måndag 6 juni 2016

knätofs på eder allaJag längtar något fruktansvärt efter att blogga - får egentligen inte eftersom jag måste rikta min koncentration etc etc, så detta är bara att betrakta som en okynnig tjuvstart.
Den som just nu blir tilltalad
Som har existerat under lång tid
Den som just nu blir tilltalad
Som ej är fysiskt instängd

Denna soliga, lite loja och fridfulla dag - en klart effeminerad dag - är exakt rätt tillfälle att påminna om att arméchefen herr Anders Brännström har sagt att Sverige mycket väl kan vara i krig om några år. Det kunde man läsa i en artikel i januari, eller om det var februari eller något åt det hållet. Det får ni kolla efter själva. Rubriken lydde påpassligt nog Vi kan vara i krig om några år. Ibland är det lätt att vara redigerare.

Den som just nu blir tilltalad, som har berg som når över trädgränsen
med stor utsträckning i riktning uppåt.
Nordlig del av visst område...

En naiv läsare kanske tänker att arméchefens dystopiska uttalande har något att göra med att detta Sverige (gammalt, fritt, fjällhögt, tyst, glädjerikt, skönt osv) står i begrepp att ytterligare avlägsna sig från den alliansfrihet och neutralitet som i viss mån lyckats hålla Sverige utanför krig i evärderliga tider, för att i stället (tyst, fornstort) ytterligare närma sig en militärpakt vars medlemmar - för att ta ett par exempel - omfattar Erdogans Turkiet, med betoningen på Erdogans, och inom kort kan komma att omfatta Trumps USA.
Vilket osvikligt omdöme denne arméchef måste ha, som tar bladet ifrån mun och varnar för den utvecklingen.
Men fan, det verkar ju vara tvärtom. "Vi kan vara i krig om några år" är uppenbarligen ett förhoppningsfullt uttalande. Om vi sköter oss, satsar på vapenindustrin, rustar upp o.s.v o.s.v kan vi i bästa fall vara indragna i krig inom några år. Men i såfall måste vi avskaffa alliansfriheten, neutraliteten och det nationella oberoendet, och ansluta oss sig till en militärpakt vars framtida excesser utan tvivel har många uppiggande överraskningar i sitt sköte.
Annars går det inte, och då kommer framtidens besvikna rubrik att lyda:
Nej, det blev inget krig nu heller...
Den som just nu blir tilltalad, som inte ger något nämnvärt ljud ifrån sig
Den som just nu blir tilltalad, som är mycket väl försedd med känsla av upprymdhet och tillfredsställelse, och som är fulländat vacker
Jag råkade titta på firandet på Skansen och blev faktiskt rörd - det var gulligt när karosserna kom åkande, jag gillar kungen och Victoria, "det där är helt ok" tänkte jag, och jag har inget emot att Victoria blir drottning.
Men det kändes mycket avlägset att tänka sig bomber över Stockholm, så jag gissar att den där längtan efter krig, som märks då och då, handlar om att få härja på bortaplan.

Den som just nu talar ger artigt och personligt tecken på igenkännande eller uppmärksamhet genom handskakning, bugning, nick e.d. eller genom att säga "hej", "goddag", åt den som just nu blir tilltalad, som är det mildaste vackraste område som utgör en självständig politisk enhet i läge mot ovansidan av den planet vi lever på.

Artikeln från januari i år torde ha varit något slags lobbyism inför Riksdagens omröstning om värdlandsavtalet. Och tyvärr, mer långsiktiga är tydligen inte majoriteten av Riksdagsmännen och kvinnorna, än att de röstar igenom en sådan galenskap.

Den starkt lysande och värmande centrala himlakroppen som har samband med dig,
Den skenbart valvformiga begränsning av rymden som har samband med dig,
Det markområde, som huvudsakligen är bevuxet med tätt gräs och örter men knappast med träd, som har samband med dig,
och som har färg
som friskt gräs.

* * *

Klart slut för tillfället. Jag kanske skriver färdigt inlägget i morgon, rättar stavfel, putsar och donar men jag lovar inget.

Den här biten hade jag tänkt ha på långfredagen, men eftersom jag inte bloggade då, tar jag den nu i stället.
43 kommentarer:

 1. Krigsretoriken har blivit vardaglig och är numera att betrakta som självklar på ledarplats. Obehagligt.
  Kul med tjuvstarten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är självklar, och förutsätter läsare som inte bryr sig om vilket. Den är korrupt, bottnar i nationalism från fornstora dar och är inte riktigt samma som den lite tultiga och rara nya Skansentjosan som förutsätter att fred, frihet och självbestämmande ingår i de svenska värderingarna.
   Men jag har precis läst ett bizarrt förord till Iliaden av Jesper Svenbro, en finkulturell gliring till pacifismen som jag borde skriva något om, mycket intressant och jag känner ju till den förljugna litterära världen lite grann.
   Sporadisk tjuvstart, men jag kunde helt enkelt inte hålla mig ifrån bloggen till sist.

   Radera
  2. Eller: ett mischmasch av fornstora dar ("Ryssland är vår arvfiende!") och lite annat mer senkommet grums, det bor en Trump i fler än man skulle kunna tro.

   Radera
 2. "Men det kändes mycket avlägset att tänka sig bomber över Stockholm, så jag gissar att den där längtan efter krig, som märks då och då, handlar om att få härja på bortaplan."

  https://www.youtube.com/watch?v=aFRMXwGHXDo

  AK von Malmborg -- Napalm över Stockholm

  En artist som slutat spela och sjunga
  och övergått till att måla. Saknad av
  alltför få ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack, jag är tacksam för de här musiktipsen - AK von Malmberg vet jag inte ens om jag kände till.
   Oj. Underbar (det låter väl klyschigt, men verkligen - vilken låt).

   Ja, apropå alltför få -
   Gissa hur många besökare den här bloggen haft hittills idag? Tolv.

   :D


   Radera
  2. Jag kan tycka att det är konstigt att den här bloggen har så få besökare (helt oförblommerat häpet, bloggsjälvöverskattning kanske man kan kalla det, åtminstone några tusen dagligen kunde väl bloggen vara värd) men jag tror att den är lättläst på ett fruktansvärt, katastrofalt jobbigt sätt

   Radera
  3. ”Vår tids rädsla för AK von Malmborg”.
   HUR har jag kunnat missa det här.
   Tack.

   Radera
  4. Som jag ibland brukar säga själv : Hur begåvad och kunnig man än är så kan man omöjligen känna till allt ...

   Radera
  5. haha, eller hur? Men det kan ju vara bra också, på så vis slipper man bli blasé, "äsch jag kan ju redan allt, vad trist allting är..."
   :D

   Radera
 3. "Agneta Norberg, fredsaktivist."

  Apropå det här med krig och fred så
  lyssnade jag på ovanstående kvinna (född 1937 enligt egen utsago) i ett sammanhang häromdagen och kände då att det kanske blev lite för mycket ,,,


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... Fredsrörelsen måste sträcka sig över blockgränserna. Den behöver inte vara gapig och skrikig, paranoisk, använda megafon, vara samhällsomstörtande och försvarsvfientlig, o.s.v. Nu känner jag inte till Agneta Norberg så det är säkert orättvist, jag menar mer generellt - det kan hända att demonstrationernas till är förbi, t.ex. Jag skulle önska att Natokritiker alltid tänker sig att de talar även med de borgerliga.

   Radera
  2. Råkade fastna en stund framför SVT2 i
   förmiddags.

   Måndag 2016-06-13

   "09:00 - 11:30 Vad händer om Sverige hamnar i krig?
   Arméchefen Anders Brännströms uttalande om att ”Sverige kan vara i krig om några år” i början av året väckte stor uppmärksamhet både här hemma och runt om i världen. Varför uttalade sig generalmajoren som han gjorde? Hur skulle ett angreppsscenario mot Sverige kunna se ut? Hur är Sveriges försvarsförmåga? På seminariet diskuteras också säkerhetsläget i Östersjöområdet, utvecklingen i Ryssland och samarbetet med Finland. Arrangörer: Folk och försvar och KD. Från 2/6."

   Arrangerat av KD i gamla riksdagssalen men ändå rätt nyanserat. Anders Lindberg från AB var rätt bra, bl a i analys av hur
   långt borta NATO faktiskt är för oss. Och så var det en f d hög militär som sade att "Ryssland är inte Sovjetunionen" ...

   Radera
  3. Intressant, tack för tipset! Det ska jag titta på.

   Radera
 4. Demonstrationernas tid, skulle det givetvis stå.

  SvaraRadera
 5. Urban Ahlin fick in en känga mot Brexit i sitt Skansental, nationalism är aldrig oskyldig, inte ens i nationalromantikens högborg Skansen: Ryssland kommer inte att tillåtas utmana USA som enda kolonialmakt, Sverige tänker sig slå ett par flugor i en smäll: förhoppningsvis make big money och skjuta lite ryssar, samtidigt som folk i allmänhet invaggas i den ljuva känslan av att Sverige är fredligt.

