onsdag 16 oktober 2013

Pynk

Jag passar på att sluta med nikotuggen.
passar på och slutar kanske det heter
Jag tänkte likaså passa på att lyssna på OBS. Innan eller före det läggs ner eller ändrar karaktär. Ganska skönt att ligga och slumra och höra på radio, i bästa fall blandar programmet ihop sig med drömmarna, det kan bli spännande.
höra på radio går nog bra att säga
Programmet började bra (påannonsören sa det skulle handla om blomsterspråk, intressant) men sen kom en sån där radioskånska. Jag vet inte hur den har uppstått, men jag tror att det handlar om en till hälften bortarbetad skånska. Ett alternativ (som en skånsk vän framförde en gång) är att det handlar om stockholmare som flyttar till Skåne och lägger sig till med intonationen men inget annat än den.
I radioskånskan i OBS idag var r:en skårrande också, men det diftongiga var borta.
Mina öron är prinsessor på ärten (jo faktiskt rätt många ljud de ogillar) och radioskånska klarar de inte av. Intonationen blir gnällig och outhärdlig att lyssna på när den inte har diftonger som stötdämpare eller hur man ska säga.
Ja sånt här kallas gnäll. Hoho. Men i alla fall, jag stänger av när det är radioskånska.

Nikotuggen ska ut. De är dyra och jag skyller min långvariga sjukdom på dem.

17 kommentarer:

 1. Stackare. Hoppas du blir frisk snart.
  Håller med om "radioskånskan". Den hörs i TV ibland också. Låter alltid lika onaturlig.
  T.S Älgot

  SvaraRadera
 2. "Jag passar på att" - så heter det väl inte. "Jag passar på med att" - eller?
  Jo jag kommer väl att bli frisk igen så småningom, får man anta. Jag ska åka ut i världen om mindre än en månad, och det skulle vara rätt nedslående om jag var för sjuk att fara då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pass på!
   Vet inte om det heter passa på med att eller bara passa på att. Kanske båda går bra. Men "höra på radio" heter det i alla fall inte ;-)
   Om det inte var integritetskränkande skulle jag komma med amatörpsykologiserande teorier om varför du är krasslig, tror inte att det handlar om nikotugget. Men det gör jag inte utan dunkar rygg lite i stället och hoppas du blir frisk snart.
   Zigge

   Radera
  2. jag vet att det inte heter höra på radio. i själva verket är det här en tevling, finn fem fel och vinn en snickers (den andra har jag ätit upp).
   Å jag kan komma på minst tå kanske tre pyskiska anledningar till krasslet, nikotuggen är nog inte avgörande nej men de är dyra. Framförallt det. Dyra.

   Radera
 3. Passar på och slutar
  heter det. Den andra har jag ätit opp (Snickersen).

  SvaraRadera
 4. En del kan behöva förtydligas.

  SvaraRadera
 5. Vad tjänar det till med feminism när det bara blir IC och SJ av det?
  Bort med kvinnorna från offentligheten det leder bara till gonerils o regans och liknande

  SvaraRadera
 6. Måste hitta på ett bättre uttryck än "radioskånska" det kan låta som det vanliga klagomålet på att man inte hör vad skåningar säger i radio. Nej nej, jag menar en väldigt speciell massmediedialekt.
  Nu har jag ätit opp den andra snickersen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer jag nånsin att bli frisk, och: kommer min hjärna klara sig utan nikotin. Med dessa 2 frågor får ridån falla över ynk-pynkinläggen.

   Radera
 7. känner igen detta med språkförbistring till följd av sjukdom och nikotinutsättning. som vanligt var det första du skrev helt rätt och sedan kom tvivlen och rörde till det... det heter "passa på att", "börja att", etc, utan "och" eller "med". krya på dig! och jag skulle rekommendera en stegvis utsättning av nikotinet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ("passar på och slutar" kan man förstås också säga, men "passar på att sluta" är helt korrekt och enligt min mening elegantare.) /samma anonym

   Radera
  2. Ja, jag undrar - kan man säga "passar på och"? Höra på radio låter ju inte klokt.
   Jo stegvis utsättning av nikotinet vore nog bäst, problemet är att jag inte fixar det riktigt. Köper jag nikotugg så kedjetuggar jag. Det blir runt 30 tuggummin om dagen. Kanske till och med mer. Så jag tänker nog testa ett tvärstopp.

   Radera
  3. och-et gör frasen till en uppradning snarare än en verbkonstruktion i stil med "passa på att". alltså: jag passar på OCH jag slutar.

   svensk ordbok: "passa på att köpa paprikor när de är som billigast; om vi skulle passa på att/och besöka NN när vi ändå är här"

   när jag försöker sluta cold turkey med nikotin resulterar det alltid i vidriga abstinensbesvär, kapitulation och nytt kedjebruk. kan man försöka att ransonera på något vis? bestämma sig för tre tuggummin om dagen och låta någon vän ta hand om resten? i värsta fall slänga/skänka bort alla utom tre så fort man har köpt dem, du blir förstås tvungen att köpa nya varje dag men det måste du ju ändå vid en så hög konsumtion.

   Radera
  4. Ja jag blev bestört när jag insåg hur många som går åt - ett paket med 205 stycken (2 milligram nikotin) på lite mer än tre dagar. Det blir dyrare än att röka och även om det är mindre farligt, så är faktiskt nikotin också ett gift. Inte bra för hjärtat och inte bra för immunförsvaret.
   Jag känner ingen abstinens än så länge, och konstigt nog så har den fysiska abstinensen aldrig känts särskilt svår för mig de gånger jag slutat röka utan att ersätta det med något - det är det psykologiska som är svårt. Ciggen sitter så stenhårt ihop med skrivandet. Nikotuggen är fjösiga i jämförelse, men hjärnan får ändå den där lilla kicken.

   Radera
  5. Hoppsan. 105 menar jag. För mycket det med.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)