onsdag 7 september 2022

Please, Mr Custer

"Vi är alla människor" - Astrid Lindgrens avståndstagande från nationalismen, med betoning på den blågula - kommer att få en praktrevival. Lite ovisst när. Men snart. Min andra gissning är att skilsmässorna kommer att öka när männen talar ur skägget. Ivar Arpi föreslår i dagens Svenska Dagbladet att det är synd om män som inte törs säga till sina fruar vad de röstar på. Det är kvinnornas fel, de är för hårda. 

 Nej, det demokratiska problemet är att dessa män maskerar sig. För många kvinnor är sd ett simpelt xenofobiskt parti, vars fascism fortfarande är aktiv, inte bara en närliggande historia. Det är inte någon struntsak. De har rätt att veta. 
 Kärlek och förståelse för allt som går emot ens principer och innersta övertygelse är inget krav man kan ställa på en livsledsagare eller livsledsagarinna. 
 Det finns en ganska enkel psykologisk förklaring till att svenska män har en tendens att vara betydligt mer främlingsfientliga än kvinnor - de blir svartsjuka på karlar från andra länder. Särskilt de stiliga. Ska inte säga att det ligger något nedärvt i det, men primitivt. 
 När det gäller gängskjutningar och maffiaklaner, kan det kännas mer kränkande än skrämmande för en man: såna här saker ska ju vara underhållningsvåld, hemlig identifikation med maffia som en mancave i skydd från feminismen och kraven på delat ansvar för hushållet, det ska inte handla om machos som förverkligar ett eget våldskapital på svensk mark och så vidare. 

 Skillnaderna mellan könen har förtydligats även i och med kriget i Ukraina, det är mest män som mer eller mindre njutningsfullt diskuterar det i sociala medier, skrivbordskrig mot Ryssen, jubel om den ukrainska sidan får in en fullträff med en bilbomb eller något annat som smäller. Livsandarna vaknar, det finns bara vinna eller förlora och sätta hårt mot hårt. Den som försöker sig på minsta lilla nyansering, kallas rysstroll. 
 Jag tycker det ser barnsligt ut.

Detta var sanningen bakom sanningen. Och bakom sanningen finns den egentliga sanningen, och bakom den egentliga sanningen finns den ursprungliga sanningen, det är som en tapet som tapetserats över en tapet som tapetserats över en tapet. 


 

15 kommentarer:

maja lundgren sa...

Jag ska flytta fokus till Libyen.

maja lundgren sa...

Jag känner mig inte tryggare av de här stridsflygplanen över Stockholm, och inte av att Sverige tjänar pengar på nya vapenaffärer, jag tolkar det inte som välvilja mot ukrainare, det är ovidkommande eller snarare svepskäl för militariseringen.
Göran Persson fejkade NATO-motstånd ett tag, oklart varför, men demaskerade sig i en intervju nyligen: han säger att Ryssland gjorde en katastrofal och förvånande felbedömning, och att de kan komma att göra en liknande felbedömning gentemot andra länder, och därför måste Sverige gå med i Nato.
Men det lär snarare vara så att alltihop hängde på ett hår, det krävdes en intensiv kampanj från ukrainskt håll (och från forna öststater som Polen) för att få USA och de andra väststaterna att satsa stora summor på ett litet jättekorrupt land med odemokratiska tendenser.
Det här har skrivit rakt ut åtminstone på någon ledarsida (trots att de är helt för uppställningen för Ukraina), det har talats om det effektiva ukrainska informationskriget. I Sverige har det slagit igenom helt och hållet, till den grad att svensk säkerhetspolitik ändrades i princip över en natt. I länder längre söderut finns en större skepsis. Det är tänkbart att den kommer att växa, Sverige kommer att bli rikare på det här kriget, i och med vapenexport och energiexport, och kanske andra små uppgörelser som inte når allmänheten, men andra länder kommer att märka av krisen ekonomiskt.
Då kommer folk kanske/antagligen ställa frågan varför ett litet land som ansågs för korrupt för EU och NATO och med ett för stort högerextremt inflytande är viktigare än de egna medborgarna, och ställa frågor om dominoteorin verkligen är giltig i det här fallet, dvs om Ryssland förberett sig för krig mot Nato. Olika antiglobaliseringsrörelser, även de obehagliga givetvis som har inslag av antisemitism, kommer kanske inte lugnas med trollformler som "vi måste göra så här och stå enade bakom det här".

maja lundgren sa...

Men i Sverige är många människor väldigt välbärgade, och de mest välbärgade kommer knappast behöva göra några uppoffringar för Ukraina. Staten kommer att erbjuda stötdämpning och dubbelvaddering och det finansieras av vapenaffärer.
Priset är utvisningar till tortyr.

Anledningen är konkurrensen om Svarta Havet, pipelines i Moldavien, ekonomiska investeringar i Ukraina, öppning av en större marknad för vapenförsäljning, det har också någonting med kärnkraftverken i Ukraina att göra som jag inte satt mig in i ännu - en del av dem påstås vara byggda av ryssar och (men här flaggar jag för möjliga missförstånd) en orsak till invasionen skulle vara att Ryssland inte vill att Väst kommer åt de där kärnkraftsanläggningarna, av någon anledning.
Hur som krävdes det en kampanj för att få USA och Europa att ta sig an Ukraina, och förbereda sig för uppoffringar. Där har väl forna öststater och nuvarande EU- och NATO-medlemmar legat i framkant, kanske till lika delar rädsla för Ryssland som hämndlystnad. Jag har som märkts jättevårt för östeuropeisk nationalism, och går inte med på att välja mellan den och ryska stormaktsambitioner. Bombningarna i Syrien och Ukraina är vidriga, men jag tycker fortfarande inte att USA ska ha en militärbas på Krim.
Det här beslutas givetvis inte av medborgarna i alla berörda och icke berörda länder, utan av å ena sidan det militärindustriella komplexet, å andra sidan av enskilda gubbar.
Den tragiska paradoxen, apropå semifascism och liknande, är att om Trump hade varit president, hade invasionen av Ukraina aldrig ägt rum.
Jag var oroad att Hillary Clinton skulle bli president eftersom amerikanska intressen, när de tror sig stå i demokratins tjänst, ställer till med så mycket elände. Men det dröjde till Biden.
Så, hade Trump varit president hade det blivit ett telefonsamtal till Putin och ett snack och en garanti, nej inga amerikanska militärbaser på Krim t.ex.
Om Trump skulle komma tillbaka nu är det mer ovisst vad som skulle hända - ett tvärt stopp för vapenleverans till Ukraina skulle innebära att landet blev helt och hållet invaderat av Ryssland, men kanske skulle Trump med sin okontroversiella charm kunna åstadkomma något slags kompromissfred.

Nu har det varit valrörelse ett tag och vi har inte hört så mycket "de slåss för allas vår frihet" (de slåss inte för min, verkligen bokstavligen inte för min, dominoteorin är inte min mer än Sagan om ringen är min tekopp), i viss mån avgör valutgången hur många stridsflygplan som kommer att leka krig över Stockholm.

Jag har i alla fall slutligen bestämt mig för att rösta, och det är delvis av egenintresse - det finns åtminstone ett parti som är berett att stoppa marknadshyror, och nu är det så att om marknadshyror går igenom kommer jag inte kunna bo kvar där jag bor, och inte bara jag utan många andra också. Hyresgästutbyte.Marknadshyror är en ideologi som bygger på socialdarwinismen.

Ja, och sen så törs de fortfarande vara emot Nato. Så gott som landsförräderi i våra dagar. Det finns några till orsaker, men marknadshyror är det mest överhängande.

maja lundgren sa...

Nu plötsligt är mina kommentarer så långa, att jag måste dela upp dem!
Slåss mot varulvar, det är att leva!!

maja lundgren sa...

sin okontroversiella charm? Okonventionella, skulle det stå. Kontroversiell är den givetvis.

maja lundgren sa...

Barbari å ena sidan, "den civiliserade världen" å den andra.
Det är den världsbilden man inte delar.

Inte heller Trump är en del av den civiliserade världen. Att Rysslands invasion aldrig hade ägt rum om han varit president är bara ett faktum, det är inte ett bevis på att Trump är civiliserad.

Anonym sa...

Kärlek är en handling!
https://www.standard.co.uk/insider/bell-hooks-best-quotes-b972408.html?amp

maja lundgren sa...

Bell Hooks! Ja, det är det.

maja lundgren sa...

Det blev inga papiljotter den här gången, men visst gick man till vallokalen.

maja lundgren sa...

Man köar alltså först för att ta valsedlar bakom en skärm. Sedan ställer man sig i en ny kö, för att komma in i vallokalen och ställa sig bakom en ny skärm.
Mig spelar det ingen större roll, mer än att det tar mycket längre tid. Men oklart vad poängen är - förr var det ju så att de som inte ville avslöja vad de skulle rösta på, tog med sig valsedlar från flera partier in i valbåset.
Är det nåt med miljöspar?
Hur som, är glad så länge man röstar personligen och inte med bank-ID.

maja lundgren sa...

Skyddet för valhemligheten har iofs minskat med den nya lagen.
Det är lite löjeväckande. man tar sina valsedlar bakom en skärm, sen ställer man sig i en ny lång kö och står där med valsedlarna. Ja det går att gömma dem, stoppa in dem i röstsedeln t.ex. Men risken för att avslöja sig har ökat katastrofalt, jämfört med att rafsa åt sig alla partiers valsedlar, såsom många gjorde.
Bara inte folk tröttnar på att köa och går hem.

maja lundgren sa...

haha!
Däremot kunde de införa en lag om att äkta par inte får köa tillsammans. Med tanke på svenska valkyriors förtryck av sina gubbar.

maja lundgren sa...

Ännu enklare kunde kanske vara att man får med sig valkuvertet in i ett bås där vallapparna finns.
Två skärmar känns som en skärm för mycket.
Skämrpming!

maja lundgren sa...

Frånsett överskärmningen kändes det lika roligt som vanligt att rösta, jag tycker att det är väldigt festligt.

maja lundgren sa...

När det är så här jämnt kan det hänga på utlandsrösterna, och utlandssvenskar är överlag mer reaktionära. Flyttar ofta från Sverige för att få billigare sprit och fogligare kvinnor, bortsett från bättre väder då. Vet inte om facebookgruppen "SD i Thailand" finns fortfarande men den var nästan rörande. Klagerier på stadsministern, berikarna och feminazismen, många verkade dragna.
Rätt mycket deg men noll bildning.
Och så de här lite mer överklassiga, som flyr från vädret och "såssarna".
De rösterna trillar väl in senare.
Men just nu ser det lite hoppfullt ut.