  SvaraRadera
 6. "Nationalism är aldrig oskyldig" - huvva det där lät som om någon Wirtén eller Wiman hade kunnat formulera det. Det jag menar är: även en socialdemokratisk Natoförespråkare kan kapa en rar och påstått opolitisk tillställning. Hans och Mona Sahlins brev till Alliansen för några år sedan, där de uttryckte stor oro för Sveriges närmande till Nato, är den typ av hyckleri som bara den med lögnen inbyggd i sitt DNA kan göra sig skyldig till.

  SvaraRadera
 7. BRICS menar jag givetvis, inte Brexit. Ahlin hade ju kunnat ge en känga åt Brexit för all del, men en kommentar om Brics var ännu mer oväntad där på Skansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du bloggar igen.
   Hm, gav Urban Ahlin en känga åt BRICS i talet på Skansen? Det missade jag totalt. Har du inte "hört lite för mycket", om jag får säga så? ;-)
   Det enda jag minns av Ahlins tal är att han menade att den myndighet svenskar har högst förtroende för är Skatteverket. En gliring till Alliansen kanske...

   Radera
  2. Borde kanske lyssna en gång till men jag är så gott som säker på att det var BRICS. Överhuvudtaget förstår jag inte vad Urban Ahlin gjorde på Skansen.

   Radera
  3. Ahlin är inte min talman.

   Radera
 8. Hanna Gadban, Hanna Gadban... Sverige säljer inte ut människors liv mer idag än igår, och Svenskans ledarsida kränger människor på löpande band.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra i Irak igen nu, enligt proamerikanerna. Åk hem, Gadban.

   Radera
  2. Nåja. En megafon för den irakiska säkerhetstjänsten är kanske inte direkt vad en vill ha som opinionsbildare i Sverige. Men det är skrämmande att tänka sig alla dessa terrorceller, så jag hoppas för min del att SÄPO jobbar dygnet runt ... ):

   Radera
  3. Ja, det pågick organiserad flyktingsmuggling i rätt stor skala i höstas, flyktingar fick hjälp att ta sig in i landet utan att registrera sig någonstans. Det här tror jag är den kanske främsta anledningen till införandet av id-kontroller och hela tväromvändningen i flyktingpolitiken. Efter terrordådet i Paris. Nu är det så (för att påpeka något självklart) att de flesta som smugglades in inte var det minsta terrorbenägna, och att IS-anhängare är infödda i Sverige,
   men det är nog inte många som vill att Sverige ska en stor okänd befolkningsmängd överhuvudtaget. Så ja, jag hoppas att SÄPO har koll. Sen finns det ändå olika sätt att skriva om detta. Expressens skriverier om Moder Muthanna Majid var förkastliga, liksom alla isterbukars jävla gratulationer till polisen och Säpo direkt, innan de kunde veta huruvida rätt eller fel person var gripen.
   Krossa media, heja tidningsdöden.

   Radera
  4. Men jag håller med, det är väldigt konstigt att frågan om "vem är du lojal med egentligen" bara kom att gälla Mehmet Kaplan, när det finns många andra identitetspolitiska krumelurer i Sverige, t,ex de här små judiska prinsessorna från Djursholm som diggar Netanyahu :D DET är identitetspolitik.

   Radera
  5. "de här små judiska prinsessorna från Djursholm som diggar Netanyahu"

   Kan du utveckla det där en smula ?

   Radera
  6. Djursholm är en metafor :-)
   Ja jag kan utveckla: ju mångkulturellare samhället blir (obs att jag är positiv till mångkultur) desto viktigare blir det att kunna diskutera sympatier och lojaliteter med andra länder. Utan att trilla ner i avgrundsgropen där man talar om "överklassjudemedia"… Ett elegant sätt att undvika det senare, är att tala om judiska prinsessor som sympatiserar med Netanyahus politik.
   Det finns ju en skarp inrikespolitisk tudelning i Sverige som bottnar i helt reella konflikter, med trådar till Israel/Palestina, och det har blivit mer eller mindre så att högern är proisraelisk och vänstern propalestinsk. (Det hade inte behövt vara självklart, högern hade tvärtom kunnat ta ställning mot Israel, med eller utan inslag av antisemitism, efter mordet på Folke Bernadotte). Det finns en liknande debatt i Israel, och en häftig satir som t.ex driver med folk som åberopar sig på Förintelsen trots att de inte har en endaste avlägsen släkting som dött under den. Det finns också en livaktig fredsrörelse, jag har propalestinska judiska vänner i Israel och tycker att svensk inrikesdebatt är debil.
   OK:
   En judisk prinsessa kan till expempel vara Per Wästberg när han försöker stoppa ett moskébygge, och säger att en moské väl kan byggas i Rinkeby där den hör hemma men inte centralt i vårt fina Stockholm.
   Jag ska utveckla det här ännu mera sen, den inrikespolitiska debatten är tudelad även i förhållande till kolonialismen, dit man mycket väl kan räkna Irakkriget, Afghanistankriget och Libyenkriget.

   Som pausmusik en skandalhit:

   https://www.youtube.com/watch?v=Fql3Nm9Q414

   Radera
  7. Ett tag trodde jag du syftade på Anna
   Kinberg Batra, uppvuxen bl a i just
   Djursholm ...

   Men apropå Folke Bernadotte och hans akademi (statlig myndighet) så åhörde jag häromdagen dess generaldirektör och han talade bl a om vad myndigheten sysslar med och han berättade också att svenske kungen aldrig besökt Israel och detta just p g a mordet på hans gudfar ...

   Radera
  8. Nej, det måste ju vara nuvarande kungen han var gudfar åt. Tänkte lite fel generationsmässigt där.

   Radera
  9. Återstår att se om nuvarande kungens
   arvingar håller traditionen vid liv.
   Lätt googling ger besked om att denna
   besöksvägran inte är helt okänd ...

   Radera
  10. Jag hade faktiskt ingen aning om det. Men jag ska ta och bildningsgoogla mig vid tillfälle.
   Det medför en rätt intressant diskrepans - kungen sägs företräda Sverige i världen och ska inte dra sig för - till exempel - uppdraget att blidka den saudiske kungen när Margot Wallström har sagt att det är medeltida att piska bloggare och hugga huvudet av dissidenter...
   Just det ska inte kungen lastas för, det var väl ett uppdrag han fick av regeringen eller riksdagen eller något åt det hållet.
   Inställningen till den s.k Sternligan är väl kluven i Israel - å ena sidan förbjöds den, å andra sidan blev en av dess företrädare premiärminister.
   Ja, hur gör Victoria? Det kunde ju vara klipskt att både besöka Israel och Palestina. Inte bara den ena staten och inte den andra.

   Radera
 9. "förkrigstid" skriver Lars Gustafsson, det måste vara en av hans sista artiklar så den profetiska skärpan får anses vara stor -
  http://www.expressen.se/kultur/gunnar-ekelofs-dikter-trostar-i-en-orolig-tid/

  - men det kan också handla något slags magiskt tänkande, en besvärjelse, eller kanske självtröst på dödens tröskel (äsch, lika bra att dra, snart bryter det tredje ut)

  SvaraRadera
 10. "Försvarshögskolan, Anna Lindh-biblioteket, har inlett ett samarbete
  med Nato Multimedia Library i Bryssel i vilket Anna Lindh-biblioteket ska fungera som ett depåbibliotek för
  Nato-publikationer."

  Läste ett anslag häromdagen, när jag
  befann mig på ett visst ställe ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bildning och kultur, verkligt rara djur.

   Radera
  2. Man kan förstås undra vad Anna Lindh
   skulle ha tyckt i vissa dagsaktuella
   frågor. För EU men mot Nato ?

   Men visst är det kul att få saker och
   ting uppkallade efter sig. Nackdelen är väl att man oftast måste vara död ...

   Radera
  3. Det är så man tappar hakan faktiskt. Anna Lindh-biblioteket ett depåbibliotek för Natopublikationer? Var såg du det?

   Radera
  4. http://www.fhs.se/sv/annalindhbiblioteket/

   Befinner mig ofta på konstiga platser. Men jag tror i och för sig att det här med depå låter värre än vad det kanske i själva verket är ...

   Radera
  5. Ja, det behöver faktiskt inte vara värre än att det finns skrifter av lite olika slag på ett bibliotek.

   Radera
 11. Alla med någon som helst tankeförmåga måste ha vetat att angreppet på Libyen var fel och skulle leda åt fanders. Ibland önskar jag, som ett enfaldigt barn, att jag hade inflytande på världspolitiken. Men det skulle jag inte ha ens om jag var man och skrev i någon stor tidning samt hade examen i krigskonst och strategi. När det börjat rulla, då rullar det - allt för att det ska besannas att mänskligheten styrs av dödsdrift och imbecillitet.
  Trist nog hakade en del vänster på, vilket föranledde en enorm skadeglädje bland s.k bombliberaler - och för min del kompositionen Gaggbölevänsterns militärmarsch.
  https://www.svd.se/proxykrig-hotar-libyen--omvarlden-kan-bara-se-pa

  Jag fattar inte varför den så kallade guden inte gör processen kort med mänskligheten, det räcker nu - ett så dumt kreatur borde inte få besudla jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast påven har rätt i att det är krigsindustrin och alla dess hantlangare som bär skulden.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim