tisdag 20 juli 2010

En ut, en in

Lars Gustafsson rök från min blogglista, ty jag tyckte han var för prinsessig på ärten (för det kan väl ändå inte heta prinsessan på ärtig?).
Men jag snubblade över en görbra blogg av en som kallar sig Syster Dyster, låter vagt bekant på nåt sätt, tillåt mig klura för det kan vara nån jag känner, tänk minnet ibland alltså ... och vilken tur då att det precis blivit en tom plats i min blogglista.

49 kommentarer:

  1. Syster Dyster är helt OK. Hon platsar på din blogglista.

    / Alexis

    SvaraRadera
  2. Japp, Alexis!
    Jag saknar Madsen/Tilghman/Svantesson o co ibland, haha hoho...

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Jag undrar om LG plockat bort alla kommentarer som han ansåg antiamerikanska och antisemitiska. Jag gick tillbaks till nyår och hittade inte en enda sån.

    Clam. Jag såg att du kommenterat där så du kanske kan ge en vink om det är så?

    Att han blir småirriterad på den där japanskan kan jag förstå däremot. Det var någon "Disa" som höll på med nåt liknande här ett tag. Men de brukar tröttna till slut.

    SysterDysters blogg var ett utmärkt val som ersättning i vilket fall.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Clam: oj men jösses. Lars Gustafsson klarar sig väl alldeles utmärkt utan att jag länkar till honom? Det där var ju något av ett skämt.
    Uppfattar du verkligen det som en härskarteknik?

    SvaraRadera
  7. Anonym 19.11: ja, Disa skickade massutskick på var kinesiska var det väl (eller var det japanska?). om man klickade på texten kom man nänligen till en hemsida men jag stannade inte länge, minns inte vad det var för nåt. Har ingen aning om vad det där handlade om.

    SvaraRadera
  8. Valens: jag tror inte att det var out of topic, vackert är det iallafall.

    SvaraRadera
  9. G:sson har väl över åttio följare, till exempel? Men det var ju inte meningen att det skulle framstå som ett stort ställningstagande...
    Just när det gäller kommentarer och "pissrännor" menar jag dock att Gustafsson i det här fallet kanske inte riktigt vet hur det kan vara. Den här bloggen är ganska förskonad, särskilt nu, men det kan ju stå riktigt ruskiga saker därute ibland. Därför tyckte jag att det var lite prinsessigt på ärten av G:sson. Men det betyder ju inte att jag avråder andra från att läsa hans blogg, för tusan.
    Nå. Detta om detta.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Clam: allihopa - G:sson, jag och... Clam själv, månne? Ropa härskarteknik för en sån grej? Nämen dra på trisser? Eller?

    SvaraRadera
  12. Åh, *rodnar*. En ultraradikalsuperfeministisk
    äldreomsorgsblogg i din bloggroll. Tack Maja.

    Jag saknar också Madsen/Tilghman/Svantesson.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. jag hade antagligen aldrig gått in på hans blogg - gl's - om den inte hade stått på din blogglista maja - jag anmärkte på hans tyska - det vågade jag - han ligger faktiskt i lä där när det gäller grammatiken - sen att jag vågade mej på att under hans 'en opolitisk betraktelse' inom parentes skriva kommentaren - inom parentes märk väl - : "(man kan förstå att personen i fråga i många år har bott i usa...)" - det var d e t som orsakade det hela - och att ann helena rudberg skrev - eller antydde - att jag var en idiot - den kommentaren av henne fick - får - fortfarande vara kvar - hon ligger visst bra till hos honom...(honom i detta fallet alltså den världsberömde författaren och med många utmärkelser försedde Lars Gustafsson - jag trodde i min enfald att han var en bildad människa - enligt min bedömning - mitt sätt att se - hör han inte till den kategorien av människor man kan kalla för bildade...)

    SvaraRadera
  15. Clam: nämenvisst, länkstoppet kunde se ut som ostracism på nåt sätt. Men det kanske också bör ses som ett sarkastiskt mutter. Tror jag.
    Systerdyster: jag gillar den nya layouten också, svart bakgrund är snyggt men är jobbigare att läsa tycker jag. Och det var intressant ditt inlägg om språk och äldreomsorg, jag hade aldrig tänkt på detta tidigare.
    Funderade på att fråga Madsen/Tilghman om han vet något om Instruktionsbok för infanterister 1911 års utgåva, och Breton som en fågelhund som surrar orealistiskt. Det var visserligen Robert 2 (tror jag) som hade bytt nick för att inte förväxlas med en annan signatur (för det vill man inte alltid). Men den där instruktionsbok för infanterister dök upp ibland och det var kul

    SvaraRadera
  16. Marianne Johansson: forget about it, det där tycker jag inte att du ska bry dig om alls faktiskt. Det är så mycket missförstånd och fnurror på nätet, och oftast handlar det om småsaker bara.

    SvaraRadera
  17. Jo, Lars Gustafsson är ju bildad, och det är kul när oväntade personer börjar blogga.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Deputy Marshal Chris Madsen är OK och har tagit en massa lektioner i svenska då fjärdingsman Svensson i Östra Sönnarslöv i ett brev, skrivet på engelska av mig, bett om hans hjälp i det befarade genuskriget som verkar kunna blossa upp när som helst i Svenssons distrikt. Bland annat har en mjölkerska dragit ner byxorna och långkalsongerna på en dräng och piskat honom med björkris. Chris Madsen har försökt sätta sig in i konfliktorsakerna genom att stava sig igenom en svensk bok "Bara En Mor" skriven av någon Ivar Johansson, tydligen från LO. Det går långsamt.

    Charlie Siringo är ett nervvrak. I april i år hittade några arkivtjänstemän i Arizona de handskrivna originalreferaten från vittnesmålen i rättegången om eldstriden vid OK Corral och nu måste Charlie S. korrigera en hel del av sina tidigare verk och likt en berömd förebild be läsarna om ursäkt om de trott på varenda ord i dessa.

    Själv har jag semester och arbetar för närvarande inte med något fall.

    / Edgard J Svantesson Detektiv

    SvaraRadera
  20. Edgar J: ojojoj. Och drängen var inte med på det, alltså. Det är bra att män vågar anmäla sådana saker och att de inte skäms och går och tar på sig skulden för det själva. Mjölkerskan i Östra Sönnerslöv kan inte skylla på att hon bara var en mor. Så där får inte mödrar göra, oavsett om de är biologiska eller har kommit som grädde på moset med en plastpappa. Nej, mycket bra att LO är inkopplat, det måste bli en anmälan om arbetsskada och sen får vi gå vidare med det här till högsta instans om så krävs.
    Låter skönt att du har semester men ändå inte ligger på latsidan.

    SvaraRadera
  21. Clam: jo jag är ju illa insatt i fallet i fråga och talar rent hypotetiskt nu alltså, men ibland kan det vara så att om någon träffar rätt så blir rytandet ännu större. Det är inte bildat i och för sig (bildat i den bemärkelse som omfattar omdöme, takt, förmåga att hålla tillbaks vredesmod och förmåga att ge saker sina rätta proportioner, se dem i förhållande till det stora hela och inte överskatta sin egen person eller vara mycket fåfäng).

    SvaraRadera
  22. jag tackar särskilt för clams ord - jag tror mej ha uppmärksammat clam - claes samson - redan på min newsmill-tid - någon kommentar han gjorde till en kommentar jag hade gjort - nu framstår han för mig som en person att räkna med - någon som jag kan respektera och kanske lära mig ett och annat av - jag själv befinner mig på en mycket låg nivå - vad gäller 'education' - inga akademiska meriter alls - förutom mina 35 poäng - numera uppräknat med 50 % till 52 1/2 poäng - i tyska - jag känner min litenhet tro inget annat - även om mitt speciella psyke - emellanåt - inte alltför ofta gott sei dank - men dock - kan få mig att tro att jag ska väl inte behöva känna mej mindre 'värd' än andra - inte ens i jämförelse med professorer - docenter eller fil kander - ja ibland får man allt om bakfoten - men det är ju mänskligt - även för människor som betitlas professorer o dyl - såpass mycket har jag iaf lärt mej av det s k livet - som en del oxå kallar 'livets hårda skola' - jag har lärt mej det som går att lära sig - med begränsad förmåga och med en klasstillhörighet - och en psykisk 'läggning' - som gör mycket omöjligt som för andra är möjligt - det gäller att 'förstå' ett och annat...

    SvaraRadera
  23. Man behöver bara läsa Lars Gustafssons presentation av sig själv på hans blogg för att förstå var han kan rangeras in när det gäller fåfänga.

    SvaraRadera
  24. Det är så här också - något jag funderar på att skriva ett inlägg om - att bloggandet är ovanligt ogarderat. I vanliga fall, rättare sagt när man skriver i tidningen, finns det en redaktion som kan nagelfara texten, kolla fakta o.s.v. Ett på sätt och vis otacksamt och osynligt arbete med artikelförbättring, ibland handlar det också om rent stilistiska putsningar av texter. Men i en blogg går ju allt rakt ut i offentligheten. Jag tror att det är bra att vårda sig om sina besserwissrar (inte för att jag tror att du är en sådan Marianne och jag vet inte heller om du hade rätt eller inte i det specifika fallet) och det behöver inte vara hela världen om man har fel någon gång.
    Det är lite intressant det här, faktiskt.
    Hej hej

    SvaraRadera
  25. Oj då, där ser man - jag ska erkänna att jag knappt läst kommentarerna i G:ssons blogg utan framförallt reagerade mot hans användning av "pissränna" (ett begrepp som myntades av en kulturskribent jag uppfattar som obildad). Nu ser jag att det bara är beundrande kommentarer, inklusive en uppskattande av Marianne J om en dikt av G:sson.
    Hm. Nä, jag tror sålunda inte att man ska ropa antisemitism och antiamerikanism i onödan.

    SvaraRadera
  26. Angående nagelfara texter, kolla fakta, etc fick fjärdingsman Svensson vissa problem med sin rapport till landsfiskalen om de pyrande genusoroligheterna i sitt distrikt. Han förklarade i rapporten att mjölkerskans brutalitet hade sin grund i att "den ökände flickkittlaren Algot Lundström" spridit osanna rykten om mjölkerskan, rykten som mjölkerskan trodde drängen låg bakom".
    Med min hjälp fick fjärdingsman Svensson ordet "flickkittlare" ändrat till det rätta "kittelflickare", vilket var den profession han avsett.
    Kittelflickare Lundström genomgår nu lögndetektorstester med järnstång i Kristianstad. Märkligt i detta är att han redan erkänt att han HAR kittlat en flicka när båda gick i folkskolans tredje klass och myndigheterna är nu mycket konfunderade över den nya vändning fallet tagit.


    / Edgard J Svantesson Detektiv

    SvaraRadera
  27. Edgard J Svantesson:
    Tack för dagens skratt.

    SvaraRadera
  28. Det var på tiden att du kom tillbaka Svantesson.
    Hur är det med Tilghman nuförtiden? Jag minns inte riktigt vad han sysslade med sist, men att det var nåt nytt har jag absolut för mig.
    Nåja, jag får väl leta upp det i värsta fall :)

    SvaraRadera
  29. @ 19:11
    Det sista jag hörde om vicesheriff Tilghman var att Marshal Madsen ivrigt letade efter honom på alla "houses of ill fame", detta sedan Madsen gjort en grundlig revision av alla till kontoret influtna bötesbelopp, indrivna skatter och "speciella gåvor". Vissa tror att Tilghman flytt till Sverige, vars liberala klimat han lovordat.

    Beträffande kittelflickare Lundström har han nu fått sin dom. Den löd på tvångsvärvning till Waxholms Grenadjärregemente på fyrtio år. När jag besökte honom i cellen strax efter domen avkunnats var han blek, tärd, mager och hopsjunken, vilket lär vara vanligt vid sådana tillfällen. Beträffande hans egen reaktion inför domen läste han upp för mig ett egenhändigt poem, dedikerat till någon Marianne J och en för mig lika okänd"rimflickare Gustafsson".
    Poemet löd:

    " Da weinte der Kesselflicker-Grenadier
    wohl ob der klägliche Kunde
    Wie weh mit mir!
    Wie brennt meine Eisenstang-Wunde!"

    Då jag knappast är expert vare sig på poesi eller tyska har jag återgett detta tragiska vittnesbörd från en plågad själ så som jag uppfattade det.

    / Edgard J Svantesson Detektiv

    SvaraRadera
  30. Hahaha hohoho det var längesen jag skrattade så jag grät, tack detektiv Svantesson, marianne J kanske har koll på tyskan

    SvaraRadera
  31. min 'livsuppgift' var att försöka hålla koll på den tyska grammatiken - efter bästa förmåga - under många år i min ungdom kändes det som att det var det som var viktigast för mig i livet - numera kan jag ta det med en klackspark - men det jag en gång har lärt mig det sitter där - men jag skulle naturligtvis gärna ha önskat mig haft möjlighet att ha en annan livsuppgift - nu för tiden - tycker jag nästan det viktigast är att försöka ta del av det som noam chomsky säger...

    SvaraRadera
  32. Marianne J: jag har också varit något av en grammatik-nörd, fast det gällde främst franskan, då. Och Chomsky - menar du hans språkteorier eller politiska? Den transformationella grammatiken gick jag en kurs i en gång, jag tyckte det var intressant tills teorin bet sig själv i svansen, det blev ett fantastiskt cirkelresonemang (den medfödda språkstrukturen visade sig vara nära nog identisk med engelska språkets, och alla andra språk hade sedan gjort transformationer utifrån detta). Jo, läraren instämde med att det kunde se ut så - men att längre fram fick det sin förklaring. Men jag kom aldrig längre än så, det var bara en fyrapoängskurs.
    Politiske Chomsky har jag sanningen att säga aldrig läst.

    SvaraRadera
  33. snälla maja - tack för att du fortsätter kommunicera med mej - för att försöka klargöra var jag står rent politiskt - min far röstade på folkpartiet trots att han var arbetare - första gången jag blev röstmyndig - i upsala - röstade jag därför som min far gjorde - jag trodde han visste bäst - och egentligen tror jag det fortfarande - min far dog aug 1972 - och han hade inte gått i skola alls - på landet i ett torp i östergötland - förlorade båda sina föräldrar när han var minderårig - fadern när han var 2 år - modern visst när han var 6 eller nåt sånt - han fick springa genom skogen ett par ggr i veckan till en folkskola - hur många år det blev det vet jag inte om det var 6 år eller nåt sånt sammanlagt med otillräcklig skolgång - men han lärde mig att tänka självständigt - och han står i mitt minne mycket högt i kurs ..... mer kan jag skriva senare - denna kommentar har - niagaramässsigt - redan blivit för lång...

    SvaraRadera
  34. jag kan hänvisa till newsmill - 'kärleken kan inte leva i äktenskapet' - artikel av åsa mattson av den 20 augusti 2009 - mina kommentarer #6 - #36 - #38 - #61 - #62 - #66 - #68 - #72 - #76 - #91 - #93 och #94... förlåt maja - jag hade för mig at jag hade redogjort kortfattat för min politiska hemmahörighet - utveckling - här kommentarsmässigt - men det visade sig nu vid genomläsning av alla mina kommentarer att det var visst inte riktigt så - men att jag har varit mycket aktiv på newsmill - nämligen från sensommaren fram till ungefär årsskiftet - det har nog framkommit för många som följt newsmill under den tiden...

    SvaraRadera
  35. Marianne J: inte blev den så niagaramässig, hur som helst tror jag inte du behöver oroa dig för det. Om någon tycker att en kommentar är för lång skummar h*n väl helt enkelt? Nog för att det finns en del elände på nätet, men långa kommentarer spelar väl ingen roll, med tanke på att utrymmet är obegränsat?
    Det är bara när folk klistrar in artiklar och dokument från annat håll som det blir stökigt, det har jag sagt ifrån emot. Däremot är det klart att det kan ta ett tag innan man får respons, för det mesta består nätkommunikation av två - treradiga små kvitter som drar med sig en svärm av lika korta kommentarer, men när det är långt och har innehåll tar det såklart längre tid.
    Det var en mångordig början på den här kommentaren... där jag egentligen bara vill säga att det var en mycket vacker redogörelse du gjorde. Ber att få återkomma!

    SvaraRadera
  36. Marianne J 11.38: jo, det man brukar säga är att var sak har sin plats, kommentaren 11.38 bryter mot nån netikettregel som jag inte kommer ihåg vad den heter, men att hänvisa till kommentarer på andra ställen är lite för snårigt. Ibland kommer någon med flygblad, det är inte helt ovanligt - d.v.s dyker upp för att göra reklam för annan blogg.
    Men det ordnar sig.

    SvaraRadera
  37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  38. Clam: ja, och jag trodde inte på det från början heller, även om det var rätt kul. Men det blev ganska skrattretande när det visade sig att den påstått medfödda språkstrukturen var identisk med den grammatiska strukturen i det språk som var modellens uppfinnares modersmål. Jag blev arg, faktiskt riktigt förbannad. Jag tror att den transformationella grammatiken är helt övergiven idag eller att den har genomgått något slags transformation: några belägg för medfödd grammatik tror jag inte någon lyckats hitta.

    SvaraRadera
  39. Politiske Chomsky tror jag är intressant, men som sagt har inte läst.

    SvaraRadera
  40. men snälla maja - har du inte varit inne och lyssnat på noam på min blogg - jag lyssnar varje dag på honom ca 1 timme - så jag är ganska fullmatad med honom - jag känner det nästan som jag oxå befinner mej på - i - hans höga intellektuella sfär - på bokmässan år 2002 - så förstod jag banne mej inte många ord av det han sa - men med tiden har jag blivit ganska van vid hans sätt att uttrycka sig - så jag förstår faktiskt nästan 100% av det han säger - engelska var mitt bästa språk - förutom franska - när jag gick i gymnasiet - ...

    SvaraRadera
  41. Man kan lägga på minnet att Chomskys teorier om den generativa grammatiken kom på 1950-talet och faktiskt har haft ganska stort inflytande på den lingvistiska diskursen, oavsett om hans teorier skulle avslöja något slags etnocentrism.

    Jag tycker dock den politiskt engagerade Chomsky är mer intressant. Han är en skarp analytiker och en mästare på att framföra den med subtil sarkasm och kreativ ironi.

    Marianne Johansson, varför använder du alla dessa talstreck i dina inlägg? Jag tycker att de rör till det mer än nödvändigt. Konventionell interpunktion är inte att förakta om man vill framstå som läsvänlig.

    SvaraRadera
  42. Tristan: absolut, jag instämmer - modellen är inte alls dum för att beskriva syntax. Dessutom är frågeställningen intressant - grovt förenklat tror jag Chomsky ställde frågan om varför språkinlärning går så snabbt hos barn, och han antog då att det finns ett slags nedärvt språksystem, en struktur, som låg färdig och sedan kunde "fyllas i". Jag tror inte att den idén i sig är förkastad. Så det tål hela att nyanseras givetvis.

    SvaraRadera
  43. Tristan! Jag håller helt med dig i det du säger om min 'idol'! Jag är alltså 'a fan of his'. Tack och lov så finns det fler än jag som är 'a fan of his'! Men jag skulle önska att det var fler! Jag skulle önska att hans ord verkligen kunde få politisk effekt! I verkligheten! Man måste organisera sig! Det tror jag mig om att ha förstått att han vill ha sagt! Annars kommer man liksom ingen vart!

    SvaraRadera
  44. Maja, syntax, eller språkvetenskap över huvudtaget är väldigt kul faktiskt. Men det är få förunnat att kunna överleva på det direkt som profession.

    Marianne, jag måste säga att "Deterrent democracy" m.fl. av Chomsky har varit bra motbilder till svensk media inte minst.

    För övrigt är du ganska konsekvent vad gäller användning av skiljetecken i ett inlägg - från talstreck/tankstreck/pratminus till utropstecken i ett nafs! ;-)

    SvaraRadera
  45. Tristan! Ja, vad gör man inte för en sådan person som Du! Jag känner mig hedrad att bli 'adressed'! Jag har förstått att du faktiskt är en bildad person! Jag har absolut inget emot att bli 'addressed' av en sådan person! Förlåt att jag har svårt för punkt! Det kanske kan komma det med vad det lider! Peter Ingestad på Newsmill förra året sade något som jag uppfattade som mycket positivt om mitt sätt att skriva - nämligen bara tankestreck och bara små bokstäver - 'perfekt för medvetandeströmframställning' - så sa han - det steg liksom åt huvet på mej... f ö så har jag hittills inte brytt mej om om ngn läser det jag skriver eller ej _ jag bara skriver av mig - fyller ett spontant uttrycksbehov - men nu när du säger det - kanske jag ska börja försöka vara mer läsvänlig...

    SvaraRadera
  46. Nu har Gustafsson, om ni inte har sett det, avlägsnat de vresiga inläggen som kostade honom en plats i Majas blogglista. Jag vet inte om det var Majas åtgärd som fick honom att komma på andra tankar, det verkar kanske inte så troligt, men tanken är ändå roande. Hur som helst tror jag inte, till skillnad från Clam, att den gamle brumbjörnen är fullt så oberörd av vad folk tycker om honom. Inte om man ska döma av hans böcker i alla fall.

    SvaraRadera
  47. haha nä det tror jag väl inte. Han kanske tyckte det såg onödigt surt ut i efterhand.

    SvaraRadera