lördag 23 juli 2016

Sara Mohammad, Gudrun Schyman och Lemmy Kilmister


Twitter är twitter: för kort för att kommentera viktiga saker, tillräckligt långt för att det ska uppstå missförstånd.
Jag tyckte nog att Gudrun Schymans och F!s kommentar till Sara Mohammads sommarprat lät lite arrogant. Ett hastigt avfärdande av ett i mina öron starkt sommarprat som handlade om väldigt tunga erfarenheter. 
Hej Sara! Jag och F! accepterar aldrig våld eller förtryck i hederns namn och står för en human flyktingpolitik. 
Ett rosa plakat. "Så det så, Sara Mohammad!"
Låter det inte aggressivt?
Vad vet jag. Det kan hända att hennes anklagelser mot vänstern och F! är orättvisa, jag vet inte hur de arbetar och kan inte avgöra det. 
Aktivt arbete mot könsstympning och tvångsgifte borde stå högt upp på ett feministiskt partiprogram. 
Sara Mohammad har erfarenheter av en hård variant av hederskultur. Det är helt förståeligt att hon tappar en del nyanser när hon övergår till att agitera. 
För ja, det menar jag att hon gör - också. Hijab betyder inte exakt samma sak för alla. Det finns de som väljer den. Jag tycker att de ska ha rätt att göra det utan att förknippas med kvinnoförtryck. Symboler förändras över tid. 
Samtidigt är det varken rimligt eller försvarbart att anklaga någon med Sara Mohammads erfarenheter för islamofobi eller kulturrasism.
Så bådeochigt kan det vara. Jag tror att man måste bevara den ambivalensen.
Mer än så här orkar jag inte argumentera idag - dags att gå ut i kvällssolen igen.Jag har hittat en fantastisk inspelning av Barry McGuires Eve of Destruction, med min stora idol Lemmy Kilmister och Royal Philharmonic Orchestra. 
Jag tycker att den fångar in samtidens ångest. För visst är det så här det känns ibland?

Rubriken är kass, men den kanske lockar hit några slögooglare.


18 kommentarer:

 1. Lyckades inte få fram riktigt vad jag menade. Så där säger man inte! Jag menar Schymans twitter. Man kan inte bemöta någon som berättar om så tunga saker på det sättet. Kan Schyman inte ens tänka sig hur det är att bli hotad med en kalashnikov?
  Och vad betyder det här tillägget: "och står för en human flyktingpolitik". Jaha, och?
  Det är alltid otillständigt att kalla någon med traumatiska erfarenheter för fob. Men det där var nog det stroppigaste jag sett hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju lite nervöst. Hej Sara jag och F!... Måste det vara så intimiserande? Är de Sara och Gudrun med varann?
   Hm föredrar nog Eve of Destruction i original. Gillar inte när symfoniorkestrar tar sig an pop och rock. Men Lemmy sjunger ju bra ;-)
   Zigge

   Radera
  2. Det brukar jag också tycka. Operasångerskor som sjunger Yesterday, symfoniorkestrar som spelar Help! Fruktansvärt. Men den här varianten tyckte jag var bra, kanske inte lika bra som A Day in the Life, men åt det hållet. Kanske särskilt en fyra minuter in, när de spårar ur, och blir från vettet. The pounding of the drum Bury your dead, bury your dead. Jag vet inte i vilket sammanhang inspelningen gjordes.
   Godnatt.
   Apropå Gudruns twitter - och Sara Mohammads sommarprat - jag har inget som helst tolkningsföreträde i det här sammanhanget, men jag tycker mig känna igen dum kyla i twittret - kanske aningslöst svensk?
   Godnatt igen

   Radera
 2. Jag lyssnade på Sakine Madons sommarprat (nog inte hela) häromnatten
  eller så och blev lite förbryllad över
  musikvalet (mycket hårdrock). Men sedan
  fick jag också reda på att hennes mamma
  bor i Husby och skriver debattartiklar om hedersförtrycket på orten ! Nytt för mig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste inte jag heller. Intressant.
   Sakine Madon har jag inte följt särskilt mycket, det spelar roll hur man politiserar. Men jag ska väl ta och lyssna på hennes sommarprat också.

   Radera
  2. Det här är väl argumenterat: http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/fritidsgardar-for-tjejer-cementerar-fortryck/
   Och lågmält. Särskilda badtider för tjejer skulle kunna vara en ok idé ändå - det beror rätt mycket på omständigheterna. Det jag har haft problem med, är när infödingssvenskar skrikit i högan sky, för att de känner sig förolämpade och hotade av idén om skilda badtider. Det har tappat alla proportioner. Dessutom tycker jag att det är noga att lyssna på flera röster. Om kvinnor vill ha skilda badtider, så kan det ses som ett nederlag, men det behöver inte nödvändigtvis vara konstigare än olika toalett för kvinnor och män, olika bastu osv.

   Radera
  3. Nu har jag också lyssnat på Sakine Madons sommarprat. Det var intressant. men det är en sak jag tycker glöms bort i diskussionerna om islamism, och hijab. Utöver att en del - enligt uppgift i alla fall - känner sig tvungna att ha den, eller tvingas till det (det är självklart helt fel) finns de såvitt jag förstår de som bär den som ett traditionellt plagg, av gammal vana så att säga - och så finns det antiimperialistiska användandet. Då är hijaben en politisk symbol, lite som palestinasjalen. Och det kan handla om synnerligen medvetna och självständiga kvinnor.
   Jag misstänker - men det är förstås en spekulation - att liberaler som är för Afghanistankriget, Irakkriget, Libyenkriget osv ser dem som befrielsekrig, trots att lokalbefolkningen i många fall inte alls gör det ("shit happens, de förstår inte sitt eget bästa, de är inte mogna för civilisationen"). I Afghanistan var väl amerikanernas närvaro ganska rejält impopulär, om jag förstått saken rätt. Politisk islam har i viss mån tagit över vänsterns roll som proteströrelse mot imperialismen. Alltså: jag anar att liberaler är mer rädda för den politiska användningen av hijab (t.ex), bland annat för att liberaler är mer markant proisraeliska än propalestinska. Om det är så, skulle det vara av vikt att slå fast att hijab = kvinnoförtryck, underlägsen kultur osv, oavsett vad bäraren (bärarinnan) själv anser.

   Radera
  4. Det brukar ju anses att Afghanistans mullor understöddes av CIA mot Sovjetunionen, t.ex - även så Usama bin Laden.

   Radera
  5. Enligt en mainstreamliberal ståndpunkt handlade det om att sprida Ljuset, Upplysningen - men detta missbrukades sedan av illasinnade och otacksamma mullor och diktatorer (Saddam Hussein var ju USA:s allierade länge också).

   Radera
  6. Och tvärtom: de som ser hijab som ett politiskt val, bryr sig av allt att döma inte om dem som lever under tvång.

   Radera
  7. Tyskland var väl inte med i Afghanistan, Irak. Där här det terrordåd i princip varje dag. ):
   Vad är IS ute efter där, öka motståndet mot flyktingar, eller?
   Jag är inte rädd nu i sommar, är inte i stan ö.h.t. Men sen kommer jag att vara rädd. Varje dag.

   Radera
  8. Ja, jag upptäckte just att det var ett till, i går kväll. Nu har det väl varit en blandning av motiv, alla har inte haft koppling till IS.

   Radera
  9. Det var mycket intressant i Sakine Madons sommarprat, även då jag inte höll med. Jag tycker egentligen inte att Vilks är speciellt modig - men det är bättre att säga att han det, än att göra som Linderborg och gå ut med att han är Sveriges fegaste konstnär. Det är så fult gjort att man nästan tycker att Aftonbladet borde ha stoppat det.

   Radera
 3. Deltog du i hijabuppropet?

  SvaraRadera
 4. Vad jobbig den här låten var. London Philharmonic Orchestra med Eve of Destruction. Haha.
  Tycker inte den är bra längre!

  SvaraRadera
 5. Jag delade det här gamla inlägget på Facebook igen, för att det känns som att jag vill säga ifrån emot en typ av hätskt tonfall mot Sara Mohammad som cirkulerat - jag har sett insinuationer om att hon ljuger, t.ex, från affischnamnsantirasister. De kanske inte ens kan föreställa sig att sådant hon beskriver kan inträffa? Kanske tror att mordhot bara är något som trillar in i mejlen ibland, mer reellt än så blir det aldrig. Det går inte an att kollektivdissa någon med de erfarenheterna (jag utgår ifrån att hon talar sanning, om någon kan visa på motsatsen så tar jag tillbaka omedelbums).
  Det hindrar inte att hon är en fanatiker. Detsamma gäller den här totalkommunistiska vänsterpartisten som jag alltid glömmer vad hon heter. Ett slags fundamentalister som sätter likhetstecken mellan olika uttryck och en bestämd innebörd. Typ "Kippa betyder bara en sak - det var judarna som dödade Jesus".
  Men det är något annat att kritisera inifrån och att kritisera utifrån, alt.right Miss Piggy-blondiner är en sak, ursinniga religionsutplånare med bittra erfarenheter något annat

  SvaraRadera
 6. Och varken Astrid Schlytter eller Sara Mohammad bör betraktas som auktoriteter på området. Det här påminner om "incestpaniken" på 80-talet, då det också trädde fram gurus som talade om stora mörkertal osv.

  F.ö märks det på det styltiga och trumpetande språket när det handlar om propaganda och inte sanningssökande. Som här:
  http://www.expressen.se/ledare/hedersmord-maste-straffas-hardare-/

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim