onsdag 2 augusti 2017

Dagens citat

 Att generalisera är att vara en idiot. 
William Blake 

17 kommentarer:

  1. Om det är någonting som skulle kunna göra mig till terrorist, så är det Natoövningen i september. Det enda som skulle vara fel med ett attentat vore inte döda amerikanska eller svenska soldater, utan risken för att opinionen skulle bli mer Natovänlig. Jag förbannar i synnerhet socialdemokratin, och må olyckor och sjukdomar drabba dem och deras barn i alla kommande generationer. Det här med transportstyrelsen var en storm i ett vattenglas i jämförelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När demokratin är satt ur spel, får man ta till vodoo och våldsamma metoder, så länge det inte fungerar kontraproduktivt på opinionen.

      Radera
    2. Ja, under förutsättning alltså att det inte finns en majoritet för Natoanslutning (jag har inte sett några opinionsundersökningar på senare tid, de brukar svaja fram och tillbaks en del).

      Radera
    3. Den där sista reservationen var ju bra :D
      Jag tycker också att det är fel, kortsiktigt, dumt något så in i helvete. Svårt att förstå hur S kunnat sälja ut sig så totalt. När det gäller attentat så tycker jag nog att materiell förstörelse är att klassa som civilkurage i det här fallet, men inte personskador.
      Fred Freddie Fredsson

      Radera
    4. Det beror på hur många som dog av "Alla bombers moder" i Afghanistan. Krigar Sverige på Trumps sida, så ska vi inte låtsas att det handlar om fredsbevarande insatser eller försvar av Sverige.
      Återkommer, godnatt.

      Radera
    5. Fighting for peace is like fucking for virginity.

      Radera
    6. Helt rätt, jag är egentligen inte heller för personskador. Men det är oförlåtligt det som sker.

      Radera
  2. Varför bli så upprörd över en Natoövning? Alla möjliga nationer har övat på svensk mark sedan decennier, också ryssarna på nittiotalet. Det handlar om diplomati och goodwill eller annat inom utrikespolitiken,så övningen är knappast för inhemsk politisk konsumtion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad menar du med inhemsk politisk konsumtion?

      Radera
    2. Det är fullt tänkbart att övningen inte innebär något annat än goodwill och diplomati, och jag är f.ö för ett starkt svenskt försvar. Men jag förstår inte riktigt vad inhemsk politisk konsumtion skulle innebära - att det är något som medborgare i ett land inte ska fundera över?

      Radera
  3. Inhemsk politisk konsumtion, det vill säga de politiska signaler som skickas till den egna befolkningen. Men militärövningar är ofta riktade till det inbjudna landet. På samma sätt som grannen bjuder in gäster till fest för att visa upp sin fina villa för gästerna, och inte för dig. Du är således en väldigt stygg kvinna om du funderar på att gå och repa lacken på gästernas bilar, och du kommer definitivt förstöra feststämningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Militärövningar är riktade till det inbjudna landet, helt överens. Eller, till hälften överens. Här finns väl en blandning av orsaker, det är ett mischmasch av business och utrikespolitik, och upprustning efter nedrustning.

      Radera
    2. Jag visste för övrigt inte att Ryssland haft militärövningar i Sverige på 90-talet, men knappast av den här storleksordningen väl?
      Nu tror jag emellertid inte att övningen Aurora kommer att ha några upptrappande konsekvenser,

      Radera
  4. Nej, inte i den här storleksordningen. Men för närvarande tycker jag inte vapenskramlet är särskilt intressant. Världsläget verkar knappast vara på de spända nivåer vi upplevde på 80-talet. Det var ett helt annat allvar då, som du förmodligen minns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns framförallt rädslan under kriget mellan Iran och Irak, att det skulle leda till världskrig (USA på Iraks sida, Ryssland på Irans).
      Just nu uppfattar jag inte vapenskramlet mellan öst och väst som särskilt oroväckande, men jag tillhör heller inte dem som tror att Ryssland förbereder en invasion i Europa. Kan ju ha fel där, förstås...

      Radera
  5. Om du skulle beskriva atmosfären eller samhällsklimatet på 80-talet,vad skulle du vilja ta upp då? För egen del tycker Monica Törnells version av "Vintersaga", fångar en del av känslan av det decenniet. I alla fall de långa smällkalla vintrarna,men också den ödslighet som rådde rent generellt i samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 80-talet är ett förtalat årtionde... :-) För mig är väl 80-talet framförallt min ungdom. Från 15 till 25. Studier, resor... Samhällsklimatet - ja den frågan är lite för stor just nu. På återhörande (i viss mån tycker jag väl att klimatet i Sverige gick mot mer luft och rymd, jag kan alltså inte skriva under på den ensidigt negativa bilden av postmodernismen och att litteraturen blev omoralisk osv, Greider mfl var ute och krävde mer politik och samhällsengagemang och rent generellt tycker jag att det finns för mycket tillrättalagd litteratur och konst idag, storknar lite på det. God natt

      Radera