torsdag 15 januari 2015

En tvivelaktig ambassadör

Två fula rubriker på raken - läsare som följt bloggen ett tag fattar nog att det är min reaktion på den nya plumpa konformismen. Jag kan vara ännu grövre utan några som helst besvär men istället påminner jag om två länkar värda att lägga ner lite tid på:  Sacco i The Guardian och Cole i The New Yorker. 

Idag, alltså ganska kort efter att jag satt rubriken över inlägget nedan, kom det ett brev där det bland annat stod:
"Du är en viktig ambassadör för våra gemensamma värderingar".
Välkommen till socialdemokraterna.
Oj, hur ska det gå. Jag överraskade mig själv lite när jag gick med i S, men den här bloggen kommer nog att vara bitvis dubiös även framledes, och det kanske är på sin plats att förtydliga att det är jag som bär ansvar för det som står här.

Andy Kirk och bandet "Twelve Clouds of Joy", med Mary Lou Williams på piano.24 kommentarer:

 1. Du har väl skrivit mycket grövre saker än det där. Hihi.
  Tror du kan lita på att läsarna fattar vart udden är riktad.

  SvaraRadera
 2. Det avses kanske att åsiktskorridoren inom S är töjbar...? Var brevet adresserat till dig personligen?
  Vid det här laget är man ganska van vid att du kan formulera dig grovt. Det är väl den gamla Pompeji-andan…
  T.S Älgot

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.S Älgot: Nej det var ett allmänt välkomstbrev. Jag hickade till lite, inte bara i anledning av rubrikerna häromsistens utan i största allmänhet - det är nog inte riktigt så att jag kan vara ambassadör för gemensamma värderingar. Det ligger inte för mig. Men det ordnar sig nog. Pompejiandan, stämmer bra. Calamity Jane: jadå, jag utgår ifrån intelligenta läsare med humor.

   Radera
  2. Tycker att man borde ha hört talas om Mary Lou Williams. Inte för att jag är någon jazzgosse egentligen… Men ändå.
   T.S Älgot

   Radera
  3. Just det där tyckte jag kanske inte var så roligt, men Charlie innehöll ju också mycket sexistiska skämt så jag tänkte nog att du drev med det. Kanske.
   Gemensamma värderingar - jo i grund och botten är du en riktig sosse, det har jag alltid misstänkt ;-)

   Radera
  4. Jag kanske går över till V sen, vem vet.

   Radera
  5. Har du sett Carina Rydbergs artikel? Visst är det här föredömligt?

   "Jag tänker inte publicera Muhammed-karikatyrer. Jag tänker också avhålla mig från att dra judiska vitsar och dra bögskämt. För om jag inte är trogen denna övertygelse har våldet, ofriheten och förtrycket vunnit.
   Min yttrandefrihet är den jag väljer själv."

   http://www.aftonbladet.se/kultur/article20154130.ab

   Radera
  6. Javisst, kanske bara lite för föredömlig - lite väl duktigt. "Jag är bra, jag gör som man ska".
   Det blir ju följdfrågor också, får t.ex en författare inte heller återge judiska vitsar och bögskämt i en bok?

   Radera
  7. Men visst, det är en etisk linje som är oklanderlig som sådan.

   Radera
 3. Apropå föredömlig och hålla en etisk linje. Någon etisk linje på SVT tycks inte finnas alls. Trots att det skall föreställa Public service. De pressetiska riktlinjerna är bokstavligen ett skämt på det företaget. Journalisterna har ett tydligt carte blance, så de kan göra vad de vill, med vem som helst, på vilka lösa grunder som helst. Partiboken och journalisttiteln friskriver från brott. Detta menar jag verkligen. Ni får gärna sprida detta vidare.

  SvaraRadera
 4. Kul att du engagerat dig politiskt. Den svenska politiken behöver att kulturellt aktiva personer inte bara står bredvid och häller galla över politiken utan engagerar sig och bidrar. Och ärligt talat tror jag kulturlivet också mår bra av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik!
   Ja jag har funderat lite på det och håller nog med om att politik generellt beskrivs i för negativa ordalag. Apropå det såg jag faktiskt den där tv-serien Blå ögon, det var ju väldigt mycket spekulativt underhållningsvåld, bilden som gavs av svenska politiker var att de är extremt skumma och korrupta, beställer mord eller skyddar mördare och rotar i varandras lägenheter, döljer saker för SÄPO, osv. Splattervåldet som nynazisterna sysslade med hamnade lite i skuggan av konspirationerna på rosenbad. Antagligen är serien avsedd att gå i export och bidra till omvärldens skadeglädje: jojo, svenskarna som säger sig vara så demokratiska och fina, men titta hur de håller på! Jag kommer att tänka på Stieg Larssons sverigebild. Ganska uselt tycker jag.
   Bidra och engagera sig, jo det kan man göra. Det här med vapenexport t saudiarabien, nej tack. Till exempel.

   Radera
 5. Låtsasintellektuelle Björn Wiman sjunger "We shall Overcome" tillsammans med Alice Bah i offentligheten, för att i nästa stund sitta på redaktionen och ägna sig åt sadistisk förföljelse och systematiska kränkningar av alla som inte faller Wiman på läppen. Dylikt amoraliskt beteende såg man hos nazistiska lägervakter som utan några betänkligheter kunde gå från de mest bestialiska illdåd till att diskutera sina egna barns skolgång. Att finna njutning i att lura allmänheten att han är god människa samtidigt som är totalt samvetslös tror jag är vad som driver herr Wiman

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo han är en medelmåttig fåntratt, och som jag fattat det finns det grund för det du skriver om systematiska kränkningar, även om det då sker på lite försåtliga och subtila vis. DN kultur är inte alls någon bra symbol för det fria ordet.
   Kan det vara så att falskheten men inte begåvningen gått i arv från Lagercrantz?
   Nu har jag inte sett detta med Wiman och Alice Bah, men jag anser att diskussionen kring de här terrordåden till stor del är sned.

   Radera
  2. Ja, dra igång bloggen igen kanske. Jag har halkat och krossat vänster armbåge, det är inte så alldeles säkert att jag får tillbaks full rörlighet för armbågsfrakturer är krångliga grejer. Ytterst deppigt, och dessutom känns det nu som om dårskapen kommer att störta hela mänskligheten i fördärvet inom ganska kort, om tjugo år kan civilisationen vara på fallrepet. Och till dårskapen räknar jag arroganta fiskpinnemän som gillar att kränka. Det skulle vara betydligt mer altruistiskt och frihetligt om de gick in för att stödja satiriker i muslimska länder, men då skulle det krävas en insiktsfull kullerbytta av dem: att de förstod att deras smädelser är av en annan karaktär. Det är de för stöddiga för.

   Radera
  3. Och detta ständiga "vi"! Kulturjournalister som använder vi-formen är per definition mediokra konformister. En av de sämsta och värsta, Malin Ullgren, skrev en artikel om Alla hjärtans dag igår, "Kärlek i marknadens tid". Just nu ser vi varandra som varor, skriver hon. Ullgren kanske gör det. Men "vi"? Inbäddat i klyschor om Sapfo och Ovidius, och så självklart en massa om Roy Andersson.
   Det här är verkligen DN-drägg, opportunister, sladdertaskor och hycklare.

   Radera
 6. Synd det här med armbågen - hoppas den läker fint.

  Sedan har vi det här med dårskapen inom media. Nu till själva dårskapen: den opportunism och likriktning som grasserar inom media, försöker de här mupparna exportera till alla delar av samhället.Vi skall alla vara lika medietränade och likriktade som journalistkåren. Ingen får vara individuell utan bara uttrycka rätta och föreskrivna åsikter. Vilket betyder åsikter som redan delas av de rättrogna. En stor varm självbekräftande rundgång med andra ord.

  Det är med andra ord det lilla bysamhällets avigsidor på som återigen reproduceras på nationell nivå. Åsikter som avviker skall straffas och personer med minsta tendens till uppstudsighet ska förföljas. Ingen ska tillåtas bygga upp en självkänsla på något eget, utan ska vara beroende av det massmediala åsiktsmaskineriets uppfattning om rätt och fel. Vi får inte åsiktskorridorer utan åsiktsplantager (i analogi med skogsplantager)istället för vildvuxna och normala åsikter som vänder sig mot det som upplevs som fel i samhället.

  Att det hela rör sig vansinne verkar få ha förstått.

  En hel befolkning som är mediatränad och säger precis vad överheten vill höra förvandlar Sverige till en gigantisk version av sagan om kejsarens nya kläder. För den som är minsta beläst inom något vetenskapligt fält borde varningsklockorna ringa för full hals. Senast vi hade något sådant var under häxprocesserna där kyrkan förkunnade vad som var rätt och riktigt, befolkningen snappade upp vad som sades och pekade ut de avvikande. Personer med annorlunda livsstil tog ibland till vad som var på dagordningen och erkände. Detta i sin tur medförde att kyrkan fick vatten på sin kvarn och stärktes i sina föreställningar.Samma härliga rundgång med andra ord.

  Vad som har hänt på senare tid och som är direkt skadligt för vetenskapen är att många journalister fuktat sitt finger och försökt anpassa nyheter och annat massmedialt innehåll till rådande samhällsvetenskapliga teorier. Det är redan ett faktum att stora delar av befolkningen redan har anpassat sitt uppträdande efter många av dessa teorier - studier har till exempel gjorts på psykoanalysen. Detta har tidigare inte varit något större problem eftersom det funnits en tidsmässig eftersläpning. Den här tidsmässiga eftersläpningen finns inte längre tack vare it-teknologin. Det är bara en fråga om när rundgången uppstår i olika vetenskapliga studier där man använder sig av stickprov från befolkningen som underlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy fan det var ingen rolig historia. Nu har jag massor med järnskrot i armen. Det kommer att tjuta nåt så in i helvete när jag går igenom säkerhetskontrollen på Arlanda.

   Radera
 7. Nej du, damen nu får du krya på dig så vi andra får avnjuta dina tankar om världen i skriftlig form. Det blir nog väldigt jobbigt för oss andra om skadan skulle hålla i sig, och blev tvungna att förstå andemeningen i dina alster genom att tankarna till exempel gestaltas genom dansrörelser. :-D

  Winston Churchill blev påkörd av en bil under sitt besök i USA med sjukhusvistelse och allt. Han skrev en artikel om detta. Ifall du förstår vad jag menar? ;-)

  Apropå Winston - ett av hans uttryck var "If you going through hell - keep going". Han borde veta . . . med en nation på sina axlar.

  Du har en oskattbar blogg (skatteverket kanske misstycker) här, med mycket frihet, punk, surrealism och fantasi. I like it. :-)

  Bara en liten eloge till en moralisk flamma i en mycket mörk tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym. Dans, alltså klassisk eller modern balett, har jag svårt för. Stravinskijs Våroffer, intressant musik men dansen stör mest. Däremot kan det vara skoj med mim, när den är bra.
   Jag har fått en jätteaversion inför tanken att skriva tidningsartiklar. På sätt och vis synd, jag gillar att recensera och även att debattera och i en tidning får man en helt annan publik. Och inte minst betalt. Kanske blir det en tidningsvända längre fram. Det sköna med bloggen är friheten. Nu måste jag krya på mig såpass att jag kan använda vänster hand när jag skriver. Man får inte låta sig nedslås!

   Radera
  2. Hmm. . för att må bättre har jag försökt att sluta bry mig om massmedias situation. De klarar alldeles utmärkt att förstöra förtroendet för sig själva på egen hand. Samma med mycket inom politiken. Men saken är den att de behöver inte dra med sig områden jag bryr mig om. Upphör detta upphör också mitt intresse och de kan mygla och manipulera bäst de vill. Det är inte min ensak.

   Radera
 8. Vissa journalister försvarar tydligen envist rätten att uppträda som kriminellt drägg, och kallar det yttrandefrihet att kränka, ljuga, förfölja, sabotera, stjäla, trakassera och förtala människor. Detta är inget som någon annan yrkesgrupp eller många utländska journalister kan anklagas för. Undantaget heter Storbritannien och där har man tagit itu med problemet. Inte undra på att näthatet frodas. Uppträder du som kriminell inom vilken yrkesgrupp som helst så blir du avskydd.

  Att de sedan klampar in på andra yrkesgruppers områden och inbillar sig vara lika bra som professionella utövare, samtidigt som de i själva verket bryter mot grundprinciperna inom området, är bara ren och skär narcissism. Om allmänheten sedan saknar respekt för deras idiotier och ropar på rättstatens skydd är minst sagt lågbegåvat.

  Tjuvar är tjuvar - oavsett vilken annan titel du har.

  SvaraRadera
 9. Okej, ta gärna bort kommentaren och även denna. Den var skriven i affekt och är felformulerad. Jag fick tydligen inte med "att bli förvånad över att allmänheten". He he lågbegåvat från min sida.:-D

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim