torsdag 16 december 2010

- Det känns som science fiction! sa chefsåklagaren

- Kan man låsa in den där sista frågan i något giftskåp och aldrig släppa ut den igen?! skriver Johan Croneman i DN. Frågan i fråga: ”Trodde du att detta kunde hända i Sverige?”
Ja, det räcker nu. Listan på allt som inte kan hända i Sverige börjar bli lång. Ett axplock: Göteborgskravallerna. Lasermannen. Skytten i Malmö. Morden på Olof Palme och Anna Lindh. Den där lådplanen för Anna-Greta Leijon. Han som vansinneskörde bil i Gamla Stan.
Det är ju sånt som bara händer i konstiga länder.
Med den här videon vill jag inte underblåsa någon panik. Jag tycker helt enkelt att det är en bra låt.

27 kommentarer:

  1. Bilden till videon har ett filter pålagt, ett sånt som gör att det ska se ut som gammal film. En bieffekt här (åtminstone på min skärm) är att himlen bakom husen ser ut att krylla på nåt vis - typ som när man ser en massa bakterier genom ett mikroskop. Min följdfantasi blir att ALLT är ett bakterieprov, hus och hund och alla, men man kan oftast inte se det eftersom man befinner sig i fel ände av mikroskopet. Detta ger låten en liten extra dimension, tycker jag. :)

    SvaraRadera
  2. Ah. Ja det gör den. Himlen kryllar.
    Nåt händer där. Helt klart.
    Jo, chefsåklagarens uttryck science fiction är oväntat i sig: man brukar väl använda det för lite mer... "sånt här trodde man inte kunde hända överhuvudtaget". Typ telefoner, om man lever på artonhundratalet. Det är liksom en annan genre.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Läsa tidningarna med lornjett och betrakta sociala media som en pissränna, och därutöver inte hänga med i världshistorien alls, det är vad jag får för tankar av ett sånt uttalande.
    Himlen bakom husen kryllar nog av bakterier som lever av arsenik.
    Science fiction är inte en genre jag är så hemmastadd i, den senaste jag läste var nog William Gibsons Neuromancer, och på bio har jag nog missat det mesta där. Det var väl Claes G som påpekade att framtidsskildringar ofta kopplar ihop tekniskt framsteg med dystopi. Jag läste Claes Lundins Oxygen och Aromasia för längesen, den första (svenska) sciencefictionromanen brukar den kallas? (men den hade en tysk förlaga som den lär vara ganska lik). Jag har för mig att den var mer utopisk än dystopisk.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Av vad som framkommit hittills om bombmannen
    tyder väl det mesta på att han han var ensam och en amatör? Inte kopplad till internationell terrorism? http://www.dn.se/nyheter/sverige/bombmannen-ville-kopa-pulver-1.1228323

    SvaraRadera
  8. clam: haha jag undrade lite över "scifi-drulen".
    Scifi-drullen?

    SvaraRadera
  9. ok, bombmannen kan få heta scifi-drulen.
    Får se om kvällstidningarna hakar på.

    SvaraRadera
  10. Frågan är vad FBI egentligen har att tillföra, om mannen gått runt i järnaffärer i Tranås och jagat pulver. Nä, skicka hem FBI.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Det var ett dumt skämt från min sida.
    Den här filmen som Croneman skriver om lär driva med självmordsbombare. Jag såg ett litet avsnitt på TV och tyckte inte att just det var sådär jätteroligt, men det kanske är svart humor när den är som bäst. Sett den?

    SvaraRadera
  13. Jag kan väl erkänna att trots att det sägs att man inte ska vara rädd för terrordåd, så är jag nog ändå lite rädd. Stockholm är så vackert, jag vet att det här kanske är en underlig kommentar med tanke på att det värsta förstås är att människoliv kan vara i fara, men det är det att Stockholm är så vackert - tänk om det trasas sönder.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Nous n'avons pas abordé ce sujet durant la "ta°g-predikan". ERGO je n'ai rien à apporter au débat.

    Sauf un souvenir. Quand j'habitais Paris, aux étudiantes qui étaient reçues à la Svenska Kyrkvan le präst expliquait qu'il ne fallait pas avoir peur, car Stockholm était une ville PLUS violente que Paris. Au moins en ce qui concerne la violence sans finalité de vol, la violence aveugle.

    Je ne sais pas si c'était vrai. En tout cas le sentiment de sécurité est toujours une sorte d'idéologie... Aux Etats-Unis mes oncles ne fermaient pas la porte à clé. Et quelques quartiers plus loins les gens s'entretuaient dans la rue.

    Vet inte riktigt om det räcker för att trösta dig...

    SvaraRadera
  16. Stockholm une ville plus violente que Paris - statistik är inte min starka sida, jag vet faktiskt inte. Det skulle då gälla "amatörvåld", alltså våld som inte har ekonomisk vinning. Jag tror prästen var en sådan snubbe som gärna uppförstorar bjälken i egna ögat för att vara på den säkra sidan och inte överdriva grandet i grannens.
    Det fimms även en föreställning om att sverige har flest självmord i världen, det lär vara fel (men när det gäller självmord måste statistiken vara mycket osäker).
    Såna här vansinnesdåd alla Mattias FLink osv, det är tänkbart att de är vanligare i Sverige och USA än i Frankrike, tex.
    Jag fyllde på den i allra högsta grad bristfälliga listan lite. Är det någon som vet något om han som körde ihjäl folk i Gamla stn för några år sen?

    SvaraRadera
  17. Stockholm är så vackert =

    Klara och gator runt omkring var ju ocksa° vackra. Progress and free market or vackra ord om samhällsnytta can be at least as distructive as terrorism: I can't think of a single place in the world which became more 'ugly' JUST because of terrorism, or even war. Not even Italy in the B.R. times. Sorry I'm a bit reactionnary...

    SvaraRadera
  18. Zamenhof: du syftar på rivningen av gamla Klara - ja varför skulle man inte kunna kalla det ett slags terrorism.
    Har du läst Olle Sahlström Den röde patriarken, med flera böcker? Just detta med rivningarna (alltså de som inte var orsakade av att hus inte gick att renovera) menar han delvis var en klasshämnd. Det förflutna skulle raderas med sina klassklyftor, sitt gamla européiska bildningsideal osv osv (ett tema i Mäktig Tussilago förstås).
    De hade kunnat hinna förstöra mer, men jag är också konservativ i så måtto att jag tror att mycket hade varit bättre om inte så många svenska småstäder i princip jämnades med marken för att bereda väg för Åhléns, bank och korvkiosk.
    Men det är inte bara sossarnas fel.

    SvaraRadera
  19. Jag skrev om det där i en recension av Olle Sahlström i Aftonbladet, och påpekade då att min käre farfar älskade rivning av gamla hus till förmån för stora stora köpcentrum trots att han var borgerlig och inte sosse. En läsare blev fruktansvärt arg, det var något med uppluckringen av gränsen mellan arbetarrörelsens modernitetsvurm och den fria marknadens dito som oroade tror jag. Men det här har ju trädkramare och sextonhundratalshusbevarare och annan pöbel påpekat länge.

    SvaraRadera
  20. Här är en grej till som du inte får berätta utomlands, Zamenhof.

    http://www.expressen.se/nyheter/1.2258170/studenter-pa-karolinska-fick-obducera-sin-larare

    SvaraRadera
  21. Men det är inte bara sossarnas fel.

    I agree, absolutely. It's a sad story but it tells a lot about a Swedish collective dream, or truth, or illusions, in XXth century. It's all about the question "who are we"?

    It's something I have studied, or rather: something I was faced to, without any previous plan, and fostered my interest on Swedish identity.

    I wrote about Slussen, 5 or 6 years ago. It was interesting to see how the arguments which were used AGAINST the old, fonctionalist, trafic machine - were almost identical to the former fonctionalistic rethorics in PRAISE of that construction.

    SvaraRadera
  22. Il est toujours plus intéressant (à mon avis) de s'occuper de ce que les gens disent CONTRE ce que leur idéologie est censée leur imposer. Même dans les époques les plus fanatiques, l'idéologie ne compte que pour assez petite partie des choix que les société font.

    Sais-tu par exemple que Togliatti - le chef du Parti communiste italien dans les années 50 et 60 - était OPPOSE' à l'abolition de l'enseignement du LATIN dans l'école obligatoire?

    SvaraRadera
  23. "Här är en grej till som du inte får berätta utomlands"

    Bara till en kollega, som är gift med en svenska. Fa°r jag lov ?

    Annars, brrrr. Titta bara hur Josefine Elfström ser ut, efter hon skrivit om det här...:)

    SvaraRadera
  24. Intressant att kommunistledaren Togliatti på 50- och 60-talet (och här är det lika bra att lägga korten på bordet, mina kunskaper om italiensk nutidshistoria är inte vad de borde, jag hade inte kunnat svara på en fråga om vem Togliatti var tex) var emot avskaffandet av latin. Men det behöver inte vara motsägelsefullt. För det första var väl det italienska kommunistpartiet ett av dem som befann sig längst från Sovjetkommunismen i Europa (rätta mig om jag har fel). För det andra, jag är inte heller så säker på att kommunism per automatik måste vilja göra rent hus med hela det förflutna. Men visst, latin förknippas med lärare av Caligula-typ (jag syftar på latinläraren i den svenska filmen Hets), med perukstockar, hierarkier, konservatism eller fascism snarare än kommunism.

    SvaraRadera
  25. Du får berätta vad du vill utomlands, jag skojade lite. Det finns ju en (van)föreställning om Sverige, som handlar om något slags hyperrationalitet, lite mardrömslikt kafkaaktigt. Just det med eleverna som obducerade sin lärare skulle kunna ge ett underligt intryck och bekräfta sådana fantasier.

    SvaraRadera
  26. °°° Men det behöver inte vara motsägelsefullt.

    Absolut, du har rätt. Det matchar inte med kichéer, men det är inte motsägelsefullt. I would even say that pro-URSS communists, in Italy, were probably the most conservative in matter of cultural values, but it's out of the topic.

    °°° Det finns ju en (van)föreställning om Sverige, som handlar om

    C'est une vieux sujet de polémique que je n'ai jamais dépassé avec mon prof. à Paris. Pour lui, ce qui est un cliché ne mérite pas d'être discuté. Pour moi, justement parce qu'une chose devient un cliché, il vaut la peine de se demander "pourquoi" (peut-être est-ce un peu vrai?). Et on n'arrive jamais à se mettre d'accord...

    PS: ok, jag kommer att berätta det, med bara till vuxna och redan initierade

    SvaraRadera