torsdag 21 april 2011

Lästips

Mårten Schultz, professor i civilrätt, skriver idag på Svenska Dagbladets Brännpunkt om det hårresande fallet Anna: Bojkotta Grekland som resmål.
"Kanske återspeglar detta ett kulturproblem. Men det är inte kulturproblemet som det främst finns anledning att kritisera utan brotten mot de mänskliga rättigheterna. Och det är mot staten Grekland som kritiken bör riktas".

Kulturproblemet är inte grekiskt, orientaliskt eller tillhörande någon annan specifik kultur. Jag ska lägga ut en väldigt bra artikel i Arbetarbladet, Våldtäkten på Maja Lundgren, inte för att "älta" eller "sälja min person", man kan för övrigt totalt strunta i min person och studera de mönster som kom fram helt frånkopplat från den. Vad jag vill säga är att det precis som i fallet med Calle Jonsson, som Schultz börjar sin artikel med, finns en föreställning om svensk upplysthet till skillnad från de andras barbari, som inte är med verkligheten överensstämmande. Det finns samma patriarkala system och värderingar även här.
I fallet Anna tycks attitydproblemet faktiskt vara invävt i rättssystemet. Och det är självklart mot staten Grekland som kritiken bör riktas.
"Samtidens Grekland verkar emellertid ha svårt att leva upp till rättvisans krav - och det bör vi ta avstånd ifrån. Det grekiska justitiedepartementet har nu sagt att det ska se över fallet Anna. Det är bra.
I väntan på ett tydligt besked om hur den grekiska staten konkret ska se till att nästa anmälare av ett våldtäktsbrott behandlas korrekt och rättvist av de rättsvårdande myndigheterna föreslår jag att vi avhåller oss från att boka några semesterresor till Kreta eller Rhodos. Eller Samos" skriver Mårten Schultz.
Ja, jag hoppas att många gör så.

Uppdatering samt rättelse, Långfredag 09.05:

Mårten Schultz driver inte bloggen juridiken.se som jag råkade skriva, utan är en av dem som häckar på juridikbloggen.com.
Dessutom har han en egen blogg som verkar bra. Där preciserar han nu vad han menade, och skriver också lite om vådan av rubriker (uttrycket bojkott nämns inte i artikeln, t.ex).

17 kommentarer:

  1. " En betydelsefull aspekt av fallet Anna är att skulden faller på Grekland som stat. "

    A priori cela vaut pour le cas Jonsson aussi: je ne vois pas la différence de principe entre les deux cas, ni pourquoi cela devrait être ok pour les suédois de se rendre en Turquie, en Bolivie, dans la plupart des états dans lesquels l'Etat fait et légitime des saloperies (l'UE - hélas - n'a rien à voir dans ce genre de questions, cf. le cas Battisti). Ni pourquoi on dit qu'il faut se méfier de l'orientalisme, ne pas se mêler du traitement de la justice par les autres - et à la fin on aboutit au fait que bien-sûr c'est un problème culturel. L'auteur ne l'entend pas de la meme manière que toi: pour lui culturel = national.

    Ce type de réactions sont en effet monnaie courante: lors de la demande d'extradition de Assange, il y avait des sites no-global italiens qui appelaient à boicotter Ikea et le knäckebröd...

    SvaraRadera
  2. Bojkotta bojkotterna... Ett utnött retoriskt grepp som inte funkar längre. Varför just Grekland - för att fallet är på tapeten just nu... Kulturproblem, vad är det? "Kanske kulturproblem", vad betyder det då? Schultz gör ju åtskillnad mellan kulturer här.
    Han menar nåt helt annat tror jag än du när han skriver kulturproblem. zigge

    SvaraRadera
  3. Korrekt adress till Mårten Schultz blogg är juridikbloggen.com
    (inte juridikbloggen.se)

    SvaraRadera
  4. "verkar uppvisa ett kulturproblem i förhållande till svenska kvinnor finns det anledning att tydligt och gemensamt ta avstånd. "

    För sådana har vi inte i Sverige? Värre är det i Turkiet, Iran, Irak, Marocko, Egypten, muslimska stater.

    Grekerna var med om http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/7933190/Britons-trapped-in-false-rape-sting-by-blonde-Swede-on-Greek-island.html

    Vilket förklarar en hel del.

    SvaraRadera
  5. Bland antikens ledande grekiska personligheter vimlade det av pedofiler/gosseälskare/kvinnohatare (allt frånsett spartanerna) och de gjorde allt, sedan åtföljda av kristenheten, för att misstänkliggöra Diana, kvinnornas, barnens och familjemoralens tuffa beskyddare med sin pilbåge och sina vilda djur. Arvet!

    Charlie Siringo, bildad som f-n.

    SvaraRadera
  6. Andreas: det är en del frågetecken runt den artikel du länkar till - även där talas det om försäkringsbedrägerier. Kvinnan skulle ha fått ut (eller begärt) 200.000 kronor. Vad är det för försäkringar? Plus att det är rätt mycket andra oklarheter. Så jag tycker inte att artikeln verkar helt tillförlitlig.
    Charlie: ja heja, du är bildad du.

    Anonym 14.09: hoppsan, ska kolla upp det och ändra.

    Zigge: ja, samtidigt får man ju inte glömma att det är rätt rasistiska påståenden om svenskor som kommit från officiellt grekiskt håll. Men det gäller verkligen att bibehålla nyanserna här.

    Zamenhof: oui, c´est vrai qu'il y a un problème à demander un boycotte d'un pays et pas d'autres où les droits des femmes et encore plus faible (par exemple Saudi-Arabien) - et cela parce-qu'il s'agit d'une compatriote. Effectivement, pourquoi serait-il ok aller en Turquie? Resonemanget haltar.

    SvaraRadera
  7. Ytterligare en grej: det är ju tänkbart att den grekiske justitieministern, när han tittat på fallet, konstaterar att det bryter mot grekisk lag. Såvitt jag begriper las förundersökningen ner trots dokumenterad misshandel, och man åberopade sig då på ett försäkringsbedrägeri som svenskor skulle ha satt i system. Det låter egentligen ganska osannolikt att den grekiska staten och rättsapparaten skulle komma till slutsatsen att det skedde enligt reglerna. Därför är det nog förhastat att lägga skulden på den grekiska staten, dessutom innan justitieministern uttalat sig.

    SvaraRadera
  8. Var finns denna fiktiva försäkring mot (specificerat) våldtäkt, tillgänglig för svenska kvinnor, som de grekiska bönderna yrar om? Kanske något för mig att skrapa ihop en slant på min ålderdom?
    Hur mycket fick rättsapparaten i mutor från benghuvudet som levde ut sina fantasier, eller sin frustration?
    Bojkotta den där dårhusön! Vinet är också svagt!

    Calamity Jane, Charlie Siringo´s hushållerska.

    SvaraRadera
  9. Nja, det ingår faktiskt en överfallsförsäkring i de flesta hemförsäkringar, och jag antar att det är det som åsyftas.

    "* Personförsäkring vid överfall – kan ge ekonomisk ersättning om du får personskador efter att ha utsatts för t ex misshandel eller våldtäkt."

    http://www.hem-försäkring.se/

    Det gör inte den grekiska åklagarens agerande mer smaklig.
    Det har förekommit enstaka fall i Sverige med fejkad misshandel också.
    Menar man alltså då, att på grund av det behöver man inte utreda misshandel heller?
    Hela resonemanget stinker.
    Inte blir det bättre av att svenska poliser (eller snarare en) har uttalat sig i pressen om att de allra allra flesta
    våldtäktsanmälningar i Sverige är falska. Tror han.
    Det hela påminner en hel del om "Råttan i Pizzan"

    SvaraRadera
  10. Calamity Jane: nej, några försäkringar mot våldtäkt finns inte. Aud Djupaudga: såna föreställningar finns tyvärr, och inte bara i Grekland. För att få ut 200.000 kronor i skadestånd från ett Försäkringsbolag, som det står i artikeln "Andreas" länkar till (som ger ett Råttan i pizzan-intryck, men det är tänkbart att just det fallet var ett försök till bedrägeri - det är mycket konstigheter och vagheter i artikeln dock), så krävs det förstås dokumenterade personskador. Att det skulle vara satt i system med bedrägerier kopplat till våldtäktsanmälningar och att man därför lägger ner en polisanmälan och istället väcker åtal för förtal, trots att dessutom misshandel och personskador är styrkta (det behöver heller inte alltid vara fråga om misshandel vid en våldtäkt) är något man får hoppas blir ordentligt utrett. Det kan nog inte skada med en bojkott, även om man förstås kan ställa frågan om vilka länder man bör bojkotta och vilka inte.

    SvaraRadera
  11. Il y a juste une chose que je ne comprends pas: la justice grècque a le droit d'incriminer quelqu'un pour diffamation, et éventuellement de la condamner. Mais la personne est libre de participer ou non au procès, il ne devrait pas être question de "lämna ut", à ce stade. Après ça dépend des accords entre les deux pays en question.

    En tout cas, et ben oui, c'est AUSSI un problème culturel: les gens sont jugés dans chaque pays (et dans chaque époque) avec un mètre un peu différent. Un journaliste italien vient d'être assassiné à Gaza: est-ce qu'il faut s'attendre à un procès "en bonne et due forme"?

    SvaraRadera
  12. Zamenhof: Je ne comprends pas ta comparaison avec le journaliste assassiné.

    Mais la personne est libre de participer ou non au procès, il ne devrait pas être question de "lämna ut", à ce stade.

    à quel stade? Med de uttalanden som gjorts från officiellt grekiskt håll om svenska bedragerskor, och med de omständigheter som gäller kring det här fallet, så skulle det vara oerhört konstigt om Sverige lämnade ut Anna till en förtalsrättegång.

    SvaraRadera
  13. Självklart är det mycket allvarligt. Om fallet blev prejudicerande skulle det ju kunna leda till att en grekisk man kan våldta en svensk kvinna, stoppa en förundersökning genom att åberopa något diffust "försäkringsbedrägeri", och sedan väcka åtal för förtal. Mycket, mycket allvarligt. Åtminstone svenska kvinnor bör nog avstå från att åka till Grekland - inte minst med tanke på vilka föreställningar om svenskor och rentav hat emot dem som tycks finnas där.

    SvaraRadera
  14. Oj, vad vänligt. Tack för dessa ord!

    Long time reader, first time poster.

    Mårten

    SvaraRadera
  15. Jag undrar även hur reglerna ser ut för förtalsåtal - det är ju inte automatiskt så att om man gör en polisanmälan och den läggs ner, så är det en grund för att anmäla förtal.

    Mårten: Ingen orsak! Intressant med juridik.

    SvaraRadera
  16. La comparaison était la suivante: imaginons que les autorités palestiniennes ne sont pas en mesure de trouver les assassins. Que les assassins aient de bonnes relations avec les autorités. Eh bien ....alors il faudrait arrêter de passer les vacances à Gaza.

    Tu as raison, la comparaison ne marche pas bien ;-)

    SvaraRadera
  17. C'est une comparaison intéressante, parce-qu'elle est très difficile. Si les autorités disaient que les italiens fanno finta di essere assassinati, o si lasciano assassinare come un försäkringsbedrägeri, för de efterlevandes skull, e poi il povero assassinato era stämd för förtal, forse tutti gli italiani che vanno a Gaza in vacanza, e non sono pochi, trovano un luogo perfetto per le vacanze, farebbero un boicott.
    Haha. Vad säger du nu då!

    SvaraRadera