torsdag 7 februari 2013

Några rader

Man vill vara modig och entusiastisk, inte våghalsig och fanatisk (lätt omskrivning av nåt Nietzsche skrivit).
Ibland här på bloggen har jag misslyckats med värdinneansvaret. Jag ber dem som blivit sårade om ursäkt för det. På allvar.

Öppnat upp inlägget Movere igen. Tror att det Åsa Linderborg pysslar med inte är riktigt bra, och ger "Fansfarbror" på Flashback halvt rätt i att det är besynnerligt att kritisera Vilks (vilket jag i och för sig nog inte gjort i någon större omfattning, kallat honom pueril pellejöns tror jag just mer än så har det nog inte varit) trots att han är mordhotad, men backa från kritik av Linderborg enkom av samma anledning. Däremot är kommentarerna bortplockade som gav mig... ångest. Ja, där satt den. Ångest. Och det var inga särskilt grova kommentarer egentligen men ett slags medhåll jag inte ville ha.


* * *

Hösten och vintern har präglats av sorgen efter min mamma som gick bort i oktober. Jag har väldigt svårt att begripa det för det gick fort. Och en del saker känns för allvarliga att blogga om, det går liksom inte att hitta orden. Jag önskar att hon hade fått vara kvar länge till.

Det är antagligen så att det blir bloggpaus igen - ungefär ett halvår.

Jag har läst igenom en del gamla inlägg och blir vemodig när jag ser kommentarer av Systerdyster.

Just nu har jag inte mer att säga. Jag ska åka ut och resa igen snart.
Hoppas att alla har det bra därute.


64 kommentarer:

 1. Du har varit en utmärkt värdinna. Våghalsig och fanatisk, pyttsan heller.
  Beklagar sorgen.
  Algot

  SvaraRadera
 2. Du vet att jag tänker på dej.
  Jättejobbig höst!
  Krim ;)Fina Maja!

  SvaraRadera
 3. jag känner med dig maja - i din sorg...

  SvaraRadera
 4. Jag känner med dig i sorgen. Att förlora en förälder är nåt man inte hämtar sig ifrån på lång tid om ens nånsin. Världen blir aldrig densamma mer.
  Jag tycker du har varit en utmärkt värdinna. Med tanke på att du hållit på i snart fyra år kan man inte begära bättre. Några tillfälliga svackor får alla, och om man jämför med andra som hållit på lika länge så kan du ha ryggen rak.

  Jag såg UG och även Svt Debatt om näthatet, och jag tyckte Debatt var ganska bra för en gångs skull. Anna Troberg från PP och den f.d näthataren tillförde en hel del i den annars så ensidiga debatten. Det är ingen tillfällighet att det är just Linderborg som fått ta emot så mycket, och inte verkar hon vilja hejda sig heller.

  Tråkigt med bloggpaus igen. Jag har grunnat på att ta en sån själv, även med kommenterandet, men hade sett fram emot att läsa dig ialf.
  Men det är dig väl unnat att ägna dig åt annat en tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 19.11: Bloggandet tenderar att bli en heltidssysselsättning, särskilt när diskussionerna blir riktigt livliga - vilket är själva poängen, samtidigt som det slukar energi!
   Det är ytterst viktigt, menar jag, att det inte finns några bitoner av "skylla sig själv". Det kan ibland tyckas handla om nyanser, men för mig är det en djup och avgörande skillnad mellan att säga saker i stil med "passar illa i offerrollen", eller för all del "Det är ingen tillfällighet att..." o.s.v å ena sidan, och att kritisera en kampanjs eller retoriks möjligheter respektive omöjligheter å den andra. För mig är det en gigantisk skillnad. Så jag ryggar tillbaks inför uttrycket "inte verkar hon vilja hejda sig heller".

   Det finns ytterligare komplikationer med näthatsdebatten. En i grunden intolerant och extremistisk ideologi kan uttrycka sig polerat, medan humanism, vidsynthet och universell människosyn kan uttrycka sig burleskt, spetsigt eller rentav ursinnigt. Form och innehåll, man får titta på helheten.

   Radera
  2. Jag förstår, även om jag inte håller med alls. Men vi får vara oense om den saken helt enkelt, och jag ska inte upprepa den sortens formuleringar då jag förstår att det är en viktig sak för dig.

   Det är helt ok om du raderar min kommentar ovan också.

   Radera
  3. Nä, inte om du inte insisterar på det :-)
   Jag blir inte Hulken av en sån grej, det är lugnt.

   Radera
 5. Lycklig resa

  Calamity

  SvaraRadera
 6. Åh vännen jag visste inte att din mamma hade gått bort. Så svårt och oundvikligt på samma gång. Vad det är svårt med död! Så obegripligt. Jag har inte varit särskilt aktiv här på länge. Jag håller verkligen med om det du sa i kommentaren ovan att det polerade kan vara intolerant etc. Jag kikar lite på den svenska debatten lite utifrån och jag kan inte säga att jag kan ge någon sida credit. Det blir mkt pajkastning och folk som stoltserar med att ha alltid ha rätt, att valltid vara på den goda sakens sida. Så jag nöjer med att bara VARA. Kärlek till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Jo debatten är ganska stelbent, låsta positioner, för det mesta det tycker jag också. Ibland börjar debatterna rätt bra men dras några varv för många. Alla vill ha sista ordet förstås, och det är ju mänskligt :)
   Det skrivs en del intressant också, kanske oftast när skribenten inte till varje pris vill ha rätt.

   Radera
 7. Beklagar sorgen, verkligen. Jag har ett minne av att du en gång skrev något i stil med att "Jag gillar ju mina päron."

  Ha det så bra det går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. IAMB, jomen det är rätt ok, det går lite i vågor. Tack.

   Radera
  2. Tack snälla, menar jag. Det lät lite kort.

   Radera
  3. Det tyckte jag inte (att du lät kort alltså). /IAMB

   Radera
  4. Skriver fr mob-tfn, knas m datorn, därför oinloggad. /IAMB

   Radera
 8. Tungt. Dåligt på sånt här men... Ta hand om dig, sötnos.
  Drömde jag, eller var din bild utbytt till en zombie ett tag?
  Zigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sötnos? Det kom som en överaskning, hade ingen aning om att du hyste sådana känslor för mig.
   Ja, lite tramsigt, jag bytte ut bilden mot en zombatar. Jag är beroende av Plants vs Zombies.

   Radera
  2. Nä, det är bara ett sätt att uttrycka sig. Jolmigt. Ber om ursäkt.

   Radera
 9. Här har det emellanåt förts blixtrande diskussioner som krängt åt alla håll. Det har alltid varit intressant att följa dina tankar. Jag har varit mest intresserad när du skrivit om litteratur, journalister och författare. Det har varit mycket uppskattat att faktiskt kunna föra en dialog med dig (och med andra här).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det.har varit mycket roligt, Magnus j. Antagligen öppnar jag bloggen i höst igen. På åteseende då, hoppas jag!

   Radera
 10. Bästa värdinna Maja!
  En av de få oväntade, ruffliga, roliga bloggarna har du. Är alltid inne kikar.
  Ta hand om dig!
  SvaraRadera
 11. Jag är inne och kollar här, fast jag inte kommenterar. Fortsätt. Bloggande verkar så många ha gett upp. Synd. Det här med sorg – ja, du vet. Jag kommer nog aldrig fatta riktigt heller. Kanske kan du skicka vykort från din resa till denna sida eller Facebook?
  Allt gott, / C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste värna rätten att vara fri, fräck och rufflig. Det ska alltid vara svårt att ta mig i örat. Vi får se men ett halvårs paus blir det med intill förvissning gränsande sannolikhet.

   Radera
 12. Ska vara svårt att ta Er i örat också, givetvis.

  SvaraRadera
 13. Jag tittade på Publicistklubbens debatt om näthat. Någon - Sakine Madon tror jag det var - påpekade journalisters ansvar, för det förekommer ju verkligen mycket mobbing och elakheter t.ex på Twitter. Jag tycker att hon satte fingret på något. Bloggen Avpixlat å sin sida uppmanar till anonym mobbing, självklart letar man inte upp och lägger ut mailadresser och liknande till en skribent som har vad man anser misshagliga åsikter (Maja Hagerman, en allt annat än hatisk eller polemisk skribent, vittnade om vad hon hade blivit utsatt för i den vägen). Det är givetvis svårt att förbjuda det, men kan man hoppas på att även de mer extrema bloggarna tar sitt ansvar efter den här debatten?
  Jag håller med om din kritik av nazistuthängningen, eftersom den påminde om de högerextremas svartlistningar, som den var utformad. Eftersom jag är socialliberal i gammaldags mening (tror jag i alla fall) menar jag att det var rätt av Publicistklubben att bjuda in Avpixlats oansvarige utgivare... Tror jag i alla fall.
  I en blogg som den här får man väl också tänka på att undvika mobbing, jag tycker nog att du ska ha rätten att fräsa ifrån, fri fräck och rufflig ska du självklart få vara. Man får se upp så att det inte blir många mot en, och det gäller överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl rutet, Mariannesson. Även om du inte direkt röt.

   Radera
  2. Jag såg också debatten och slogs av antielit antietablissemang mm i titarkomentareran

   Radera
  3. antietablissemanglavemang i titarkomentareran

   Radera
 14. Disco.

  http://www.youtube.com/watch?v=xDfjpa3BNwc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iphone medger inte att man öppnar nytt fönster och hur man kopierar har jag inte lärt.mig kollar när jag.har dator

   Radera
  2. Alltså detta inte avsett att vara gnäll om knas eller påstående om hackers.bara konstaterande

   Radera
  3. konstaterandet uppfattat. ej avsett vara gnäll om knas. knasfri dator medger lyssning. Italiensk maxidisco ennio morricone. Finsmakare med knasig musiksmak uppskattar.

   Radera
 15. Aha. Ennio Morriconedisco. Härligt stycke.

  SvaraRadera
 16. Tack för just nu och allt det som varit. Jag ser fram emot en ny dimension av framtiden där du återkommer inom kort med fler kloka ord,/tankar och dimensioner.

  Så klart saknar man en del personer och väsen som lämnat samtal o livet.  Leroy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint sagt Leroy. Ja, vi får se fram emot nya dimensioner. Och en och annan helikopter kanske, hehe. Som av slump är det Rosa Pantern och Mästerkatten i stövlarna precis bredvid kommentarfältet. I alla fall när jag kommenterar (man vet aldrig med såna här digitala medier :)

   Radera
 17. Lägger in en länk här till ett inlägg i näthatsdebatten, av Isobel Hadley Kamptz. Lång text, tycker den är intressant.

  http://isobelsverkstad.blogspot.se/2013/02/han-ar-inte-hat-ar-inte-hot.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rubriken kanske inte är så klargörande men där finns en del tänkvärt, tycker jag.

   Radera
 18. Och en till, Näthat har ingen politisk färg, Anna-Lena Lodenius:
  http://al-lodenius.com/2013/02/12/4820/

  SvaraRadera
  Svar
  1. John McEnroe, världens första näthatare. Såg en blogg som lagt ut bild där McEnroe attackerar nätet. Hittar inte länken nu men lite humor kan väl aldrig skada...

   Radera
  2. Ja McEnroe, ja. Jag har haft en video med ett av hans utbrott på domaren här någon gång, tror jag.

   Radera
 19. Svar t Mariannesson däruppe, lyckas inte få in kommentaren på lämpligt ställe.

  Jag kan tycka att det är konstigt, det är ungefär som om man skulle bjuda in nätstalkerfigurer som börjar på Y och V till Publicistklubben (måste uttrycka mig mycket försiktigt). Kommer de att lyckas suga upp fler vilsna själar? Man får hålla tummarna för att det inte blir så.
  Dels tror jag att det är naivt. Det finns inslag av hat hån och hot på många andra håll också, och det kan man aldrig upprepa för många gånger. Sexism i kulturvärlden, absolut. Man blir inte automatiskt bildad bara för att man har läst många böcker. Kolla t.ex Crister Enanders recension av Myggor och tigrar (om jag får vara lite självupptagen ett tag). Eller Dan Josefssons artikel i DN. Skulle kunna vara ett inlägg på Flashback. Kvinnosynen är identisk.

  Eller ta universitetsvärlden. Jag träffade en bekant som sa att världen utanför universitetet är en skyddad verkstad. Fruktansvärda trakasserier, tjuvnyp och elakheter mot män och kvinnor pågår där.

  Och det här måste man påpeka. Sen ska man ändå inte bagatellisera högerextremismen. Det finns inslag av hån, hat och hot på många ställen men högerextremismen ÄR det. Till sitt själva väsen. Både till form och innehåll.

  Nu blir det snarast ännu värre när debatten fortsätter och olika journalister och debattörer gör avståndstaganden. För den lilla klick som driver såna här sajter älskar att pk-media skäller på dem för då känner de sig viktiga, de sitter inne med Sanningen, känner de då. Dessutom - om sd fick fler sympatisörer efter järnrörsvideon, för så ser det faktiskt ut, så måste man fundera lite: är det verkligen så att 10 procent av svenskarna tycker att det är rätt ok att tillgripa järnrör, eller anser de att videon var manipulerad, eller att de ändå aldrig tänkt använda järnrören, eller att den fulla killen fick skylla sig själv - eller vad handlar det om? Inte om folket. Det är en överläkarson och en från Danderyd eller något åt det hållet.

  Vad som behövs är nog fler som Anders Carlberg.
  Sen verkar det då omöjligt att övertala rena rasister. Det är som en vägg. Jag har diskuterat med rasister många gånger (med rasister menar jag nu faktiskt inte lite vagt främlingsrädda, så alla som känner sig lite vagt främlingsrädda kan andas ut så länge de lovar att inte sugas upp av fascismen som tragiskt nog är på frammarsch) och kanske menar jag inte ens de som käckt kallar sig vardagsrasister och är sura för att de inte får säga negerboll, så de går runt och säger negerboll dagarna i ända och känner sig FRIA, utan jag syftar nu på riktigt råa rasister för de finns också. Även om de gudskelov inte är särskilt många). Det är metafysik för dem. Att vara rasist är ett självklart privilegium, det handlar om rätten att känna sig överlägsen, att iscensätta slavhandel där den satiriska udden inte är det minsta riktad mot slaveriet utan mot de svarta, men däremot inte godta satir mot rasister. Därför att det är BSS. Det finns en fanatisk, hård kärna i såna människor och den går inte alltid säkert att smälta med vänlighet och tolerans. Och man kan bli skrämd av det men det är olyckliga människor. Det första man märker när man går ut på sajter som Avpixlat, det är verkligen extremt olyckliga människor. Finns risk att jag blir kallad hycklande schakal nu. Men ruskigt är det. Jag tror det behövs rätt många Anders Carlberg, samtidigt tror jag det stämmer som Sakine Madon skrev att journalister måste tänka på sitt tonfall - varje gång "järnrör" nämns växer hatet mot journalister, vad det verkar. Man kan fundera på varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. som Sakine Madon sa (inte skrev)

   Radera
  2. Skrev en lång kommentar som försvann som rööök i wädret.

   I sammandrag:

   Det är sant att vänsterjargong ibland liknar högerjargong. Men i debatten rörs allt ihop: hat/hot/satir/fula ord, allt kommer på ett ut. Sålunda skrev en ledarskribent i Expressen att det var dags att rensa ut de fula orden. Hennes son hade börjat säga fuck you i sjuårsåldern, själv började hon inte förrän hon var tretton. Men vad är ett fuck you i sammanhanget? Näthat, det är som när några var jagade med hötjugor i den här bloggen, det var utlagda adresser och kryss i taket och tal om ohyra och råttor. Riktigt ruggigt. Fuck you är en aprilbris i jämförelse.

   Ett slags logga sprids på Facebook,
   "svarta bandet, sorg över vad borgarasen åstadkommit". Jag tycker inte att det är kul alls, trots att jag använder fula ord sjäålv. det är olika vad man tycker är roligt och vad inte. Men jag menar nog att "näthat" ska reserveras för mer ruskiga lynchmobbar som ocskå rusar omkring.

   Radera
  3. Fortsätter tänka högt långt och ofärdigt ett tag till.
   Sakine Madon var bra, tycker jag efter en koll. Katarina Mazzetti lämnade ämnet, trasslade in sig och var ogenomtänkt bl.a när hon ifrågasatte om Lars Hedegaard hittat på att han blivit utsatt för ett mordförsök. Det stämmer att det förekommer fabricerade hot, jag har sett exempel på det i en del nätdebatter, att man blåser upp saker och beskriver sig som allvarligt hotad när det vid närmare påseende visar sig vara ren bluff eller överdrift. Och det sägs att sverigedemokraten som sa att han hade fått ett hakkors inristat i pannan hade gjort det själv. Vet dock inte om det verkligen är bevisat att han gjorde det själv.
   Sånt och liknande förekommer på olika sidor. Men Vilks och Linderborg är båda hotade på riktigt, och varför sätta igång och ifrågasätta att Hedegaard (med reservation för stavningen) har blivit det, i en sån här debatt?

   Hm, "sorg över vad borgarasen åstadkommit", gillar det inte, det är märkligt det där - ibland tycker man att saker är kul och ok, ibland inte, och det är inte självklart alltid varför eller var gränsen går.

   Radera
 20. Ursäkten accepterad. Jag tycker nog att du redan har rett ut och förklarat en del, även om jag sällan håller med.
  En rak fråga. Sätter du likhetstecken mellan kritik av förd invandringspolitik och rasism? Eller kritik av islam och rasism?

  Anonymous

  SvaraRadera
 21. Du får skilja mellan kritik av fundamentalistisk islam och islam.
  Självklart kan islam i sig också kritiseras, precis som kristendomen (som inte bara innehåller bergspredikan utan en hel del våldsamheter också).
  Skulle vilja rekommendera Människor och tro i P1. De tar upp sådana här ämnen hela tiden, på ett icke-polemiskt vis.
  Alla de här ämnena är extremt laddade. Det är ju inte en slump att det i gamla etikettsböcker gavs rådet att värdinnan diskret skulle byta ämne om gästerna började tala om politik och religion. Särskilt i kombination, givetvis.

  SvaraRadera
 22. Ledsen för din skull Maja, beklagar sorgen.

  Man ska gå på känsla. Är känslan att det är dags för en bloggpaus så är det synd om oss som följer dig men något du måste unna dig.

  Varma kramar
  Tomtemor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är synd om alla människorna, Tomtemor. Till och med dem som det är rätt åt, höll jag på att säga. Jo man måste gå på känsla, och det är dags för paus. Hoppas ni vill titta in när jag öppnar igen.

   Radera
  2. Instämmer Maja. Jag finns naturligtvis kvar och återkommer när du gör det.

   Ta hand om dig och må så gott du kan.

   Tomtemor

   Radera
  3. Toppen! Ta hand om er noganoga!

   Radera
 23. Tack Maja.

  Du har en vidsynthet snarare än trångsynthet och har trotts allt en Vidablcik eller Helikopterperspektiv genom åren.

  Visar att du likt ett Hawk Eye på tennisplan ser om det skall vara poäng eller inte.

  Mvh

  Leroy

  SvaraRadera
 24. hehe, en gör så gott en kan. Men jag kan vara något av en John McEnroe också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev en lång kommentar först där jag också förklarade varför jag inte tyckte att nazistuthängningen var bra, men har nog redan sagt det.

   Radera
  2. Tyckte inte jag heller. Jag är emot att hacka sig in i sd:s dator och lägga ut medlemsregistret på Flashback också för den delen, eller var det nu var. Det är bortitok. Man måste hålla fast vid demokratiska principer även när det blåser odemokratiska vindar - ja kanske särskilt då!
   Hoppas att du har det så bra du kan och att du återkommer med sprakande rapporter, skoj och allvar, musik och tävlingar, Gaggböle och andra finurligheter, när du känner dig redo för det.
   Allt gott
   Algot

   Radera
  3. Stämmer bra, det måste man. Väldigt viktigt att vara tydlig med såna saker, samtidigt som jag personligen skulle känna mig lugnare och gladare om det inte satt järnrörsindivider i Riksdagen. Förhoppningsvis kan man säga så utan att bli betraktad som antidemokrat - när det i själva verket är demokrat man är.
   Jo jag återkommer, hoppas att ni har lite tålamod och vill hänga med när jag drar igång igen.
   Trevlig helg.

   Radera
  4. Lite fm-underhållning. Det är lite kul att titta på vilka googlingar som för en del läsare till bloggen. T.ex en i Spanien som googlat:
   "knulla i Lillsveds folkhögskola"
   och hamnat i inlägget "Snart kommer tön". (Är Lillsveds folkhögskola skabrös på nåt sätt?)
   Apropå vykort från resan: kanske. Får se (forse som det heter på italienska: slutgiltiga beviset på att svenskan och italienskan är släkt).

   Radera
 25. Maja.

  Det var det värsta jag sett och läst.

  Men det är intressant att notera den Svensk Italienska kopplingen mellan får se och forse.

  Det är enklare om man kolla den Engelska kopplingen. Det är lätt att tänka om man hört och sett kopplingen. Spono, forko och knifo. Kanske Knifo hänger ihop med Svenskan, tablo mm. kanske mer hänger ihop med Engelskan.

  Det var intressant och kan kanske utvecklas.

  Leroy

  SvaraRadera
 26. Forse och får se, det är tung etymologisk bevisföring. D.v.s kopplingen behöver inte ens utforskas närmare, man märker ju. Dom är släkt. Basta. Spono forko och knifo är lite mer udda då, har aldrig haft äran att träffa på dem. Intressant.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim