måndag 4 januari 2016

Önskelista


Nu tänker jag snabbt slänga ner några önskemål inför det nya året. Sömngångaraktigt som automatisk skrift.

1. Kulturskribenter slutar asgarva åt svensk kultur och upprepa att den aldrig har funnits, alternativt att den aldrig har varit något annat än pinsam bonnlurkskultur, till skillnad från andra kulturer som bör respekteras och bevaras. Det där är inte kulturrelativism (det senare tycker jag är bra, och jag har lovat att berätta varför med utgångspunkt i Michel de Montaignes djärva Om kannibaler, men jag ska då försöka undvika det uppfostrande tonfall som odlas på t.ex DN:s kultursida, bara för att ta ett exempel). Det där är alltså inte kulturrelativism utan en konstig sorts hymlande självspäkelse som kanske i grund och botten vittnar om en nedlåtande attityd - vi är moderna, ni kan gärna pyssla med er folklore.

2. Hela Sverige inser att vi ska avlägsna oss från Nato. Krigen i Irak, Afghanistan och Libyen beskrivs inte längre som rättfärdiga och lyckade. IS beskrivs som det symptom det är, och inte som en orsak. Alla externa aktörer som tjänar på kriget i Syrien får skäll av Herren Sebaot. Assad avgår efter en övergångsperiod, demokrati införs och revolutionen sprider sig till Saudiarabien.
Bråket mellan Iran och Saudiarabien sätter inte käppar i hjulen för fredsprocessen i Syrien.

3. Folk slutar äta gris. Folk äter färre kor.

4. Ledarsidorna läggs ner. Ivar Arpi och alla andra ledarskribenter från vänster till höger tar nick på Flashback i stället. Kopplingen mellan partipolitik och mediehus upphör och opinionsbildning har inte längre någonting att göra med pengar och prestige.

5. Många fler fina önskemål, väldigt bra önskemål.

Och nu, mina damer och herrar, blir det ny paus. Säg till mig på skarpen om jag börjar okynnesblogga igen. Inte förrän i februari är det tillåtet för mig att blogga.
Hiventualli!
Den serie med kvinnliga renässans- och barockmålare som självuppstått i bloggen fortsätter här med ett stilleben av Galizia Fede.

 Till yttermera visso!
Målning av Galizia Fede98 kommentarer:

 1. Jag instämmer med alltihop, utom det du skriver om Herren Sebaot. Religionen borde lämnas helt utanför politiken.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å men det brukar handla om helt andra saker, religionen är identitetsskapande och gruppsammanhållande men konflikterna är i botten politiska och ekonomiska. Så ser jag på det.
   God fortsättning själv!

   Radera
 2. Punkt fem är klart bäst.
  Zigge

  SvaraRadera
 3. Rätt kul när någon skriver IvaN Arpi (tror jag såg samma felskrivning någon
  annanstans nyligen) inte minst med tanke på att IVAN inte bör vara hans favoritfigur ...

  Läste f ö någon ledare i AB nyligen där Arpi + PM Nilsson + Anna Dahlberg + Alice Teodorescu buntades ihop till apokalypsens fyra ryttare p g a ändrad inställning i migrationsfrågan. Kul grepp
  att ta på fyra liberala ledarskribenter sådär !

  F ö finns det en riktigt bra melodi om just dessa 4 ryttare. Avslöjar snart vilken ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ivar heter han ju! Tack för påpekandet, jag ändrar.
   Jag tycker inte om ledarsidor. Nu har jag inte läst den artikel du syftar på, men AB är ju socialdemokratisk och borde väl kritisera sitt eget parti för den ändrade inställningen i så fall.

   Radera
 4. Jag tycker att det ska stavas bonnlurkskultur.
  Därför tog jag bort d.

  SvaraRadera
 5. Ska inte störa om du har paus men... antar att du inte gillar den här artikeln av Per Wästberg? Vill minnas att du ställde frågan om den svenska högern skulle vara klok nog att inte jämföra med det andra världskriget. Svaret på den frågan verkar vara nej, om Wästberg är representativ för den svenska högern...

  http://www.expressen.se/kultur/stoppa-den-vaxande-islamistiska-ondskan/

  T.S Älgot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg den som hastigast, eftersom den gav upphov till kåtfest bland reaktionärerna på Facebook. Jag har bara skummat igenom den, men den tycks vara typisk för svensk överklass - rasism är fin konst utom antisemitismen. Samma sak som fick Wiman att censurera en Rocky-strip samtidigt som han lovordade Charlie.
   Jag är inte speciellt förvånad, Wästbergs Afrikaengagemang har alltid haft en nedlåtande bismak. En tropikhatt, tillhör den nationalistiska truppen runt Tranströmer, högborgerlig så det klirrar om det, den typ som gärna håller sig med mätress. Hemsk sort, men på utdöende.

   Radera
  2. Jag ska vara mer precis vid tillfälle och undvika invektiver, frågan är så pass viktig att kritik inte får kunna avfärdas för att den är rabulistisk. Stoppa den svenska överklassondskan, säger jag tills vidare.

   Radera
  3. ... fick Wiman att censurera en Rocky-strip som inte ens var antisemitisk utan drev med antisemitism. Bra gjort med en lön på 100.000 i månan. Hyckleriet inom svensk kultur är totalt, mycket värre än under t.ex Strindbergs dagar eftersom hymleriet gärna låtsas vara lite modernt objektivt progressiv sådär. Lite fiskpinne, sådär.

   Radera
  4. Jag tycker det finns en slags överklasskommunism också. Ibland haglar det av nedåtsparkar från självtillräckliga egalitarianer. Jo, det må vara hittepåetiketter, men den där moderna profilerade klassen på bl.a. Södermalm tycker jag är påfrestande, hycklande och osmaklig med sin uppfostrande attityd.

   Radera
  5. Tur att jag inte bor på Söder :-)
   Kommunisterna är egentligen lätt räknade idag, och tillhör sällan överklassen i någon bokstavlig bemärkelse. Men visst finns det nedlåtande attityder även på det hållet. Per Wästberg är dock en pamp av det allra värsta slag, som hängt på det här med antikolonialismen ett tag, medan det var opportunt.

   Radera
  6. Jag blev förvånad av Per Wästbergs artikel. Vad man än anser om honom, så brukar han sällan använda retoriska uttryck som "ondskan". Frågan är också hur han menar att kriget mot IS ska bedrivas. Bombandet i Syrien och Irak, ockupationen av Västbanken, drönarattackerna i Pakistan och kriget i Afghanistan för att bara nämna några exempel, verkar ju inte fungera så alldeles bra.
   Skiljelinjen mellan vänster och höger i Sverige går genom Israel/Palestinakonflikten, och om det någonsin ska kunna bli fred måste båda sidor lyssna på varandra. Wästberg kräver att muslimer tar avstånd från islamistisk terrorism, frågan är då (för att närma sig en känslig fråga) om han själv borde ta avstånd från ockupationen av Gaza, för att han har en judisk mor.
   Ja jag vet inte.
   Algot

   Radera
  7. Jag tycker spontant att det är ganska förolämpande. Klart alla är emot att man skjuter ner ungdomar.
   Göran Rosenberg, en skribent jag tycker väldigt mycket om, har väl skrivit något i den stilen, d.v.s att judar har ett särskilt ansvar att kritisera Israel för deras behandling av palestinierna. Det är inget man kan kräva tycker jag, däremot tycker jag att den svenska proisraeliska högern är mer än lovligt korkad och blind. Jag hade totalt glömt att Per Wästberg har en judisk mamma, men jag tror att den eventuella framtiden hänger på att man överger identitetspolitiken.

   Radera
  8. Den proisraeliska högern verkar ignorera att det finns en fredsrörelse i Israel, och att det finns människor som hjälper palestinierna. Men det finns ju också israeler som menar att "GUD gav oss det här landet". Eftersom Wästberg nämner Gud i artikeln så borde han kanske ha tagit upp den aspekten också.

   Radera
  9. Din franska dubbelgångare kanske?
   /David http://www.ledevoir.com/documents/image/collaborateurs/tablette/odile-tremblay.jpg

   Radera
  10. Jag vet inte vem Odile Tremblay är, vad har hon skrivit?

   Radera
  11. Bernard-Henri Lévy krävde i en artikel i Sydsvenskan för en och en halv månad sen samma slags avståndstagande från muslimska medborgare som Wästberg. Och frammanade liksom denne Churchills ande. Det är nog inte alltför djärvt att anta att Wästberg inspirerats en del av BHL:s artikel, i synnerhet inte när man jämför passager som dessa:

   ”De som mördades var unga människor som älskade fotboll, rock och en fredagskväll på kafé. Förövarna var tämligen välutbildade och kom från hem en bra bit från botten. De var fransmän som i moskéer och på internet marinerats i wahabi-salafismens tankar. Ursäktskulturens förespråkare pekar på de förödmjukade och nedtrampade och på vår egen skuld.” PW

   ”Och när det gäller den eviga ursäktskulturen, som beskriver dessa dödsskvadroner som förödmjukade existenser som drivits till bristningsgränsen av ett orättfärdigt samhälle, som på grund av misär tvingats ta livet av unga människor vars enda brott var att älska rock, fotboll, en höstkväll på en kaféterrass...” BHL

   När Wästberg varnar för ”växande islamofobi” i den islamistiska terrorns spår kan jag inte låta bli att undra hur han har det med sin egen islamofobi nuförtiden. Det var väl bara femton år sen drygt som han ville stoppa moskén på Södermalm. Vad jag minns menade han att den borde byggas i Tensta eller Rinkeby i stället, med motiveringen att det är ju där de bor (och underförstått borde hålla sig), de där muslimerna.

   Pompe

   Radera
  12. Tänka sig. Det där är inte helt ovanligt, att kulturskribenter har ena ögat i en artikel skriven i någon utrikes tidning.
   Aha, ville Wästberg stoppa moskén på Södermalm. Varna för islamofobi kan vem som helst göra, det ser ju bra ut.
   Klart att det inte finns någon ursäkt för att meja ner oskyldiga. Spelar ingen roll om de gillar fotboll och rock eller inte. Jag har hört liknande retorik, bl.a Cameron som betonade att det inte handlade om "what we do", utan "what we are". Undrar om inte han också talade om rock och fotboll. Hollande talade om den franska ungdomen i liknande ordalag. Syftet är alltså att beskriva det som en attack på den västerländska livsstilen. Jag tror att det är därför de proisraeliska evenemangen på Bataclan har tonats ner. IS är religiösa fanatiker, ingen betvivlar det. Och det ÄR förolämpande att koppla ihop dem med vanliga muslimer, på samma sätt som det är fel att ge alla judar skulden för Israels politik. Eller alla kristna skulden för Breiviks korståg. Det här är såna självklarheter att det känns onödigt att påpeka dem...
   Det går inte att lägga det andra världskriget som ett raster över konflikten i Mellanöstern. Churchill, my foot...

   Radera
  13. Jag vet inte vem Odile Tremblay är. Jag bara svamlar. Hon är tydligen filmkritiker från Kanada
   /David

   Radera
  14. Här är också en orsak till att fixeringen vid SD har varit så skev, så förljugen. Det har konstruerats en bild av en rasistisk pöbel som måste pressas tillbaks av en upplyst intelligentia. Av medier och medelklassungdomar.
   Inget kunde vara felaktigare. Rasismen sitter i den Svenska Akademien.

   Radera
  15. "herrskapskretsen, som af
   antipatetiska grunder måste finna teckningen antingen innehållslös el-
   ler förhatlig" - Almqvists Den svenska fattigdomens betydelse ger eko än idag, skillnaden är att bondekulturen mer eller mindre försvunnit i och med industrialiseringen och urbaniseringen och att det Almqvist menar är svensk kultur har blivit en sverigedemokratisk maskerad - men de som vårdar folkliga och förmoderna traditioner demonstrerar givetvis mot den exploateringen, på samma sätt som kyrkan demonstrerar mot utnyttjandet av kristendomen. Det gör de alldeles rätt i. Men den genomsnittlige kulturskribenten som åmar sig och hävdar att bondekultur och kristendom aldrig har funnits, alternativt varit förkastliga till skillnad från andra kulturer, detta med utgångspunkt i några genuskurser, ger ju bara uttryck för ett slags folkförakt.

   Radera
  16. Tipsa gärna om hur Per Wästbergs artikel blir bemött.

   Radera
  17. Än så länge bara på "invandringskritiska" forum på nätet, såvitt jag kan se. Men någonting mer måste ju komma.
   Algot

   Radera
  18. Undrar om det verkligen är Bonniers som Konspirationsteoretiker på nätet talar ju om judelobbyn, det finns en judelobby, inte tu tal om den saken. En gång när Svante Weyler gjort ett konstigt inlägg mot Gûnther Grass, blev jag tvungen att göra den förbjudna googlingen Svante Weyler + jude. Aha! Det förklarade saken.
   Det betyder inte att alla judar stöder Israels politik, sannerligen inte i Israel där det finns både opposition och aktivism, och inte heller i Sverige. En av de journalister jag beundrar mest är Cordelia Edvardson. Men det finns rika smygjudar, hahaha, det värsta är att det gör ju det. Högerspökjudar. Tyvärr, tyvärr. Jag hade som sagt totalglömt att Wästberg hade en judisk mor, det gör honom till en högerspökjude. En överklassjude. Å vad jobbigt. Och han gillar islamofobi och att DN censurerar Rockys drift med antisemitismen.

   Men är Bonniers så dumma att de styr på det sättet?
   Carin Ohlsson på Expressen är dum, det vet jag, och hon tutar på idag med den vanliga förvrängningen att terrordåden är "specifikt riktade mot yttrandefriheten". Nej, mot nidbilder av muslimer, mot Israels ockupation, mot allt möjligt men inte mot själva yttrandefriheten. Den attackerar Björn Wiman, yttrandefriheten som sådan alltså. Den yttrandefrihet som inte går ut på att karikera en utvald fiende, utifrån fördomar och stereotyper. Sånt är nämligen tillåtet även i de värsta diktaturer, ja där uppmuntras det.
   Nu torde Expressen ha bestämt sig för att lobba för en svensk bombning av Palestina. Högerspöksmygjudarna blir glada, ännu en reaktionär gör en politiskt motiverad konvertering till judendomen, sedan är saken biff: den svenska rasismen reser sig i egen hög gestalt samtidigt som den säger usch och fy för sd.

   Radera
  19. En mening försvann: undrar om det verkligen är Bonniers som styr över den här dubbelmoralen.

   Radera
  20. "Aha! Det förklarade saken".
   Kan du vara säker på det? Han kan ha haft helt andra orsaker. Det är nog lugnast att lämna etnicitet utanför diskussionen, kan jag tänka.
   T.S Älgot

   Radera
  21. Du har förstås rätt, samtidigt som identifikation är en stark motor när det gäller konflikter.
   Det kan förstås aldrig användas som ett argument mot någon - "du säger så här bara för att du..." Men de gånger någon ser antisemitism där det inte finns någon, och förnekar islamofobi där den är uppenbar, så borde det handla om extrem identitetspolitik. Det gäller väl inte Wiman-Rocky-affären, men Wiman är korkad och inställsam, det räcker en bra bit.

   Radera
  22. Apropå det här med att inte bo på Söder, något som möjligen Maja och Pär Westberg har gemensamt, så kom jag att tänka på en person som gör det och tillika inte så långt ifrån mosken vid Medis, nämligen förre fpledaren Per AHLMARK, snart dubbelt så gammal som han var när han lämnade partipolitiken.

   http://timbro.se/smedjan/artiklar/stolta-stad-och-mosken

   En härligt gammal artikel i vilken Per Wästberg förekommer !

   Radera
  23. Jag gnuggar mig i ögonen. Hade aldrig trott att en sån artikel skulle tryckas i en svensk tidning.

   Radera
  24. Tack för länken, Verutschkow! Den artikeln tyckte jag om.

   Radera
  25. Ingen twitterstorm. Endast kommentarer på s.k "invandrarkritiska" forum. Ganska märkligt.
   T.S Älgot

   Radera
  26. Borgerliga medier exploaterar Köln för fullt. Jag hinner inte gå in i detalj på det nu. Men så här skriver t.ex Expressen:

   "I Kalmar har nio flickor anmält att de utsatts för sexuellt ofredande under nyårsnatten, men fler anmälningar är på väg, enligt DN."

   Titta lite på det här "fler anmälningar är på väg, enligt DN".
   De vill att det ska vara många anmälningar, eller hur?

   Det här är samma pk-maffia som drog igång kampanjen "kändisar tror på alla människors lika värde" och exploaterade bilden av den drunknade pojken. Osv osv. Tankens horor kallade Myrdal den sorten, jag kallar dem Tankens hallickar.

   Saken är den att den svenska borgerligheten är rasistisk och har varit det hela tiden. Grovt smygrasistisk, kan man kanske säga. Det här har knappt märkts på ganska länge eftersom medierna har bedrivit missriktade kampanjer mot SD. Men påståenden om utländska mäns kvinnosyn var både vanligt och gångbart förr - minns Liza Marklunds Gömda, som innehöll mängder av stereotyper om män från Mellanöstern. Det var inte bara stereotyper, det var bluff också.

   Nå, DN:s och Expressen tänker krångla sig ur sina tidigare kampanjer genom följande manöver:
   Det är bra att små pojkar drunknar i Medelhavet för de skulle ändå ha fått en taskig kvinnosyn när de växte upp.

   Radera
  27. Algot: Per Wästberg sitter i Akademien, det händer nästan aldrig att någon som gör det blir kritiserad.

   Radera
  28. Men vi måste tala mer om judarnas kvinnosyn. Deras illistiga psykopati, deras bedrägeri mot svenska kvinnor.

   Radera
  29. Gränsen mellan humanism och fascism går inte mellan kulturer, utan inom kulturer. Inte mellan människor, utan inom varje människa. Den här franska chauvinismen som grasserar, typ Perversberg, har påpassligt nog kunnat ersätta luktsaltdamernas "alla människors lika värde", utan att behöva att passera SD:s svenska patriotism. Den nya svenskfranska chauvinismen ger sken av att stå för UNIVERSELLA VÄRDEN, den har inget med bonnlurkskultur att göra så den kan slinka igenom och framstå som finare än SD:s rasism.

   Radera
  30. Hm... Men du måste väl hålla med om att det är svårare för kvinnor i Mellanöstern. Sextrakasserierna på Tahirtorget. Och synen på västerländska kvinnor som horor. Jag tror det behövs utbildning i jämställdhet för män som kommer från länder med hederskultur.

   Radera
  31. Jag skrattar egentligen åt det här merkeliga som händer över Europa. Övergrepp i Kalmar, i Köln och i poolen. Nä mej lurar ni inte här är ligger en fransk pudel begravd

   Radera
  32. Calamity Jane: jag har bott som ung och blond i Italien, så visst vet jag att det förekommer mer tafs och mer gatlopp söderut. Det är inte kul att bli antastad av män i grupp. Gäller detta alla italienare? Nej inte alla italienare.
   Utbildning, jo fast inte i jämställdhet direkt. Det är onödigt med ett nedlåtande tonfall också. Man kan inte förutsätta att en man som kommer från ett annat land är en potentiell våldtäktsman. Sånt är rasism. Lära sig lagarna, och så är det ju bra att påpeka att svenska kvinnor är mer frigjorda, och att det kan bli kulturkrockar. Jag har en ung fransk väninna som bodde ett år i Sverige och hon tyckte det var underbart att ingen tafsade på tunnelbanan. I Frankrike är det inte ovanligt. Det händer visserligen i Sverige också men inte lika ofta. Hon blev dock lite chockerad över alla unga tjejer som vinglade runt aspackade i högklackat och kortkort på helgerna. Här finns det stora kulturella skillnader. Man påverkas av den kultur man befinner sig i - efter ett tag i Rom tyckte jag svenskorna som kom med charter var slampiga, de drog ner ryktet för oss svenskor i Italien.
   Händelsen i Köln: nu är det så här, att ju mer laddat ett ämne är, desto mer kritisk måste man vara till rapporteringen. Det är inte direkt betryggande att uppgifterna har varierat mellan att det ska ha handlat om trettio män och tusentals, till exempel. Men blixtsnabbt gör DN:s ledarsida politik av det.

   Radera
  33. Och "mörkertal" bör man vara försiktig med: så här skriver Sveriges Radio.
   "Över 200 anmälningar om sexuella övergrepp, ofredande och rån har kommit in, men mörkertalet är stort".
   Mörkertalet är stort - vad bygger de det på?

   Radera
  34. Toppen på ett Perversberg, kanske.

   Radera
  35. "Det betyder inte att alla judar stöder Israels politik,"
   no shit sherlock
   juden som snuskgubbe är ju annars något man känner igen från nazipropagandan

   Radera
  36. Det finns ju de som tror det, så varför inte vara lite övertydlig.

   Radera
  37. Expressens Naomi Abramovicz från Djursholm som anser sig bokstavligen fly för sitt liv, är Natoförespråkare och verkar vara skvatt ointresserad av dem som verkligen flyr för sina liv.

   Radera
  38. Det finns en fredsrörelse i Israel. J-lobbyn skulle kunna sponsra den i stället.

   Radera
  39. Att vara asiatisk kvinna i Sverige (jag tror att även svarta kvinnor är utsatta för betydligt mer sextrakasserier än vita):

   http://www.expressen.se/debatt/svenska-man-har-inte-battre-kvinnosyn/

   Radera
  40. Det talas väldigt mycket om "dalt" och "ursäktskultur" nu: det är omskrivningar för något annat.

   Radera
  41. Kvinnor ljuger aldrig om våldtäkt. Brukar inte feminister säga det?

   Radera
  42. Jodå, hon som sprang in på presscentret i Tripoli och talade om att den libyska armén genomförde massvåldtäkter lär ha ljugit. Sådana här frågor borde lämnas åt feministerna, och inte exploateras i rasistiska syften.
   Nu avslutar jag diskussionen om Köln.

   Radera
  43. Det är också lätt att sitta här i sverige och vara klok och tycka si och så när man inte blir gangbangad av svettiga araber på nyårsnatten. Bra att du avslutar diskussionen för du förstår ändå inget av den. Det går inte förstå hur det är för tyskarna. Här står vi välkommnar dom som om nya djur till vårat zoo. Titta va söta dom är vi sätter dom i bur i alby rinkeby. Där kan dom sitta medan vi klappar dom. Så kan vi dressera dom att prata vårat språk. Nä tillbaka borde dom. Min pappar är invandrare minoritet. För mig spelar det ingen roll om jag är minoritet i Kazakstan eller i Sverige. Israel finns ju och Israel är väl en del av problemet. Och det är araberna som har problem och inte judarna.

   Radera
  44. Hm. Vågar man hoppas på att trollet tröttnar av sig själv, eller vill du ha lite assistans, Maja? Det finns ju många andra forum där Anonym kan känna sig hemma.
   Adam Svanell i SvD, skojar bland annat om moralpaniken kring bubbelpool reserverad för kvinnor. Vad sägs?

   http://www.svd.se/sa-gar-hela-sverige-at-helvete#sida-1

   T.S Älgot

   Radera
  45. Det är en mycket märklig moralpanik. Eriksdalsbadet ska alltså ha en gemensam bubbelpool, och en för bara kvinnor. Och det blir nästan ramaskri, av obegripliga skäl. Den som vill kan ju fortfarande använda den blandade bubbelpoolen. Jag tycker att det är en bra idé. Jag har mer än en gång varit med om att gubbar betett sig äckligt i en bubbelpool. Och nej, de har inte kommit från vare sig Mellanöstern eller Afrika, om jag skulle gissa utifrån hudfärg och sånt så har det handlat om svenskar, eller andra nordeuropéer. Det handlar liksom inte om att införa sharialagar, som en del indignerade debattörer verkar tro. De vill ha övervakningskameror i badhallarna så att de som beter sig illa kan slängas ut. Då är det bättre att ge kvinnor valet att bubbelbada för sig själva.

   Radera
  46. Ja jag förstår inte alls upprördheten. Och övervakningskameror är väl mer integritetskränkande, i så fall?
   Nu ska jag titta på Horace Engdahl i Min sanning. Inte minst intressant att höra hans kommentar till kulturmansdebatten ;-)
   Gokväll.
   T.S Älgot

   Radera
  47. Såg också på Horace, som svarade på
   det mesta, utom när det gällde detaljer om den uppmärksammade separationen. Men offentliga papper i domstol är ju just offentliga ...

   Radera
  48. Jo, fast inte skilsmässopapper väl?
   Det är svårt att inte vara lite nyfiken. Jag tittade också, och spetsade givetvis öronen lite extra när det kom in på säkerhetspolitik. Gissningsvis är Horace Engdahl Natovän, jag la märke till att han anspelade på den där oundvikligheten. Vår framtid är krig, sa han. Lite som att bemöta alltför naiv pacifism. Jo det får man nog anta att det kommer att finnas krig så länge människan finns, men jag anade en underton av att Sverige måste vara med. Högern jobbar för fullt på att Sverige ska kriga mera, och det tänker jag fortsätta vara emot.

   Radera
  49. Fasiken, Bernard Henri Levy tillhör ju en identitetspolitisk grupp som börjar på j. Jag blev tvungen att googla, har i princip aldrig läst BHL, det är klart att om man har sökmotorn igång för att leta efter j-markörer så skulle ju efternamnet kunna vara en signal. De geopolitiska komplikationerna, nedärvda sedan urminnes tider... Men att prata om rock och fotboll spelar bara Daesh i händerna.
   Jag var på seminarium om Syrien häromdagen, mkt bra.

   Radera
  50. Obs - de geopolitiska komplikationerna är inte nedärvda sedan urminnes tider, det var ironi från min sida. Det finns verkligen antisemitism inom islamistiska grupperingar, med trakasserier mot den judiska församlingen i Malmö t.ex. Kanske har de minskat eller förhoppningsvis upphört nu, t.ex efter Uppdrag Gransknings reportage.
   Men sånt blir knappast bättre av att någon som dessutom är väldigt tydlig överklass säger, lägg moskén i Rinkeby där den hör hemma...

   Radera
  51. Det är också dumt när uttalanden ger upphov till en överdimensionerad indignationsstorm: Björn Söders ord om judar och samer identifierar sig som svenska eller inte är intressant i vid bemärkelse: bortsett från det självklara, att det finns samer som inte alls ser sig som svenskar och inte vill vara det, så borde det ju kunna diskuteras om olika etniska grupperingar identifierar sig mer med, eller lika mycket som, ett annat land än Sverige. Varför, jo för att det är intressant och kan påverka politiken i olika riktningar.

   Radera
  52. "Jag var på seminarium om Syrien häromdagen, mkt bra."

   ABF i lördags eller ? Håller koll på mycket men det är inte så ofta man faktiskt kommer ut på saker och ting ...

   Radera
  53. http://www.expressen.se/nyheter/kulturgiganternas-bittra-bodelningsbrak/

   Radera
  54. Tror du förresten av någon av dina böcker (egenhändigt skrivna eller översatta) är med bland dem som det bråkas om ? Och har du i så fall några synpunkter på vilken bok som skulle hamna hos vem ?

   Radera
  55. På ABF, ja. Jag kan skriva mer om det sen.
   Usch vad hemskt, bara hemskt. Arvstvister och bodelningstvister, kanske bara en sak är värre, vårdnadstvister.
   Nej jag tror inte det handlar om någon av mina böcker.

   Radera
 6. Jo, det har stått om de proisraeliska evenemangen på Bataclan även i svensk press. Jag vet dock inte om det stämmer att det ägt rum en insamling till den israeliska militären där, en uppgift jag bara har sett på nätet. Det låter lite konstigt, att privatpersoner skulle ge pengar till den israeliska militären.

  SvaraRadera
 7. Apropå NATO (pkt 2 ovan)

  http://www.dn.se/debatt/lat-inte-rysskracken-hindra-oss-fran-att-ga-med-i-nato/

  En av ambassadörerna som undertecknat är
  HENRIK SALANDER, f d popstjärna i the Hounds på 60talet. Någon kanske kan leta
  fram sin favoritvideo av gruppen för att
  illustrera ämnet ännu lite bättre ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är väl ändå propaganda när den är som sämst, eller kanske som fräckast? Alltså, först spelar man på den gamla rysskräcken, väcker den till liv och moderniserar den. Sen förmanar man den "uppskrämda massan" att använda sig av rädslan på "rätt sätt" istället för att förlamas och passiviseras av den. Ett verk och en strategi av sämre sortens människor helt enkelt.

   Radera
  2. Ja, jag håller med. Ohederlig argumentation. Vilken krumbukt - låt inte rysskräcken hindra oss från att gå med i Nato. Sen tycker jag bäst om när folk redovisar sina utgångspunkter, åtminstone i de fall de spelar roll. "Ja jag är gift med en militär som är polare med amerikanska militärer och brukar besöka deras baser". Till exempel. Inte låtsas vara neutral, när man är upp över öronen insyltad. Det kan man förvisso säga om Sverige i stort, tyvärr. Men man får aldrig sluta hoppas på att det kan bli en förändring. Artikelförfattarna nämner väl inte ens den katastrofala krigföringen i Mellanöstern. Jag skummade mest, fick ont i huvudet - inte så mycket av åsikterna som sådana, som av den fula och försåtliga debattekniken samt alla förtiganden.

   Radera
  3. The Hounds känner jag inte till, men de kanske gjorde bra låtar?

   Radera
  4. Får jag byta ämne? Påverkas du av händelsen i Köln?

   Radera
  5. Gör vi inte det alla? Immigranternas svarta sida gör sig gällande. Kristallnacht nästa?
   /David

   Radera
  6. Nej jag påverkas inte av händelsen i Köln. Jag hoppas att uppgifterna granskas ordentligt, men oavsett om det stämmer att tusentals män gjorde sig skyldiga till kombon tafs och mobilstöld, så påverkar det inte min inställning till någonting alls.

   Radera
  7. David: det där kallas rasism.
   Du har redan varit otrevlig här på ett antal sätt, så du ska hålla dig borta härifrån.

   Radera
  8. Inte tusentals... De sägs ha varit omkring 30 stycken.

   Radera
  9. 30 stycken? Men varför all den här uppståndelsen då?

   Radera
  10. Om det skulle bli en världsnyhet varje gång en kvinna blev antastad, så skulle det knappt stå om något annat i tidningarna. Jisses.

   Radera
  11. Eller hundratals. Det är olika uppgifter i olika tidningar...

   Radera
  12. Fast det var inte bara tafs, utan mobilstölder också. Tafs "ingår" en nyårsafton... men inte mobilstöld.

   Radera
  13. Dom som äter gräs i Syrien pga kölden och dom som blir antastade i Köln har något gemensamt. Dom är båda offer för det hårdare klimatet som nu råder
   /David

   Radera
  14. Jag har aldrig antastat nån på fyllan. Tror jag. Helt säker är jag inte... Men nån mobil har jag fanimej aldrig stulit!
   :-)
   Zigge

   Radera
  15. Det verkar som Merkels inbjudan var ett felgrepp eller?
   /David

   Radera
  16. Maja kostnaden för insatsen i Afghanistan skuter i höjden:
   http://www.aftonbladet.se/kultur/article21223529.ab

   Radera
  17. NATO !

   http://www.svd.se/sverige-ar-i-samsta-tankbara-forsvarslage/om/forsvarspolitik

   Läste det här inlägget och funderade på vad man skall dra för slutsatser. Dåvarande Sovjet hade alltså en planering utan respekt för neutrala länder. Schweiz, Österrike och Sverige ingick i anfallsplanerna
   och Sverige skulle tas via Warszawapaktens angrepp på Danmark, om man får tro på författaren.

   Givet detta borde det inte vara så värst mycket fördel att vara medlem i NATO istället för att stå utanför ...

   Radera
  18. Mer om Köln och medielogiken Hynek Pallas om ledarsidornas retorik:

   http://linkk.se/artikel/expressen-kultur/hynek-pallas-koln-avslojar-en-medielogik

   Jag har för mig att det var Nina Lekander som var först ut med frågan "varför är det så tyst?"
   En fråga som är lite uttjatad oavsett vad det handlar om, kan jag tycka. Varför är det så tyst om det här och det här - var och en har ju sina egna intressen och engagemang, och det är inte alltid det överensstämmer med andras...
   Algot

   Radera
  19. Verutschkow: den ska jag läsa! Spontant så har jag svårt att tro att Sovjetunionen planerade att invadera t.ex Sverige. Även om det var så då, så tror jag inte Putin har några sådana planer. Jag ska läsa!

   Algot: asch då, jag som precis hade tänkt skriva ett inlägg med rubriken: Varför är tankens hallickar så tysta om Perversberg?
   Visst är det en bra rubrik? Eller: "Varför tiger tankens hallickar..." kanske är bättre.
   Nina Lekander - jag kan inte ens säga vad jag tycker om henne. Jag får uttrycka det i mer generella ordalag: feminism borde inte vara en karriärväg.

   Radera
  20. "enligt uppgift ska 18 av de 31 personer som misstänks för händelserna framför tågstationen vara asylsökande" - två gripna har släppts och är inte längre misstänkta.
   Ok varifrån kommer uppgiften om att det ska ha handlat om tusentals? Och det stora mörkertalet, är det taget ur en journalistskalle eller?

   Radera
  21. Enligt Svenskan var det omkring tusen män. I DN omkring 30 män.
   http://www.svd.se/vill-se-hardare-straff-for-migranter/om/massovergreppet-i-koln

   Radera
  22. Äsch, det diffar med 970 pers bara

   Radera
  23. var står det 1000? jag trodde det var 170 anmälningar

   Radera
  24. I Svenska Dagbladet i den artikel jag länkade till. "Polisen har sagt att omkring tusen män av utländskt ursprung rånade, hotade och ofredade kvinnor under nyårsnatten".

   Radera
  25. Det här är en tidningsanka som fått en massa dumskallar att slänga sig på tangentbordet och dra jätteväxlar.
   Ena stunden 1000 män, den andra 30 män, det är en massa "enligt uppgift" och "stora mörkertal" och det hela blåses upp för att allmänheten ska glömma vem det verkligen är synd om.
   Skämmes tamejfan, ledarsidor och krönikörer. Godnatt.

   Radera
  26. oj det står visst överallt jag blev förvirrad då jag letade efter någon skillnad i antal 1000 eller 100 men någon sådan skillnad finns inte det har hela tiden skrivits samma antal och inte 1000 av några och hundra av andra

   Radera
 8. Ja dum eller dum, han som sa det va det kanske eller va vet jag dum som jag är? Såsen står på kokning och ett kok stryk är att vänta så det så
  /David
  /David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vilken obehaglig och hotfull kommentar. Den här bloggen brukar ju slippa sånt.

   Radera
 9. "The Hounds känner jag inte till, men de kanske gjorde bra låtar? "

  Till Maja säger jag bara : Exodus, The gipsy cried m fl. Däremot klarar man sig utan "The lion sleeps tonight" 1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah. Exodus. This land is mine.
   Nina Paleys animation tycker jag är den allra bästa illustrationen till den sången:

   https://www.youtube.com/watch?v=D05T5HXPxpg

   Ok så The Hounds var mest ett coverband?
   The lion sleeps tonight var populär i de spanska kvarteren i Neapel när jag bodde där, i originalversionen. Det var några låtar som man hörde ofta, ofta.

   Radera
  2. frågas det "vara eller icke vara?"
   då svarar jag att jag inte vill vara med
   tåla den dummes tal, en satmara
   jag längtar förgäves,och är så led

   mina dagar äro fåfänglighet
   längtan skär genom mig som ett blad
   innan tuppen gal så förnekas det
   har då Gud och Anklagaren slagit vad?

   Radera
  3. Ibland ser man saker som inte finns hör saker som inte låter. En kvinna skriker sig hes om gubbslem men gubbarna hör inte för dom är upptagna med att tafsa på flickor som är mer hälften så gamla som kvinnan. Ingen hör dessa utbrott av agressivitet och påhopp mot män och även om dom hade gjort det hade dom inte brytt sig. Kvinnan slutar sina dagar på sinnessjukhus alltjämt babblande om olika övergrepp av män. Vad lär vi oss? kanske ett psykiatrins dilemma? Kvinnor som ingen vill handskas med inte behandla. Det är lättare att låta dom fortsätta att babbla vi har alla sätt dom någonstans på parkbänken alkoholskadade eller syfilisdrabbade eller både och. Vad dessa kvinnor behöver är ett meningsfullt liv goddammit! några som lyssnar och en sysselsättning Vi är många som har läst om övergreppen mot kvinnor.På 1600-talet brändes dom som häxor på 1800-talet diverse vidriga behandlingar. Men det värsta kanske är det som jag talar om här: När ingen bryr sig!

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim