måndag 15 januari 2024

Öppna ett möjlighetsfönster

 


19 kommentarer:

maja lundgren sa...

Nu har i alla fall föräldrar fått nåt de kan skrämma barnen med. Om du inte äter upp ditt potatismos putte kommer ÖB och tar dig.

maja lundgren sa...

SVT har de hamnat i en sits där de BÅDE ska lugna befolkningen ("äsch, det är bara barn och unga som blivit rädda"), och elda under rädslan. Utan att ställa kritiska frågor, kolla vad som skrivs internationellt. Det är ett rent propagandaorgan, och eftersom svenskar är berömda för sin "tillit" är det dessvärre sannolikt att det funkar.
Än så länge får sånt här publiceras i svensk press, och det applåderar vi för.
https://www.dn.se/kultur/johan-croneman-kan-vi-fa-veta-hur-nara-kriget-ar-egentligen-svt/
Däremot inte så intressant med de här bleka artiklarna om "en fin tradition", som liksom efterlyser alibin för att det ska kännas tryggt och yttrandefrihetligt. Victor Malm, typ.

Sen tror jag alla kommer se om sitt eget - de som kan köpa frisedel åt sina barn kommer att göra det, de som kan sticka till lägenheten i Berlin eller Paris kommer att göra det, de som är för Putin och som håller knäpptyst nu väntar och ser vad som händer. En del är bara intresserade av att vara på on the side that's winning, för att de inte orkar något annat.
Oavsett vad, så har det kritiska sinnelaget i sverige avdomnat nästan helt. Lite rädsla skenar iväg, lite empati blossar upp, gubbväldet är kompakt medan Guillou snackar om att schappa från Sverige och Horace Engdahl sitter i sina inälvsdunster och föraktar människor som tar saker på allvar.



maja lundgren sa...

När blev 27 procent mycket?

"Hög försvarsvilja bland Blekinges unga"
lyder rubriken på SvT Nyheter.

Översatt från propaganda till fakta:

27 procent är positiva till att göra värnplikt.
Högsta siffran är på Gotland, med 28 procent. Lägst i Västerbotten, 21 procent positiva till att göra värnplikt.

Kristersson har redan gått ut med att INVANDRARE inte är beredda att försvara Sverige.

maja lundgren sa...

Men jag funderar på körlektioner, dels är det väl en kognitiv hit att lära sig nåt nytt, och dels kunna köra folk till sjukhus och liknande, även om jag inte lyckas ta körkort kan det vara bra att åtminstone veta hur man får igång en bil osv

Anonym sa...

Går inte att kommentera under det nya inlägget?
Jag tycker inte alls att du framstår som hård och påstridig i bloggen. Din monolog under Fem finn fel är bitvis fantastisk. Även om det snart kan vara förbjudna åsikter.
Men jag tror det är klokt att du satsar på det skrivande som kan bringa inkomster. Om bloggen stjäl din uppmärksamhet, lägg ner den. Känner ibland att du står och vinglar på gränsen till att bli bitter. Det får du inte kosta på dig. För vår skull: ge ut en ny bok!

Intressant:
"Vad händer om man sänker tempot, blir fragmentarisk, skapar en illusion av förvirring?"
Då krossar de dig! :-) Skojar bara.
Läste om Myggor och tigrar häromdan. Kom att tänka på Hamlet. Du hade kunnat korta ner den, strukit ett hundratal sidor av neapelskildringen. Men jag tror inte det är där skon klämmer, på de som velat ha den en femtedel så lång.

God fortsättning på det nya året

maja lundgren sa...

Nej det gör det faktiskt inte. Det kanske inte är meningen.
Svarar längre sen

maja lundgren sa...

Lyra Ekström svassar för Horace Engdahl men är skitelak mot unga killar i Expressen:
där har vi det, den nya generationen mekaniska näktergalar frambragta av kulturtjackhoror

maja lundgren sa...

Drönare nära ryska storstäder:

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/dronare-nara-ryska-storstader

Från början var det här ett absolut no no för NATO.

För Sveriges del hade vi kunnat säga: ja vi vill hjälpa till att försvara Ukraina men vi går inte med på attacker mot Ryssland, eftersom vi inte vill ha en eskalering.

Jag tror inte att någon säger så idag.

maja lundgren sa...

Svenska medier och kanske särskilt kultursidor ägnar sig åt verklighetsflykt på olika vis.

maja lundgren sa...

Jag använder fula ord här nu igen, och tänker att det kan finnas anledning att förklara - det borde nog bli ett eget inlägg. Det handlar om makt och kultur.

maja lundgren sa...

Jo, jag gjorde ett inlägg av det.
Det är viktigt, kulturdebatten är en änglamakerska, och det är först långt senare som yvighet får sitt sammanhang.

maja lundgren sa...


Jag vet inte om siffran alltid har varit så här låg, som högst 28 procent positiva till värnplikten. Det har nog aldrig varit jättepoppis, majoriteten har troligen alltid varit negativ.

Hur som är det här desinformation, ifall siffrorna stämmer, och myndigheterna går ju ut med att man ska vara på sin vakt mot desinformation:

"Hög försvarsvilja" (mmm, 27 procent positiva)

"Det är invandrare som inte vill försvara Sverige"


maja lundgren sa...

Tänk att inlägget efter det här går inte att öppna för kommentarer.

Det första man bör fråga någon som kallar sig kristen är nog inte om han eller hon tror på uppståndelsen och livet efter detta. Det första bör gälla den extrema pacifismen.
"Kristendomen" är ju en våldsam ideologi, och har varit det ända sen den kopplades ihop med makt. Så vad är det man ansluter sig till, genom att anamma den etiketten?

Om det inte blir hånat, då är det inte . . .
Hånet och hatet är en förutsättning för att det ska vara . . .

maja lundgren sa...

Svårt för all appropriering - Ida Börjel ger ut ryska soldaters telefonsamtal hem, som hon hittat översatta till engelska (tror inte hon kan ryska?), med ojämn radbrytning och kallar dem sina egna dikter.
Varför anses det OK?

maja lundgren sa...


Är det inte stöld?

maja lundgren sa...

Känns också lite fel - även om det är roligt att läsa - att UKON plockar inlägg från flashback och publicerar som en egen dikt.
Visserligen uppger både Börjel och UKON att de återanvänder andras saker.
Men varför anses det så självklart ok?

maja lundgren sa...

Det är människor som mår skit men som kan uttrycka sig fantastiskt, det finns en fantasirikedom och uttrycksförmåga på Flashback som nog beror på att den står utanför all prestige och kontroll. Det blir totalt fel att helt enkelt norpa inlägg, läsa upp dem inför en publik som vrider sig av skratt. Lite samma grej som att stjäla ryska soldaters samtal hem, för visst är det stöld det handlar om.

maja lundgren sa...

Jag skrattade också, men det är stöld.

maja lundgren sa...

Vet att ganska många lider i tysthet över amerikanska soldaters förflyttning genom Sverige, och betraktar den som en medveten provokation mot Ryssland, inte som en försvarsövning.
Vet inte om de är så många som de runt 80 procent ungdomar vilka är negativa till att göra värnplikt, enligt siffror som presenterades i SvT under en skinande superlativisk rubrik, alla tiders mest krigsdugliga käcka ungdom.
Men de finns, och deras tungor är förlamade, medan konsultsvenskan och den avmystifierade IT-TECH-prosan väller fram.