism det finns i branschen, alltså nu ska jag strunta i att nämna namn men en del av de kvinnliga journalister som skrev under journalisternas metoo-upprop har gjort allt för att skydda sina personliga kompisar; en del mediefeminister som pekat ut namngivna herrar har försvarat andra, osv. OK jag spetsar till det och är färgad av min dystra syn på branschen. Det är inte "rönnbärsfilosofi", hoppas jag.
      Det här är intressant: att "identitetsfeminister och alternativhöger plötsligt fick en gemensam fiende", jovisst, och lite beroende av när Virtanen ändrade livsstil - var det innan han började som ledarskribent, där han var ganska feministisk? Folk kan ju förändras, och kokain förändrar människor, slutar man med kokain är det väl inte helt osannolikt att det går att bli feminist och familjefar utan att vara hycklare? Hur som, högern har ju dragit skadeglada växlar på att feministen och antirasisten Virtanen betett sig som ett svin. Det är ju skitkul. Hyckleri är alltid namnam. Och det är ofta svårt att beslå högern med hyckleri, eftersom de bara skryter med sina mest elaka värderingar

      Radera
    29. Joar Tiberg var en ganska trevlig prick har jag för mig, vi satt på samma frilanslokal, Pluto. Ett jul ställe. JAG FÖRSTÅR INTE DET HÄR MED TIDEN, jag vill föreställa mig att jag är runt 35 år, det är så konstigt att ha blivit så pass till åren kommen. Jag har ganska svårt att acceptera det. Men jag styrketränar.

      Radera
    30. Kulmagen är inget helvete, jag skulle gilla den om den var modern. Finns det inte kulturer där det är status med kulmage?

      Radera
    31. Fan, nu får jag dåligt samvete också - en snäll och mjuk person som Stina Oscarson som vill väl och inte göder hat. De där intervjuerna kan mycket väl ha bidragit till demilitarisering av debatten. Sen hade det varit intressant att få veta varför just intervjun med Agneta Norberg inte fick bli publicerad. Lite extra konstigt som nedrustning och fredsaktivism är något som Stina O brukar vara engagerad i.
      Kan det ha varit uppgifter som SvD uppfattade som konspirationsteorier, typ (helt hypotetiskt alltså): den och den politikern är köpt av den och den stormakten?

      Radera
    32. Skulle inte bli förvånad om kulmagen har rätt hög status i buddhistiska kulturer. Buddha själv avbildas ju ofta som ”en lagom tjock man i sina bästa år”. Ganska olik den anorektiske Kristus.

      Pompe

      Radera
    33. Ja, ibland avbildas han väl som betydligt mer än lagom tjock, leder int tankarna till den gyllene medelvägen utan till frosseri. Kristus blev inte lika gammal men han kan nog också ha varit mullig, det är inget i evangelierna som förespråkar askes egentligen, har jag för mig. Jag vet inte om jag ska tänka på dom hehe, det är hybris.
      Nej jag vet inte. Jag ska väl inte prata så mycket om kulmagen. Man behöver inte tycka något om allting

      Radera
  2. Jag gillar inte Rilke. Man kan nog lära sig en del om sig själv genom den litterära uteslutningsmetoden, men lätt är det inte: varför gillar jag Stagnelius men inte Rilke? Man kan inte säga att Stagnelius är mindre överspänd - om det nu är därför jag ogillar Rilke. Kanske är det känslan av l´art pour l´art, estetisering, falsk idealism som stör mig hos Rilke. Aldrig hos Stagnelius. Varför? Ingen aning faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stagnelius har kanske närmre till både djupaste olycka och pekoral? Hur som helst, i ena fallet aversion, i det andra inte.
      Men jag har ju svårt för Proust också.

      Radera
  3. Här har antagligen Göran Persson rätt (låt vara att han talar i egen sak som lantbrukare).
    Man måste satsa mycket mer på närodlat överhuvudtaget, och gärna småskaligt jordbruk också för den delen.
    https://www.expressen.se/nyheter/perssons-kritik-mot-lofven-tror-de-ar-valdigt-fel-ute/
    Jag ska försöka avstå från eller åtminstone dra ner ordentligt på importerad mat och så kallade kolonialvaror eftersom det mesta transporteras med flyg, men vissa saker blir svåra att avstå, t.ex kaffe. Men det går säkert att hitta en ersättning för kaffet.

    SvaraRadera