torsdag 23 juli 2015

Manifest

Alla vill framstå som tonåringar, jag nischar in mig som gamling. 

40 kommentarer:

  1. Vet inte om det finns någon bakgrund här. Oavsett det så gör jag detsamma. Känns både hälsosamt och fräscht!

    Charlie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du väljer själv bakgrund. Ja, är det inte dags att skippa den där tonårskulturn? Återgå till hur det var före rocken, då äldre gärna fick vara lite värdiga. Nu ska allt handla om attityd och att slänga käft.
      Hej Charlie förresten, är det samma Charlie som förr?

      Radera
  2. Ett sånt där bra manifest borde befästas med en minifest. Jag bjuder. Åldersgräns: +40. Klädsel: Vanlig. Läsglasögon obligatoriskt (för att kunna läsa snapsvisorna). Attityd: Kritisk (kultiverat grinig). Musik: Allt från Lady Day och Lady Stardust till Lady Gaga.
    Hej!

    Pompe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tack! Det låter bra det. Kanske lillgamla under 40 kan få komma på minifesten också? Huvudsaken är att man är gammal i anden, eller hur man ska uttrycka det?
      Läsglasögon har jag använt några år men nu har jag börjat med ögongymnastik, så jag behöver dem inte om texten är medelstor, bara om den är liten.

      Radera
    2. Kultiverat griniga behöver uppmuntran!

      Radera
  3. Lillgamla är självklart välkomna. Enda kravet är att man är uråldrig i själen (minst sextusen år), och att man kan deklamera (i sin helhet) åtminstone en dikt av en svensk poet född på 17- eller 1800-talet. Inte orimligt, tycker jag.
    Fast just nu är jag mer intresserad av det där med ögongymnastik. Funkar det verkligen? Berätta!

    Pompe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte orimligt alls, fast jag är själv rätt dålig på att minnas dikter i sin helhet ska jag erkänna...
      Jo, ögongymnastik är bra. Jag håller pekfingret en decimeter framför ögat, och sen fokuserar jag omväxlande på fingret och på bakgrunden. Vet inte om det är inbillning, men jag tycker att min syn på nära håll har förbättrats. Närsyntheten har inte påverkats vad jag märkt (jag ser dåligt på långt håll också så det är bara mitten som är all right).
      Det finns många fler övningar också, gör man allihop är det nog ännu bättre,.men helst inte på tunnelbanan
      https://www.youtube.com/watch?v=sAF07V_FWe8

      Radera
  4. Tack för tipset! Det där ska jag prova. 8-)

    P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Det finns flera andra, palming t.ex
      https://www.youtube.com/watch?v=WECfyWVcRLU
      Jodå man vill gärna behålla synen så länge som möjligt, så...

      Radera
  5. Och Aftonbladet ägnar sig åt att döda klassiker. Vänsterns gamla kulturhat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det. Oscar Wilde är "omöjlig i vår tid". "Koketta klokskaper som kladdar över sidorna som pizzeriaspackel".
      OK hon gillar inte Oscar Wilde, men varför det där objektiva tonfallet - "omöjlig i vår tid"? Says who?Vem fan är Alice Kassius Eggers?
      Zigge

      Radera
    2. Smaken är olika. Men på sätt och vis kan det nog stämma att Oscar Wilde är omöjlig i just vår tid - i Sverige idag. Hur som, ifall litteraturhistorien tillåts fortsätta leva och ha hälsan kommer nog Oscar Wilde att leva längre än... eh, hur ska jag uttrycka mig artigt nu då - om man lägger en artikel ur Aftonbladet kultur i ena vågskålen och en aforism av Wilde i den andra, så - får man se hur det går.

      Radera
    3. Pizzeriaspackel, det var det dummaste.
      Vad är pizzeriaspackel förresten?
      Men skribenterna sugs in i det där, det sitter liksom i väggarna ända sedan 70-talet. Och idag - av olika skäl blir frilansare mer styrda av redaktionerna än tidigare. Plus att sociala medier har lett till systematisk petting mellan kritiker och författare, på ett sätt som helt enkelt inte var möjligt före internet.

      Radera
    4. Hittills har artiklarna i AB:s serie varit tämligen oinspirerade och förutsägbara. Skulle inte förvåna mig om Lidija Praizović kommer härnäst med en sågning av någon vit heterosexuell medelålders privilegierad man. Att (än en gång) brännmärka Selma Lagerlöfs rasism (Bromander) och Kerouacs självupptagna män (Lundberg) är utan tvivel präktigt och korrekt men inte särskilt omvälvande. Det gungar inte direkt i båten. Men syftet med serien är av allt att döma inte att kasta nytt spännande ljus över klassiska texter. Det egentliga ärendet är väl snarare att visa på kultursidans och dess skribenters moraliska överlägsenhet gentemot dessa gamla böcker och deras författare.

      Pompe

      Radera
    5. Möjligen djärvt att angripa Oscar Wilde - han var trots allt homosexuell och blev förföljd för det. Han borde väl ha carte blanche i egenskap av underdog. Men men. :D
      Ja, de vill visa på sin moraliska överlägsenhet och objektivitet - "omöjlig i vår tid. Punkt".
      Dystert.

      Radera
    6. Med ålderns rätt kan man bli värsta Harold Bloom.

      Radera
    7. Å andra sidan karakteriserade hon Lord Henry som ”en enerverande mästrande gubbe”. Sånt ger självklart högsta betyg bland de rättrogna.
      Undrar om Bloom gjorde ögongymnastik förresten? Den enda bild han bär glasögon på är från yngre dar. Som gammal har han aldrig brillor. Men det är klart, han kan ha skaffat linser. Eller opererat sig, Ja, vem vet...

      Pompe

      Radera
    8. haha, enerverande och mästrande, vem är det som är det egentligen?
      Aha, Bloom kanske blev mer fåfäng med åren, eller så var han tidigt ute med ögongymnastik (det lär gå att förbättra närsynthet också). Men han borde ha burit läsglasögon när han blev fotograferad, det är viktigt med imagen, ja läsglasögon borde han ha burit.
      Bloom tyckte att Edgar Allan Poe var en dålig författare, om jag inte minns fel. Apropå tvärsäkra omdömen och så.

      Radera
    9. Mer kritik.Aftonbladets Döda klassiker kommer i ett läge då nästan ingen har läst några klassiker...
      http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/likstela-lustmordslappa-kritiker-bekraftar-slappa-lasares-fordomar/
      Zigge

      Radera
    10. Det är "Kafka suger elefantballe", om och om igen. DN hade en serie som hette "det röda skynket" eller något åt det hållet en gång i tiden, det gick ut på att hitta något dåligt i en klassiker.

      Radera
  6. Facebook, alltså. Jag gör sansade inlägg om Adam Tensta, ställer frågan hur det kan vara bra att kräva att någon får sparken för något hon dessutom redan bett om ursäkt för. Det här är för mig självklara saker.
    Och gissa vad - jag får inte ens svar. Nada. Inget "jag håller inte med dig, eftersom..." Det blir bara helt tyst.
    I stället sätter folk igång runt mig och ger komplimanger åt varandra och gillar varandra, och puuusss, och du är fantastisk - en sån där väldigt typisk utfrysningsmekanism.
    Tror knappt mina ögon, men flockmänniskor är ju "anpassade i konform", som någon diktade på 60-talet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ens "vi får enas om att inte vara ense". Bara tigande.
      Så det här med att kräva att någon blir av med jobbet - dessutom en person som inte direkt står högt upp i någon hierarki - anses alltså vara ok - så ok att man inte ens behöver argumentera för det.

      Radera
    2. Det kan vara så att svenskar får lära sig att kollektivism är det enda som är gott - allt annat är egoistisk individualism - man sluter sig kring den goda saken och då är alla medel tillåtna. Utfrysning, krav på att någon får sparken, det behöver inte ens motiveras eftersom den maktutövningen baserar sig på hudfärg, klass eller kön. Ja det här är självklarheter.
      Fast i det här fallet tror jag det viktigaste är att Adam Tensta är ball artist, Louise Andersson Bodin är inte lika ball. Adam Tensta har väl en del sexism i sina låtar, och använder ordet nigger, han kan göra det eftersom han är ball. Han räknas.
      Det finns en sak som är mycket svår att inse (eller anse), och det är att gränsen mellan gott och ont går inom varje människa, inte mellan människor. Det innebär att det är ganska ointressant att bannlysa, frysa ut personer.

      Radera
    3. Såg nyligen en t-shirt som såldes i Verona med texten "We hate humans". Har nåt med det lokala fotbollslaget att göra. Huliganer förstår verkligheten och har gjort den till en livsstil. Verkligheten är en subkultur.
      Apropå truismer, exkluderingar och grejer...

      Radera
    4. Ja det är bra, och det är ju ett snäpp klurigare att hata hela mänskligheten än att bara hata motståndarlaget.
      Apropå Verona: "Julia är en hora", Napolis supporters höll upp en skylt med den texten under en match mot Verona, det är bildat och Shakespeare kommer alltid att vara folklig.

      Radera
    5. Fyndigt från Napolis supporterskara. För övrigt så är Veronas kommunflagga misstänkt lik en samvetsömmande nations dito.
      Gjorde förresten inte Shakespeare antisemitismen folklig?

      Radera
    6. Jag har läst Köpmannen i Venedig men aldrig sett den. Jag tyckte sympatierna snarast låg hos köpmannen medan adeln framstod som cynisk och hycklande - men som alltid med shakespeare finns det inget entydigt i karaktärerna eller handlingen. Han är en s.k karnevalisk författare. Som jag minns det var Köpmannen inte mer rasistisk än Othello.

      Radera
  7. Det karnevaliska - alltså Michail Bachtins idéer om det befriande skrattet.
    Ta Falstaff. Han säger ju en massa sanningar. Vet inte om ni såg Henrik IV på TV, underbar Falstaff.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, Simon Russell Beale var grym som Falstaff; hur skulle den skådisen fixa Père Ubu?

      Radera
    2. Hej Mats B-P. Han skulle säkert vara en katastrof som Ubu. I positiv bemärkelse. :D

      Radera
  8. Vet inte var jag ska lägga in den här videon så jag gör det här. Arg blatte:
    https://www.youtube.com/watch?v=FniPbtihi_Y
    Louise Andersson Bodin har fått ta emot våldtäktshot men det räknas visst inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är så fantastiskt med det här, att samma personer som förespråkar utfrysning, mycket väl kan få stort beröm då de skriver inlägg där de kritiserar vi-och-dom-tänkande och liknande. Och det har blivit en karriärväg.

      Radera
    2. Stäng gränserna, det kommer ju bara in en massa stalinister.

      Radera
  9. Letade reda på det här gamla inlägget för att jag mindes diskussionen som intressant. Det är ju genomgående i din blogg, att du försvarar äldre tiders litteratur. Nu senast Marie de Gournay och gammal science fiction:


    "det intressanta är att äldre sci fi aldrig blir inaktuell bara för att den tekniska utvecklingen går framåt, lika lite som annan litteratur blir omkullsprungen av samhällets utveckling. Inte ens inom genren science fiction är litteraturen underkastad framsteget."

    https://lundgrenmaja.blogspot.com/2024/03/till-den-rasande-debatten-om-vad.html

    Det här är djärvt i den tid då AI är tänkt att alltmer ersätta människan bakom tangentbordet.


    T.S Älgot

    SvaraRadera
  10. Fint, T.S Älgot. :-)

    Ja, jag tror att den kommersiella litteraturen kommer att tas fram av författare (eller hela team) som använder sig av ai. Men jag tror inte att en ai kommer att kunna generera böcker själv. Den måste matas först. Bestsellerister kommer använda program som de matat med andra personers ord. Det kommer vara mycket kleptomani i framtiden, det tror jag. Så vad ska författare av kött och blod och ande och förtvivlan tänka då? De får jämföra sig med Boëthius. När han satt och väntade på att bli torterad till döds och hade allt i huvudet, och skrev ur minnet, utan tillgång till en enda bok, Om filosofins tröst. Det gjorde han på grund av någon form av tro, kanske han trodde det skulle rädda hans liv (det sägs ibland att han undvek att kritisera arianismen för att inte stöta sig med Theoderik, så allt kan ha varit en saltomortal för att imponera på kungen, ungefär som en Sheherazade - ”han kommer vilja höra mer, han kommer inte döda mig om jag berättar tillräckligt vackert”). Ja, den jämförelsen var kanske inte så bra, men i alla fall.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker iofs att Om filosofins tröst är rätt tråkig, om jag inte missminner mig nu - jag gav mig i kast med den för några år sen, inte säker på att jag läste ut den faktiskt. Haha! Tog den nu bara som exempel på motsatsen till bestsellerism och ai-genererade böcker, som exempel på en kropp i en fånghåla och såna kommer alltid finnas hur långt digitaliseringen än går, som exempel på minne och flum.


    SvaraRadera
  12. Tack, fint själv. Vad sägs om den här parollen: Hellre levande bildning under dödshot än död människofientlig ai! Lite klumpig kanske...

    Mundus Mindspeak - Chat GPT?

    T.S Älgot

    SvaraRadera
  13. Ja! Klumpigt plakat!

    Jo, Mundus Mindspeak är kollapsad ai.

    SvaraRadera