- Det är ett väldigt farligt läge med olika milisgrupper med unga arga män med vapen i sin hand.
Fredrik Reinfeldt i Svenska Dagbladet.
För att tänka strikt egoistiskt ett tag, alltså endast på Sveriges bästa, så gäller det att tänka om. Milisgrupper plockar inte upp flygblad från marken där det står att man ska vara snäll. Civilbefolkningen behöver inga sådana uppmaningar.
Sverige måste distansera sig från NATO. Det lär vara en majoritet med råge som är av den åsikten i Sverige. Nu är vi förvisso redan med i Libyenkriget, efter en häpnadsväckande snabb votering i Riksdagen. Ingen vet hur det ska gå. Och ingen hade någon överblick när beslutet klubbades igenom. Blandningen av naivitet och business och yster revolutionsromantik bådade inte särskilt gott.
Samtidigt: Reinfeldt önskar en internationell insats för att undvika splittring, och det handlar då om att skydda civilbefolkningen och avbeväpna milisgrupperna. Det borde innebära att det krävs militära insatser under lång tid framöver. Ska Sverige dra sitt strå till stacken för att skydda civilbefolkningen och gynna övergången till demokrati? I så fall i FN:s regi.
Absolut inte under några som helst omständigheter i NATO:s.
Långa promenader gör en glader.
SvaraRaderaSamt man får starka vader.
Utan långa promenader får man spader.
Långa promenader är korta promenaders fader.
(Det spårade visst ur lite där på slutet) :D
hehe det mest urspårade är nog att du kommenterar under fel inlägg tror jag, även om det blir goddag yxskaft på ett uppfriskande vis att det står här.
SvaraRaderaJag är nog av åsikten (även om detta är oerhört svårt) att NATO bör se till att vinna kriget mot Khadaffi och milisgrupperna, för Libyens folks skull, nu när de väl har gått in. Men att Sverige borde ha stannat utanför militära operationer under NATO-flagg. Som nu får Sverige "mjuka uppdrag", vilket vi mycket hellre kunde utföra i FN:s regi. Jag lider med libyerna eftersom detta riskerar att bli en mycket utdragen historia. Men man kan ju alltid hoppas.
SvaraRaderaMariannesson
Jag instämmer till punkt och pricka, Mariannesson.
SvaraRaderaMaja
Ja hoppsan, felplacerat var ordet. Det är straffet för att man försöker vara kreativ. :D
SvaraRadera"Långa promenader är korta promenaders fader" - den är särskilt fin, haha. Man kan grubbla på den.
SvaraRaderaGodnatt
Maja
Jag ska gå in närmare på vad jag menar med egoism, liksom utveckla varför jag är övertygad om att ett svenskt natomedlemskap skulle vara ett hot mot rikets säkerhet och inte tvärtom. Först och främst måste man skilja på frågorna att hjälpa Libyens folk, och att gå med i NATO.
SvaraRaderaNato handlar inte om en försvarspakt. Självklart kan länder ingå tillfälliga koalitioner för att hjälpa varandra om de blir angripna. Går vi med i NATO är det långtifrån det det kommer att handla om. Mer om detta senare.
Maja
ja det gäller att förstå vad det handlar om (by the way: jag har läst att han vice statsministern vill att vi ska vara med i nato - han vill oxå att vi ska ha euro som valuta...) (jag har inte läst om statsministern själv har samma åsikt - men det skulle inte förvåna mig om så vore fallet...) (att han statsministern är en varm förespråkare för eu det har jag iaf läst någonstans...) (jag har oxå hört john pilger säga att sveriges nuvarande regering är 'right wing'...) (man läser så mycket - man hör så mycket... - vad ska man egentligen tro?)
SvaraRaderaMarianne: vill vice statsministern fortfarande att vi ska ha euron som valuta...?
SvaraRaderaJa, man måste vara noga med att bena ut saker och ting.
Vapenaffärer och olja är ingen särskilt bra sås att dränka Sverige med. (Jag har skrivit en del om varför jag är övertygad om att ett svenskt natomedlemsskap medför död slakt blod utrikiska och svenska civila offer, absolut inte fred och försvar av rikets säkerhet, och jag kommer att återkomma till det).
Pilger, hm. Var sjutton har jag hört det namnet förut.
"19.07 Sarkozy säger samtidigt att så snart hoten från Gaddafi upphör så ska Natos insats avslutas" (SvD) - problemet är väl att risken för inbördeskrig kvarstår. I början av kriget uttalade en Natotalesman irritation över att det tog så lång tid, jag vet inte var de har fått för sig att krig skulle vara en quick fix, men det verkar som om det är en av de saker som mänskligheten har lite svårt att ta in: japp! vi rycker in! så var det klart! - var kommer egentligen den vanföreställningen ifrån?
SvaraRadera