torsdag 20 februari 2014

Bokrea på Sfinx förlag!

Jag vill puffa lite extra för Nelly Kaplans novellsamling Sinnenas brunn, men det finns många andra intressanta titlar: Här

Och så lite knas, på min dator finns en kamera och man kan fotografera med olika effekter, som här röntgeneffekt vilket blir spöklikt:Det var en svensk, och en tysk, och en norsk, och så Bellman, och ett spöke, och då sa Bellman: stäng fönsterluckorna, det är mörkare ute än inne!
Eller nåt... Spånar lite för att komma igång med bloggen. Jo jag ska svara Linderborg, hon har satt lilla Gaggböle på världskartan, det är bra även på så vis att "gammelmedia" inte brukar vilja kännas vid bloggar och sociala medier - finns flera anledningar: de står utanför varje stall, d.v.s är inte kopplade till någon som helst institution eller ägare, har ingen ansvarig utgivare tydligen; de är inte inkomstbringande och Sverige är ett protestantiskt land, kanske kalvinistiskt rentav, nytta är kopplat till pengar som håller hjulen igång så att säga; och bloggar är spontanare än artiklar i tidningarna, men inte lika spontana som Twitter, och uttalanden på Twitter brukar kommenteras i medierna - kanske för att Twitter är en kortform, "gammalmedia" kan nedlåta sig till att kommentera Twitter eftersom det inte uppfattas som ett hot mot dem; inte för att jag tror att den här bloggen uppfattas som ett hot, men i största allmänhet kan man notera att twitter är mer accepterat än bloggar. För att twitter är mer polemiskt, lämpar sig bättre för positionering? Vet inte. Men för att återknyta till detta inläggs farstu, eller snarare vardagsrum, det var ett trendbrott när ett årsgammalt inlägg i en blogg fick stor uppmärksamhet, visserligen negativ men man ska inte skåda given bil i huv, som man säger. Det här inlägget är skrivet extremt snabbt, kommer jag att ångra något, i eftertankens kräksgröna skevhet? NEJ. Alla fina och fula ord är minst lika ordagranna.

18 kommentarer:

 1. =Alternativ verklighet=bus=moln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, Anonym. Eller så stämmer Isis Lidija Praizovic, och Lidija Praizovic stämmer mig. Katten på råttan, osv

   Radera
 2. Nej ingen stämmer någon ! I molnen är det fritt från jag , arg , ego , små små saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså det är missvisande att rycka loss några enstaka kommentarer ur en lång och (som man brukar säga) vindlande diskussion i bloggen, förmodligen (med hjälp av andra kommentatorer som hade lite olika åsikter) den allra intressantaste om LP och klasshat. Mycket intressantare än det jag läst någon annan stans i alla fall - och Jens Liljestrand, som jag tycker är en ärkeidiot, varför buntas jag ihop med honom?

   Radera
  2. OK om någon hade skrivit om något jag skrivit att det "påminner om en ideologi som börjar på f", så skulle inte jag ha blivit arg. För det första handlar det om nyanser - det är inte som att sätta en rubrik: NN ÄR FASCIST!!! Men av nån anledning vill Linderborg få det att framstå som det. Men för att svara måste jag läsa om en del texter, för att tala om vad det var som fick mig att tänka på en ideologi som börjar på f. Vad var det mer - en verbal Mijailovic eller hur han stavas - sic! akademiskt snobberi, nej jag kollar aldrig stavning innan jag skriver - om någon hade skrivit att jag var som en Valerie Solanas med undantag för att jag inte skjutit någon på riktigt, inte hade jag blivit arg på det. Pressar man ihop de där kommentarerna, som Linderborg gör, och blundar för alla andra (de där jag säger att LP bör fortsätta skriva - inte sluta skriva - till exempel), så ger det ett felaktigt intryck. Och de tusentals personer som rekommenderat Linderborgs artikel tror alltså att jag är en föraktfull klasshatare med fördomar om öststaterna. Men tror verkligen LP och ÅL det? På allvar?

   Radera
 3. små sinnen dryfta små saker / blind för helheten,det stora

  SvaraRadera
 4. Isis /Osiris/Juno på twitter! Fetglöm ! fåfänglighet=förgänglighet. Äkta kärleken tidlös/mild

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint anonym.
   Jag kom på att det är ju inte röntgen, det kallas bara det - hade det varit riktig röntgen så hade skelettet synts. Ja det är ju självklarheter men...

   Radera
  2. Mer än så här tänker jag inte svara. Det var en så pass stor artikel där jag anklagades för att ägna mig åt klasshat och mobbing, och ganska många som hakade på, att jag tyckte att jag måste säga något. Men det är idiotnivå på det, så nu får det räcka.

   Radera
 5. Fin bild.
  Jo du brukar väl mest få små små tjuvnyp som en ser ibland på kultursidorna. Senast Nina Lekander i Expressen som drog en variant av "sexuellt avvisad kvinna"... Linderborgs var ju mer bredsida, då. Jag håller förstås med Anonym. Det är små sinnen.
  Algot

  SvaraRadera
 6. Det är lustigt det här med identitet, nationstillhörighet osv - om man ersätter "norsk" med andra nationstillhörigheter så kan det bli mer laddat, man förväntar sig att det finns ett politiskt (kanske mer fördomsfullt, även om Bellmanhistorierna ofta spelar på fördomar, t.ex om dumma norrmän):

  "Det var en svensk, och en tysk, och en serb, och så Bellman, och ett spöke, och då sa Bellman: stäng fönsterluckorna, det är mörkare ute än inne!"

  Även om man ersätter norsk med jude, muslim, ukrainare, bosnier, palestinier, påverkar det tolkningen. "Det är mörkare ute än inne" - det kan man ju läsa som att världen är dyster, brutal, men den lilla gruppen runt Bellman har hittat en värmestuga. Men vem är spöket?

  SvaraRadera
 7. "uttalanden på Twitter brukar kommenteras i medierna" kan det bero på att många journalister twittrar? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och politiker mfl: det är faktiskt något industriellt över twitter, man pratar ju om åsiktsproduktion

   Radera
 8. OK, om vi nu försöker gå lite sokratiskt tillväga eller åtminstone utgå ifrån att ingenting är självklart avgjort:
  "En ideologi som börjar på f": att sikta in sig först och främst på bildad medelklass. Det finns en hel del avsky mot "kulturelit", intellektuella, och annat löst folk, alltså skulle man kunna uppfatta det som högerpopulism att främst attackera bildad medelklass. Men det kan lika gärna vara vänster - som några här generöst och inlevelsefullt har berättat om sitt inte alltför ljusa sjuttital: hatet mot bildning, och konst, har verkligen funnits även på vänsterkanten. Det där har jag också erfarenheter av. Jag tror att så kallat kulturellt kapital när det går i arv, kan väcka en ursinnigare avund än ärvd förmögenhet (jag är förresten för ett återinförande av arvsskatten - men vilken kulturarvsskatt ska man belägga kulturbarnen med? Ingen tror jag, men man måste motverka tendensen att fixa in ungarna, helt klart). OK jämför naturbarnet Daniel Sjölin med kulturbarnet Jessika Gedin - nej ganska ointressant, eller så är det högst intressant, jag vet inte, jag vet inte...

  SvaraRadera
 9. En ideologi som börjar på k påminner i viss mån om en ideologi som börjar på f.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)