tisdag 14 augusti 2012

Bloggpaus

Det är faktiskt dags för en rejäl bloggpaus. Naturkatastrofdrömmar och Wagnerfantasier, jag kan inte dela med mig av det just nu. Med andra ord: ursäkta hattifnattandet, läsare.

Som pausmusik: jag letade efter country men fastnade till sist för Sidney Bechets Les oignons.

155 kommentarer:

 1. Låter klokt. Dina nerver är rätt mycket uppe på ytan nu. Nästan lite surrealistiskt... Men spara dig, samla dig.
  Zigge

  SvaraRadera
 2. En galen sparv på en högspänningsledning.
  Eller nåt... :)

  SvaraRadera
 3. Jo. Bloggpaus.
  Pyssla om er väl.

  SvaraRadera
 4. Jo du brukar ju säga att du ska ta bloggpaus. Men hur länge brukar den vara ;)
  Skojar bara. Du har varit lite kryptisk och arrogant på sistone. Så jag tror du gör rätt med bloggpaus.

  SvaraRadera
 5. Kryptisk och arrogant. Precis vad jag har varit.

  SvaraRadera
 6. Hoppsan, hehe...
  Fast det är rätt Maja. Det har varit som att du inte ens försökt nå ut i dina senaste inlägg. Tvärtom medvetet skrivit till exempel mig över huvudet.
  En del andra skriver förstås väldigt avancerade kommentarer. T.ex Valens och Cronaca Bianca. Ibland hänger man inte med alls i era diskussioner. Det kan man väl ta. Men det är värre när du börjar skriva för att faktiskt snobba och stöta folk ifrån dig. För det är faktiskt så det känns ibland, att du gör det medvetet. Som för att provocera. Eller jag vet inte. Jag vet bara att jag blir ledsen när du skriver "subtil ankylos" (jo jag skrev av det för att kunna googla) och sätter ut en bild på Eiffeltornet. Det känns faktiskt som om du ger mig fingret då. "Det här förstår inte du, lilla vän, för du tror att det bara är Eiffeltornet! Men det är Subtil Ankylos!"
  Men jag tycker ju om dig, jag tycker om dina böcker även när de är knepiga och tycker om din blogg när den inte hånar mig, tycker du är duktig och modig. Men inte när du stilar. Jag tycker inte om när du skriver att författande är elitism, eller att du måste tänka på pengar. Vilket intryck tror du att det gör? Jag fattar nog att det mest är ironi. Men du kan inte vara så säker på att det går fram att det är ironi, om det nu är det. "Falsk blygsamhet" skrev du. Jaha. Falsk blygsamhet. Jag har hört dig hålla föredrag en gång, Maja. Du verkade inte alls falskt blygsam utan blygsam, på ett positivt sätt. Harmonisk, jag blev nästan förvånad. Vad ska jag då tro när du skriver att det är falskhet?
  Det här blev långt. Men jag måste få det ur mig, för jag vill kunna fortsätta läsa dig och inte tänka att du är en elitist som skriver för pengar och är falskt blygsam.

  Calamity Jane

  SvaraRadera
 7. Calamity Jane: det är en väldigt bra kommentar, det kanske låter falskt att jag skriver så, men jag menar att det verkligen är en bra kommentar. Även jgfgfgf skrev något bra under ett inte så lyckat, bortplockat inlägg. Men Subtil ankylos var bara knas. Det behöver du inte känna dig utsnobbad av, det var bara lite crazy, utsläng av en slump nästan. Kanske en surrealistisk krock mellan ord och bild som inte har med varandra att göra. En blogg är väldigt omedelbar. Och det var inte menat att ge dig fingret. Det är det inte heller när jag har en titel på franska, fast jag förstår ju hur det kan se ut.
  En elitist som skriver för pengar och är falskt blygsam - nej, det är faktiskt ingen bra beskrivning. Tror nästan inte att jag hade skrivit så om det varit sant. Det inlägg som jgfgfgf blev arg på var det också knas med.
  Bloggpaus.
  Ledsen att ha gjort dig upprörd och besviken Calamity Jane, du har skrivit fina kommentarer här.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Anonym 19.11: nej, jag vill ju verkligen inte att bloggen bara ska vara till för en kulturelit - faktiskt inget av det jag skriver är avsett på det viset. Inte heller när jag skriver böcker eller på en kultursida. Jag vill inte att det ska finnas några murar runt kulturen.
  Det ska vara öppet och frimodigt och allra helst trevligt också. Klart jag inte föraktar läsarna. De här senaste dagarna, ja jag är på resande fot och har slängt in lite saker mer eller mindre huller om buller och dessutom tagit bort en del, ganska ryckigt med andra ord. Fast bra mår jag, trots katastrofdrömmarna :)
  Jag tycker alltid att det är otroligt roligt när de som varit med i princip från början, t.ex Leroy, Systerdyster, du och Valens, tittar in. Det är ingenting man vill schabbla bort på grund av bloggtröttma.
  Så: en paus. Ja, framåt december låter rimligt. :))

  SvaraRadera
 10. Anonym 19.11: hm, ja, jo. Jag har nästan försökt få stopp på den här bloggen ibland. Velat få bloggerskan att skriva professionellt istället. Korkat av mig. Jag är en dumskalle.
  Men. Jag skriver under på bloggpaus :)

  SvaraRadera
 11. Apropå elakhet mot läsarna: inget mer sånt efter bloggpausen. Ett heligt löfte.

  SvaraRadera
 12. Zigge: du har understundom nästan varit en bloggsabotör. Men om du sköter dig får du komma tillbaks efter pausen :)

  SvaraRadera
 13. Ingen mer elakhet mot läsarna efter bloggpausen tycker jag var bästa hittills. Ibland är du alldeles för arrogant nämligen. Eller rent ut sagt elak. Då känner man sig inte välkommen. Alla borde vara välkomna och inte riskera att bli utslängda eller uthängda. Uthängningar har du inte sysslad så mycket med men utslängningar. Lovar du att skärpa dig, så kanske JAG kommer tillbaka efter pausen!
  Nej, nu ska jag ta INTERNETPAUS ett tag.
  Sen semester - helt ouppkopplad!
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 14. Det är ett heligt löfte, Calamity Jane.
  Ha en trevlig ouppkopplad sen semester.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Anonym 19.11: Det viktiga är ju att man ser till att klimatet på bloggen är sånt att det känns lugnt att säga vad man tycker, tycker jag. Och det är såklart blogginnehavarens ansvar. Det måste vara fria, öppna diskussioner. Högt i tak, man ska inte vara rädd att vara OT eller komma med kritik, ha en avvikande åsikt eller inte uttrycka sig tillräckligt väl, felstnavningar ska inte spela någon roll, och alla ska kunna prata med alla. Det är så det ska vara, egentligen inte bara i bloggar utan i hela kulturen. Det är inte bra om likasinnade sitter i varsitt hörn, tvärtom ska olika åsikter kunna mötas, och man ska inte behöva vara nervös. Ladda batterierna är bra, och ja haha, jag ska ge fan i att grubbla på bloggen så löser det sig nog.

  Cronaca Bianca: mm, jag är förtjust i den låten. Simma lugnt!

  SvaraRadera
 18. Det är möjligt att jag missat något, men jag har inte upplevt dig Maja som elak eller arrogant. Visst har det hänt att jag tänkt att "det där begriper jag mig inte på" om vissa speciella uttryck - men vatusan, det är ju din blogg, och du får väl uttrycka dig som du vill. (Alltså kryptiskt eller så.) Ändå tycker jag det är bra när folk säger ifrån om dom tycker du varit elak - men du behöver inte lägga dig platt!

  Elaka och arroganta blogginnehavare har jag en viss erfarenhet av på annat håll. På din blogg tycker jag det finns en grundton av respekt.

  Ha en skön bloggpaus!

  SvaraRadera
 19. Tack, IAMB!
  Tänker att om jag är elak någon gång, så ska det inte kännas värre än att träffa Groucho Marx. Men självklart ska man säga ifrån om man tycker att jag är för sarkastisk.
  Samtidigt måste ju jag ha rätt att säga vad jag tycker, rentav bli upprörd någon gång, när det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat.

  Jo, hehe, "subtil ankylos", det var inte meningen att få någon att känna sig utsnobbad.
  Hej så länge

  SvaraRadera
 20. Det skulle vara trist om du försökte ändra på dig för att passa alla. Själv uppskattar jag kanske det kryptiska och mystiska i din blogg allra mest. ;)
  Oftast är det en frisk, spirituell och inspirerande atmosfär här tycker jag.
  Jag tycker inte att det känns som om du bara riktar dig till kultureliten. Det gör mig förvånad att höra att någon kan uppfatta det så.
  Här kan människor med olika bakgrund och åsikter diskutera och har gjort så under ganska lång tid nu. Det är dynamiskt. Leroy, Systerdyster, Charlie Siringo, Valens - starka personligheter. Kommer de varkligen alla ur kultureliten? Jag vet ju inte. Men jag tycker att beskrivningen av din blogg känns för snäv. Grundtonen här är respekt och tolerans.
  Det ovanliga med den är ju bland annat att så helt olika personligheter kan diskutera här.
  Respekt för avvikande åsikter - självklart. Och det måste ju inbegripa respekt även för dina. Med andra ord: don't let anybody change you.

  Ha en trevlig parisvistelse och bloggpaus!

  Algot

  SvaraRadera
 21. bara en grej före MIN STORA INTERNETPAUS. Jag skulle aldrig försöka ändra på eller få Maja att byta åsikt eller vara orespektfull. Inte ens om jag inte gillade det hon gör, fast det gör jag ju. Nej det jag menar är när du säger typ "du är inte välkommen här längre" eller "diskussionen är avslutad", trots att hon inte blivit direkt påhoppad utan bara "bloggtröttnat" ):

  Annars tycker jag också att det är tolerant för det mesta här. ok ok jag ger mig om "subtil ankylos". Men vad fan är bevingade härmapor? (skojar bara)

  t.b.p!

  (trevlig blogg paus)

  Calamity Jane

  SvaraRadera
 22. PS fast jag håller med IAMB om att det är en annan ton och stämning här än på många andra bloggar.
  ok.
  ha de bra i Paris.

  t.b.p!

  Calamity Jane

  SvaraRadera
 23. Anonym 19.11:
  hehe, den där är jäkligt bra...
  Du brukar ju bli ordentligt arg när jag (och det har väl funnit andra också) säger att Maja ska tänka mer på att skriva böcker än på att blogga. Men det har mest varit omtanke. Nu vet jag att ju Maja fäster ungefär lika stor vikt vid sin blogg som vid det andra skrivandet. Just därför var det egentligen fel att lägga sig i det och elda på så att hon inte skulle "prokrastinera" eller vad det kallas... Kan jag tycka.
  Jag tycker inte heller att bloggen bara riktar sig till kultureliten. Jag tillhör inte den alls, till exempel.
  ok nu räcker det....
  Ha det bra alla!

  Zigge

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Intressanta synpunkter, alla. När jag återupptar bloggen hoppas jag att det blir trevliga och livliga diskussioner igen, som helt spontant kommer att handla om... hur är det man säger nu igen, allt mellan himmel och jord?

  SvaraRadera
 26. Ääääntligen! ;)
  Stora förväntningar inför kommande roman, novell, poesisamling eller…

  SvaraRadera
 27. Hehe, jag vet Valens, du är en av dem som antytt att jag borde prioritera på ett annat sätt :) Det kanske är orsaken till de "kulturelitistiska" tongångar som alla är så sura på nu plötsligt, som rena ketchupflaskan. BLOGGEN ÄR EN DEL AV VERKET!
  skrev jag väl till exempel som försvar, och det låter ju pretentiöst. Allt är ert fel.
  :) Nej, självklart inte.
  Det är helt enkelt dags för bloggpaus.

  SvaraRadera
 28. Jag känner mig som en luspudel.

  SvaraRadera
 29. "Det senaste året", som Anonym 19.11 skriver. Det var ju Utöya. Klart du mådde dåligt då, vem gjorde inte det.
  Nej, inte tycker jag att du är särskilt elak Maja. Deltog med förtjusning i klassdiskussionen. Men jag får väl ropa "äntligen!" jag med. Jag vill ju också läsa fler böcker av dig och även litteraturkritik.
  Simma lugnt
  Greven

  SvaraRadera
 30. Greven: Många mådde dåligt då.
  Öfverklassgeneratorn, osv - ja, det är ett exempel på en sån livlig diskussion som jag hoppas det kan bli fler av i framtiden.

  Sköt nu om er alla!

  SvaraRadera
 31. Va?? Här hittar man tillbaks efter en vända i tomteland och så ska du försvinna. Fast jag kommer ha fullt upp till december med att läsa ikapp bloggen.

  Ta hand om dig Maja.

  Trollmor

  SvaraRadera
 32. Har använt semesterpausen till en ritt in i Old Mejico...
  Detta för att hälsa på min dotter som uppträder på en Cantina (dock inte den tidigare besjungna Rosas) där nere. Problemet är bara att hon bråkar jämt med sin fästman!
  I ett desperat försök att upptas i kultureliten genom att använda paret för ett inlägg i den så viktiga jämställdhetsdebatten spelade jag in deras senaste drabbning. Min utrustning var Edisons utmärkta fonograf och för ljudet hade kompisen Wyatt Earp tagit med en vevkamera som han fått låna av pionjärfilmbolaget där han nyligen blivit engagerad som rådgivare i wildwestfilmer.
  Frånsett de där högljudda bråken är det en mycket trevlig cantina. Det är t ex jag som sitter i ljusblå skjorta med uppknäppt krage vid ett bord tillsammans med Calamity Jane.
  Alltså: I stället för en country kanske det passar med:
  Youtube El pleito de rancheras (184)?

  Kanske lite väl lång - 10 minuter - och alla förstår ju inte den skånska som används söderut men det är alltså min semesterupplevelse.

  Charlie Siringo

  SvaraRadera
 33. Charles (det blir lite högtidligare att kalla dig Charles): Antar att din inspelning syftade till att bevisa att du har en oomkullrunkelig dotter. Men det råder ju statsfeminism, alltså måste kvinnan ha rätt. Så det är kanske bäst att du redigerar inspelningen så att allt som kan vara till hennes nackdel tas bort. Då går det hem och så blir du dubbad till kulturelitist i Mejico. :))

  Nämen vad tusan. Det ska råda en trevlig stämning i bloggen, bråk kan det ju vara ibland men inte grälsjukt, och det ska inte krävas att man har läst latrin och kräkiska för att hänga med. M.a.o jag ska tänka till några varv, och sen dra igång igen. Får se om jag kan hålla mig ända till december. Hoppas du förärar den med fler skjutglada och vidunderliga kommentarer då.

  SvaraRadera
 34. Nå, jag menade inte att du skulle lägga upp den här, Maja! Var bara en semesterhälsning som vem som helst kunde titta på...

  Ps. min dotter har nu sadlat om, lämnat krogmiljön och fästmannen och istället blivit en hemvårdare som lever f-n med avdankade, försvarslösa gubbar.

  Lycka till med pausen!

  Charles Siringo

  SvaraRadera
 35. Den var lite lång för att läggas upp här, framförallt flera minuters snack innan de kommer igång och sjunger. Men bra!

  SvaraRadera
 36. Jodå, så länge Maja Lundgren inte är elak mot sina kommentatorer kan den här bloggen vara riktigt intressant mellan varven. Det är ju Lundgren som betett sig som ett nättroll många gånger under debatten. Levt f-n med försvarslösa gubbar är en ganska träffande beskrivning. Om Maja Lundgren hade varit man hade hon aldrig blivit så snabbt förlåten av somliga. Låt vara att de känsliga författarnerverna hade tagit särskilt illa vid sig av Utöya. Men att låta det gå ut över några av sina mest trogna kommentatorer och sedan egenkärt jämra sig över att nästan ingen kommenterar längre - det ger bara intryck av divalater. Men det finns alltid folk som slickar uppåt så tyvärr glöms illdådet raskt bort och kritiken uttrycks bara inlindat i tramsiga gåtor om Mejico. Nej, för mig har Maja Lundgren en gång för alla visat vad hon går för. Folkföraktare, kulturelitist, intolerant mot avvikande åsikter.
  Anonymous

  SvaraRadera
 37. Det var tråkigt att höra, Anonymous.
  Olika människor tar olika illa vid sig av olika världhändelser. Alla blir inte omskakade av samma saker och inte omskakade på samma sätt, och det är inte heller någonting man kan uttala några regler om: det här ska man bli drabbad av och det här är inte lika viktigt, den som blir deprimerad av detta är knäpp, medan den som blir deprimerad av detta är klok: man kan inte säga så. Inte heller kan man säga: de här slutsatserna av händelserna är rätt slutsatser, de här slutsatserna är fel. Däremot kan det nog hända att den som känner sig under isen av något tungt som har hänt överreagerar på saker som plötsligt tolkas som likgiltighet eller skämtsamhet när h*n inte är upplagd för skämt, eller får för sig att någon raljerar, eller att h*n rentav missförstår någonting, och då kan det nog hända att h*n reagerar som en furie i stället för att bara lämna datorn och kommenterandet i fred, helt enkelt säga "vi får enas om att inte vara ense" eller "jag orkar inte skoja just nu".
  Men jag är inte folkföraktare, kulturelitist eller intolerant. Förhoppningsvis kommer jag att kunna få det att framgå lite tydligare.

  SvaraRadera
 38. Jag håller inte med Anonymous ett skvatt. Inte är Maja någon folkföraktare, snarare är hon den vassaste kritikern av kultireliten som jag känner till, och det är väl förmodligen det A har hakat upp sig på. Jag har egentligen inget emot att det ibland blir argt och irriterat, problemet med de inlägg jag reagerade på var snarare att kritiken av kultureliten blev till en dialog med den över mitt huvud - jag har ingen koll på vem som har sagt vad om vem och kände mig således uttråkad slash utesluten. I övrigt tycker jag att allt är så prima det kan vara här, men en bloggpaus låter ändå sunt, bloggar är tidstjuvar av högsta rang.

  SvaraRadera
 39. Är Anonymous en avdankad, försvarslös gubbe?

  Jag slickar tamejfan inte uppåt och min högtstående kulturelitistiska semesterhälsning från Mejico var ingen inlindad kritik av folkliga Maja!
  Antar att Anonymous är deprimerande Harvey Logan AKA Kid Curry som alltid tramsade, klagade och var sur.

  Stött Charles Siringo

  SvaraRadera
 40. jgfgfgff: jo de där inläggen var väldigt hafsiga, så det var ett bra klag. Jag tror det är det Anonym 19.11 menar också - man vet inte om det syftar på någon DN-bloggare eller någon annan. Och ja, det är ju väldigt roligt att blogga, men visst är det en tidstjuv.
  Charlie S: haha nej jag uppfattade nog ingen inlindad kritik mellan raderna där heller.
  Anonymous skulle alltså vara Harvey Logan - men det är väl den riktige Kid Curry? Kid Curry som skriver här trodde jag var antingen Alias Smith eller Alias Jones.

  SvaraRadera
 41. Jag är inte Kid Curry och vem som tramsar kan man diskutera. Jag ska inte störa gemytet här men vill påpeka att Maja Lundgrens ilska inte har varit riktigt sund.
  Anonymous

  SvaraRadera
 42. Hm. Vem avgör vilken ilska som är sund och vilken som är osund?
  Jaja, jag släpper det här nu. Simma lugnt, Anonymous. Eller: forget about it.

  SvaraRadera
 43. Jag uppfattar alltid din vrede som frisk. Slickar jag uppåt när jag säger det? Det tror jag inte. Man kanske kan säga att din blogg har radikaliserats det senaste året. När Bengt Ohlsson skrev sin drapa om att det röda borde rinna av kulturens flagga, gjorde du tvärtom.
  Den trevliga stämningen finns kvar, blandningen mellan skoj och allvar, NATO och Ank-Käthe, avancerade diskussioner om litteratur blandat med country, öfverklassgeneratorer och tävlingar.
  En kommentar som Anonymous slänger man i papperskorgen utan att bevärdiga den ett svar.
  Nu har jag sagt mitt.
  Algot

  SvaraRadera
 44. Nej, jag är varken Alias Smith eller Jones. Och inte heller är jag Anonymous. Men det har ju Anonymous själv redan utrett. Jag utgår ifrån att Siringo trots sitt harmsna tonfall skämtar en smula när han förblandar mig med denne, ungefär som när Maja antog att stollen ”August” var Charlie. Charles, om även jag får kalla honom så, är ju vad jag förstår en något så när bildad och läskunnig karl och kan säkert se skillnad på ton och innehåll i Anonymous kommentarer och mina. Till exempel skulle jag aldrig ta gamla klyschor som ”osundhet”, ”folkförakt” och ”kulturelitism” i min mun. För mina smaklökar har dessa begrepp en alltför otäck historisk bismak. Kulturelitism måste väl för övrigt, i synnerhet i dessa tider, snarast betraktas som ett honnörsord. Men nu, äntligen, kan den här tråden kanske avslutas och Maja få sin välförtjänta bloggpaus. Hoppas hon – och även den skarpskjutande Charles och en massa andra kommentatorer – återkommer inom en inte alltför avlägsen framtid.

  Harvey Logan, aka Kid Curry

  SvaraRadera
 45. Kid Curry: det var nog inget skämt srån Siringos sida, utan en fullt medveten förväxling till hämnd för det du skrev om André Rieus La Paloma. Tror jag.
  Några månaders paus. Tills vidare kommer det att gå att läsa mig på Expressens kultursida. Jag hoppas också att ni återkommer när bloggen drar igång igen!

  SvaraRadera
 46. Maja det har varit trevligt att följa din blogg med alla inslag från olika väderstreck och diskussioner som utspelat sig. Synd att inte berättelsen där vi alla deltog med olika inlägg valde att vara öppen och fortsätta i sin egen dimension.

  Vi har olika dimensioner och sinnen. Vi måste respektera det andra tänker och skriver. Våga diskutera saker grundligt, våga erkänna och uttrycka vår tveksamhet i olika lägen. Vi måste behandla varandra med respekt oavsett vi tillhör inteligentian eller kulturelit.

  En dag så kan skillnaden mellan då och nu vara det som sker idag.

  Med respekt.

  Leroy

  SvaraRadera
 47. En låt till Siringo:

  http://youtu.be/Ks6XoZWZh3U

  A friend from 1885.

  Inte riktigt country men lite Texas och historia om en Cowboy detectiv.

  Leroy

  SvaraRadera
 48. Gunnar.
  http://youtu.be/WfIyhHr7o-s
  The last Viking..

  Al my relativs: http://youtu.be/5m8pMmcEkSA

  Leroy

  SvaraRadera
 49. Leroy: "Synd att inte berättelsen där vi alla deltog med olika inlägg valde att vara öppen och fortsätta i sin egen dimension".
  Jag tror du syftar på julberättelsen för några år sedan. Det var inte hos mig utan i en annan blogg, vars innehavare (som inte tillhör den hemska kultureliten) blev upprörd och ledsen när h*n tyckte att några kapade berättelsen för antifeministisk propaganda, eller något åt det hållet. Det är nog inte helt respektfullt eller inlevelsefullt att fortsätta tjata om den, kan jag tycka. För övrigt håller jag med dig, grundliga diskussioner, och när ämnena är laddade har moderatorn ett särskilt ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Maja. Helt korrekt jag tänker på Julberättelsen vi deltog i. H*n om ansåg att berättelsen var kapad för antifeministisk propaganda eller något får väl själv stå för den fölust jag tycker att en berättelse skapad av många ger som en bredare bild av helheten än att bara en röst skall beskriva sin enskilda verklighet.

   Det var en bra idé och historia, men jag lämnar den därhän. Jag läste det du skrev i X-pressen: http://www.expressen.se/kultur/per-wastberg-ute-i-livet-en-memoar/

   Det var bra och rakt skrivet. Läsaren får så klart sätta sig in i ämnet och försöka tolka olika dimensioner se vad det egentligen skrivs om.

   Mvh

   Leroy

   Radera
 50. Det är kallt och regnigt och jävligt på min sena semester... Grälat med pojkvännen. Lånar dator i grannstugan. Kryper in i nätets underbara och hemska värld... Saknar din blogg redan, kan jag erkänna. Jag hatar INTE kultur, känns viktigt att säga det. Jag ÄLSKAR kultur. Älskar att läsa, och läsa om böcker, älskar att diskutera. Så jag håller inte med Anonymous, det var en hemsk kommentar. Julberättelsen var före min tid, blir nyfiken... Men det kanske man inte ska vara...
  Skickar ett regnigt vykort från min lilla skitsemester (äsch skojar bara. Vi ska ut och fiska i morgon om det inte ösregnar).
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 51. Calamity Jane: tack för vykortet! Hoppas ni får bättre väder i morgon. :)

  SvaraRadera
 52. Leroy och Zigge: det känns totalt fel att diskutera detta, och det är ett exempel på svårigheterna med att vara moderator för en blogg. Leroy: tack så mycket. Calamity Jane igen: fiska lugnt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. No hard feelings. Har man traksat runt i stövlarna i snart 7 år i olika träsk utan att man valt att granska saker ur helikopterperspektiv eller våpga diskutera saker objektivt så ser man verkligheten i andra dimensioner. Drabbas våra barn då är de ute på hal is. Inte ens Xerxes eller Atossa skall behöva hamna i kläm.

   Leroy

   Radera
 53. Japp! Jag ber till vädergudarna... :)
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 54. Fel vädergudar... Hit med nya vädergudar...

  Meckitrollet

  SvaraRadera
 55. Meckitrollet Lisa = Calamity Jane :)

  SvaraRadera
 56. hahaha... Du kanske råkade be väderbönen baklänges, eller nåt?

  SvaraRadera
 57. Nä vi har haft några fina dagar nu. Inte så varmt men soligt och ok. Fiskat. På väg hem till stan nu.
  Håller med Leroy om din artikel. Wow.

  Meckitrollet Calamity Jane
  (Kom hit första gången när jag googlat meckitroll:))

  SvaraRadera
 58. Leroy: alltså, orsaken t. att det känns fel att diskutera det är att det var en annan person som hade den bloggen, och dessutom för ganska länge sen, och jag kan ju inte säga att h*n gjorde rätt eller fel, bara att h*n blev upprörd. Projektioner eller överreaktion? Jag vet faktiskt inte. Som jag minns det förekom det nåt slags angrepp på en feminists utseende, kan minnas fel där - och visst kan man hävda att "om ordet ska vara fritt så kan inte någon plötsligt stänga en berättelse där många engagerat sig. Men tar någon illa vid sig så tar någon illa upp, och ibland måste man bara släppa. Klart om Julberättelsemoderatorn tittar in får h*n gärna berätta varför h*n stängde bloggen, men man måste nog ha lite distans till nätvärlden också: den är en bubbla men vissa saker liknar världen irl. Det blir konflikter och bråk, det förekommer projektioner, alla är inte kompis med alla, politik och religion är ungefär lika laddade ämnen som vårdnadstvister, vad som är personangrepp och vad som är saklig kritik är inte alltid helt självklart, vad som är missförstånd och inte ej heller.
  Om jag tycker det är roligt eller trevligt när du skriver helikopterperspektiv så finns det andra som får spel. Vad man blir galen av varierar nämligen. En del kanske blir tokiga bara de hör uttrycket "objektivitet", om de tycker att den som uttalar det är subjektiv, till exempel...
  Nätet är spontant. Ska man hålla det äktsurrealistiskt så bör allt vara tillåtet, helt fria associationer. Ska man hålla det respektfullt och sakligt och civiliserat - eller objektivt, som du skriver - så är det något annat. Två olika grejer, liksom...
  Och det krävs väldigt mycket tid av den som driver en blogg. Ju mer intensiva diskussionerna blir och ju fler som deltar, desto mer måste bloggägaren engagera sig i den. Jag ägnade mig länge åt den på heltid och det kan jag inte göra för tillfället.

  Calamity Jane: Schysst sensommarväder! :)

  SvaraRadera
 59. "inte ej heller"... så kan det gå när man slurvar iväg en kommentar.

  SvaraRadera
 60. "Someone is wrong on the Internet". Världens vanligaste fixa idé. Fast min kommentar om Leroy, varför tog du bort den? Jag skrev så här: det blir orättvist om bara kultureliten måste uppföra sig på nätet. Sen skojade jag med Leroys helikopterperspektiv.
  Fast jag tar inte illa upp, erase me anytime you like, Madame.
  Zigge

  SvaraRadera
 61. Men det var då själva sjuttsingen vilket tjat det var om kulturelit hit och kulturelit dit.
  För mig är det så här, att jag vill inte skriva för en liten klick oavsett om jag bloggar, skriver böcker eller skriver i tidningen. Jag vill inte att det ska vara några murar runt kulturen. Om jag två sekunder får vara självupptagen igen, så hoppas jag att den som gillat bloggen läser mig i Expressen också. Därför blir jag glad av Leroys & Calamitys kommentarer. Självklart kan man se saker på ett annat sätt. Hej svejs, ha det bra, etc.

  SvaraRadera
 62. Gör inget om du blev glad :)
  Nu är min lilla skitsemester slut.
  Ville bara säga det.
  Hej hej.
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 63. *s* Tråkigt att höra att du hade en skitsemester, Calamity Jane. Hoppas du får en bättre höst.
  Hej hej.

  SvaraRadera
 64. http://www.svd.se/kultur/understrecket/realitykultur-fran-lars-noren-till-blondinbella_7455732.svd

  SvaraRadera
 65. Tack anonym, ja jag såg det där. Jag tycker att man ska studera varje bok i dess egen rätt, snarare än bunta ihop saker till en trend. Och en bra början är att sätta böcker i samband med de andra som åberopas i böckerna själva.
  Kolla in Scum Manifesto, André Bretons Nadja, och Salvador Dalis självbiografi tex, snarare än att fästa fokus på helt andra saker.
  Och... ja osv, hinner inte kommentera mer nu, kanske läser den där boken kanske inte. :)
  Men diskussionen om sociala medier kan ju vara intressant i sig, förstås.

  SvaraRadera
 66. Man har sagt mig att Wagners musik är bättre än den låter.Twain

  SvaraRadera
 67. Jag har studerat många filosofer och många katter - katterna är oändligt överlägsna i vishet.Twain

  Trist att du pausar, du är galet ostyrd och egensinnig

  Decima-x

  SvaraRadera
 68. Ja katter har väl det där som kallas "myo" inom zenbuddhismen. Det är nog bortom visdom, egentligen. Är det vist att attackera en bild av en tiger på en matta? Är det inte snarare mänskligt? Kärt besvär förgäves.
  Wagner ska man inte ta så allvarligt, på sätt och vis är väl musiken sämre än den låter.

  SvaraRadera
 69. Min mamma hette Decima! Som förstanamn t.o.m...

  SvaraRadera
 70. Halloj Bitten! Intressant. Ett ovanligt namn, Decima - får man fråga om din mamma föddes in i en stor familj som det tionde barnet? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle man ju kunnat tro, men hon var min mormors enda barn.. Hon (min mormor) var dessutom ensamstående mamma på 1920-talet!! :-) Som andranamn hette min mamma Eufemia men det avskydde hon och tog bort i vuxen ålder!! Jag tror att min mormor läst nån roman där hon hittade namnet Decima och tyckte det var fint!! :-) Man kan ju fundera över från vem jag ärvt mitt sätt, att alltid gå min egen väg och helst inte vara som alla andra!! :-) INTE från min mamma i allafall!! :-)

   Radera
 71. Hösten ÄR redan mycket bättre! Har sparat en vecka också, blir sistaminutenresa i november.
  (Kan inte kommentera "där uppe" så det får bli här i stället)
  Calamity J

  SvaraRadera
 72. "Den vår de svage kallar höst", Calamity Jane!
  Det var någon här som blev arg när det talades illa om november, hennes favoritmånad.
  Men det är klokt med solresa när mörkret infinner sig.

  SvaraRadera
 73. Bitten: din mormor ville nog ge henne ett stolt namn, det är ju inte helt lätt att vara ensamstående mamma, i synnerhet inte på den tiden givetvis. Men Eufemia måste ha känts hopplöst att heta, det måste ha låtit uråldrigt. Idag skulle nog en flicka kunna heta så utan att låta som en korsning mellan en dammig ärkehertiginna och en tyrannusaurus rex. Gamla namn har ju kommit tillbaks. Men inte då... Decima tror jag (om jag får gissa hur din mamma tänkte) kunde låta lite poppigare, modernare, lite science fiction. Decima på rymdäventyr.
  Ingen aning, hehe. Spånar lite. Men jag förstår att hon inte ville heta Eufemia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hon helt enkelt "vande" sig vid Decima eftersom det var det hon kallades för.. :-) Tror inte hon var så värst förtjust i det namnet heller, men Eufemia avskydde hon verkligen!! Fullt förståeligt!! :-) Själv gjorde jag ju om det för mig förhatliga dubbelnamnet HON givit mig, så fort jag kunde prata.. :-) Och så småningom även "lagligt".. :-) Knepigt det där med namn!!

   Radera
  2. Blev hon kallad Decimalen i skolan? :)

   Aha, får jag fråga vilket dubbelnamn det var? Inga-Britt? Att ge namn åt en katt är knepigt som katten heter det ju, men det är inte mycket lättare att döpa människor. Och som sagt, det går mode i namn och det kan kännas fel att heta något som tillhör en annan generation. Jag har faktiskt också bytt namn - mitt dopnamn är Marianne, och jag har alltid varit lite kluven till det. Nu råkar det vara två som skriver här ibland som heter så, vill säga direkt att jag faktiskt tycker det är fint - men jag har alltid kallats Maja så jag ändrade i folkbokföringen till slut, mest av praktiska skäl.

   Radera
  3. Britt-Marie.. Och jag har inget emot namnet på ANDRA, men för mig var det så fel, så fel!! :-) Jag uppfann min egen identitet! Jag hade dessutom inget andranamn att ta till, och det kanske var tur! :-)

   Radera
  4. Och ja.. jag tror hon fick heta Decimalen i skolan.. :-)

   Radera
  5. Du hade ju kunnat ta namnet Eufemia. För att skoja lite alltså :)
   Bitten är ju tufft, du gillar väl Motörhead också så Britt-Marie kanske kändes för snällt? Fast jag tycker om dubbelnamn också, Ann-Marie och Britt-Marie, vackra namn. De som föds på tvåtusentalet kanske kommer att döpa sina döttrar till liknande namn, idag skulle det kanske uppfattas som corny om en flicka hette det. Maja var ovanligt när jag var liten, men inte så farligt töntigt även om jag hade en musiklärare som hävdade att det lät som en gammal mjölkko.
   Klart att din mamma fick heta Decimalen, någon skolkamrat måste ha kommit på det, och sen gick det nog inte att stoppa. :)

   Radera
  6. Jag gillar faktiskt inte dubbelnamn särskilt mycket ö.h.t. Men det viktigaste är ju att personen som bär namnet trivs med det! :-) Och jag var Bitten så fort jag blev pratbar.. och även i skolan och överallt.. Första dan med ny lärare var det Britt-Marie men jag lärde upp dom snabbt.. faktum var att jag aldrig fattade att det var mig dom menade om dom sa Britt-Marie, så det var rätt fort fixat! Så till slut kände jag att jag verkligen inte orkade "släpa" på det i officiella papper.. :-) Det var ju liksom inte JAG ett enda dugg!
   Jag tycker Maja är ett coolt namn!! :-)

   Radera
  7. Ja, det är ju väldigt effektivt. Att inte svara under uppropet alltså! :)
   Jag döptes till Marianne mest för att Maja lät som ett smeknamn, så jag fick ha ett mer officiellt också. Rätt förtjust i det som sagt var, även om det inte känns som mtt namn riktigt. Dessutom kan det som sagt krångla sig när det står fel namn på de officiella pappren.

   Radera
  8. "Får jag låna stegen Britt-Marie" (eller var det Ann-Marie?)
   Jules Sylvain. Jo jag förstår att du inte riktigt gillar dubbelnamn, även om jag tror att de återkommer med stormsteg i nästa generation :)

   Radera
 74. Min mamma heter Aurora i mellannamn. Hon har alltid hatat det och tyckt att det låter tantigt och min mamma vill inte vara en tant, varför det nu skulle vara så fel... Men jag tycker det är vackert. Det går ju mode i namn och i hennes generation lät Aurora som en ogift faster (säger hon själv alltså).
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 75. Ja, namn är generationsbundna, eller hur man ska uttrycka det. Dubbelnamnen har varit ovanliga ett tag, men de som är barn idag kommer kanske att döpa sina till Sven-Hugo, Lars-Göran, Britta-Stina och Inga-Lisa.
  Med "uråldrigt" menade jag inte tantigt egentligen, utan mer... gammaldags på ett stelt sätt? Inte meningen att förolämpa namnet Eufemia nu, men jag kan gott tänka mig att det kändes fel på tjugotalet, då det skulle vara ärtiga namn, som Märta.

  SvaraRadera
 76. Ja Eufemia låter faktiskt som en ärkehertiginna hehe... Men stämmer det att det skulle vara ärtiga namn på 20-talet? Min mamma, född 1920 prick, hette Anna som förstanamn. Det är vanligt som andranamn idag, men då var det vanligast som tilltalsnamn.
  Det finns generationsöverskridande namn också, t.ex Johan. Marianne var vanligt i min generation, men idag tror jag att det låter gammaldags på ett "trist" sätt. Men det kommer säkert igen det med :)

  SvaraRadera
 77. Ah, vet egentligen inte om det skulle vara ärtiga namn på 20-talet... Tänkte på Charleston, tror jag...

  SvaraRadera
 78. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 79. Vet ingenting om Liri, tror jag.
  En för liten elit kallas väl oligarki. För få ägare, t.ex.

  SvaraRadera
 80. När blir det paus i bloggpausen? ;)

  SvaraRadera
 81. Hahaha, paus i bloggpausen... Annars kan ju den här kommentartråden fortsätta underjordiskt, undergräva hela bloggen :)
  Om man aldrig lärde sig virka på bredden (så att det som var avsett att bli en grytlapp blev en ylleskål, som man på sin höjd kunde använda som mössa till meckitrollen).

  SvaraRadera
 82. Det var något som försvann där. Ett sakled. Virkmetafor utan sakled.

  SvaraRadera
 83. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 84. Det är jag som är meckitrollet!
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 85. Calamity Jane: du är ett välkommet meckitroll, Cronaca Bianca: Du drömde nog om bokfloden.
  Inget minne av floden Liri hos Dante och Vergilius.

  SvaraRadera
 86. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 87. Hehe googlare... Har Cronaca Bianca läst Dante och Vergilius själv eller försökte han testa dig? Fy Maja som inte minns floden Leri hos Dante och Vergilius!
  Virkmetaforen är solklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 88. Zigge: jaså är metaforen solklar, då kanske du kan lägga ut texten om den?
  Cronaca Bianca: ja, bokmässan - och bokfloden - är väl varje ordfanatikers mardröm, man kan säkert bejaka den också utifrån en position som inte bara är sanningsrelativistisk och kommersiell. Många ord behöver inte vara fel. Men...

  SvaraRadera
 89. Sen - vet inte hur jag ska uttrycka det här, men jag ogillar både Vergilius och Dante. Väldigt mycket dessutom. Inte olästa, utan lästa. Inte utifrån ett fyrkantigt feministiskt tänkande, utan mer på grund av deras förljugna och fluffiga attityd i största allmänhet. Men det får jag väl återkomma till kanske.

  SvaraRadera
 90. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 91. Du skriver att du inte gillar Vergilius och Dante, sådär sjävklart, men förstår du hur du utesluter mig och många andra när du skriver så? Jag vet ju att du har en kulturell bakgrund, du kan välja och vraka. Det är självklart för dig. Jag tror att om jag skulle ge upp på en gång om jag försökte läsa dem du skriver om. Du tjatar om att du vill ha en bred blogg och att kulturen ska vara för alla. Men jag känner mig ofta utesluten, att det krävs att man är vänster, att man är emot monarki, att man är för invandring, att man är emot svenska traditioner, att man har alla åsikter som man måste ha enligt DN. Så visst, jag kan också tycka att du går din egen väg, men ändå att taken är rätt lågt ofta.
  säger meckitrollet.
  Calamity Jane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 92. Calamity Jane:
  jag hade faktiskt tänkt retas med dig genom att återpublicera inlägget Subtil Ankylos (Eiffeltornet). Men för att svara på din fråga, nej jag tycker inte att man ska ta över DN-åsikter, och det är ett misslyckande om den här bloggen givit det intrycket. När det gäller frågan om bildning, så tror jag tyvärr att den står väldigt lågt i kurs, högskoleprovet (för att ta ett exempel) lär ha raderat allt som handlar om historia, filosofi och reflektion. Det är bara matematik och enklast tänkbara ordkunskap som gäller. Kultur för en liten elit är ointressant, fel, och kraftigt märkt av klass (även om de rika i dag helst läser lättsmält våldsunderhållning).
  Hang on, Calamity Jane.

  SvaraRadera
 93. Det gör mig inget om du återpublicerar "subtil ankylos är lika med eijfeltornet" om du förklárar hur du tänkte, att du ville något med det. Om du äruppfylld av din narcissistiska dröm kan du ju skita i det.
  Calamity J

  SvaraRadera
 94. Ganska märkligt att läsa detta. Att Maja Lundgren är en vanlig radical chic ur DN-högen har ju varit uppenbart länge. Hur någon skulle ha fått för sig att hon "går sin egen väg" eller "tänker självständigt" är fullständigt obegripligt. Pladdrig barnslighet som siktar på acceptans inom eliten och som saknar stringens, fjäsk för dem hon tror sig ha användning för. Jag vet inte vad som är unknast i Maja Lundgrens blogg, men den totala oviljan att ta ställning, bristen på ryggrad när det gäller, flamset och den smygande politiska korrektheten är otäckare än när den uttrycker sig i DN eller Aftonbladet. Man ropar på en Torbjörn Tännsjö, man önskar att någon satte ner foten. Men grumligheten och bristen på saklighet lockar uppenbarligen till sig naiva som inte vet hur brutal och enögd Maja Lundgren i verkligheten är.
  De vet heller inte att hon tagit sig friheten att ljuga. Hur man kan ljuga så mycket som Lundgren utan att bli portad och bannlyst förklaras bara av Bonniers makt. Så hur rebellisk är egentligen Lundgren?

  SvaraRadera
 95. Anonym: du måste precisera vad du menar skulle ha varit en lögn från min sida. Jag tar inte lätt på gränsen mellan fiktion/verklighet, minne/dikt.
  Torbjörn Tännsjö är en både förskräckande och intressant filosof som det egentligen är ganska lätt att klå även på hans hemmaplan, eftersom han sällan är så logiskt vattentät, objektiv och värderingsfri som han ger sig ut för att vara.
  Om jag är rebellisk eller inte kvittar, eftersom allt handlar om innehåll.

  SvaraRadera
 96. Alltid intressant med självöverskattning. Du förstår alltså inte hur ytlig den här bloggen är i jämförelse med Tännsjö.

  SvaraRadera
 97. Jaja, någon ropar på Torbjörn Tännsjö nu igen... Hört det förut. Men han skriver väl i DN. Så varför är inte han en ur DN-högen?

  SvaraRadera
 98. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 99. Jag vet inte om jag är så intresserad av en metakommunikation om "samtalsklimat": mycket bättre att folk säger vad de menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 100. Maja eftersträvar väl konflikt snarare än konsensus.
  Intressant att namnet Tännsjö så ofta dyker upp i kommentarerna. Skulle gärna läsa en artikel där Maja analyserar Tännsjö.

  OA

  SvaraRadera
 101. Ja det är intressant.
  Eftersträvar konflikt vet jag inte, men rättframhet inte konsensus. Det är ett missförstånd att jag inte accepterar kritik eller avvikande åsikter.

  SvaraRadera
 102. Äsch jag är nog bara avundsjuk. Jag skulle också vilja kunna säga att jag tycker Dante och Vergilius är för fluffiga.
  Hehe...
  Trevlig helg på er alla.
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 103. Calamity Jane: Ingen fara. Blev lite konfunderad av "din narcissistiska dröm" - det om något påminner kanske lite grann om avund...
  Cronaca Bianca: Libri betyder ju inte bara böcker utan även fria. Kanske finns en koppling till Ranieri med rökslingan, som befriar fångar - eller möjligen fritt åsiktsflöde? Hur såg floden ut?

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 104. Ska svänga mig med det... Dante och Vergilius är för fluffiga...
  Jag ger mig själv det i uppdrag att gå till biblioteket och öppna 1 bok av Dante och 1 av Vergilius och peka på måfå på en sida och skriva ner det som står där. En mening. Lär mig den utantill. Sen ska jag gå runt och snobba med det och säga: hör ni vad fluffiga de är...
  :))
  trrrrrrrrrrrevlig helg!
  Calamity Jane

  SvaraRadera
 105. Apropå DN-högen, och samtalsklimat: det händer nog att man svänger sig med "DN" som metafor för tyckare man inte gillar. Ungefär som Anonym gör... Ville bara fästa fokus på det. DN är vanligaste halmgubben även i den här bloggen faktiskt. Men det är korkat att påstå att den ena är radical chic ur DN-högen och den andra inte är det trots att den senare skriver i DN och den förra inte... Lite otur i tänkandet där.
  Tjakloff, som man säger. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 106. Det är väl en väldigt bra idé, Calamity Jane. Men det kan ju också hända att du råkar dunsa ner på en rad som du gillar! Och i så fall - men det är ju egentligen överflödigt att jag säger det - ska du ju följa din egen smak och ditt eget omdöme.
  Zigge: Tjakloff själv.

  SvaraRadera
 107. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 108. Mina drömmar är inte heller särskilt visuella,
  jag minns oftare ord än bilder.
  Ja, det finns ju en hel del ångest, prestationsångest, kring bildning. En del löser det genom att bli anti, bränn alla böcker! Andra har kanske en överdriven vördnad. Hehe, Aeneiden som kurslitteratur... Men ta och läs den, jag vill ju inte avskräcka någon med ett kategoriskt omdöme :)

  Befria mig från böckerna - liberami dai libri.
  Riktigt fint.

  SvaraRadera
 109. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 110. Å det där är skönskriverier utan sanningsanspråk eller sanningsvärde, så det är harmlöst. Litteraturens wienervals. Religiöst softad underhållning och det är inget fel i det i sig, fluffigt som spunnet socker, och det är till för de goda. Vi som siktar på helvetet kräver mer sälta.

  SvaraRadera
 111. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 112. Ja visst tänker jag på dem. Och det finns ju fler. Men allra högst sätter jag min egen helvetesskildring.
  Tjakloff

  SvaraRadera
 113. Hmmm... Snart vinter och tid att rycka upp (way up now!)försoffade kulturelitister från Grekland och Rom med Youtube North to Alaska -Johnny Horton!

  Charlie Siringo, reloading.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig låt! Ja Alaska skulle väl kyla av dem, hehe. Kanske dags för countrypaus i bloggen. Hittade i alla fall en YouTubevideo med rätt festliga illustrationer till den där.

   Radera
 114. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 115. Country! Det är countryns fel att jag heter Calamity Jane. Funderar på att byta men nu har det liksom satt sig.
  Neapelskildringen var skitläskig. Stockholmsdelen var jag inte lika intresserad av, visste inte vilka det handlade om. Men jag kunde känna igen mig en del, det där instängda och röriga... Sen använder du många ord jag inte känner till, tänkte slå i lexikon men var för lat... Men du är ju galen, man tar väl inte såna risker om man inte är det på nåt sätt
  :)
  god natt
  Calamity Jane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Calamity Jane är väl ett roligt nick.
   Galen kan man kanske vara på nåt sätt, och samtidigt medveten.
   "Inte varje avvikelse från det normala måste vara blindhet, en defekt" har en filosof sagt.

   Radera
 116. Mer sälta/ min melodi/durocomepietra
  Decima-x

  SvaraRadera
 117. Decima x - som har samma nick som Bittens mamma (alla namn är väl nick): ska ske!

  SvaraRadera
 118. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack!
   Det var bara ett namn jag kom på när temat var Vilda Västern, varken läst boken eller sett filmen... Kanske borde ta reda på vems namn jag bär...
   Calamity Jane

   Radera
 119. Ja jag tog ju inte illa upp alls, Anonym 19.11!

  SvaraRadera
 120. Ja, Calamity Jane känns som ett brushuvud som talar först och tänker sen, höll jag på att säga. På ett kul sätt tycker jag.
  Ja, det verkar ha blivit en sån där evighetstråd, hehe. Gör inget alls om man slänger in ett lingonben. :)

  SvaraRadera
 121. "Talar först och tänker sen" hehe. Ja och sen tänker hon en gång till, och en gång till. Det är det jag sammantaget gillar så mycket hos Calamity.

  "När det gäller frågan om bildning, så tror jag tyvärr att den står väldigt lågt i kurs, högskoleprovet (för att ta ett exempel) lär ha raderat allt som handlar om historia, filosofi och reflektion. Det är bara matematik och enklast tänkbara ordkunskap som gäller." (Maja 13 september 2012 21:46)

  Ja bildning står riktigt lågt i kurs. Jag vet inte när det blev så, men jag tänker på 80-talet och tidigt 90-tal. Det var tiden för nyliberalismen och enda vägen, och jag minns fortfarande hur vanligt det var att se framgångsrika människor på TV uttala sig förklenande om allt som inte var "nyttigt".
  Jag minns intervjuer med människor som sa att man jobbade alltid, minst åttio timmar i veckan och inte hade tid med bjäfs som kultur. Detta ofta sagt med ett överlägset skratt och nosen i vädret.
  För så såg idealet ut då, allt som räknades var inkomst och skryt om antal arbetstimmar och det är ett ideal som har följt med in i vår tid.

  Fast högskoleprovet? Har det någonsin haft med filosofi, historia eller något annat som handlar om bildning att göra? Jag har aldrig gjort hela provet själv utan bara bläddrat och provat de olika delarna i efterhand för skojs skull.

  Så jag googlade och hittade att det alltid varit uppdelat i två delar. Enkelt uttryckt, en matematisk och en språklig.
  Nu har man gjort om det så att den språkliga delen ska ha ännu mindre betydelse än den hade tidigare. Suck...
  http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gskoleprovet

  Jag tyckte att det var dåligt som det var redan tidigare. Ordkunskapen som nu halverats kändes pinsamt enkel redan när jag gjorde den.
  Jo *skryt skryt* jag tog mig in på en utbildning en gång i tiden p.g.a att jag hade full pott på den och provets övriga språkdelar. Vi fick göra de delarna när jag sökte en kurs där man togs in på helt andra kriterier, och jag fick chansen enbart för att man blev tvungna till det med mina resultat på testet :D

  SvaraRadera
 122. Aha, ja det var faktiskt en bekant som skulle ta det där provet, som sa att "allmänbildningsdelen" hade tagits bort. Därav "lär ha raderat"... Jag har aldrig sett röken av ett högskoleprov själv, nämligen... Sen trodde jag nog i grund och botten inte att det någonsin ingått filosofiska frågor i ett högskoleprov. Men lite mer än test i matte och svensk och engelsk ordkunskap trodde jag nog att det rörde sig om. Lite samhällskunskap, till exempel.

  SvaraRadera
 123. Jag tycker jag är rolig...

  Calamity J

  SvaraRadera
 124. Javisst är du det, du är rättfram.

  SvaraRadera
 125. Några kommentarer är bortplockade, därför kanske Calamity verkar mer fåfäng än hon är. :)

  SvaraRadera
 126. Måste fundera några varv till - i nuläget känner jag mig till och med orolig över att lägga in en länk till en artikel på Expressens kultursida. Det är helknasigt.

  SvaraRadera
 127. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 128. Tack Anonym 19.11, nu blir jag glad. Jag kanske ska försöka rekonstruera inlägget jag tog bort, det blev en fingertott till slut.
  Det kom in en som bråkade med Calamity J och sa att hon inte var rolig. Jag tog bort den kommentaren. Håll mer om att det ser lite kul ut när CJ helt opåkallat säger "Jag tycker att jag är rolig..." ?
  Hej hej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis det jag tänkte när jag såg hennes kommentar.. :-) Att hon liksom bevisade sin rolighet där!!

   Radera
 129. glad att senaste inlägget kom upp i alla fall, det ska bli intressant att läsa din recension.

  för övrigt skrev jag själv ett inlägg som bråkade inte med calamity jane men med ett av hennes inlägg. men jag lät bli att posta det för jag lyckades inte få tonen tillräckligt tillmötesgående. om jag nu ska försöka igen så vill jag säga att det gör mig ledsen att man kan bli avfärdad bara för att man hänvisar till författare och begrepp som inte alla har läst. varför måste man nödvändigtvis läsa in en anklagelse i sådana hänvisningar? alla kan inte vara specialiserade på samma områden, men vi kan väl samtala med varandra ändå? kanske till och med lära oss av varandra?

  och något som gör mig ännu ledsnare är när människor med ett kritiskt och öppet sinne, som tex maja, blir hopklumpade med något slags pk-kotteri bara för att vissa antirasistiska åsikter eller kulturella intressen råkar sammanfalla. man kan för sjutton vara antirasist och "kulturpersonlighet" utan att vända jackan efter vinden! det hela beror på hur man hanterar åsikterna, om man på allvar reflekterar över dem efter eget sinne istället för att upprepa slagord. tex.

  ja, nu tog jag i lite för mycket ändå. men jag tycker verkligen att det behövde bli sagt.

  SvaraRadera
 130. Man kan ju googla också. Alltså, det är så svåra frågor... På samma sätt som inom annan forskning, och tänkande är ju ett slags forskning, så är det ju ofrånkomligt att det finns en elit (uttjatat ord) som använder sig av en avancerad begreppsapparat eller helt enkelt har läst mycket som de refererar till som andra inte har läst. I vissa fall är det här kanske mest ett sätt att posera, men så är det ju verkligen långt ifrån alltid. Och det är ingenting att känna sig kränkt över. Sen vill ju jag nå ut, mitt ideal är kultur för alla, hur hurtigt det än låter, fast utan att förenkla då. Jag kan bli lite skärrad av en del av Calamitys kommentarer, till exempel. Och sen då när det gäller antirasismen, så är det inte politisk korrekthet från min sida, och jag har heller inte haft några problem med att prata med en sverigedemokrat här till exempel, tror han är följare till min blogg fortfarande, samtidigt så finns det tillfällen då jag bara blir helt utom mig, det är till och med möjligt att jag tar miste då. Samtidigt vill jag att man ska kunna diskutera vad man vill utan att känna sig anklagad för att vara det ena med det andra. Det stämmer nog att bloggen efter förra sommaren blev mer ifrån sig, för att det var så mycket i tidsandan som var plågsamt. Jag har skrivit om det där i en kommentar högre upp, och jag tycker inte att man ska undvika laddade ämnen, själv kan jag nog bli mer uppskakad av saker som är lite mer mellan raderna än det som är tydligt uttalat, en anledning till att jag uppskattar att Calamity J talar helt fritt ur hjärtat. Fast man blir lite matt också ibland.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim