Akademibokhandeln ska bli lite mindre vidrig. Det skriver DN/TT/Svensk Bokhandel. "Bantningen av sortimentet ska upphöra och butikerna få tillbaka möjligheten till självständiga inköp."
Läs mer här
Några extra förslag:
Krymp drastiskt avdelningen för pennor, block, klistermärken, nyckelringar, fingertutor, presentpapper osv. Eller låt pryttelhandeln ligga innanför bokhandeln, så att man slipper passera den när man ska köpa böcker. Litteratur är ingen klistermärksbusiness. Bokhandlarfruar som behöver något eget när barnen flugit ut borde kunna ha sina filialer någon annanstans, kanske i det egna hemmet (i garaget, t.ex).
Avskaffa bokstaplarna. Redan lat läsare bör inte göras slöare.
Låt varje bokhandel själv bestämma vilka böcker som ska vara i skylten (personliga favoriter snarare än böcker som förlagen betalat för att de skyltas med, som en annonsplats).
Se till att små förlags böcker inte hamnar i skymundan. Det är bara pinsamt när den senaste bestsellern är i skylten.
All bestickning från stora förlag måste upphöra. Alltså, om jag inte har missförstått något betalar de stora förlagen idag för utrymme i bokhandlarna. När jag hörde talas om det trodde jag inte att det var sant - det borde ju konkurrensverket sätta p för direkt.
Hur som helst, det ser ut som att Akademibokhandeln tagit ett litet steg mot minskad dumhet, och kanske slipper man i framtiden höra en Akademibokhandlare beklagande säga: "Vi får inte ta in den". (Nej det var inte någon av mina egna böcker jag frågade efter).
Jag skattar mig oerhört lycklig över den lilla boklåda som jag har i närområdet. Ägarena älskar litteratur, är alltid pålästa och det som inte finns i lager beställs hem och finns att hämta inom ett par dagar. Heder åt dessa ägare!
SvaraRaderaUndviker den stora butikskedjan, och inte nog med att man snubblar över Hello Kittyprylar, någon idiot har inspirerats av något gammalt bibliotek så att affären är byggd i tre plan med branta trappor, fullständigt otillgängligt för funtionshindrade eller personer med barnvagn. Skön- och facklitteratur står förstås i det översta etaget. Behöver jag tillägga att vare sig service eller kunskap är personalens ledord. / Syster Skitsur
Boklådan ligger i Näsbypark och är både älskad och välbesökt!
Hur ser du på Bonniers monopolställning som den största av mediadrakarna?
SvaraRaderaSysterdyster: så ska det vara.
SvaraRaderaAnonym:
Är störst synonymt med monopol?
Jag tror inte att man ska överdramatisera ägarnas direkta påverkan på det som skrivs i tidningen (Schibstedts - Bonniers), även om bristen på fler stora ägare än två såklart inte ska bagatelliseras (jag tror att det är lättare att kritisera Bonniers i en Bonnierägd tidning än Schibstedts i en Schibstedtsägd, men ska låta det vara osagt).
Men nu handlar det ju om bokhandlarna, och förlagen.
Ett ps: det kan inte vara rimligt att alla böcker som nominerats till augustpriset kommer från antingen Bonniers eller Norstedts. Då är det något som gått snett. Bonniers och Norstedts ger båda ut bra böcker, men knappast alla bra böcker.
Återkommer med utförligare svar!
SvaraRadera"alla böcker" sorry, romaner.
SvaraRadera(allt detta skrivet i den största hast)
Det här är bra: Nacka måste backa.
SvaraRaderahttp://victorestby.blogspot.com/2011/02/kvallens-forfattardemo-nacka-maste.html
(på mina fyra närmaste köpställen för bl a pocketböcker har jag inte kunnat hitta din 'mäktig tussilago' - alla möjliga andra pocket men inte just din bok som jag faktiskt speciellt letat efter - det finns dock andra månpocketutgåvor - dock inte din! - jag rör mig nuförtiden mycket begränsat geografiskt - men vill jag ha tag i din månpocket 'mäktig tussilago' måste jag röra mig längre inåt stan ...)
SvaraRaderaMarianne: ja det är ju lite tråkigt i sig om det är så. Tycker jag personligen. Sen finns ju inte allt överallt, och det är heller inte meningen att det ska vara centralstyrt. Det konstiga blir om bokhandlar har direktiv att bara ta in en viss typ av böcker. Jag tror det var Ola Wikanders I döda språks sällskap jag letade efter på Akademibokhandeln i Liljeholmen, de ville ta in den men fick inte för det var inte deras nisch.
SvaraRadera"Bokhandlarfruar som behöver något eget när barnen flugit ut borde kunna ha sina filialer någon annanstans, kanske i det egna hemmet (i garaget, t.ex)."
SvaraRaderaDen här tycker jag var mycket nedvärderande mot medelålders bokhandlarfruar.
Kanske frekvensen av sysslolösa fd hemmafruar är högre i bokhandlarkretsar, det vet jag ingenting om.
I den övriga delen av befolkningen finns det dock inte så många fd hemmafruar kvar och i den mån de finns ska de inte hånas för att de vill göra något annat när ungarna är stora och kan snyta sina egna näsor.
Självklart är det illa att kedjorna begränsar utbudet av böcker i sina butiker på det viset som beskrivs. Som storkonsument av både papper och pennor ser jag dock inga problem med att jag kan kan kombinera mina pappersinköp med bokinköpen.
Bok- och pappershandlar har funnits sedan länge och är inget nytt påfund.
Samtidigt existerar det renodlade bokaffärer och pappersbutiker. Inte särskilt problematiskt.
Anonym: du har rätt, det är säkert herrar som lanserat den här invasionen av prylar. För övrigt har jag inget emot vare sig pyssel eller - givetvis eftersom jag är en själv - medelålders kvinnor. Men det hela påminner om något tycker jag: det påminner om att öppna en presentshop vars eventuella förlust dras av på makens deklaration, en "Ditt och datt", "Mischmasch", "Saker & Sånt", "Werner's Wife" och allt vad de kan heta, där en övre medelklassfru leker affär. Jo, de finns...
SvaraRaderaGarage Rock har existerat länge - så även garagenipper.
Samtidigt - om någon tar illa upp så kan det vara antingen ett missförstånd, eller något med tonen som skorrar. Jag såg ett avsnitt av TV-serien Solsidan, jag ville veta vad det var för något, och trodde att jag skulle tycka den var rolig. De driver ju med liknande saker. Jag tyckte bara det var obehagligt. Jag ska väl ge serien en chans till, så kanske jag kan redogöra bättre för varför jag inte skrattade en enda gång.
maja - det gläder mig att jag tydligen inte är helt ensam i min attityd till denna serie som verkar vara föremål för stormförjusning av alla - jag såg de allra första avsnittena - men numera avstår jag mer än gärna - jag kan liksom inte känna igen mej i den miljön _ bland dom människorna och deras problem den rätta åldern har jag ju heller inte 'inne' - och alla kan ju inte tycka om allt...
SvaraRaderaMarianne: jag är lite förvånad över stormförtjusningen, faktiskt. Nu har jag bara sett ett avsnitt, och det jag tyckte sämst om var satiren som riktade sig mot anhöriga efter tsunamikatastrofen. Det var rent objektivt inte roligt alls.
SvaraRaderaDet andra som det drevs med var hypokondri - och ändtarmsundersökningar, där hade de för övrigt sneglat på ett avsnitt av Family Guy (en rätt grov amerikansk satir som jag då av någon anledning tvärtom tycker är rolig).
Och så skojade de bland annat med folk som har för mycket saker, det kan man göra - miljön finns, jag skulle gissa att det är sin egen umgängeskrets de driver med, men jag... nä. Jag tyckte det var fantasilöst och elakt utan hjärta. Men smaken är olika.
Jag har förresten inget emot gedigna pappershandlar, bäst att säga tror jag.
Jag gillar Solsidan av den anledningen att jag känner igen typerna väldigt väl!
SvaraRaderaDe är mellan 25 och 40 cirka. De är ängsliga och skitnödiga och fullständigt livrädda att inte "passa in", inte följa mallen.
De inreder på rätt sätt, de äter rätt mat, de har rätt märke på barnvagnen, köper rätt kläder, umgås med rätt människor och de är fullständigt livrädda för att avvika från sin egen norm och att kanske framstå som mindre perfekta.
Anledningen till att jag roas av Solsidan är att jag bott i Hammarby Sjöstad - där man för övrigt sökte en lägenhet för inspelning av något avsnitt - som befolkas så gott som uteslutande av den här sortens människor.
Ung välgödd, ytterligt bortskämd och ängslig medelklass. Fantastiskt charmlösa och i totalt avsaknad av egen identitet och stil. De följer bara en norm som de lyckats uppsnappa i media. Otroligt påfrestande och ointressant för oss som är lite äldre. Så jag flyttade till en annan del av staden där dessa varelser inte är i majoritet och här njuter jag av av avsaknaden av de svarta barnvagnskonvojerna, med obligatorisk lattemuggshållare på varje ekipage, som terroriserade gångtrafikanterna på trottoarerna och hotade mina hälsenor överallt i Sjöstaden.
I Solsidan framställs de som de fåntrattar de är och det blir äntligen legitimt att skratta åt dem. In real life får man ju inte skratta åt deras eländighet. De är nämligen extremt lättkränkta och kan inte kritiseras på något sätt alls!
Därför är Solsidan en befrielse för mig. Jag får lägga av ett rejält asgarv åt tramsigheterna den här sortens stackars individer ägnar sig åt.
P.S. De finns naturligtvis överallt, men kan ses i särskilt höga koncentrationer i viss områden.
ja jag såg faktiskt solsidan igårkväll fast jag annars numera brukar avstå från sånt dumt tv-tittande - jag kunde hålla mej för skratt - jag mådde faktiskt illa åt/av eländet - hur människor kan skratta åt sånt här - sånt där - är för mig en gåta...
SvaraRaderaAnonym: jag vet att typen existerar, de är rätt många i Stockholm, de har olika mycket pengar och något varierande åsikter och de är alldeles förgiftade av trender. På sätt och vis är det samma gäng som figurerar i Mäktig Tussilago, även om de har betydligt mindre pengar och kan vara konsumtionskritiska om det vill sig. Men det avsnitt av Solsidan jag såg tyckte jag bara var fantasilöst och elakt utan hjärta, och att udden egentligen inte var riktad mot strömlinjeformade välbärgade människor, utan att det var nåt annat där, nåt annat som allt egentligen handlade om och som gav det en falsk grundton.
SvaraRaderaJag ska kolla igen, möjligt att jag kom in i ett konstigt avnsitt.
Eh, ja nu såg det ut som om jag var ute efter att lansera Mäktig Tussilago istället för Solsidan, haha å så genant.
SvaraRaderaDu skriver om lattemammorna, ja... Det är många som retar sig på dem och har gjort länge.
SvaraRaderaJag är ledsen men - det är något som skorrar i det där "dom är si", "dom är så".
Jovisst, de finns i Enskede och de finns i Hammarby Sjöstad och de finns på Söder och i Wasastan, de finns inte i Midsommarkransen och det är visserligen väldigt skönt (jag har mer eller mindre tappat förmågan att umgås med den sorten (jag kallar dem DN-folket), vilket sammanfaller på utmärkt vis med att de lever en borgerlig tillvaro uppbyggd på parmiddagar (det är svårt att få audiens hos gamla vänner som bildat familj, det vet alla som lever på ett annat sätt).
Och ändå tycker jag att det avsnitt jag såg var enbart obehagligt.
Satir ska vara som en medicin, tycker jag, i princip. Den kan vara som ett dödligt gift också, förvisso.
Men det här VAR ju de människorna. De var själlösa på riktigt, jag tror att det var det jag tyckte var obehagligt, och jag tror att de som skrattar vill att de ska fortsätta vara på det där sättet...
ungefär så...
Men som sagt, bara sett ett avsnitt.
Det kan hända att de här döda fiskarna blir levande av serien, och det är bra i så fall.
"De finns inte i Midsommarkransen" - jodå enstaka kan göra det, men inte i flock.
SvaraRaderaHeteronormen... Jag har skrattat lite åt Solsidan. Inte så mycket som alla andra men...
SvaraRaderaTröst: motsvarande gäng är ännu värre i Skåne...
Zigge: Härligt, allt är värre i Skåne.
SvaraRaderaNja, jag ska titta på lite fler avsnitt först.
