tisdag 24 maj 2011

Gaggböledammsugare


Den här idén kanske man borde ta patent på. Fast det kan man ju ge sig fasen på att den redan finns. Det är en mångbeslangad dammsugare som man ställer mitt på golvet, sedan jobbar den själv. Lite som en bläckfisk eller spindel.
Den jobbar ljudlöst, och man kan låta den sköta städningen nattetid. Den stänger av sig själv när sensorerna gör bedömningen att dammet är slut. Det finns lampor på den, riktigt vad lampornas funktion är vet jag inte. Kanske att man inte ska snubbla över gaggböledammsugaren om man vaknar mitt i natten och glömmer att man ställt in den på nattstädning kvällen innan, och tänker gå på toa i mörkret. Då kan det vara bra med varningslampor. Gaggböledammsugare by night.


Själv skulle jag inte ha mycket användning för den: jag tycker inte att dammsugandet är något besvär alls, går på ett kick, utan det är sorterandet som gärna kunde få gå automatiskt. Allt det som kallas för att "ranger" på franska. Plocka, dona, få fason på pappershögarna, med mera.
Apropå patent. När jag var liten var jag en brådmoget verbal typ som inte ville "bliva stur". Vissa saker slutade man helt enkelt med vid kanske 10, 11 årsåldern och det var stor skolgårdssocial skam om man blev påkommen med att fortsätta med dem: till exempel med att göra pappersdockor. Men jag fortsatte med det ett tag, en fenomenal massa pappersdockor som hade namn och bakgrundshistorier. Nå, en lekkamrat drog ut fel skrivbordslåda någon gång och hittade de hemliga pappersdockorna. Följande dag i skolan - det var i femman vill jag minnas, och vi satt i skolbiblioteket en grupp flickor runt ett bord - så blev jag lite retad för det.
- Maja leker med pappersdockor!
Min lekkamrat förtäljde triumfatoriskt hur hon hade hittat pappersdockor som jag hade ritat själv. En annan flicka började skratta.
Men då räddades jag av min slughet och mitt ordförråd. Jag tittade med kallblodigt lugn på skratterskan.
- Ja. Jag hade tänkt ta patent på dem. Vet du vad patent är?
Det gjorde hon inte. Därefter kunde jag ge en kort, barsk och möjligen felaktig eller patafysisk definition av vad patent är.
Det är sånt man har bildning till.
På förekommen anledning: det är jag som bestämmer i den här bloggen. Inte Zigge.

10 kommentarer:

 1. det finns redan! fast den har inga slangar och heter inte gaggböledammsugare, så egentligen finns den inte: http://www.appliancist.com/lg-robot-vacuum-cleaner-v-r4000.jpg

  apropå barn och patent minns jag en viktigpetter i min lågstadieklass som "blev stur" före alla andra: han uppmanade klassen att sluta paxa saker, som fotbollar och allt vad man nu kunde paxa, det fungerade nämligen inte så, utan det var patent man skulle ta. hans pappa hade lärt honom att pax bara var ett löst ord, ingen verklig regel. det slutade med att han alltid fick fotbollen.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. pedram: gaggböledammsugaren är nog rätt opraktisk - varje slang är en akilleshäl. Men den är sådär. Längre än så har inte den tekniska utvecklingen i Gaggböle nått.
  Ha ha ha ha... ja, pax är ett löst ord i och för sig. Det betyder ju fred från början, jag har för mig att jag läst nånstans hur det började användas av barn, först i lekar som kull osv, där man hade pax på vissa ställen (var immun, onåbar), och sen som omskrivning för "den är min!"
  Den lille viktigpettern hade ungefär lika rätt som jag när jag påstod att jag skulle kunna ta patent på pappersdockor (fast jag visste nog att jag bluffade). Men det funkade tydligen. En talakt, alltså.
  clam: ha ha ha... nämen dra på trisser, den där historien måste vara påhittad.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det var nog inte i femman. Kanske trean.

  SvaraRadera
 6. Vill ha, vill ha! Bygg en prototyp så ska jag och grodan provköra den.

  Men det är väl klart, en katt kan väl inte bestämma över din blogg.

  SvaraRadera
 7. Haha... vill just se Hovgroda Ett basa över Gaggböledammsugaren. Grejen är den att man egentligen inte kan provköra den. Bara köra den, och sitta bredvid och titta på. Nog så spännande, givetvis.

  SvaraRadera
 8. En alldeles utmärkt uppfinning. Kan du inte uppfinna en självgående hylldammare också när du nu är i tagen. En sådan skulle jag verkligen behöva, helst idag.
  Jag stod med gapande mun första gången jag såg en självgående gräsklippare. Det såg alldeles tossigt ut, som något trickfilmat. Jag har vant mig men kanske inte riktigt ändå. Jag är väl en konservativ rackare kanske.

  Blogger har krånglat igen. Jag har varken kunnat logga in eller kommentera på två dagar men nu verkar det mesta vara i sin ordning igen. Jag ser att du fått tillbaka alla kommentarer som försvann för två veckor sen bl.a under inlägget om Ola Lindholm och drevet, och jag har fått tillbaka mina utkast.
  Nu håller jag tummarna att det håller den här gången.

  SvaraRadera
 9. Glömde säga det: det finns en liknande variant i miniatyr. En liten jäkel till gaggbölehylldammare, som kravlar runt och dammar av prydnadssaker till och med.

  Undrar vad Blogger har gjort med inläggen under den här tiden: letat igenom dem på jakt efter skadlig programvara? Det verkar inte helt fixat ännu. Jag tror att de som har blogspot gör bäst i att importera sina bloggar, utiattifall alltihop försvinner.

  SvaraRadera
 10. Japp. Sagt och gjort, nu är bloggen importerad.
  Vissa har problem vissa dagar, andra har problem andra dagar. Det verkar vara en evig rundgång. Jag tycker en aning synd om dem på blogger numera. Det kan inte vara kul att aldrig få ordning på eländet.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim