söndag 21 augusti 2011

Trivialiseringen av de stora känslorna kanske ännu skadligare än den politiska omedvetenheten

Skådelystnaden och privatpsykologiserandet - "han saknar ett du" - efter terrordådet i Norge, där det ingår rent kicksökeri (inte olikt den febriga feststämning som kan uppstå vid mordplatser i Neapel; se även Susan Sontags Att se andras lidande) går hand i hand med tendensen att avpolitisera och intimisera terroristen. "En av oss som det gått lite snett för i tillvaron". Jag tittar nästan aldrig på TV:nyheterna men råkade göra det häromkvällen. En journalist la ut texten om hur hänsynsfulla alla de journalister som flockas i stor mängd på Utöya var mot de anhöriga - något senare var TV:kamerorna med på ett ställe där TV:kameror inte får finnas - ljuständning i kyrka. En liten snutt intervju. Nej, det är inte alltid fel att intervjua anhöriga. Men man sticker inte fram en mikrofon fem sekunder när någon tänder ett ljus.
Jag antar att säkerhetspolisen undersöker eventuellt konkreta kopplingar till extremistisk sionism (det har funnits en del debattinlägg i israelisk press som givit kalla kårar, och hur stor viljan än må vara att det ska handla om en enda urspårad galning, så kan man självklart inte utgå ifrån att det är det) .
Utöver det internationellt politiska, analysen och bedömningen av vilket större sammanhang terrordådet bör placeras in i, innebär banaliseringen av stora känslor en avtrubbning. Ett terrordåd förvandlas till en mysrysare. Det är mycket farligare än dataspel.

Uppdatering 6/9: i en artikel på Newsmill skriver Willy Silberstein och Henrik Bachner om hur terrordåden i Norge och Breiviks manifest har kommit att exploateras med antisemitiska syften. Breivik har beskrivits som "pro-Israel" och "sionist:
Terrorattentaten i Norge understryker den fara som högerextremism och islamofobi utgör i dagens Europa. Angreppen har också utlöst en viktig diskussion om utbredningen av antimuslimska attityder och hur extremnationalistiska gruppers argument och retorik tränger in i den bredare politiska debatten. Som många har påpekat bar den norske terroristen Anders Behring Breiviks världsbild, beskriven i dennes så kallade manifest, klara likheter med idéer som finns i antimuslimska opinioner och partier i en rad länder. Tydliga paralleller går bland annat att dra till uppfattningar som återfinns inom Sverigedemokraterna.
I likhet med när extrema islamister utför terrordåd finns dock även denna gång grupper och individer som exploaterar attentaten i politiska syften. Och liksom i samband med till exempel al-Qaidas terrorangrepp mot USA den 11/9 2001 har attackerna i Norge på vissa håll även utlöst en intensiv antisemitisk propaganda.



Läs artikeln i dess helhet.

15 kommentarer:

  1. Hej, kan du kanske länka till de där debattinläggen i israelisk press som givit kalla kårar? Brukar du förresten läsa israelisk press, det var lite oväntat? Jag följer din blogg med stort intresse, men det här hade jag svårt att riktigt förstå vinkeln på.

    SvaraRadera
  2. Den här i Jerusalem Post:
    http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=233493
    Tyckte jag var klart underlig. Jag ska leta reda på fler länkar.
    Det är viktigt att betona att det inte handlar om någon ledarartikel, utan om en debattartikel. Tidningen beklagade publiceringen senare.
    Det jag menar är inte att det skulle kunna finnas en koppling till staten Israel, utan till extremistiska grupperingar. Men man får anta att det kollas upp, på samma sätt som man undersökte den stockholmska självmordsbombarens kopplingar till organiserad islamistisk extremism. Jag kan rekommendera copyriots blogg också.
    Maja

    SvaraRadera
  3. Tack för länk. Jo, det håller jag verkligen med om var en underlig text. Men den speglar knappast hur dådet diskuterats i "israelisk press".
    Det där om "extremistisk sionism" låter fortfarande konstigt i mina öron. Jag håller med Copyriot, som skriver:
    "Att beskriva Anders Behring Breivik som pro-israelisk är lika relevant som att beskriva Malexandermördarna som pro-palestinska."
    http://www.aftonbladet.se/kultur/article13438253.ab

    SvaraRadera
  4. Anonym: ja! att beskriva Breivik som pro-israelisk skulle vara fullständigt fel. Det är absolut inte det jag menar med extremistisk sionism. Dessutom menar jag inte heller att det skulle handla om någon motsvarighet till de officiella demagogiska artiklar mot Israel som t.ex iransk press excellerar i.

    Vad jag menar är att man inte kan utgå ifrån att Breivik var helt ensam. Det är rätt stor skillnad på Malexandermorden och dödsskjutningarna på Utöya. Bland annat att Breivik planerade i nära tio års tid. Det kan förstås hända att han bara fått sina idéer på nätet, men samtidigt, (om du tittar närmare på debattartikeln som alltså Jerusalem Post beklagade att de publicerade) och dess sätt att nästan uttalat beskriva Breiviks handlingar som ett legitimt sätt att "deal with" Norge, så kan man få intrycket att det handlar om en gruppering som Breivik haft kontakt med. Och allt utspelar sig inte på nätet. "Extremistisk sionism" kan vara ett felvalt uttryck.
    Fleischers text i Aftonbladet är alldeles utmärkt, han har enorma kunskaper i ämnet.
    Maja

    SvaraRadera
  5. Eller för att citera Fleischer, det jag främst vill kritisera i det här inlägget är mediernas tendens "att individualisera fenomenet och göra sig blind för vilka politiska miljöer som bidragit till att skapa en terrorist som Anders Behring Breivik."
    Maja

    SvaraRadera
  6. Breivik är grovt antisemitisk. Det du spekulerar om här (kontakt med vad du kallar "extremistisk sionism") är vad nynazisterna och fanatiska islamister dundrar på om. Från de båda extremhögrarna påstås nämligen att dådet var beställt av Israel. Artikelskribenten kan vara en provokatör som konstruerar en koppling till politiska miljöer i Israel.

    SvaraRadera
  7. Anonym 11.28: ja, han är grovt antisemitisk, grovt islamofobisk, antifeministisk och antiintellektuell.
    Du har faktiskt rätt i att artikeln (det är inte någon mediekampanj jag talar om, jag har bara sett ett par underliga artiklar till och det handlar alltså INTE - vill betona det - om några ledarartiklar) faktiskt lika gärna skulle kunna vara planterad av någon som vill konstruera en sådan koppling.
    Maja

    SvaraRadera
  8. Det kan vara bättre att hålla sig till de övergripande begreppen extremhöger och kontrajihadism.

    SvaraRadera
  9. Ja. Nu har SKMA lagt ner lite jobb på att redan ut trådarna:
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/06/terrord-den-i-norge-anv-nds-f-r-att-sprida-antisemitism

    Jag tycker det de gör är viktigt:
    http://skma.se/omskma/stod/

    SvaraRadera
  10. Tack, Anonym. Jag lägger in länken i en uppdatering. Överhuvudtaget är det bra att man har börjat uppmärksamma bagatelliseringen av antisemitism, och därutöver har svenska israelkritiker en tendens att vifta undan hoten mot Israel. Det saknas balans i mellanösterndiskussionerna.
    Man måste veta att det finns provokatörer också: extremister på olika håll som kan ha intresse av att hålla igång konflikten.
    Maja

    SvaraRadera
  11. Hot mot Bonniers konsthall. Sannolikt antisemitiskt. Ja, antisemitism bagatelliseras verkligen på sina håll.
    Copyriot skriver för övrigt verkligen utmärkt i den här frågan. Stringent, utan att falla i den gamla vänsterns enögda fällor.

    Algot

    SvaraRadera
  12. Här:
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13607150.ab

    Algot

    SvaraRadera
  13. Algot: Verkligen otäckt.
    Jag funderade ett tag på att stryka raden om "israelisk press": det är något lurt med det hela, jag misstänker att det handlar om något slags planterade grejer. Gillar inte att ändra i inlägg i efterhand, låter det stå tills vidare men man får hoppas att undersökningarna och utredningarna fortsätter.
    Maja

    SvaraRadera
  14. Instämmer helt om copyriot.
    Maja

    SvaraRadera
  15. Jag har inte läst något mer om det, men handlade det inte om Vilks då?

    SvaraRadera