Det här med lattemammor har jag aldrig riktigt förstått - jag störs inte alls av att de är på stan.
det kanske var meningen att man skulle må illa av serien - det är väl inte fel att må illa av något som är dåligt - att visa 'dåligheten' så att den blir så här uppenbar - det kanske i själva verket är en framgång...
SvaraRaderaMarianne: exakt! Det kan faktiskt vara meningen att det ska vara outhärdligt.
SvaraRaderaJag kommer att tänka på en roman jag tyckte var bra, "Jag tror vi behöver prata faktiskt" av Jon Jefferson Klingberg. Den skildrar en liknande miljö.
"de finns i Enskede"
SvaraRaderapour la petite histoire, je finns aussi i Enskede depuis le dernier week-end. Fullständigt livrädd att inte "passa in", surtout à cause de la neige
ps: très bonne analyse, même si ca n´a rien à voir
http://www.repubblica.it/politica/2011/02/21/news/diamanti_festa-12705780/?ref=HREC1-7
Ja tänka sig, haha... nu har jag sett ett avsnitt till och det tyckte jag var roligt.
SvaraRaderaKom antagligen in fel förra gången, helt enkelt.
Zamenhof: Enskede?! Akta dig!! Lattemammor, de har egentligen knark i spårvagnen, och snor i barnvagnen!
Hur länge är du i stan?
SvaraRaderaJag uppfattade aldrig att den första omgången av Solsidan var populär. Det kom som en överraskning att den ansågs så populär, när tidningarna plötsligt skrev att det var dags för en ny omgång av Solsidan. Man skrev att nu kommer fortsättningen på den populära, omtyckta Solsidan. Jaha, tänkte jag nu har media bestämt att vi ska gilla den och alla hänger på. Nej, inte alla kanske...men de som lätt faller för trender och tryck.
SvaraRaderaLattemammor är ju en klanderlig fenomen (Italienimporterad som katolicismen, kapris och korruption - de 3 "k"), men trots alla faror jag kommer att bli en anhängare av kanelbulletrafikens liberalisering
SvaraRaderauntil I´m ready with the thesis! (It´s a joke, don´t worry! My cat needs a father)
SvaraRaderafino al sei marzo
Ps. såg förra söndagens avsnitt och då garvade jag som 17 vid nåt tillfälle, men åt vad minns jag inte. Ds
SvaraRaderaMöjligt att serien tagit sig lite i omgång två. Ds
Moi Marie: ah, ja det kan ju handla om en kombination förstås - den kanske var väldigt populär i mediekretsar och så smällde man upp det lite?
SvaraRaderaJag reagerade mot ett skämt om en tsunamiänka och lite kring det där... man drev med hur altruistiska överlevare efter tsunamin har blivit, osv: men det var antagligen bara en drift med fromleri, falsk välgörenhetslängtan, osv, och sånt finns ju. Det senaste avsnittet skrattade jag faktiskt till flera gånger, så...
Zamenhof: ja, liberalisering, håller med. Lattemammor är kanelbullemammans motsats: en lattemamma (jag gillar inte att caffélatte kallas latte på amerikanska och svenska, men det kanske får vara en hejd på hur mycket man gnäller på samtidigt...)
en lattemamma dricker en utrikisk frivol dryck på offentlig lokal, och är därmed i det närmaste en hora - istället för att baka egna kanelbullar och hålla sig i hemmet.
Jag har inget emot vare sig lattemammor eller lattepappor: det är bra att folk förökar sig. Så farliga på att spärra vägen i T-banan tycker jag inte att de är heller. Då är väl tonårsflickor som står och fnissar utan att bry sig nämnvärt om dem som har bråttom värst. De står där, på bredden, och snicksnackar - om killar kantänka.
Ja, och så lantisar och utlänningar förstås.
6 mars - jamen då hinner man ju fika. Du sticker före 8 mars, jag förstår, du föredrar italienska feminister framför svenska.
SvaraRaderaDet är Berlusconis fel att Maud Olofsson svek u-länderna och knöt hemlig pakt med George Bush inför klimatmötet.
SvaraRadera(Det är det givetvis inte, och visst ligger det något i att Berlusconi är som de andra fast mer i öppen dager - när det gäller den egentliga politiken. När det gäller korruption, mygel och inte minst extremsexism är Berlusken snäppet värre (men även det kan modifieras)
kapris är gott
*** Du sticker före 8 mars, jag förstår, du föredrar italienska feminister framför svenska.
SvaraRaderaFaktiskt ska jag till Belgien. Festen är absolut okänd där nere, tyvärr har latte-rörelsen och kanelfeminismen inte hinnat utvecklas som i Norden :)
Annars mottas fika-bokningar här : p.colla@wanadoo.fr
Jag uppskattar ditt försvar av Kransen! På Midsommarvägen alldeles i början så fanns det ett kondis. Inte fanns det några lattemänniskor i flock där inte.
SvaraRaderaMen men, det fanns inte heller "macaron" som de som finns på La Durée heller. Om man säger så. Tarte aux pommes som på Fauchon, glöm det.
Trevlig människor, påtår, goda bakverk och god stämning däremot, det fanns det och finns det i Kransen.
Zamenhof: Saken är biff.
SvaraRaderaMenar du att 8 mars inte firas i Belgien alls? Jag minns det som stort i Rom när jag bodde där, med mimosor i knapphålet och rykten om att män blev slitna i stycken om de vågade sig ut efter mörkrets inbrott (jag tror att den moderna vandringsmyten som jag hörde då var inspirerad av de gamla bacchanalierna, då män ska ha offrats till Dionysos/Baccus och slitits i stycken).
cuben: Fauchon och La Durée - jag borde nog veta vad det är. Restauranger i Paris? Det låter schangtilt iallafall.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHär kommer länkar både till La Durée och Fauchon. Det blir lite som Pavlovs hund när jag tittar på det. Fauchon ligger just i ena hörnet av Madelaine kyrkan. La Duréee rätt så nära på gatan från Madelaine kyrkan till Concorde platsen, nästan mitt emot Maxims. Maxims nedanför St Honore och La Duree ovanför diagonalt.
SvaraRaderaLes deux son vachement bien. Mais pas pareille a kondis en Kransen. C'est posible que Zamenhof con conaisse mieux. (Je ne tiens pas "spellcheck" aux francais). Zut alors!
http://www.laduree.fr/fr/scene
http://www.fauchon.com/fr/fr/#/acheter-en-ligne
Schandauxbelt!
* C'est posible que Zamenhof con conaisse mieux. (Je ne tiens pas "spellcheck" aux francais).
SvaraRaderaSur "con" je ne suis pas tout à fait d´accord. Mais bien-sûr, je connais mieux. De konditorier, menar jag. J´ai pris en photo une, ce matin, avec 4 barnv. parkerade innanför. Mais il y en a de moins en moins. C´est ett slags kulturellt självmord (comme la quasidisparition des librairies, après 1970) mais la Suède a l´habitude et en tout cas ca ne me regarde pas.
Maja: Belgique et 8 mars, aucune idée. C´était une provocation. C´est une fête transnationale, en effet. Mais il est vrai que quand j´ai souhaité "bon 8 mars" à des collègues elles étaient étonnées.
Zamenhof, le mot con est une erreur fatale. J’ai commence écrire connaisse mais oublie supprime « con », tant pis. Pardonne-moi Zamenhof. Il ya plusieurs ans que j´étudie français a le Catho... Måste vara Alzheimer light eller fraudian slip ?! El sol también tiene sus manchas.
SvaraRaderaThe only French joke I recall from my time in France is this old one;
Tu sais porque on a change la moquette aux Palais d’Élysée.
No ?
Porque George y Marchais.
Det var på den tiden VGE var president, och det var ju inte igår, och när Madame Gustavsson härskade på svenska klubben i Paris.
que j´étudie français a le Catho...
SvaraRaderaL´Université catholique de Stockholm? A Kungsträdgården? Jävla invandrartät ställe...mais elle a une très bonne réputation, Gudrun Schyman y a étudié p ex l´art de la dégustation...
Rue d’Assas(!) y enfin prés du Jardin de Luxembourg. Jardins royales pendant l’ancien régime peut être ? Aujourd’hui je trouve qu’oublie presque tout le français que j’ai apprend au le Catho. Tant pis !
SvaraRaderaOm Gudrun Schyman hade gått i (på?) mattan i Elyséepalatset, eller annorstädes, hade man adlat henne i stället tror jag. Vad sägs om Gudrun af Schyman, dubbad till rangen Femme Fatale?
(Jag är dålig på prepositioner, också).