måndag 13 juni 2016

Lars Gustafsson i de yttersta tiderna

"Förkrigstid" skrev Lars Gustafsson. Det måste ha vari en av hans sista artiklar så den profetiska skärpan får anses vara stor. Dödsögonblickets spjutspetsblick.
Men vilken typ av profetia var det?

Med stor självklarhet står där förkrigstid, och eftersom idén om att vi lever i en sådan har börjat etablera sig i det allmänna medvetandet, eller det kollektivt omedvetna - men också eftersom Lars Gustafsson brukar vara lurig - tvetydig, ambivalent - så kan det vara en idé att dröja vid uttrycket.

Det skulle kunna vara en uppgiven näve i bordet. Defaitism. Förgäves kämpar mänskligheten mot krigets gudar, ödesbestämt går hon mot sin undergång.

Det skulle också kunna röra sig om magiskt tänkande av det slag som dominerade det offentliga samtalet före det första världskriget. Heroism. Inte helt ovanligt på borgerliga ledarsidor även idag, även om dessa snarare brukar försöka frammana bilden av att vi står på tröskeln till något i stil med det andra världskriget (Putin och islamismen får representera Hitler och Hitler - jämförelsen haltar en aning, men mer om det en annan gång).
Sverige ska inte smita undan den här gången, är en återkommande retorisk figur inom högern. Vi offrade inte mycket under det andra världskriget, tvärtom berikade vi oss. Nu är det dags att betala i blod.

Det kan också ha varit en nästintill subliminal provokation  (subliminal endast för ouppmärksamma läsare, iögonenfallande för oss andra). Provokationen som varning och väckarklocka, bortom polariseringens enkla njutning.

Nu handlar emellertid Gustafssons artikel om en av världens bästa diktsamlingar - Gunnar Ekelöfs Färjesång. (Paul Celans Todesfuge är nittonhundratalets bästa dikt, men sen kommer i princip allt av Ekelöf).
Även om Expressens rubrik och ingress antyder att Gustafsson menar att poesin - särskilt Ekelöfs - är en tröst och en verklighetsflykt, så är det inte riktigt så jag tolkar artikelns andemening. (Ekelöf är en av de minst trösterika poeter jag vet, han är för klarsynt för det, och han är - som Gustafsson också påpekar - ingen Tranströmer).
Så - det lilla ordet förkrigstid, kanske en retsam bjällra snarare än en Hesa Fredrik, hur ska det läsas?
Kan det möjligen handla om självtröst - lika bra att lämna denna jämmerdal, eftersom det snart blir krig igen?
Det vet inte jag, men det tål att tänka på.

Här är Leif Norbergs Orkesters underbara ACDC-cover.




49 kommentarer:

maja lundgren sa...

Jag vill hemskt gärna höra er mening om ordet "förkrigstid" i det här sammanhanget.

maja lundgren sa...

Mitt huvud blir avkapat när jag kommenterar, vad dumt.

Mariannesson sa...

Jag gissar att Gustafsson ville vara en aning maliciös. Jag röstar alltså på "subliminal provokation" ;-)
Men det är också tänkbart att han var helt övertygad om att vi lever under en förkrigstid.

maja lundgren sa...

Både och, kanske?

Mariannesson sa...

Det är lite fräckt. Jag är inte säker på att jag hänger med i dina resonemang riktigt. Men jag tycker att det är lite fräckt att skriva "folkvandringstid, förkrigstid". Därför tror jag att herr Gustafsson ville göra sig lite infam.
(Uppskattar givetvis hans litteratur)

maja lundgren sa...

Det är som vanligt ofärdiga tankar, som jag lägger fram här.
Fräckt och infamt, ja. Något åt det hållet gissar jag också.

maja lundgren sa...

Jag tror "subliminal provokation", markerad med något slags färg, så att det blir iögonenfallande, får bli en återkommande grej här i bloggen. Vid tillfälle, där det passar.
God natt.

Hugsvala sa...

Haha - vilken rolig cover. Det där tolkar jag däremot som en högst medveten provokation från din sida rörande svensk offentlighet.

maja lundgren sa...

Ja, jag tycker att covern är en bra musikalversion av den svenska offentligheten. Lite lunkig och ljummen, omedvetet krigisk, jönsig.

(Med tillägget att jag gillar dansband, till skillnad från den svenska offentligheten. Ingen skugga ska falla över Leif Norbergs Orkester)

Verutschkow sa...

Du vet väl om att även schlagerstjärnan
Nanne Grönvall gett sig på AC/DC ?

http://www.ostersund.se/evenemang/nannegronvallhitkavalkadochrockfavoriter.5.7602401133d7a3802d80001995.html

Även Hellzephyrs rockorkester har gjort
intressanta covers ...

maja lundgren sa...

Nej men det visste jag ju inte! Eller jo - jag kände till hennes Rock Favourites, kanske dags att lyssna igenom hela.

Hugsvala sa...

Hellzephyrs ja, den här versionen av Lou Reeds "Walk on the wild side" är så skoj med sin lokala prägel. Ber om ursäkt för spam och att jag glider ifrån ämnet, men jag kunde inte låta bli ;)

https://www.youtube.com/watch?v=KgQBepPf9IY

maja lundgren sa...

Musik är aldrig OT

maja lundgren sa...

Apropå ingenting kan jag inte låta bli att tipsa om Gullan Bornemix. Ett potpurri. Jag vill inte lägga upp det i ett inlägg - Gullan Bornemark måste väl vara närmare nittio år nu och kanske skulle ta illa upp... Men jag gillart...

https://www.youtube.com/watch?v=ioSYdhc_5L8

maja lundgren sa...

Vid tillfälle ska jag skriva om skillnaden mellan vindflöjlar och dammråttor.
Samt skillnaden mellan tankens hallickar och tankens torskar.

Verutschkow sa...

Om jag inte minns helt fel satt jag på Stureplansnära Hedengrens bokhandel och hörde Lars G presentera sin bok häromåret. Inget inköp gjordes dock av mig ...

maja lundgren sa...

Nej, men köp gärna mina böcker om du får en slant över. Vill du inte ha dem själv så kan du ge bort dem till någon :D

Tillägg: Lars G tillhör inte kategorierna dammråtta, vindflöjel, tankehallick eller tankens torsk, just därför kan det vara en idé att ta sig en funderare kring detta "förkrigstid". Han var extremt proamerikansk, vad USA gör är alltid det rätta, och därmed nästan lika dåraktig som Myrdal: varken Gustafsson eller Myrdal tillhör de där kategorierna, även om de är gubbtjyvar som med jämna mellanrum torskar på tankar,

Hugsvala sa...

Apropå Myrdal så gästade han Stig Larssons podcast, Cyril & Stig, för ett tag sen. Nja, var väl inte så intressant tycker jag. Oj, så omständlig karln kan vara förresten:

https://www.acast.com/cyrilochstig/-8janmyrdal

maja lundgren sa...

hehe omständig, det kanske beror på att han är franskinfluerad - han har väl tagit mer intryck av fransk litteratur, än svensk eller angloamerikansk.
Jag kanske lyssnar. Jag brukar tycka att poddar är för snackiga, eller interna.

Mariannesson sa...

"förkrigstid" kan väl på ett förestående krig mellan civilisationerna, det krig som jihadister och counterjihadister vill tvinga fram. Apropå "Hitler och Hitler": Trump har islam som sin Hitler men har inte så mycket emot Putin - medan Clinton har båda som sin Hitler? Eller rör jag till det nu?
Och lite OT, intresserad av att veta vad du tycker om Ann Heberleins totala omsvängning.
Jan Myrdal har f.ö blivit kritiserad för homofobi.
;-)

maja lundgren sa...

Åh, hon står under inflytande av en totalt krigstokig herre med ett väldigt speciellt intresse för det gamla Rom.
Det är inte så säkert att Hillary Clinton skulle medföra ett stabilare världsläge än Trump, om det är det du menar.
Återkommer!

maja lundgren sa...

Du kan googla "Krigsblogg" om du vill.
jag ska återkomma till det där, hon har ju dämpat sig lite efter en del statistikkatastrofer och annat, samtidigt tror jag att hon fångar upp en speciell sorts "islamkritiker" - inom den övre medelklassen så om hon inte får skriva på borgerliga kultursidor längre, t.ex DN:s, så beror det antagligen på ett slags hyckleri. Det är ju liksom inte så att hon är speciellt ovanlig.
Det hon skriver hängde inte ihop förut heller, vilket gör det intressant att studera - hon påminner på sätt och vis om Katrin Kielos (Marcal). Läst en hel del, kan rafsa ihop grums och slafs på ett mer eller mindre övertygande sätt, clickbaitig, osv.

Mariannesson sa...

Hoppsan. Denne Herr van der Heeg är alltså bokstavligen anhängare av kolonisationen. Haha, eller är det ett skämt?

maja lundgren sa...

Nej, det lär vara på fullaste fulla allvar. Fransmännen borde ha behållit Algeriet, USA vunnit Vietnamkriget, den västerländska civilisationen är överlägsen och bör utöva droit du seigneur i världen: som jag fattat det är van der Heeg en gammal postmodernist som det brunnit i skallen på, men han tar faktiskt fram "värderingar" som är väldigt vanliga inom högern, även om de inte säger det mer än halvhögt. Till högern räknar jag Expressens pseudoliberaler.

maja lundgren sa...

Däremot lite tveksamt om de företräder en "tyst majoritet", som David Eberhard brukar säga. Men jag vet å andra sidan inte hur man räknar mörkertal.

maja lundgren sa...

Hur som: jag var inne på den djupsinniga teologens facebooksida och det är ju same as it ever was. Först hävdar hon att det står i Koranen att man ska störta homosexuella från ett berg. Någon frågar: var har du sett det? Det har hon inte, utan tackar för påpekandet att det inte står så. Sedan ändrar hon i inlägget:

"I tradition finns straff för homosexuellt utövande formulerat."

I tradition finns straff för homosexuellt utövande formulerat.

OK, ska Heberlein föreställa akademiker? Känner hon till vikten av källkritik? Vet hon att det inte går att behålla en slutsats eller ett påstående, om det visar sig bygga på något som inte stämmer, och som damen kanske fått viskat till sig i sänghalmen av sin kolonialgubbe? Eller sett det på nätet någonstans?

Mariannesson sa...

Ja hon slänger fram något och tar tillbaks. Men det är kanske så hon alltid har gjort, som du skriver.

Calamity Jane sa...

Kul att du bloggar igen!
Jag beundrar Ann Heberlein för hennes mod. Hon är en fri ande. Du skriver att hon inte är speciellt ovanlig, men ändå får hon inte skriva på kultursidorna längre för att hon kritiserat islam. Är inte det liiite som att minoriteten förtrycker majoriteten? Ska majoriteten inte få ha en enda talesperson på kultursidorna?

maja lundgren sa...

Vilken majoritet är det du talar om?

Fri ande - nej, en ande som är fjättrad av fördomar.
Det är lätt att känna igen det dogmatiska språket, alltså när språket inte längre är levande utan blir mer ett myndighetsspråk på staccato:

"i tradition finns straff för homosexuellt utövande formulerat".

tramp tramp tramp tramp. Det skulle kunna vara en sovjetkommunist som uttalade sig. Eller saxat ur någon sajt på nätet.

maja lundgren sa...

Hej förresten, Calamity.

Calamity Jane sa...

Men gör det inte det då? Sharialagarna har väl straff mot homosexuella?
Vet du att det inte står i Koranen att man ska slänga ner homosexuella för ett berg? Har du läst Koranen?

maja lundgren sa...

Bra fråga, jag har inte läst hela Koranen, nej. Den är segare än Bibeln, om jag får lov att säga så. Det är inte lika mycket våld och snusk i den. Så jag har inte kommit särskilt långt.
Nja, problemet är att Heberlein kör sitt vanliga race: slänger fram clickbaitpåståenden, tar tillbaks och ändå inte... Hon är tillräckligt hal för att få det att framstå som att hon haft rätt hela tiden.
Men som sagt, hon är långt ifrån ensam.
Själv har jag ingenting emot att tillhöra den lilla minoritet som tycker att det är bra att erbjuda tjejer särskilda badtider någon gång i veckan, och att hysterin kring frågan var lätt bisarr. Jag har inga anspråk på att företräda "svenska värderingar", eller att representera majoriteten.
Återkommer!

maja lundgren sa...

Löfven har dammat av det gamla begreppet "svenska värderingar".
Svenska staten ska inte längre sponsra organisationer som ägnar sig åt hatretorik.

Apropå den ovan nämnda Krigsbloggen:

http://www.svd.se/historieloshet-fel-recept-mot-terrorism

Mariannesson sa...

"Det är inte lika mycket våld och snusk i den" ;-)
Det är hisnande att se teologie doktorns förmåga att vända på en femöring mitt i en mening. Just den där taktiken att säga något men ändå inte säga något och ändå få budskapet att gå in gör henne mer salongsfähig än, låt oss säga, Julia Caesar eller Ingrid Carlqvist. Men hon kan mycket väl hävda något helt annat om några månader, och jag har mycket svårt att tro att hon är portad från kultursidorna.
Nu till något annat. Gullan Bornemix... tack för ett gott skratt...

Calamity Jane sa...

Jag vill inte att Sverige ska vara med och kriga i andra länder. Apropå den där krigsbloggen. Fräscht namn på en blogg :-) Men det har väl aldrig Heberlein sagt att hon vill heller. Hon är kristen, äkta och ursprunglig kristen enligt henne själv. Ja det kanske låter magstarkt hehe. Hur som helst, det finns väl ingenting i kristendomen som legitimerar invasioner. Och invasionen i Irak har bara ställt till med ännu mer elände. Det skulle jag vilja fråga henne om.
Men att man inte ska kunna kritisera mångkulturen utan att bli galenförklarad, det är det jag blir arg på. Det borde väl du förstå.

maja lundgren sa...

Nåja, det är trots allt något annat att bli förklarad sinnessjuk på ett uppslag i DN, av en kulturchef som uttalar sig som en myndighet och får med sig chefspersoner över i princip hela kulturlinjen som hävdar att en viss bok inte borde ha blivit utgiven.
Inte för att det är en tävling i galenförklaringar, men det är två helt olika divisioner så att säga.
Skillnaden är väl att AH har en diagnos, medan jag inte har det, men också att hon drar väldigt många växlar på diagnosen - ibland, när det passar henne. Ungefär som hon drar växlar på att hon blivit våldtagen. Jag tycker att hon är ohederlig.
Jag kritiserar hellre uthängningen av Julia Caesar, än några kommentarer på Facebook som ställer frågan om en viss person har ett maniskt skov.

maja lundgren sa...

De så kallade bombliberalerna får ju som de vill - invasion i Irak, Afghanistan och Libyen - men nöjer sig inte med det, utan kräver rättning i ledet av dem som kritiserar krigen. De hade ju kunnat låta sin stora uppskattning av yttrandefrihet omfatta även motståndet mot att bomba sönder andra länder, men nej. Expressens ledarsida kunde ju fira att S - av outgrundliga skäl - hyllar USA. Men nej, det räcker inte. De som inte gör det, måste avkrävas rättning i leden.

maja lundgren sa...

Ofrivillig upprepning av rättning i leden :-)

Hugsvala sa...

Apropå det där med förkrigstid, så torde vi väl leva i en sådan eftersom det råder "fred" i vår del av världen. Efter sol kommer regn, typ. Det må låta cyniskt, men att tala om att vi lever i en förkrigstid blir ju i så fall knappast någon djärv gissning enligt ovan resonemang. Nåväl, jag hoppas blodtörsten på våra ledarsidor torkar ut och självdör.

Hugsvala sa...

Den senaste tidens "kränkningar" i svenska vatten, 2014/2015, verkar för övrigt varit svenska och tyska ubåtar, med tanke på krigsretorik med udden riktad mot Ryssland. Man blir faktiskt lite snurrig ibland.

maja lundgren sa...

Ja, det tror jag också - europeiska länder brukar skjuta skallen av varandra med jämna mellanrum, fransmännen sjunger fortfarande om att vattna dikena med orent tyskt blod (varför ändra i en klassiker :-), förra seklet hade plats för inte mindre än 2 europeiska skärmytslingar, och nuvarande sekel har knappt börjat.
Gissningen är alltså inte speciellt djärv, även om den låter lite väl cynisk och på något vis skadeglad i mina öron. Alltså han är läsvärd Gustafsson, jag tycker hela artikeln är intressant och svävande, inte är den billig som "tröst i en orolig tid" - tillåt mig kräkas en smula. Intressanta multikultiutsvävningar om arabisk poesi och taoism, o.s.v.
Sen är han i mitt tycke nästan lika politiskt dum som Myrdal. Jag tänker inte sätta igång och räkna lik - vem har dödat flest, imperialismen, fascismen eller kommunismen o.s.v. -
det får förbli ledarsidornas söndagsnöje.
Men det skulle vara bra om ledarsidorna taggade ner lite, ja. Expressen tycker att det är vänsterns fel att EU-projektet inte funkar. Eeeeh, oink oink vadå? Är exempelvis finanskrisen vänsterns fel också, vad ska vi säga.... kanske allt är vänsters fel! Ja jippi!

Jag går inte igång så mycket på det här med ubåtarna, faktiska kränkningar från den ena eller andra stormakten, eller sillpruttar. Och det här är total cynism från min sida: jag tror att det handlar om muskelspänning mellan två stormakter.
Men jag har en del kontroversiella åsikter i frågan också, som antagligen är att betrakta som landsförräderi: om Ryssland invaderar Sverige, tycker jag att NATO till varje pris ska hålla sig borta härifrån.
Förr var jag för ökade anslag till försvaret och återinförd värnplikt, för både kvinnor och män. Men det var innan jag förstod att Nato eller inte Nato inte är ett val för medborgarna. Det blir Nato oavsett. Det är ju inte som EMU, där medborgarna fick säga sitt. Den absolut totala katastrofen vore en kombo värnplikt + Nato.
Tjena dagisgenerationen, välkommen till kanonmatsavdelningen.
Återkommer


Calamity Jane sa...

Är det fel att använda poesi som tröst?

maja lundgren sa...

Nej, inte i sig.
Den där artikeln är ganska kryptisk, jag ska faktiskt läsa den igen för att försöka följa tankegångarna från "förkrigstid" via tröst till varning för passivitet.

Mariannesson sa...

Jo Cox... )-:

maja lundgren sa...

Fruktansvärt sorgligt.

maja lundgren sa...

Bra att gärningsmannen greps levande. Förhoppningsvis får vi veta om han var kopplad till någon organisation. Han lär ha prenumererat på högerextrema tidningar, men alla uppgifter är osäkra än så länge. Det verkar sannolikt att det hade med EU-valet att göra, och/heller hennes engagemang för syriska flyktingar.

Anonym sa...

Vore konstigt om inte Gustafssons ordval, som du själv är inne på i slutet av inlägget, påverkats starkt av hans personliga situation.
Självtröst, eller kanske ett slags projektion.
Apropå dikt som tröst, är jag för. Men det finns ju så många slags tröst. Man kan finna tröst, eller hopp, i en stark och drabbande formulering, även om den uttrycker en mörk och bitter erfarenhet. T ex.
Däremot har i alla fall jag svårt att finna tröst i lättköpt humanistiskt mys av det där slaget som Gustafsson citerar från Tranströmers ”Romanska bågar”, en av hans absolut sämsta dikter. Jag tycker att det är ett problem att den citeras så ofta. Dess livsvisdom hör hemma i enklare självhjälpsböcker. Så det så.
Kul att du bloggar igen. Heja Maja!

Pompe

maja lundgren sa...

Jo, det tror jag också. Jag tycker att det är en vacker artikel, på något sätt. Väldigt rik på innehåll.
Jag håller helt med om att det finns olika sorters tröst. En värld är varje människa - nog är Romerska bågar ganska tunn i jämförelse...
Hej Pompe!

maja lundgren sa...

Det blir inte roligt om de radikala högersionisterna får igenom sin åsiktskorridor. Det finns en kuslig MacCarthyism som går väldigt långt i totalitära fantasier om åsiktskontroll och korrigering av olämpliga tankar - en attityd som inte är neutral, och som knappast kan bidra till minskad polarisering.
Jag hoppas att bättre liberaler inte kommer att acceptera att folk med en egen hårdför agenda släpps in i arbetet för att minska radikalisering.
Bara tvungen att kasta ner detta - kan möjligen låta kryptiskt, men jag har just läst nåt diktatoriskt hötjugeaktigt på nätet.