lördag 2 juli 2011

Tankens torskar

Det här med tankens horor (Myrdals gamla uttryck) har jag alltid funderat över varför det är fel, det borde väl heta tankens hallickar istället. Eller tankens torskar. Tanketorsk.
Hoppas att det blir lite mer drev iallafall om Mustafa Can. Jag läste i en blogg nånstans en kvinnlig skribent som skrev att den funkade som porr men inte som satir.
Eh... dessa svennehoror...

20 kommentarer:

 1. hehe... jo jag kan väl erkänna att jag tycker att den är något upphetsande. Men faktiskt också riktigt bra satir.
  Men vad tyst på kultursidorna. Är det du som kapat debatten Maja? Det kan inte ha varit meningen.
  Mariannesson

  SvaraRadera
 2. Det finns en mening med allt, Mariannesson, utom med jorden för den är sig själv nog.

  SvaraRadera
 3. maja! - lustigt uttryck det där att 'jorden är sig själv nog' - jag har aldrig hört det uttrycket förut... ja det där att det finns nog en mening med allt - det - det uttryckssättet - kan ibland upplevas som någon sorts tröst - 'för den som älskar gud samverkar allt till det bästa' - det uttrycket har jag oxå hört någon gång - frågan är nu - vem är gud? - frågan är nu - oxå - vad innebär detta att 'älska gud' - 'avgudadyrkan' finns det ju något som heter - men det var/är väl inte det som åsyftades/åsyftas...

  SvaraRadera
 4. Jag hittade väl på det där med jorden är sig själv nog nu tror jag. Ja, vad innebär det att älska gud - hur? vilken gud? Om allt inte samverkar till det bästa (det bästa för vem, för en själv eller för någon annan?), betyder det att man älskar fel gud eller på fel sätt?
  Jag tyckte att raden "den gud älskar lyckan får" var krånglig när jag var liten: den borde ju betyda att gud inte älskar alla. Om det inte är tänkt att "den" ska vara subjekt, och ordföljden gammaldags, så att innebörden är: "den som älskar gud får lyckan". Men då är det lätt att peka på många i mänsklighetens historia som borde ha fått lite mer lycka. Teodicéproblemet igen.

  SvaraRadera
 5. ja 'lycka' är ju på modet now a days - du vet att han brülde bland andra har ju skrivit om detta - jag dristade mej en gång för tre år sen att skriva ett spontant handskrivet brev till honom - där det stod just 'lyckan kommer lyckan går - den gud älskar lyckan får' - så enkelt kan man ju uttrycka det - om man vill... (nu vet jag ju fuller väl att det hela inte är fullt så enkelt...) (jag tror jag hörde meningen första gången i baptistkyrkans söndagsskola där jag tillsammans med min far var en trägen besökare - ngt har liksom fastnat i hjärnvindlingarna - sen v a d jag ska tro - h u r jag ska tro - det vet jag fortfarande inte...)

  SvaraRadera
 6. Svennehoror...ja, eller "daddys girls" som en annan intelligent kvinna skulle ha uttryckt det. /Katarina & Catmorra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intelligent kvinna? Har aldrig mött en.

   Radera
  2. Vad tråkigt du måste ha haft det i ditt liv. Beskriv gärna de kvinnor du HAR mött.

   Radera
 7. Marianne: "fuller väl", mmmm. Underbart uttryck.
  Hej Katarina! Hur är det med den lilla gumman? Kom och fika på gården någon dag.

  SvaraRadera
 8. Och Gul-Hans, hette han väl.

  SvaraRadera
 9. Nu till något bättre och verkligare. Var på Norrbostämman igår och tänkte på dig. Uppspelet med många, många barn som spelade så fint på sina fioler. Underbar plats. Blånande berg oc vatten. Lagom. Och tänkte när vi åkte därifrån att det kanske inte var så konstigt att Cajenn skrev dikten om att i Hälsingland är alla lador sneda. Hans fru och svärmor måste givit honom connectionen till det. För han kommer väl inte från trakten?

  P.S. Nästa år får Norrbostämman status som eget stämma, och inte som något slags ouvertyr till Delsbostämman som går av stapeln idag. D.S.

  SvaraRadera
 10. Först av allt: det är klart att jag inte hoppas att det blir mer drev. Det är ganska svåruthärdligt när kulturjournalister far omkring med hötjugor. Samtidigt som den verkliga omoralen får pågå fullständigt ostört.
  Men det kan vara ofrånkomligt. Och det brukar följa ungefär samma mönster. Jag kommer att följa det med blicken.

  Helena Palena: Norrbo...

  SvaraRadera
 11. Torsk(arna) är ju den som köper sex av de prostituerade, i liknelsen är torsken den som blir lurad av tanken ju (köparen). En hallick är inte ett måste för en hora och att byta ut orden mot varandra så ändras plötsligt innebörden.

  Ordet ”tankenshora” rör sig inte om att sälja smutsiga tankar till "hemska män" eller att kvinnor tänker lössläppt-
  Begreppet innefattar män likväl kvinnor och beskriver en icke-passionerad ingång i ett annars intimt/känslo/icke-matriell relaterad sfär för att vinna ett mål annat än det faktiska man gör (likt prostitution).
  Exempel:
  - Du ska skriva en djup kärleksroman men du skriver i första hand för att tjäna pengar på det du gör, detta gör att du förlorar den aktning som andra författare och skribenter annars med ger. Personen blir en takens hora, du har lutat människor till att tro att det som de läser är allvarligt menat.

  Dessa personer burkar annars kallas "sellouts".

  Ha det bra svennehora!
  / Mike Salazar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lurat* (Auto-spell)

   Oj, läste precis att du skrivit 4 böcker!
   Känns ganska underligt att lära dig om uttryck dock...

   Radera
  2. + brukar* inte burkar haha

   Radera
  3. Hejsan, intressant kommentar - jag håller med om att tankens torskar inte skulle funka, det skrev jag nog mest på skämt, men tankens hallickar tycker jag skulle vara bättre. Återkommer med argumentation lite senare. :-)

   Radera
 12. Apropå ingenting så funderar jag på att starta en egen blogg och skriva om kvalitetsbegreppet. Intressant och viktigt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anonym, starta en blogg om kvalitetsbegreppet!

   Radera
  2. Det är sånt här jag menar:
   http://www.fronesis.nu/nummer/96/kultur-och-politik

   Radera
  3. Intressant. Inte minst en underbar illustration :-) Om de nu ska illustrera kulturen eller politiken, eller bådadera. Anknyter ju till temat för det här inlägget också, på sätt och vis.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim