måndag 28 juni 2010

Varifrån kommer uttrycket "vad skådar mitt norra öga"?

Nej, nu är det dags att ta itu med frågan om varifrån detta uttryck ursprungligen härrör. Anonym 19.11 har gjort efterforskningar och det visar sig att inte heller Institutet för språk och folkminnen vet exakt. Men "norra näven" har i vissa dialekter kunnat betyda vänsterhanden, kanske har det någon koppling. En gissning från vår sida är att "norra" i uttrycket "vad skådar mitt norra öga" uppkommit efter förebild av "norra kardan" eller "norra näven". I slangen i Stockholm verkar ju "norra" ha tappat den negativa klang det haft i dialekterna, menar Institutet för språk och folkminnen. Se vidare Anonym 19.11:s eminenta kommentar under inlägget Knas med redigeringen.
Jag hade alltså fått för mig att det kommer ur en saga, och att det är en häxa som säger så. Men inte ur en gammal folksaga då, utan snarare någon av dem som nydiktades vid sekelskiftet och några decennier framåt. Det är förmodligen helt fel.
Men kanske hittades det på av en skämttecknare? OA, till exempel? "Nu tar fan bofinken" är ett OA-påhitt, som jag har fattat det. Kan alltså "vad skådar mitt norra öga" också ha varit texten under en teckning?
Några kommentatorer har gissat på att det är sjömansslang; man skulle kunna spekulera vidare om att det kan komma från en tecknad serie à la Karl-Alfred.
Min mamma tippar på att det kommer ur någon gammal film, kanske Åsa-Nisse.
Någon som vet?

147 kommentarer:

  1. Spännande efterforskningar, kul. Jag har frågat runt men det är bara två som har hört det tidigare men den ena minns inte var. Den andra anger m i g som källa :)

    Kan det inte varit en replik i någon buskis eller pjäs? Har funderat så det knakar var jag hört den..men kan inte minnas. Däremot tänker jag på Martin Ljung...kan det vara en ledtråd?

    Kul om gåtan får en lösning.
    kram F.T

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. F.T: Martin Ljung! ja, det låter inte otänkbart, jag kan höra honom säga det, för mitt inre (norra?) öra... Buskis, möjligt ja, jag ska försöka googla lite mer. Clam: jag har också såna associationer, till ett tredje eller inre öga, eller att det är någon form av sagoväsen som sagt var, en jätte kanske som är så stor att man måste ta till vädersträck istället för höger vänster osv...

    SvaraRadera
  4. Min mamma hade googlat sig fram till Kai Gullmar, och voilà, det finns faktiskt en låt av henne som heter Vad skådar mitt norra öga. Kommer uttrycket därifrån eller hade hon fiskat upp det ur tidens stockholmsslang?

    SvaraRadera
  5. Jag får för mig att uttrycket förekommer i Pippi på de sju haven och, om jag inte mins fel, spelade Martin Ljung en av Efraim Långstrumps matroser. Mja, jag kan ha fel. Men det brukar jag inte ha. Eller så var det de där spårhundarna i Aristocats, Lafayette och ??? som sa det. Jag garderar med Saltkråkan, någon barnfilm är det iallafall.

    SvaraRadera
  6. Mmm hmmm... fast hundarna i Aristocats hade nog tagit det av Kai Gullmar, som kanske snappat upp det bland söderkisar, och vem vet om inte Åsa-Nisse var med på ett hör också (jag försöker just nu hitta när låten Vad skådar mitt norra öga skrevs)

    SvaraRadera
  7. Med på ett hör - nej, hörn skulle det stå.

    SvaraRadera
  8. Jag sätter en slant på Martin Ljung-spåret.

    SvaraRadera
  9. Gardera med Saltkråkan, hahaha... Ja det kan man ju alltid...

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Clam: nja... om jag får vara uppriktig så tror jag inte på den, den känns liksom fel, alltför konstruerad. Varför vet jag inte men...
    OM det skulle vara Kai Gullmar som hittade på det från början, så vore det ett kul sammanträffande eftersom hon skrev Swing it magistern. Hur som helst tror jag att det är någon som hittat på det, snarare än att det uppstått som slanguttryck i folkdjupet. Men det här är ju bara spekulationer.

    SvaraRadera
  12. Eftersom uttrycket "mitt norra öga" även finns representerat i anglosaxixkt språkbruk, alltså som "my northern eye", är det måhända tveksamt huruvida Åsa-Nisse eller ens Kai Gullmar är inblandade i dess uppkomst. Det gör förstås inte det hela mindre spännande. Möjligen bara en aning mer knepigt att spåra ursprunget. Du råkade inte höra någon variant på temat under dina strapatser i Mexico? :)

    Stefan

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Skall naturligtvis vara "anglosaxiskt" och ingenting annat.

    Stefan

    SvaraRadera
  15. "Vad skådar mitt Norra Öga" är ett uttryck jag hört (och även använt) sedan jag var yttepyttig, användes ofta i min familj, så Pippi & Co går nog bort!! :-) Jag tycker det där med det "magiska" ögat som ursprung låter väldigt troligt faktiskt!!

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Saltkråkan! Ruskprick och Knorrhane fast då funkar inte Martin Ljung längre. :(

    Jag garderar med kryzz som innebär Skattkammarön med Margareta Krook och Lars Ekborg.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Stefan: my northern eye, det visste jag inte att det fanns... Det får mig återigen att associera till sagor, faktiskt. En keltisk häxa? Häxorna i MacBeth säger inget sånt, väl?

    SvaraRadera
  22. Det blir allt en googelvända på engelska nu.

    SvaraRadera
  23. Eller till en gammal engelsk sjöbuss, givetvis.
    Jag har inte hittat nåt särskilt bra ännu.

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  25. Stjärnan Ain? Men Åsa-Nisse, då?

    SvaraRadera
  26. Om jag inte missminner mig används "my northern eye" i sammanhang av häpnad eller överraskning av något slag. Sannolikt dock på fler sätt än så. Säger förstås inget om ursprunget - även om det torde vara lika kryptiskt för en (nutida?) svensk som för en (nutida?) engelsman att skåda med det norra ögat...

    Stefan

    SvaraRadera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  29. Forget about it, nu är det dags att sova. Mexiko förlorade förstås mot Argentina, jag tittade inte på matchen men det första Argentinamålet lär ha varit off side.
    Godnatt

    SvaraRadera
  30. Har inte hunnit läsa alla kommentarer, men angående "vad skådar mitt norra öga" så användes det i min norrländska familj när jag var liten, dvs på 50-talet. Kopplingen till Kai Gullmar är intressant.

    Som en svag aning, kan uttrycket ha förekommit i någon film från den perioden? Med en så´n där käck stockholmsspringpojke?

    SvaraRadera
  31. Och nu vet jag var jag fick Saltkråkan ifrån.
    Såväl TV-serien som filmerna är inspelade på ön Norröra i Stockholms skärgård. Vilket borde ge mig 1/2 rätt i frågan.

    SvaraRadera
  32. Norröra hehe.. varför heter det så förresten...
    En ettrig en: ja, det är alltid kul när alla vägar bär till Kai Gullmar, och hon har som sagt skrivit en låt med den titeln, 1938 eller kanske något tidigare. Inte ur en film dock, men det är lätt att tänka sig en hurtig springpojke kläcka ur sig något sådant (och uttrycket har ju använts och återanvänts). Men det finns även på engelska, och Clam har en teori jag inte hunnit smälta ännu, något med stjärnan Ail.

    SvaraRadera
  33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  34. Ett litet talesätt ang Drutten:

    - Ingenting röjer tydligare en människas karaktär än de saker hon finner skrattretande -
    Wolfgang von Goethe
    /otto

    SvaraRadera
  35. 19:11:
    Det kan vara något bibliskt tror Hovgroda 1. Som att någon av de tre vise männen såg ett ljussken i ögonvrån som alltså var den norra ögonvrån. Eller då, snarare upplevdes som den norra eftersom ljuset i själva verket kom från öster. Men det är väl beroende på hur de var positionerade och ingen av dem hade tillgång till vare sig karta, kompass, GPS eller Google maps.

    Själv tror jag mer på sjömansslang. :D

    SvaraRadera
  36. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  37. Anonym..

    ..och vad skulle jag ha skrattat åt menar du??
    Trevligt i alla fall att anonyma Otto tycks uppskatta mitt val av talesätt på Facebook!

    SvaraRadera
  38. Så först fick de en glimt av Clams stjärna Ail i ögonvrån, och därefter gick de vidare: "Vad skådar vårat norra öga? En julkrubba?". Hm, nej jag skulle satsa en slant på häxorna i Mac Beth snarare än bibliskt.
    Men se Otto, var har du Malin?
    Anonym 19.11: fantastiskt, Kai Gullmar skrev alltså musiken till ett par Åsa-Nisse-filmer. Det tyder ju på Åsa-Nisse, inte bibliskt.

    SvaraRadera
  39. Jag kan bekräfta att uttrycket även nått min ynglingsgeneration. När jag för övrigt sökte efter dess etymologi fann jag uttrycket på spanska:

    los ojos del norte

    Källa: www.guildwiki.es/wiki/Ojo_del_Norte

    jag fattar inte riktigt men det där verkar handla om en virtuell värld, eller?

    SvaraRadera
  40. oj, singular ska det vara också på spanska. Alltså:

    ojo del norte... =))

    SvaraRadera
  41. Clams teorier är onekligen intressanta, även om frågan hur THE northern eye sedermera kommit att åsyfta MY northern eye kvarstår. Dock placerar det omnämnadet av Ain som the northern eye, vilket tillskrivs astronomen John Flamsteed, född i mitten av 1600-talet, ungefär ett sekel efter Shakespeare och hans häxor i Macbeth, något som kanske bör friskriva de senare från dylika uttalanden?

    Annars kunde man förstås tänka sig att Macbeth, överrumplad av Macduff, lät undslippa ett förvånat "what do i spy with my northern eye!?", varpå häxorna efter Macduffs nidingsdåd utbrister i ett samfällt: "Bulls Eye!"...

    Stefan

    SvaraRadera
  42. Jag sätter också en slant på sjömanstugg. Något man får i kikaren.

    Konstigt att ingen vet. Alla blir akterseglade. Det kanske blir sju resor värre innan vi får vind i seglen.

    SvaraRadera
  43. Det är ett av mina favorituttryck. Tack för underhållande associationer med vind i seglen!

    SvaraRadera
  44. Ät inte det norra ögat det samma som det "nordliga" ögat? Man ser nåt i norr? kanske lite tråkigt men ... ändå..? Och därmed ansluter jag mig till teorierna om sjöslang. (sjögurka?)Fråga inte ugglan utan musslan!

    /Francis

    SvaraRadera
  45. Tja, jag har ingen annan bäring för min gissning än associationer.
    Försöker haja klyket. Pejla läget. Det kanske går stick i stäv med vad andra tror.
    Diskussionen kanske kantrar nu, men kör i vind och gissa på.
    Jag är bara en söndagsseglare.

    SvaraRadera
  46. Kanske är det så att man seglade söderut och spejade framåt, och när något dök upp från oväntat håll så blir det "men vad skådar mitt norra öga!"

    SvaraRadera
  47. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  48. Jag såg nu att jag råkat stava stjärnan Ain Ail.
    Ursäkta.
    Att det helt enkelt skulle kunna ha betytt att se något oväntat i norr - t.ex upptäcka ett piratskepp? - är fullt tänkbart. Men detta med stjärnan som clam lanserade är värt att begrunda...

    SvaraRadera
  49. Norröras norra öga, för att återknyta till Saltkråkan.
    Det är möjligt att jag är tjatig, men jag tror att Åsa-Nisse-spåret är väl värt att kolla upp.

    SvaraRadera
  50. Hehe ja även om Åsa-Nisse inte var först med uttrycket så... Själv har jag svårt för Åsa-Nissefilmerna så jag tänker inte leta igenom dem.
    Men stjärnan Ain var intressant, även om kopplingen inte är helt självklar....?

    SvaraRadera
  51. Jo! Självklar. "Målet är ingenting, vägen är allt" har Robert Broberg sagt: frågandet är viktigare än svaren tror jag clam har sagt (?), stjärnan Ain är tjusigaste förklaringen hittills.

    SvaraRadera
  52. Tira grabbar! Vad skådar mitt norra öga! Stilig donna akterut!

    Det är otroligt mycket uttryck som vi har hämtat från gamla sjöbusar utan att tänka på det, "Skamfila", "Gå på tvärs", "Gå back".
    Ja, jag har inte tänkt på det i alla fall innan jag började tänka på det i och med detta.

    Jag lämnar främmande hamn med en lite kapad Harry Brandelius, "En sjöman älskar havets våg":

    http://www.youtube.com/watch?v=BPerUYCJDKo

    Allt väl. Kusten klar.

    SvaraRadera
  53. Claes: Mmm hmmm, jo sjömansspåret är ju fullt tänkbart förstås men... knappast belagt och nog kan det finnas fler vildsinta och andra teorier...

    SvaraRadera
  54. Kanske är "norröver" ett oväntat håll överallt? Bara sådant man säger.
    Intressant.
    Och alla länder adapterar - anpassar uttrycket och gör det till sitt eget?
    Ja, jag är inne på sjöfarare fortfarande. Ett vandrande uttryck. Från hamn till hamn.

    Sådant som har med lantbruk att göra - "Mota Olle i grind" och så, finns det överallt också? Kanske inte i lika hög grad? Det är mer lokalt. Sprids inte.
    Jag famlar. Googlar inte innan jag skriver.

    SvaraRadera
  55. Frågandet är i de flesta fall absolut viktigare än svarandet. Och kanske är det även så att förståelsen många gånger är viktigare än förklaringen? Kopplingen mellan det arabiska Ain, i betydelsen öga, och dess lokalisering i form av "oculus boreus", the northern eye i oxens stjärnbild, ger en både sällsam och vacker inblick i en lika möjlig som vindlande väg fram till ett (måhända sentida) skådande norröver - oavsett egentlig riktning. För visst "förstår" vi något av allt det möjliga i detta - även om det kanske inte bidrar med en fullkomlig "förklaring"? Ännu...

    Stefan

    SvaraRadera
  56. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  57. Det är ett poetiskt synsätt.
    Visst. Vackra gissningar. Men det vore roligt om någon satte ner foten och lägger fram ursprunget.
    Den förklaringen är förmodligen ännu vidunderligare.

    SvaraRadera
  58. Visst är det så, Stefan.
    Men vad du försöker sabba och sätta stopp hela tiden Claes... Inga fotnedsättningar här, tack.

    SvaraRadera
  59. Maja, försöker inte sabba. Inte alls. Alla teorier är fina.
    Men att ingen vet, och att någon kommer och säger, "jo, det är på det här viset - eller med stor sannolikhet..." skulle vara lite välgörande och säkert inte alls tråkigt. Tvärtom, det var min poäng.
    Det skulle säkert vara fascinerande.
    Hur lång är listan över grejor man inte vet? Ingen vet.

    Varför "sätter man ned foten", förresten? Var kommer det ifrån? Det ena leder till det andra.

    SvaraRadera
  60. Sorry Tristan - Ditt spanska ojo del norte är en del av ett spel som heter Guild Wars och har nog inget med uttrycket att göra vad jag förstår: http://wiki.guildwars.com/wiki/Guild_Wars_Eye_of_the_North

    Googlar man på "northern eye" dyker det bara upp en massa texter där folk använder det i uttryck som: "When I saw the southern plants (architecture, ants (sic!) etc) they seemed peculiar for my northern eye." Det är alltså människor från norra delar av allt från USA till UK som använder det då. Men, inte på ett sådant sätt som föreslagits här. Den betydelsen hittar jag ingenstans på engelska. Inte på nätet i alla fall.

    Clams stjärna Ain eller Oculus Borealis, vilket betyder ungefär nordligt öga jämför Auora Borealis - Norrsken eller egentligen nordlig morgonrodnad, låter mest spännande. Frågan är bara vad oxens norra öga skall skåda; in under kjolarna på Plejaderna kanske? ;)

    Nu tror jag inte att Barbro Lindgren kan vara ursprunget då Kai Gullmar tydligen skrivit det långt tidigare men uttrycket förekommer i alla fall i någon av hennes böcker om Loranga, Masarin och Dartanjang. Har för mig att det är Dartanjang som utbrister det i något sammanhang. Med tanke på att de böckerna kom ut 69/70 är det kanske därför tankarna går till Saltkråkan och kopplingen Dartanjang/Åsa-Nisse känns inte heller så konstig. Det sista kan i och för sig bero på att jag själv personligen kan göra de mest märkliga associationer. Lite avvikande kuriosa. :)

    På tal om associationer - Vilket öga var det Oden offrade i Mimers brunn? Det vänstra/norra?

    SvaraRadera
  61. Måste nog instämma med Maja här. Claes säger ju att nån borde komma med facit och kör över allas associationer. Inte så kul.

    SvaraRadera
  62. Min kommentar var inte menad som något fotnedsättande eller dissande av alla underbara tankar och teorier kring detta. Den diskussionen råkade utspela sig medan jag formulerade mitt - kanske lite onödigt långa - inlägg i den allmänna debatten. :)

    SvaraRadera
  63. Ja, Maja, det beror sig allt på hur Oden stod placerad. Kan det ha en koppling till sinister = vänster eller ond och i så fall ha något att göra med det blåa, onda ögat som förekommer i bl.a. vissa medelhavskulturer?

    Jag har släppt både Båtsman och Bibeln nu.

    SvaraRadera
  64. Inga problem, haha, det jag menade var inte så allvarligt, mest att gissandet är roligt i sig och den här Ain-grejen kan ju faktiskt ha en koppling till uttrycket. Även om en del återstår att bevisa...
    "they seemed peculiar for my northern eye" verkar ju i och för sig lite likt - på så vis att det är något oväntat man ser med norra ögat.
    På svenska har norra kardan använts för vänsterhanden, enligt Anonym 19.11:s källa på språkinstitutet, därför har man tänkt sig att det skulle kunna handla om vänster öga. Men...

    SvaraRadera
  65. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  66. Sinister, just det. Det är såvitt jag vet en ganska internationellt spridd föreställning, att det vänstra är dåligt eller besynnerligt.
    Oden, den historien har jag helt glömt, offrade han ett öga alltså.

    SvaraRadera
  67. JB: Nejnej inte ett dugg för långt, jag menade ju bara att det inte behövs några genvägar... äsch.
    Men vet någon om uttrycket i dess helhet, "Vad skådar...", har någon motsvarighet på andra språk? Det är ju ganska högstämt. "What does my left eye behold!" - eller hur det nu skulle bli på engelska.

    SvaraRadera
  68. @Systerdyster:
    Senast jag kollade satt hela paketet fortfarande kvar och dinglade. Eller menar du att Majas och min avatar är så lika varandra? ;)

    @Maja:
    Jag uttryckte mig nog lite otydligt. Det jag menade var att på det sättet de skrev handlade det inte om förvåning utan mer att det - i deras ögon - såg konstigt ut.
    Jo, Oden offrade ju sitt ena öga i Mimers brunn för att bli allseende och allvetande. Om jag inte minns fel. Får leta i bokhögarna efter mina Alf Henriksson.

    Förr i tiden satt kvinnor till vänster i kyrkan. Så även predikstolen åtminstone i Götaland och Svealand. I den kyrkliga traditionen har ju även väderstrecken betydelse. Altaret är t ex alltid åt öster då det sägs att det är från det hållet Jesus skall återkomma. Klocktorn brukar vara åt väster då det är ett "halvont" väderstreck och klockorna skall då skydda. Söder är ett gott väderstreck. Varför kommer jag inte ihåg just nu. Men, norr tillhör helt och hållet det onda. Därför placerade man predikstolarna på den sidan för att på Guds ord råder inget. Att kvinnorna också hamnade på den sidan kan man ju fråga sig, men å andra sidan var de nog inte så PK på medeltiden. Det var väl inte förrän på 300-talet som kvinnor nog i alla fall ansågs ha själ trots allt.
    Att norr troligen även för kristendomen har antagligen med romarnas religion att göra. Mycket inom kyrkan är ju lånat därifrån. Särskilt sådant som handlar om ritualer och traditioner. Mer än man tror faktiskt. ;)

    SvaraRadera
  69. Aino betyder "den enda" på finska. Jämför även Ayn. På tal om pirater och Ragnar Danneskjöld kanske.

    Nordstjärnan heter Stella Polaris.

    SvaraRadera
  70. JBE, ja det gjorde jag faktiskt. Såg fel på avatarerna. Men det är nog Maja som jag ska be om ursäkt. Sorry Maja! Uj, så hemskt.

    Men det där med väderstrecken stämmer inte när det gäller göken, då är södergök = dödergök.

    SvaraRadera
  71. Hm, jag hittade den här teckningen från en handskrift av Eddan från 1760: http://www.ne.se/oden#http://www.ne.se/modals/view_picture.jsp?sectionId=1556359||facebox

    Där ser man att man åtminstone då ansåg att det var det vänstra ögat som Oden offrade. Om det finns någon grund i orginaltexten framgår inte.
    Om uttrycket nu skulle ha något med Odens öga att göra är det inte så konstigt om det letat sig in i den anglosaxiska världen. I framförallt de norra delarna av Storbritannien finns det fortfarande ord och talas dialekter som har nordiskt ursprung och härör då från ett språk som på engelska kallas för Norse: http://en.wikipedia.org/wiki/Norse_language

    P S @Maja:
    Nej, nej jag uppfattade det inte som kritik. Det var bara det att under tiden jag knåpade ihop min kommentar började du och Claes att prata om fotnedsättning. Det såg jag förstås inte förrän jag hade skickat iväg min kommentar och då såg det helt plötsligt ut som att jag, rent förment, försökte att sätta ner foten. Vilket naturligtvis inte var min mening. Jag tycker det är jätteroligt att läsa alla funderingar och hypoteser och har även mina egna (hialösa?) tankar kring det hela. :D

    @Systerdyster:
    Jag bad inte om en ursäkt. Vad har göken i kyrkan att göra? *hmpfr*

    SvaraRadera
  72. John Bunyan: japp, och "onda ögat" gör man med vänstra handen, om jag inte missminner mig. Det är ju en romersk, förkristen gest. Jag tror att "vänster" förknippades med onda och övernaturliga krafter redan under antiken, men om det "norra ögat" fanns som uttryck på latin... vet jag inte.
    Men kanske finns själva frågan "Vad skådar mitt n.ö...." bara på svenska, även om "norra ögat" finns på flera språk?

    SvaraRadera
  73. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  74. Systerdyster: nå, jag har inget alls emot att bli förväxlad med John Bunyan. Det kan ju hända att det inte är roligt att bli förväxlad med någon annan, men i det här fallet är det inga problem.
    Godnatt

    SvaraRadera
  75. @Clam:
    Förlora inte dig själv i det bottenlösa tomma intet bara. ;)
    Det känns betryggande att du i alla fall skriver att du återkommer. Har du möjligen en egen Ariadnes tråd att följa så att du hittar tillbaka? :)

    SvaraRadera
  76. Clam: pannchakrat... åhå...
    godnatt

    SvaraRadera
  77. @Maja:
    Inte för mig heller. Inga problem alls. ;)

    På tal om något helt annat förresten - Har mimosa någon särskild betydelse för dig, Maja?

    SvaraRadera
  78. John B: mimosa är den blomma man fäster i knapphålet den 8 mars i Rom. Den blommar nämligen i mars där.

    SvaraRadera
  79. Ett hug(eller möjligen stolp-)skott: Innan renässansen var astrologi och astronomi inte de två väsensskilda utgångspunkter för synen på himlavalvets företeelser som de idag representerar. Kanske dröjer sig en (fjärr)skådande rest i synen på stjärnbilden oxens norra (nota bene: vänstra!) öga kvar ännu idag? Och kanske är det inte just "mitt" norra öga som åsyftas i frågan, utan istället "Vad skådar (DU) mitt norra öga..."? Skyller eventuell förvirring på att det är sent. Eller också är jag helt enkelt på väg mot Clams "ingen-tinget"...

    Stefan

    SvaraRadera
  80. Jag tycker också att det är kul med alla teorier.
    Jag hade två vänsterfötter när jag formulerade mig förut, det var inte menat som att någon skulle sätta stopp för flödet med ett facit.
    Det vore lite kul att veta hur det ligger till, det var bara det.

    Onda ögat. Målar inte man ögon i fören på båtar kring medelhavet?

    God natt och god morgon.

    SvaraRadera
  81. @Maja:
    Se där, det visste jag inte. Blommar den fortfarande tio dagar senare i mars? ;)

    Dags för en av min tokassociationer som överhuvud inte har med ämnet att göra: Undrar om mimosan är förknippad med krigsguden Mars på något sätt? Med tanke på när den blommar. Eller är den en symbol för ett slags motvikt då det är på kvinnodagen man sätter den i knapphålet. Fast man firade väl förstås inte kvinnodagen i det antika Rom.

    SvaraRadera
  82. @19:11:
    Tack! ;) Ibland löper fingrarna lite väl snabbt över tangentbordet. :)
    Skall sätta mig på händerna nu eller alternativt lägga dem på täcket.
    Natt!

    SvaraRadera
  83. Apropå Åsa-Nisse.
    Råkade se på TV att det visst runt jul kommer en ny film med Kjell Bergkvist i rollen som Åsa-Nisse. Åsa-Nisse och det svarta guldet.

    G

    SvaraRadera
  84. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  85. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  86. @Seven-eleven:
    Dessvärre inte. De hade ett inslag på något nyhetsprogram om det för ett tag sedan. Tror t o m att det var på Kulturnyheterna. *skrattar*
    Jag reagerade ungefär som du.

    SvaraRadera
  87. Äsch, skrattade gjorde jag ju efter sista meningen inte näst sista. Så kan det bli när markören hoppar som den vill. :)

    SvaraRadera
  88. Kulturnyheterna hahaha... Det vet man ju hur det är med dem...
    Det här med stjärnbilden Oxen - jag har för mig att det finns ett metaforiskt "oxöga" på latin, minns inte exakt - möjligen ett fönster i en dörr. Ska försöka kolla upp det!

    SvaraRadera
  89. Det är ju tänkbart att uttrycket "norra ögat" uppstått på flera håll oberoende av varandra (ungefär som pyramiderna i Egypten och mesoamerika). Både väderstrecken och sinnena är så grundläggande, att t.ex "östra ögat" likväl skulle kunna vara en kinesisk som afrikansk eller inuitisk metafor.
    Det här med oxöga som jag far efter kan vara totalt fel, men jag har fått för mig att det kunde betyda en sån där tittglugg i en dörr.

    SvaraRadera
  90. Öga för intressant litteratur:
    http://www.expressen.se/kultur/1.2046304/hester-albach-leona.

    SvaraRadera
  91. Tack, Magnus J. Vad spännande.
    Léona-Camille-Ghislaine D. från Lille, efternamnet är skyddat i min Pléiadeutgåva av Bretons samlade, annars får man bara lite knapphändig bakgrund.
    Hester Albachs bok ska jag läsa!

    SvaraRadera
  92. Någon nämnde tittglugg i dörr. Visste ni att förr var alla hemlighusen vända mot norr och därmed var tittgluggen vänd mott norr. Resten av matematiken räknar ni ut själva. De kallades förövrigt hemlighusen för att folk kunde gömma sig där och spionera på folk och fä. Annars skulle jag rekommendera er att fråga den store folkloristen Ebbe Schön. Han vet allt.

    SvaraRadera
  93. Jaså var det därför de kallades hemlighus, jag trodde det var för något annat. Haha.
    Tittgluggen vänd mot norr. Tänka sig.

    SvaraRadera
  94. Om tittglugg heter något med oxöga på latin, så... Man satt där och tittade på Oxens stjärnbild. (?)

    SvaraRadera
  95. Det går nog att få in Åsa-Nisse här nånstans också.

    SvaraRadera
  96. Nä. Kanske bäst att släppa Åsa-Nisse.

    SvaraRadera
  97. Jag tror det ursprungligen kommer från Norrsken och hur det sedan medeltiden ansågs vara en kanal från Gud, "aurora borealis" eller så handlar det om Polar Stjärnan och hur en del kunde konsten att navigera då dom färdades/åkte på norra halvklotet.

    Leroy

    SvaraRadera
  98. Både oxöga och koöga är äldre beteckningar på fönster eller tittgluggar i båtar. Oxöga är också en äldre mer allmän beteckning på en rund eller oval fönsteröppning. Så nog kunde man tidigare blicka ut genom oxens (norra) öga - både till lands och till sjöss, vilket därmed kanske för oss tillbaka till sjömansspåret?

    Stefan

    SvaraRadera
  99. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  100. Leroy, ja jag tror verkligen du är något på spåren där, och det går ju lätt att se att det skulle kunna hänga ihop med detta med tittgluggar på båtar, och möjligen stjärnan Ain.

    SvaraRadera
  101. Bengt af Klintberg bollade över till lyssnarna, haha, inget fel med det, han samlade väl ihop en kunskapsbank.
    Ebbe Schön, ja det skadar ju aldrig att fråga.

    SvaraRadera
  102. Anonym 19.11: norra ögat kan nog vara folktro på olika håll, men då inte specifikt svensk - eller var det någon som hade några idéer om hur det engelska uttrycket "northern eye" kan komma från svenskan?
    Men just det här uttrycket "vad skådar mitt norra öga" tror jag uppfunnet, det låter inte som ett talesätt utan mer litterärt, eller från filmens eller skämtteckningarnas, sångernas, värld.

    SvaraRadera
  103. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  104. Anonym 19.11: Jag tror också att det är två olika spår, mycket intrikat allt detta självfallet... Jag kan nästan sätta en slant på att "vad skådar..." har en bestämd uppkomst, det är inte ett talesätt. Vid ett visst tillfälle, i en bok eller sång eller film, hittades det på.
    Och kan då ha varit inspirerat av föreställningar kring "norra ögat".
    Nåt sånt.
    Gonatt

    SvaraRadera
  105. God morgon. Jag tror också att det är oberoende händelser.

    Typ, samma sak med att Ragnar Danneskjölds partner hette Kay, precis (ungefär) som Kai Gullmar. Kay Ludlow var en berömd skådespelerska. Ragnar kom från Norge och Garbo betyder skogsande på norska. Mauritz Stiller och Ayn Rand kanske träffades i Hollywood, de var födda inte så långt ifrån varandra i tsar-Ryssland och hade samma religiösa bakgrund.

    Dagny hette Fredrika Bremers första tidskrift. Dagny är även namnet på ”hjältinnan” i boken ”Atlas Shrugged” av Ayn Rand. Radne betyder kamrat på samiska.

    SvaraRadera
  106. För min del känner jag mig ganska nöjd med att gåtan inte verkar bli slutgiltigt löst. Vad vore en värld där alla gåor är lösta? Som en paradisillustration i Vakthornet, det vill säga ett förtjusande helvete.

    SvaraRadera
  107. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  108. Cuben *S* just det! Allt hänger ihop på nåt sätt! Anonym 19.11: instämmer till punkt & pricka.

    SvaraRadera
  109. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  110. Kapten Haddock har jag också tänkt på. Hittills är det första belagda exemplet vi hittat Kai Gullmars sång från 1938; jag ska försöka få tag i den och lyssna på den, så kan man kanske få en aning om sammanhanget - kanske "hörs det" om det är en nybildning där och då, eller om det låter som ett uttryck som redam fanns.

    SvaraRadera
  111. Vistraditionen ligger f.ö ofta nära talesätten, titlar och refränger kan låta som talesätt. Hur är det med "solen lyser även på liten stuga", är det ett ordspråk eller ett nydiktat ordspråk?

    SvaraRadera
  112. Jag har hittat ett fåtal exempel på "vad skådar mitt norröga" också.

    SvaraRadera
  113. En foxtrot är det iallafall, har jag fått fram. "Vad skådar mitt norra öga" alltså. Kai Gullmar skrev f.ö en del sjömansvisor också.
    Men uttrycket northern eye borde ha något med saken att göra också... Jag har inte lyckats hitta det i något nätbaserad lexikon över engelska idiomatiska uttryck.

    SvaraRadera
  114. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  115. Clam: De exempel jag sett på engelska har ofta inget element av överraskning - kan det stå för insikter på engelska också?
    Jag har fortfarande inte kommit över sången, den finns antagligen i svenskt fisarkiv.

    SvaraRadera
  116. Svårt att leda något i bevis såklart. Spretar rätt ordentligt gör det också. Fast inte mig emot. Men precis som hos Clam känner jag - på hyfsat goda grunder, utifrån existensen av Ain aka the northern eye - en intuitiv övertygels om att vi där åtmninstone har ursprunget till det "norra ögat". Och även om överensstämmelsen mellan engelska och svenska i hur uttrycket används skiljer sig åt en del så finns där i alla fall vissa beröringspunkter.

    Att det är till dels inlånat och sedan fått en viss förskjutning i betydelsen, bl.a. genom skådandetilläget, känns rimligt. Oavsett det nu skulle vara Åsa-Nisse eller någon annan buskispersonlighet som är upphovsmannen/-kvinnan.

    Kapten Haddock är förstås intressant. Och som innehavare av samtliga Tintinböcker stundar därför en trivsam omläsning. Men frågan är då bara om uttrycket, i det fall det återfinns, är en svensk neologism eller om det existerar en fransk förlaga?

    För övrigt håller jag det inte för otroligt att det existerar även ett svenskt fisarkiv. :)

    Stefan

    SvaraRadera
  117. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  118. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  119. Sagt och gjort: jag har ansökt om forskarkonto på smdb, det är ju sommar nu så ansökan kanske tar lite tid. Men det här måste utforskas!

    SvaraRadera
  120. SMDB, det tänkte jag inte på, men där är jag faktiskt gammal kontoinnehavare. Nu vet jag i alla fall att det är Elof Ahrle (Original-Loffe) som sjunger, tillsammans med Einar Groth.

    Det finns gott om andra svåremotståndliga Gullmar-titlar, såsom En drill i april och Swingpjattarnas paradmarsch.

    SvaraRadera
  121. En drill i april! *ROFL*
    Är det signaturmelodin för inkontinentas riksorganisation? Man undrar ju hur andra versen börjar i så fall - om det rimmar på maj?

    (Sorry, kunde inte låta bli - eller det kunde jag väl men ändå...)

    SvaraRadera
  122. hehe... Men då hinner du kanske ta en hör på Vad skådar mitt norra öga före mig.
    Sjömansvisa?
    Mina Kai Gullmar-favoriter är Fiskargubbens visa och Solen lyser även på liten stuga.

    SvaraRadera
  123. Nu är jag godkänd som forskare på SMDB. Tänk,va.

    SvaraRadera
  124. Enligt vad jag läst så offrade oden sitt vänstra öga.
    Oden offrade sitt öga för att bli allseende och det vänstra ögat brukar kallas det allseende ögat i många kulturer.
    Så vad skådar mitt norra öga är det vänstra allseende ögat.

    SvaraRadera
  125. Det borde varit det högra ögat Oden offrade - förlorade - för att det vänstra - kvarvarande - blev allseende. isf tror jag på denna tolkningen annars på kompassnålen ;)

    SvaraRadera
  126. Birgitta Rudenius: ja, så borde det nog ha varit :-)
    Kompassnål, Odens öga eller stjärnan Ain.
    Det är många teorier här och oavsett vem som träffar mest rätt så är de fantasieggande allihop.
    Men finns det egentligen något som kopplar Odens vänstra öga till norr?

    SvaraRadera
  127. Hamnade på denna blogg eftersom jag googlade mitt favoritutryck :)
    Tips på vilken film det kan vara:
    I Hasse Alfredssons eminenta "Jim och Piraterna Blom" uttrycker en pirat glatt
    - Vad skådar mitt norra öga? Är det inte Adam Blom, min halvbror?

    Kanske den filmen ?
    Ha en trevlig dag!
    //Anton

    SvaraRadera
  128. Hej Anton Almqvist! Välkommen och tack för tipset.
    Jim och Piraterna Blom - ja det är ju ett indicium på att sjömansspåret är det rätta.
    Den äldsta källan vi hittat är nog Kai Gullmars foxtrot Vad skådar mitt norra öga, som mycket väl kan vara en sjömansvisa. Jag hade tänkt lyssna på den men glömde bort det...
    Ha en trevlig dag själv!

    SvaraRadera
  129. Bloggen går lite på sparlåga just nu men framöver är det tänkt att det ska hända lite grejer. Det är hemskt roligt när det kommer kommentarer under gamla inlägg, förresten.

    SvaraRadera
  130. Hej! Vilken trevlig tråd. Jag kan lägga till mitt eget möte med uttrycket. Jag hörde det i barndomen (60-talet) på en 45-varvare av Tomas Funck! Kalle Stropp och Grodan Boll åker ut i världsrymden, och väl där får får Grodan Boll syn på något, och utbrister "Man vad skådar mitt norra öga!" Uttrycket fastnade i mitt huvud och är för övrigt det enda jag kommer ihåg om historien.

    Jag sökte lite på Kai Gullmars visa, och enligt sajten www.mic.se så är det en sjömansvals, med text av Gus Morris.

    Linjen Kai Gullmar - Tomas Funck - Hans Alfredsson känns ju inte helt ologisk! :)

    /Östen Häggmark

    SvaraRadera
  131. "Men vad skådar..." ska det naturligtvis vara.

    SvaraRadera
  132. Hej ostenh,
    Å, Grodan Bolls rymdfärd! Jag tror inte att jag har hört den. Googlade just fram den, fint omslag. Kalle Stropp och Grodan boll är fantastiska, påminner egentligen bara om en sak, uråldrig romersk humor.

    Linjen Kai Gullmar - Thomas Funck - Hans Alfredsson känns inte ologisk alls.
    Nu kan vi väl anta att sjömansspåret är det rätta. Då återstår frågan om Gus Morris hittade på uttrycket vad skådar mitt norra öga, eller om det är ett gammalt sjömansuttryck.
    Visst är det en trevlig tråd? Över fem år gammal, men livaktig fortfarande.


    SvaraRadera
  133. Uråldrig romersk humor? Berätta mer! /Östen

    SvaraRadera
  134. Skall ske! Det får bli morgon.
    (Har någon nämnt eye eye captain apropå öga förresten?
    :D skojar bara... )

    SvaraRadera
  135. Hur ska jag lyckas bevisa det här nu då, hehe.
    Jo, väldigt gammal karnevalisk humor, ett galleri av stiliserade figurer; djurmasker, det är groteskt och fysiskt (fast inte obscent eftersom det är för barn), det skulle i princip kunna vara mim eftersom rörelserna är det viktigaste. Det kanske räcker att stanna till i medeltiden, fast anorna är äldre än så och kanske kopplade till skördefester och fruktbarhetsfester och andra riter...
    Eh, ja ungefär så. Lite svamligt men...
    Hur som helst: det här är jättegammalt:

    https://www.youtube.com/watch?v=wX6JeTyjfGA

    SvaraRadera
  136. Det groteska överflödet är typiskt för den här traditionen också: se bara allt som Grodan boll lägger på sin smörgås.

    SvaraRadera
  137. Det norra ögat är en kontrast till kroppens södra öga som inte ser något :)

    SvaraRadera
  138. Det kommer från ”Jim och piraterna Blom” (1987) skrivet av Hasse Alfredson och Stellan Skarsgård… där den enögda (öga i pannan om jag minns rätt) piraten säger ”vad skådar mitt norra öga, är det inte Adam Blom? Min halvbror!”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt, fast det var inte där uttrycket myntades :-)

      Kai Gullmars foxtrot från 30-talet är det äldsta belägget hittills. Om det var Kai Gullmar som hittade på det eller om hon inspirerats av någon äldre saga eller visa återstår att se. Jag gissar på det första.

      https://smdb.kb.se/catalog/id/000089789


      Radera