onsdag 5 juni 2013

Gluff och glurr

Aftonbladet har tydligen lagt vantarna på "öfverklassgeneratorn", en kul grej som dök upp på nätet förra året. Jag länkade till den apropå en diskussion om klass (Öfverklassgeneratorn, och så detta med Lenin, det råkar vara ett år sedan igår). Genom att dra i en tofs kunde man skaffa sig ett ståndsmässigt smeknamn à la Bibsan, Pyttis, Tjompe.
Nu är det ju snart prinsessbröllop igen och det har dykt upp en ny variant, en adelsgenerator som konstruerar adliga efternamn (af Doftengrahn, af Tharmenludd, Sorkhufvud).

Det framgår nu att det är Reklambyrån Svensson och Deloreen som tagit fram generatorn, och det fattar man att de vill ha cred för sin uppfinning. Men det känns inte lika kul att det numera står "Aftonbladet presenterar stolt" över öfverklassgeneratorn. Blaffigt värre. Aftonbladet har väl köpt generatorerna av dem som hittade på dem. Ok man förstår att reklambyrån vill ha pengar. Det är mänskligt. Men man undrar hur Aftonbladet stolt kan presentera något som funnits på nätet ett år. Och det känns helt enkelt inte alls riktigt lika roligt att använda Aftonbladets öfverklassgenerator, som att använda en plojmojäng som inte är ägd av kapitalistpressen.
(Tycker jag, andra kan förstås tycka att det inte spelar någon roll).
Dessutom - och nu blir jag snobbig - har det tillkommit ett "tihi"-fnitter när man drar i tofsen, så det har blivit lite överlastat och för medvetet om hur skojigt det är, så att säga. Och en massa reklam på sidan.

Men idén som sådan är festlig. Det finns en Vilda Västerngenerator och en gangstergenerator också, amerikanska är de, och säkert finns det andra sorters generatorer där man kan skaffa sig ett nick. Man kan tänka sig en generator som genererar namn med pilsnerfilmkänsla, eller bondska namn, m.m

Jag testade gangstergeneratorn, och trodde att jag skulle föräras ett smeknamn som "Fingers", "Corky", "Fat", "Slim", "Bones" eller "Vinny".
Men jag blev "Tree Trunk Biyatch Ass". Hm, lite långt eller? Biyatch lär vara slang för bitch, med ett arsle som en stock antagligen. Stämmer inte, pyttsan heller.


(Tigerbossen har som vanligt missuppfattat det mesta och tagit på sig sin prinsessklänning).


11 kommentarer:

Anonym sa...

Påminns att namnet Charlie Siringo är redan upptaget i wildwestgeneratorn.

Edgard J Svantesson

maja lundgren sa...

Haha vad irriterande. Men välkommen åter då, Edgar J Svantesson.

Wildwestgeneratorn har en lista över andra namngeneratorer : medeltida namn, monsternamn m.flm

maja lundgren sa...

OK, här står det lite mer om den nya generatorn:
http://www.dagensmedia.se/nyheter/pr/article3709565.ece

Den var reklambyråns sätt att marknadsföra sig förra året (det framgick inte då vem som gjort den, som jag minns det).
OK Aftonbladet har köpt Adelsgeneratorn, men måste det stå att det även är de som presenterar Öfverklassgeneratorn, när det inte var det? Nä jag tycker att det är skandal.
Undrar vem som var först med namngeneratorer överhuvudtaget - om de amerikanska hakat på den svenska uppfinningen eller om det ar tvärtom. Sånt kan man fundera på, hehe....
Aftonbladet tjänar storkovan på det kungliga humankapitalet, jag är ju republikan, osv osv.

Anonym sa...

Edgar J Svantesson?! Då måste jag passa mig....
J, Calamity

maja lundgren sa...

Du måste nog passa dig för Charlie Siringo också!

Apropå det, hur är det med buset nu, Svantesson. Mycket att göra? Jag menar inte Calamity J här nu, hon är lugn och snäll för det mesta :-)

Anonym sa...

Calamity Jane är överromantisk. Hon ålade genom bushen i skavande buckskindräkt en gång och räddade livet på exhibitionisten Hickok. Till ingen nytta, han gifte sig med en annan och blev ihjälskjuten vid ett pokerspel.
Kanske för fusk?
Charlie Siringo

maja lundgren sa...

Du vet hur dom säger, Siringo.
You can't get a man with a gun.

Otack är världens lön. Det påminner lite om H.C Andersens Den lilla sjöjungfrun. Fast Calamity J var väl mer råbarkad än sjöngrun,

Anonym sa...

Livet är skit.

maja lundgren sa...

Oj då, tråkigt att höra. Hoppas att det ljusnar för dig då.

Anonym sa...

"Kapitalistpressen"... hahahaha...
En del ord du använder låter råkommunism.
Men men. Man vänjer sig.

Siringo: Ja. Jag är överromantisk. Ålar genom bushen dagarna i ända. Pojkvännen låter mig hållas.

Calamity Jane

maja lundgren sa...

Håll i hatten, Calamity!

Å det kanske verkade gnöligt, och att fästa stor vikt vid en skitsak inte minst.
Men jag tycker faktiskt inte det är kul att det står "Aftonbladet presenterar stolt" (hade varit likadant med någon annan tidnings namn). Det känns så dumt.
Äsch.