tisdag 24 mars 2015

Några ord om att använda "liberal" som glåpord"Liberal" är ett adjektiv som används som skällsord från vänsterhåll, gärna i kombinationerna "liberala ledarsidor" eller "liberala skribenter". Det är tveksamt både som smädelse och politisk etikett.
Som smädelse har det kusliga associationer (Hitler använde det flitigt). Men framförallt är det väldigt oklart vad som menas.
Den som använder det som glåpord är själv inte är liberal, det måste man väl anta, men på vilket sätt är man antiliberal? Exakt vad inom liberalismen tar man avstånd ifrån - alltihop inklusive religionsfrihet och flerpartisystem? Eller används liberal som en synonym till borgerlig - vilket förr snarast betydde konservativ?
Förmodligen betyder liberal i dessa sammanhang ungefär "någon som har marknaden som gud och som vill minska Statens ägande, inflytande och stödinsatser till ett minimum". Kan också kallas nyliberal eller libertarian, beroende på grad av extremism.
Men det blir problem när man använder det äldre, vagare och mer omfattande begreppet liberalism, för att kritisera något som i själva verket är synnerligen auktoritärt.

Kungen skäller på sossarna för att Margot Wallström har förolämpat den saudiske kungen. PM Nilsson skäller på långhåriga spenatpartiet för att de skadat vapenindustrin. Är kungen och PM Nilsson liberaler? Är de inte djupt reaktionära?
Jag vet inte, jag har inte läst statskunskap. Kanske att våra opinionsbildare kan börja ta med i beräkningen att alla inte har det.

S har tidigare inte haft mycket att stoltsera med när det gäller vapenexportens moralskrankor, men jag håller tummarna för att den nya Wallströmlinjen tillåts vara djärv och progressiv.
Alliansen dabbade sig på ett allvarligare sätt med Tolgforsaffären, men glöm inte det här:

Urban Ahlin visar också överseende med handelsminister Ewa Björling, att hon 2009 inte berättade att Sverige exporterade krigsmateriel för strid till Saudiarabien, att hon bara sa att det handlade om övervakningssystem.
– Det är inte okej men bara för att man är i opposition behöver man inte slå på stora trumman varje gång.
Även om det gäller export av krigsmateriel till en diktatur? 
– Det är klart att man kan kritisera Ewa Björling för det. Men jag har den inställningen som oppositionspolitiker att ibland berömmer jag de politiska motståndarna när jag tycker att de gör rätt och kritiserar dem när jag tycker att de gör fel.
          S vill inte bryta militäravtal med Saudiarabien (31 mars 1912)
Bluddermoj av grövsta sorten. Ahlin säger att han tycker att Björling gjorde rätt, och att det är ok att exportera krigsmateriel till Saudiarabien. Resten är karamellpapper.
(Journalisten ställer här den nödvändiga följdfrågan, så allt är inte skrutt med journalistiken).
Ahlin säger också att det kan hända mycket med den arabiska våren, allt kan bli bra i Saudiarabien.
Ingenting har hänt, snarast har det blivit värre.

Mona Sahlin säger idag att hon är stolt över Margot Wallström, det stämmer nog och kanske har Sahlin internt hela tiden drivit linjen att Saudiarabien måste kritiseras skarpare och samarbetet avbrytas. Eller?
Se upp för brösttoner, än är det inte helt avgjort att vapenhandeln upphör.

Örhänge från 1965. Riktigt skön stil.


Ett till P.S till förra låten.

Det måste vara smickrande att bli censurerad för en nonsenstext. Man vet aldrig, det kan finnas ett farligt dolt budskap. Two big horns and a wooly jaw - vad är det, något slags knarkhallucination? Vilka är Matty och Hatty, är de kommunister?
Wooly bully wooly bully.

5 kommentarer:

 1. Bjuder på en "liberal" poäng som slår mot "liberaler":

  "Ska bli intressant att se om alliansen trovärdigt kan käfta emot vänsterbudgeten o samtidigt släppa igenom den."

  https://twitter.com/NilssonPM/status/580474644857253888

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, citattecknen är nog på sin plats där... Nu är PM Nilsson en "skribent" som jag oftast måste vända bort blicken från - språkförstörare, gaphals, som gjord för twitter, grund och grumlig. Så - jag svarar bara wooly bully wooly
   bully :-)
   Godnatt

   Radera
  2. "Two big horns and a wooly jaw" = bisonoxe…

   Radera
  3. Men Matty och Hattie kan fortfarande vara kommunister. Hohoooo!

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim